0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    18 mituri despre îngrijirea părului: află ce este adevărat și ce nu

    Te-ai întrebat vreodată cât de adevărate sunt miturile despre îngrijirea părului, pe care le auzi atât de des? De la frecvența spălării părul până la uscarea acestuia, fiecare persoană are propriile „trucuri”, transmise din generație în generație, pe care le consideră esențiale pentru menținerea frumuseții și a sănătății părului. Dar câte dintre acestea sunt, de fapt, reale?   

    În continuare, vom explora cele mai comune mituri despre îngrijirea părului, pentru a descoperi adevărul din spatele acestora și cum îți pot influența rutina.  

    Mituri despre spălarea și îngrijirea părului 

    1. Spălarea zilnică a părului îl deteriorează 

    mituri-despre-frumusete

     

    Unul dintre cele mai comune mituri despre îngrijirea părului este că spălatul pe cap zilnic poate cauza uscarea excesivă și deteriorarea sa. Adevărul este că frecvența spălării ar trebui să depindă de nevoile fiecărei persoane. Tipul de păr și de scalp, precum și stilul de viață joacă un rol important în determinarea frecvenței cu care ar trebui spălat părul.   

     

    Spre exemplu, un scalp gras poate necesita spălarea zilnică, însă este ideală utilizarea unor produse delicate, care să nu îndepărteze uleiurile naturale. Secretul stă în alegerea produselor potrivite, nu în frecvența spălării.  

    2. Spălarea frecventă a părului produce mai mult sebum

     

    De fapt, spălarea rară a părului poate duce la exces de sebum, chiar și la dermatită seboreică. Un păr gras înseamnă păr cu prea mult sebum, iar producția de sebum variază în funcție de vârstă, schimbările hormonale, stilul de viață, anumite medicamente sau alimentație.  

     

    Spălatul des pe cap provoacă eliminarea mai rapidă a sebumului, ceea ce duce la un scalp uscat și la un păr mai fragil, deci nu la un păr mai gras.  

    3. Părul se poate curăța singur  

     

    Acest mit despre îngrijirea părului nu are nicio bază reală. Dacă părul este expus constant la murdărie, porii scalpului se vor bloca, iar lipsa spălării va permite acumularea straturilor de murdărie pe scalp și pe piele. Acest lucru poate duce la subțierea firului de păr, ceea ce îl face mai susceptibil la deteriorare.  

    4. Părul obișnuit cu un anumit șampon nu mai reacționează la fel de eficient în timp  

     

    Un alt mit despre îngrijirea părului și spălarea pe cap este că e necesară schimbarea periodică a șamponului, deoarece părul se obișnuiește cu formula și nu mai răspunde la fel de bine. De fapt, părul nu se poate obișnui cu un produs, însă factorii externi, folosirea a prea multe produse sau schimbările de sezon pot afecta modul în care părul răspunde la anumite produse.   

    5. Clătirea cu apă rece face părul mai strălucitor 

     

    Părul nu devine mai strălucitor de la clătirea cu apă rece, însă aceasta influențează modul în care lumina se reflectă pe suprafața firului de păr.  

     

    În plus, atunci când keratina, componenta principală a firului de păr, intră în contact cu apa rece, devine mai rigidă, iar firul poate să pară mai gros și mai plin. În contact cu apa caldă, keratina se înmoaie, iar firul de păr devine mătăsos și moale.  

    Mituri despre uscarea și coafarea părului 

    6. Uscătorul de păr mai puternic înseamnă o uscare mai rapidă

     

    Chiar dacă un uscător de păr cu mai mulți wați generează un flux de aer mai puternic, timpul de uscare nu depinde exclusiv de acest factor. Un motor puternic, poate accelera procesul de uscare, însă, fără setările adecvate expunerea prelungită la căldură poate cauza uscarea excesivă a părului.  

     

    Pentru ca părul să fie gata rapid și eficient, uscătorul va trebui să genereze un flux de aer puternic, dar controlabil, pentru obținerea rezultatelor dorite într-un timp scurt. Așadar, alege un model care dispune de funcții speciale, nu unul cu mulți wați.

