Într-o lume ideală, ar trebui să fie extrem de ușor pentru copil să treacă de la hrănirea la sân, la cea cu biberonul. Dacă totuși cel mic refuză biberonul, nu-ți face griji. Este un lucru obișnuit pentru copiii care sunt alăptați, dar acest lucru poate duce la frustrări pentru mame – mai ales în cazul în care te pregătești să te întorci la serviciu.
Ce se întâmplă atunci când copilul refuză biberonul și plânge? Sunt multe metode prin care poți introduce biberonul în rutina copilului, pentru ca tranziția de la sân la biberon să fie cât mai ușoară. Află din articol informații esențiale și sfaturi pentru a obișnui copilul cu biberonul.
Dacă cel mic începe să plângă atunci când este hrănit cu biberonul, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să o iei de la capăt și să analizezi abordarea. Încearcă următorii pași atunci când hrănești copilul cu biberonul:
Dacă urmezi pașii de mai sus iar cel mic refuză în continuare hrănirea cu biberonul, încearcă să ai răbdare. Sunt multe alte metode care te pot ajuta în cazul în care copilul pe care îl alăptezi refuză biberonul. Iată câteva sfaturi pe care le poți urma atunci când începi rutina de hrănire cu biberonul.
Pot exista situații în care altcineva se ocupă de hrănirea copilului, fie că este vorba despre partener sau o altă persoană. În cazul în care copilul este agitat în timpul hrănirii, poate fi de ajutor dacă înfășori biberonul într-un material sau o piesă de îmbrăcăminte care îți păstrează mirosul. Acest lucru ar putea să ajute copilul să se simtă confortabil și să poată fi hrănit cu succes în acele situații în care mama nu este prezentă.
Unii copii care sunt hrăniți la sân preferă să simtă pielea mamei când sunt hrăniți. Lasă copilul doar cu scutecul pe el și găsește poziția preferată pentru hrănire. Alți copii preferă să fie hrăniți cu biberonul în cu totul altă poziție decât cea pe care o preferă pentru alăptare. În cazul în care copilul refuză biberonul, încearcă ambele metode pentru a vedea care este cea preferată de copil.
Uneori, lucrul de care copilul are nevoie pentru a accepta biberonul este ca tu să te plimbi sau să îl legeni. Data următoare când copilul plânge în timpul hrănirii cu biberonul, încearcă să găsești o mișcare ritmică pentru a îl ajuta să se calmeze.
Experimentează cu diferite tetine și temperaturi ale laptelui în cazul în care copilul nu acceptă biberonul. Încearcă să ții tetina la frigider sau sub un jet de apă rece. Pentru că laptele matern este călduț, aceeași temperatură este cea potrivită și pentru laptele de la biberon pentru unii copii, care este posibil să îl prefere la temperatura camerei sau la o temperatură mai scăzută. Fiecare copil este diferit și ar putea fi nevoie de mai multe încercări pentru a descoperi ce preferă.
Dacă cel mic plânge în timpul hrănirii cu biberonul, alegerea biberonului potrivit poate fi soluția pentru a face mai ușoară tranziția de la alăptare la hrănirea cu biberonul. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un biberon:
Dacă cel mic pe care îl alăptezi refuză biberonul, este posibil să nu fi găsit încă biberonul sau tetina potrivite. Ai putea încerca să folosești biberonul Philips Avent Natural Response. Tetina este prevăzută cu o deschidere unică și un capăt care eliberează laptele, care se adaptează ritmului de hrănire al copilului – pentru a bea, înghiți, respire și pentru a lua scurte pauze. Și, la fel ca în cazul sânului, tetina biberonului eliberează laptele doar atunci când copilul aplică intuitiv o mișcare de compresie cu limba.
În cazul în care copilul se agită în timpul hrănirii cu biberonul, este recomandat să încerci să elimini gazele și să împiedici refluxul. Poți încerca biberonul Philips Avent Natural Response cu dispozitiv AirFree, care are rolul de a reduce colicile, gazele și refluxul. Păstrând tetina plină cu lapte, nu cu aer, acest biberon este creat pentru a ajuta copilul să înghită mai puțin aer în timpul hrănirii. Acestea sunt opțiuni perfecte dacă dorești să combini sau să faci tranziția între alăptare și hrănirea cu biberonul.
Uneori, un copil care este alăptat acceptă imediat biberonul și începe să refuze sânul. Dacă cel mic refuza înainte biberonul și acum refuză sânul, nu te îngrijora. Înțelegem că acest lucru poate fi frustrant pentru mamele care doresc să combine cele 2 tipuri de hrănire, dar sunt soluții pe care le poți încerca.
De exemplu, poți folosi protecții pentru sân, dacă dorești să alăptezi și să hrănești copilul și cu biberonul. Poți încerca protecțiile de sân ultra-subțiri în formă de fluture, care te vor ajuta să alăptezi un timp îndelungat, mai confortabil. Acestea sunt create pentru a ajuta copilul să se hrănească mai ușor și pentru a încuraja contactul cu sânul.
Dacă dorești să combini alăptatul cu hrănirea cu biberonul, este recomandat să aștepți 3-4 săptămâni înainte de a introduce biberonul, pentru ca cel mic să se obișnuiască să fie alăptat.
Este normal ca cel mic să aibă nevoie de o perioadă de timp pentru a se acomoda cu biberonul după ce a fost hrănit la sân. Dacă dorești să te întorci la serviciu, oferă-ți suficient timp pentru a stabili o rutină potrivită pentru ambele tipuri de hrăniri.
Amintește-ți că fiecare copil este diferit, așa că ce funcționează pentru un copil, poate fi nepotrivit pentru altul. Cu puțină răbdare, vei descoperi ce variantă este cea mai potrivită atunci când copilul refuză biberonul.
Te vei obișnui în timp cu nevoile specifice ale copilului tău. În cazul în care copilul refuză biberonul după ce ai încercat aceste metode, consultă un medic specialist.
Articol inspirat de Philips Avent – creat în colaborare cu medici specialiști
Citește în continuare
You are about to visit a Philips global content page
Continue