1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  idei pentru activitatile copiilor

  Cum ținem pasul cu energia copiilor? 

  Chiar și pentru persoanele foarte active, pline de viață, obișnuite să gestioneze sarcini multiple cu naturalețe, apariția unui copil vine la pachet cu un altfel de necesar de energie. De la primele scâncete la pieptul mamei și până la primii pași, de la primele vorbe și până la primele rânduri citite, procesul de creștere a unui copil este unul dinamic, un carusel de bucurii și realizări, jocuri și boacăne, învățăminte și încercări, elemente care au cel puțin un factor comun constant: un necesar de energie ridicat. Cel mic își îmbrățișează părinții cu dorința lui de cunoaștere, de explorare, e pregătit să absoarbă orice gest, orice cuvânt, să chestioneze, să experimenteze și pare să aibă o baterie de rezervă cu încărcare rapidă mereu în funcțiune. Părinții, dincolo de implicarea constantă și activă în universul copilului au și responsabilitățile de până atunci – un loc de muncă, atribuții casnice, dar și (măcar o parte) dintre dorințele de până atunci – vizionarea unui film, o sesiune de yoga, lectura unei cărți, o ieșire cu prietenii. Timpul și resursele, însă sunt aceleași. Cum reușesc unii părinți să se încarce din energia copiilor, în timp ce alții se simt storși de ea? Cum putem găsi un echilibru între hiperactivitatea copiilor și resursele energetice ale părinților? Prin activitățile făcute împreună! 

  Activități pentru consumarea energiei 


  Activitățile în aer liber sunt primele cu care cel mic ia contact și cresc în durată și consum energetic direct proporțional cu dezvoltarea copilului, deoarece și posibilitățile de petrecere a timpului în natură devin tot mai variate. De la clasicele activități în parc, datul pe leagăn, pe tobogan, pe balansoar, interacțiunea cu alți copii, șotron, sărit coarda, la plimbări cu rolele, tricicleta, bicicleta, la jocuri active precum de-a prinselea sau scurte drumeții, toate sunt iubite de copii și le satisfac într-o măsură destul de mare surplusul de energie. Desigur, astfel de activități pot fi făcute și în casă, fapt care va facilita apropierea între frați, în cazul în care în familie sunt mai mulți copii, iar diferența de vârstă îi determină ca afară să aleagă activități diferite. Bătaia cu perne, dansul, sesiunile de karaoke, cursele de obstacole improvizate prin casă, v-ați ascunselea, baba oarba, hârjonelile de orice fel sunt doar câteva exemple de activități care se pot organiza în casă atunci când vremea este nefavorabilă. Ce contează, poate, cel mai mult, este ca părintele să fie implicat, să redescopere jocuri și bucurii alături de cei mici și să se încarce din energia lor. 
  jocuri pentru copii si consumarea energiei

  Activități creative și distractive  

   

  Dincolo de rolul de consumator de energie, jocul este cea mai la îndemână metodă de învățare și dezvoltare. De la jocurile de rol iubite de adulți și copii deopotrivă, la ridicarea de forturi cu ce găsesc la îndemână prin casă, construcții cu ajutorul pieselor de lego, a cărților de joc sau a hârtiei îndoită în fel și chip, la ateliere de colorat, pictat, modelat plastilină, decupat, realizat colaje, decorațiuni pentru casă sau în farfurie la cină, lipituri și improvizații de orice fel, tablouri create de ei din piese de puzzle sau alte decupaje, toate au rolul de pune creativitatea, imaginația și curiozitatea copilului la lucru. Părintele poate participa activ sau îl poate îndruma. Se pot organiza concursuri între frați sau muncă în echipă. În funcție de vârsta copilului, acest tip de jocuri poate constitui baza învățării cifrelor și literelor, a identificării unor cuvinte noi, a citirii ceasului și poate scoate la iveală primele lui afinități înspre o activitate preferată.  

  activitati educationale copii

  Activități care dezvoltă autonomia

   

  Activitățile casnice pot fi incluse în viața copiilor încă de la vârste fragede. Dincolo de ajutorul pe care îl primește părintele și de consumul energetic care îl presupune pentru copil, avantajul cel mai mare este acela că îi dezvoltă autonomia și îl învață să fie responsabil pentru lucrurile și acțiunile sale. Desigur, activitățile alese trebuie să fie în concordanță cu vârsta copilului și cu capacitatea sa de a face și de a înțelege sensul celortransmise. De la cultivarea obiceiului de a-și strânge singur jucăriile înainte de culcare, la împăturirea hainelor sau sortarea lor pe culori, la ornatul unor feluri de mâncare sau chiar la sesiuni de gătit împreună în familie, la grădinărit în colțul lui verde, la hrănirea animalelor de companie sau perierea lor, multe activități utile pot fi transformate în activități uzuale, dacă sunt prezentate într-un fel jucăuș. De multe ori, copiii sunt cei care inițiază acest ajutor, în felul lor simpatic și neîndemânatic, însă, în loc să îi trimitem să vizioneze un episod de desene animate, putem transforma proactivitatea lor în timp petrecut împreună, un timp foarte de calitate pentru prezentul părinților, dar mai ales pentru viitorul adultului autonom în care se va transforma cel mic.  

  Fiecare copil este diferit și fiecare activitate este apreciată în felul său, însă toate sesiunile de joacă ar trebui să pornească de la aceeași linie de start: ce își dorește copilul După caz, venim cu sugestii, sau explicăm de ce o anumită activitate nu se poate realiza la un moment dat, însă dăm întâietate și credit dorinței lui.  

   

  Mami Influencerița Philips Avent povestește în noul episod „Vocea mamei” care sunt activitățile preferate ale celor doi copii ai ei, cum îmbină utilul cu plăcutul în familie dar, mai ales, cum reușește să se încarce cu energie din joaca cu cei mici.  Nu există o rețetă ideală pentru a ține pasul cu energia copiilor, există, însă, cu siguranță, o sumedenie de feluri în care părinții se pot conecta cu ei, îi pot ajuta să înțeleagă mai bine noutatea fiecărei zile, să își gestioneze emoțiile și să își contureze dorințele. Toate cu ajutorul activităților făcute împreună, în familie.   

  Cum tinem pasul cu energia copiilor - Elena Zagaican

  Citește în continuare

  Abonare newsletter Philips Avent

  Nu avem un manual pentru meseria de părinte, dar avem o echipă care te poate ajuta

  Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi cele mai noi informații referitoare la produsele noastre?

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.