     

    Spre exemplu, Philips Hair Dryer 8000 Series oferă o uscare rapidă și eficientă, protejând părul cu tehnologia ThermoShield, prin intermediul senzorilor inteligenți ce monitorizează temperatura de 200 de ori pe secundă, ajustează căldura pentru a preveni deteriorarea și pentru a menține părul puternic, sănătos și strălucitor chiar și după utilizări frecvente.  

    mituri-despre-frumusete

     

    Alte beneficii ale uscătorului de păr:

     

    • coafare rapidă și eficientă în doar 3 minute sau mai puțin;  
    • tehnologie ionică pentru un păr neted, fără efect de încrețire;
    • protecție suplimentară pentru scalp și păr delicat;  
    • economie de energie și sustenabilitate;
    • întreținere ușoară, datorită funcției de autocurățare.

     

    🖐Descoperă prețul și cum îl poți achiziționa, aici: Uscatorul de par Seria 8000 

    7. Uscarea cu prosopul sau fără uscător este mai bună  

     

    Dimpotrivă, este mai benefică uscarea corectă cu uscătorul. Utilizarea corespunzătoare a acestuia, la o distanță de 15 cm, cu o mișcare continuă, cauzează mai puține daune decât uscarea naturală a părului.  

     

    În plus, dormind cu părul ud, creezi condiții propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor.  

    8. Folosirea zilnică a plăcii de păr și a uscătorului dăunează    

     

    Chiar dacă utilizarea zilnică a aparatelor pe bază de căldură poate cauza deteriorarea firului de păr, cu ajutorul unei protecții termice adecvate, poți minimiza aceste daune. Folosește produse special create, care acționează ca un scut împotriva căldurii excesive. 

     

    De asemenea, alege un uscător de păr modern, cu funcție de protecție termică încorporată, ce reglează temperatura și minimizează riscul de supraîncălzire a firului de păr.  

     

    Află mai multe despre cum sa iti protejezi parul de caldura excesiva atunci cand il coafezi. 

    9. Periatul în exces face părul mai strălucitor

     

    Acest mit despre îngrijirea părului presupune că perierea frecventă a părului va distribui uleiurile naturale pe lungimea firului de păr și, astfel, acesta va fi mai sănătos și mai strălucitor. 

     

    În realitate, acest lucru poate provoca ruperea firelor de păr și slăbirea rădăcinilor. Mai mult, este recomandat să alegi o perie de calitate și să periezi părul cu grijă, fără să tragi de fire.

    Mituri despre creșterea și căderea părului 

    10. Tunsul frecvent ajută la creșterea părului  

     

    Un alt mit despre îngrijirea părului este faptul că tunsul frecvent contribuie la creșterea mai rapidă și mai sănătoasă a părului. Creșterea părului este determinată de factori genetici și de starea scalpului, iar tunsul nu afectează viteza de creștere. Cu toate acestea, tunsul regulat previne apariția vârfurilor despicate, care dau impresia unui păr mai scurt și mai nesănătos. Așadar, tunsul nu accelerează creșterea părului, însă contribuie la un aspect mai sănătos și mai plăcut al părului.  

     

    În schimb, alimentația și stilul de viață au un impact semnificativ asupra sănătății pielii, inclusiv a scalpului părului și a rădăcinilor firelor de păr. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și proteinele, au un rol important în menținerea sănătății generale, inclusiv a părului.  

    11. Căderea părului este provocată de șampon  

     

    În general, șamponul nu este responsabil pentru căderea părului. Cu toate acestea, anumite ingrediente iritante pot deshidrata scalpul sau pot afecta echilibrul natural al pielii, ceea ce poate duce la apariția mătreții sau la o fragilitate crescută a firului de păr.  

     

    În plus, anumite persoane pot experimenta reacții alergice la unele substanțe din șampon, ceea ce poate agrava starea scalpului. Această problemă se poate accentua atunci când, după spălare, folosești un uscător de păr puternic și fără funcții de protecție. Expunerea repetată la căldură intensă poate afecta structura firului de păr, provocând fragilitate.  

     

    Dacă îți dorești să eviți aceste probleme și să îți protejezi părul, descoperă cum sa alegi uscatorul de par potrivit, unde vei găsi toate informațiile necesare pentru a face alegerea optimă!  

    12. Prea multe produse de păr cauzează căderea acestuia

     

    Căderea părului este influențată de stres, factori genetici, alimentație și starea de sănătate generală. Produsele pentru îngrijirea părului pot afecta aspectul și sănătatea părului, însă nu pot cauza căderea acestuia, excepție făcând situația în care există o reacție alergică la un anumit ingredient.  

