Aparatele dentare fixe sunt utilizate atunci când defectele danturii sunt mai pronunțate, iar utilizarea lor este una de durată. Așa cum le spune și numele, acestea nu mai pot fi scoase decât de medicul ortodont, iar curățarea danturii este cu atât mai complicată. Iată ce trebuie să faci în această situație, în timpul periajului dentar:
● Îndepărtează piesele mobile ale aparatului dentar. Chiar dacă vorbim despre un aparat ortodontic fix, unele dintre ele sunt formate din părți care pot fi desfăcute, cum ar fi elasticele intraorale. Scoate-le înainte să începi curățarea danturii, pentru a avea mai multă libertate de mișcare.
● Folosește pastă de dinți cu fluor. Fluorul contribuie la eliminarea plăcii bacteriene, împiedică formarea tartrului și ajută la curățarea aparatului ortodontic.
● Utilizează o periuță de dinți moale și, mai ales, nu apăsa prea tare. Un periaj insistent cu o periuță cu fire tari poate deteriora aparatul dentar, așa că trebuie să te speli pe dinți cu mai multă grijă.
● Curăță cu atenție aparatul dentar, bracketurile și sârmele care le conectează. Periază fiecare bracket în parte și acordă atenție și firelor care le conectează. Insistă în special în zona șuruburilor de fixare.
● În zonele greu accesibile folosește o periuță interdentară. Aceste periuțe au o formă specială, care permite utilizarea lor în locurile greu accesibile din cavitatea bucală.
● La finalul periajului clătește-ți gura cu apă de gură sau cu un duș bucal. Acest ultim pas este esențial, pentru că elimină și cele mai mici resturi alimentare care au rămas prinse între dinți și aparatul dentar. În plus, împrospătează respirația și reduce riscul apariției plăcii bacteriene și a tartrului.
● În cazul în care observi fire sau piese care s-au desfăcut, programează-ți o vizită la medicul ortodont. Se poate întâmpla destul de frecvent ca aparatul dentar să se desfacă sau să se desprindă câte o sârmă. Nu este motiv de îngrijorare, dar e bine să mergi cât mai curând la medicul tău pentru a remedia problema apărută.