0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Greșeli frecvente în timpul spălatului pe dinți și cum periem corect dinții


    Igiena orală începe acasă, iar spălatul pe dinți, deși face parte din rutina zilnică de îngrijire, nu întotdeauna este efectuat în mod corect. Oricât de simplă ar părea folosirea unei periuțe de dinți, există câțiva factori de care depinde un periaj corect al danturii, dar și greșeli pe care le facem în mod frecvent, de multe ori fără să ne dăm seama.

    Cum periezi corect dintii

    Periezi dinții prea puțin

     

    Pentru o periuță clasică, e recomandat un periaj de patru minute, câte unul pentru fiecare zonă a gurii. În schimb, în cazul unei periuțe electrice, timpul de periaj se scurtează la două minute ( câte 30 de secunde pentru fiecare zonă). Dacă periezi dinții mai puțin decât este recomandat, nu vei reuși să îndepărtezi suficientă placă bacteriană, ceea ce favorizează apariția problemelor dentare. Pentru un periaj dentar eficient, alege o periuta de dinti electrica, moderna.

     

    Deși asta ar putea să însemne că trebuie să stai cu ochii pe ceas, dacă optezi pentru o periuță electrică, există modele cu funcție SmarTimer care te atenționează automat când s-a scurs timpul pentru fiecare zonă a gurii, și, implicit, când timpul de periaj este complet.

    Periezi dinții prea tare

     

    Dacă încerci să periezi dinții prea tare nu înseamnă că o să fie mai curați și că o să îndepărtezi mai multă placă bacteriană. Din contră, atunci când apeși prea tare gingiile sunt afectate și, în timp, poate să apară retracția gingivală. Periajul dinților ar trebui să fie asemănător mai degrabă cu un masaj, mai ales dacă ai sensibilitate dentară crescută.

     

    Soluția poate fi folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi sau a unei periuțe electrice cu senzori care emite un sunet interminent atunci când periajul este prea intens, astfel încât să știi că trebuie să reduci presiunea. Totodată, poți să folosești și capete speciale cu margini flexibile care absorb presiunea excesivă și care îți protejează astfel gingiile.

    Nu periezi toate zonele gurii

     

    Trebuie să acorzi atenție sporită fiecărei zone a gurii și să periezi dinții pe toată suprafața, atât la exterior, cât și la interior. Pentru o curățare cât mai eficientă trebuie să ții periuța la 45 de grade față de gingii și să periezi cu mișcări de sus în jos pentru partea din față a gurii și cu mișcări înainte și înapoi pentru molari.

     

    În cazul în care optezi pentru o periuță electrică, e suficient doar să o ții pe suprafața dinților, deoarece capetele de curățare se mișcă pot avea chiar și până la 62.000 de mișcări de periere pe minut. În plus, poți opta pentru un dispozitiv cu gât înclinat care îți permite să cureți cu ușurință zonele dificile, așa cum sunt molarii. Ținând cont de toate aceste aspecte, vei știi și cum alegi periuta de dinti electrica, eficientă pentru tine. 

    Nu cureți limba

     

    Chiar dacă te-ai spălat pe dinții, bacteriile pot rămâne și pe limbă, iar pe măsură ce se acumulează, acestea pot duce la apariția respirației urât mirositoare și chiar a cariilor.

     

    Pentru curățarea în profunzime a limbii poți folosi partea din spate a unei periuțe clasice, cu condiția ce aceasta să fie concepută pentru curățarea limbii, sau poți folosi capete cu microperi, atașate unei periuțe electrice, care se mulează pe suprafața limbii astfel încât să îți ofere o curățare delicată și eficientă.

    Te speli pe dinți mult prea repede

     

    Chiar dacă este recomandat să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, ține cont că ar trebui să aștepți cel puțin 30 de minute, mai ales dacă ai consumat alimente acide, precum roșii, portocale sau grapefruit.

     

    Conform Asociației Americane pentru Stomatologie, motivul este că acestea produc acid în exces, iar pasta de dinți (care este abrazivă) favorizează eroziunea dentară. Eventual, poți clăti gura cu puțină apă înainte să te speli pe dinți ca să reduci excesul de acid, care contribuie inclusiv la apariția halenei.

    Nu folosești metode suplimentare de curățare

     

    Simpla periere a dinților nu îți oferă suficientă protecție împotriva apariției problemelor dentare. Drept urmare, e necesar ca în rutina zilnică de îngrijire a dinților să incluzi și alte metode suplimentare de curățare, cum ar fi utilizarea aței dentare, a apei de gură, a periuțelor interdentare și chiar a unui duș bucal.

     

    Ața dentară, periuțele dentare și dușul bucal te ajută să cureți cât mai bine spațiile interdentare, unde pot rămâne resturi alimentare, în timp ce apa de gură sporește curățarea întregii cavități bucale și reduce bacteriile. Tratamentul de specialitate pentru albirea dintilor poate fi, de asemenea, de mare ajutor pentru sănătatea orală.

     

    Menținerea unor dinți sănătoși presupune un control stomatologic regulat, dar și adoptarea unor obiceiuri corecte de curățare și periere a dinților. Tocmai de aceea, este important ca de fiecare dată când te speli pe dinți să acorzi atenția necesară pentru a te bucura de un zâmbet impecabil și sănătos.

     

     

     

    Sursă foto: Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.