    13. Părul strâns în coadă poate duce la căderea acestuia  

     

    Atunci când îți strângi părul în coadă, rădăcina devine mai sensibilă, ceea ce poate duce la o formă de cădere a părului ce poartă denumirea de alopecie de tracțiune, cauzată de tensiunea constantă asupra foliculilor.  

     

    Dacă îți dorești să eviți acest lucru, poartă părul cât mai lejer și evită să îl strângi foarte tare în coadă sau coc.  

    Mituri despre vopsirea părului 

    14. Vopsirea frecventă a părului duce la încărunțire

     

    Atunci când părul nu este îngrijit corespunzător, se poate deteriora, poate cădea sau îți pot apărea mai multe fire de păr albe, indiferent dacă este vopsit sau nu. De aceea, este important să ai o rutină adecvată de îngrijire, în funcție de tipul tău de păr, și să nu aplici foarte multe tratamente chimice.  

     

    Cu toate acestea, vopseaua de păr poate afecta structura firului de păr, în cazul în care conține substanțe agresive, precum peroxidul sau amoniacul. În prezent, tehnologia modernă a permis crearea unor formule mult mai blânde, fără amoniac sau a celor semi-permanente. În plus, tratamentele de îngrijire aplicate după vopsire pot reduce semnificativ riscul de deteriorare.  

    15. Vopseaua nu prinde dacă te afli la menstruație  

     

    Acest mit despre îngrijirea părului este destul de răspândit, însă menstruația și vopsirea părului nu au nicio legătură. Într-adevăr, atunci când te afli la menstruație, corpul și pielea pot fi mai reactive, ceea ce înseamnă că scalpul poate deveni mai sensibil, însă acest aspect nu influențează procesul de vopsire.  

    16. Părul trebuie să fie gras înainte de vopsire

     

    Înainte de a merge la salon pentru vopsit, va fi necesar să îți speli părul, deoarece murdăria poate împiedica acțiunea vopselei, sebumul protejând părul. De asemenea, în cazul în care ai folosit produse de styling, acestea trebuie îndepărtate.   

     

    Vrei să îți păstrezi culoarea strălucitoare și părul sănătos? Citește mai multe despre cum ingrijesti corect parul vopsit. 

    Mituri despre îngrășarea părului

    17. Folosirea balsamului îngrașă părul  

     

    Unele persoane evită folosirea balsamului de păr, deoarece au convingerea că va face părul mai gras sau mai greu. În realitate, acesta nu este decât un alt mit despre îngrijirea părului. Balsamul este un produs important din rutina de îngrijire a părului, deoarece contribuie la hidratarea acestuia și la protejarea sa, atunci când este folosit corect.  
    Aplică balsamul doar pe vârfuri și evită scalpul, pentru a preveni îngrășarea părului.

    18. Evitarea utilizării balsamului pentru un păr gras

     

    Și părul gras are nevoie de balsam pentru hidratare. Problema unui astfel de păr nu este legată de utilizarea balsamului, ci de sănătatea scalpului. Cauza părului gras este un scalp cu probleme, iar tratamentul adecvat presupune curățarea sebumului și a impurităților care blochează porii.  

    Concluzia miturilor despre îngrijirea părului și recomandări utile  

     

    Cel mai important pas din îngrijirea părului îl reprezintă alegerea corectă a produselor și a tehnicilor de îngrijire. Multe dintre miturile despre îngrijirea părului nu sunt susținute de dovezi, iar înțelegerea adevărului din spatele acestor afirmații este important, pentru a face alegeri mai bune pentru sănătatea părului. Iată și câteva recomandări:  

     

    • adoptă o rutină de îngrijire adaptată tipului tău de păr;  
    • spală-ți părul în funcție de necesitățile sale;  
    • alege un uscător de păr potrivit și performant;  
    • evită expunerea excesivă la căldură;  
    • menține o dietă echilibrată;  
    • tunde-ți părul regulat, pentru a îndepărta vârfurile despicate și pentru a îmbunătăți aspectul general al părului.  

     

    În concluzie, înțelegerea realității din spatele miturilor despre îngrijirea părului este importantă pentru a-ți menține părul sănătos și îngrijit. De fiecare dată când primești un sfat despre păr, verifică-l înainte de a-l urma, pentru a te asigura că nu afectezi podoaba capilară.  

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.