0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Totul despre creșterea părului: tratamente, remedii simple și sfaturi despre cum poți preveni căderea părului

    Home ›› Totul despre creșterea părului: tratamente, remedii simple și sfaturi despre cum poți preveni căderea părului

    Totul despre creșterea părului: tratamente, remedii simple și sfaturi despre cum poți preveni căderea părului

     

    Mulți oameni își doresc o podoabă capilară bogată, însă cum o poți obține și tu? Deși nu există produse miraculoase care să îți asigure o creștere spectaculoasă a părului, ai la dispoziție câteva trucuri care te pot ajuta să obții rezultatele dorite. Încearcă recomandările noastre pentru a te bucura de un păr lung și puternic. Mai jos poți afla mai multe informații despre etapele de creștere a foliculului de păr, factorii care influențează creșterea părului, ce poți face pentru a stimula creșterea părului.

    Etapele de creștere și regenerare a foliculilor de păr

     

    Pentru a putea stimula creșterea firului de păr este necesar să înțelegi cum funcționează creșterea părului. 

     

    Firele cresc de la rădăcină, din foliculul de păr care se află sub scalp. Din rădăcină iese prin papilă, o zonă alimentată cu sânge. Drept urmare, este foarte important ce conține sângele deoarece acesta este implicat în creșterea părului. 

     

    Durata de viață a unui fir de păr este predispus genetic și diferă în funcție de sex. Astfel, în cazul bărbaților este de aproximativ 3 ani, iar pentru femei de 4-5 ani. În general, pierdem 50-80 de fire de păr pe zi. Creșterea sa pornește din foliculul pilos și trece prin diverse stadii după care începe să cadă. Mai jos sunt etapele de creștere: 

     

    •  Faza anagenă – este prima perioadă de creștere a părului. Durează 2-5 ani, iar bulbul părului din partea inferioară a epidermei rămâne acolo până la următoare fază. Părul crește circa 1 cm pe lună. Aproximativ 85% din păr se află în această fază de dezvoltare;

     

    •  Faza catagenă – după faza anagenă, foliculul de păr intră într-o etapă de repaus. Stadiul durează între două și trei săptămâni. Mai mult, în această etapă porțiunea profundă a foliculului de păr începe să se dezintegreze. Aproximativ 3% dintre firele de păr se află în această fază;

     

    •  Faza telogenă – o altă fază de repaus care durează aproximativ trei luni. La sfârșitul acestei etape, părul vechi începe să cadă, iar noi fire încep să crească din nou. Aproximativ 12% din păr este în faza telogenă. În ciuda acestui aparent repaus, foliculii de păr trec printr-o activitate celulară intensă, stimulând regenerarea țesuturilor și creșterea firelor noi de păr. Din acest motiv, faza telogenă este esențială pentru a avea păr puternic și sănătos;

     

    •  Faza exogenă – ultima fază din ciclul părului. Părul cade la periere sau spălare, pierderea a 50-80 de fire, uneori chiar și a 100 de fire fiind normală. Perioada durează 6-21 de zile.

     

    Este important de știut că foliculii de păr trec prin aceste faze în momente diferite, astfel că este natural ca un folicul de păr să se afle în faza anagenă în timp ce un altul se află în faza telogenă. De asemenea, fiecare folicul de păr va trece prin 25-30 de cicluri în timpul vieții sale.

    Se poate stimula creșterea părului?

     

    Multă lume se întreabă dacă se poate stimula creșterea părului. Răspunsul este „depinde”. În cazul persoanelor care suferă de calviție sau o altă afecțiune care duce la pierderea părului, stimularea creșterii naturale a părului este imposibilă în zilele noastre. 

     

    Totuși, cercetătorii lucrează pentru a descoperi modalități de a reînvia foliculii în cazul persoanelor cu părul deteriorat. Tot în cazul persoanelor cu afecțiuni ale părului poate ajuta transplantul de păr din zonele cu foliculi sănătoși pe zonele afectate de chelie. 

     

    Pentru persoanele sănătoase cu foliculi de păr sănătoși, stimularea creșterii părului este posibilă și depinde de mai multe lucruri.

    Factori care influențează creșterea părului

     

    Creșterea părului este influențată de anumiți factori:

     

    •  Tipul de păr – în general, părul drept crește mai repede decât cel creț. De exemplu, părul drept crește circa 1,5 cm pe lună, în timp ce părul creț sau buclat crește 0,8 cm pe lună;

     

    •  Anotimpul – creșterea părului este mai rapidă în sezonul cald. Soarele strălucește intens și pentru mai multe ore, iar acest lucru stimulează circulația sanguină. Rădăcinile părului vor fi mai bine oxigenate și vor primi nutrienții necesari pentru a putea produce cheratina, proteina implicată în creșterea firului de păr;

     

    •  Hormonii – estrogenul și progesteronul sunt implicați în creșterea părului. De exemplu, în sarcină se produce mai mult estrogen, astfel că gravida are o podoabă capilară mai bogată. De asemenea, părul crește mai repede. După naștere, nivelul hormonilor scade brusc, iar acest lucru se traduce printr-o pierdere mai mare, deși temporară, de păr. Același lucru este valabil în timpul ciclului menstrual;

     

    •  Scalpul – un scalp sănătos susține creșterea părului. Acumularea toxinelor poate interfera cu eficiența peliculei hidrolipidice care protejează scalpul, precum și cu sănătatea firului de păr. Sănătatea scalpului poate fi afectată de expunerea prelungită la raze UV, poluare, tratamentele excesive la coafor, expunerea la sare sau clor, produse de îngrijire agresive, o dietă dezechilibrată, stres, lipsa somnului, existența unor afecțiuni cronice, deficiențe de vitamine/minerale, un dezechilibru hormonal;

     

    •  Boli ale scalpului – alopecia androgenetică apare ca urmare a unei mutații a hormonilor masculini. Drept urmare, ciclul părului este accelerat. Faza anagenă este mult scurtată, foliculul de păr se micșorează, iar firele care apar sunt foarte subțiri. Într-un final, foliculul de păr își încheie durata de viață prematur. O altă afecțiune des întâlnită este psoriazisul scalpului. În acest caz apar pete roșii pe scalp și mâncărimi. Prin scărpinare există riscul de a smulge firele de păr. De asemenea, pot apărea cicatrici care să împiedice creșterea părului.

    Cum poți stimula creșterea părului

     

    Dacă și tu îți dorești un păr lung, sănătos și plin de volum, perfect pentru diverse coafuri, poți încerca recomandările de mai jos pentru stimularea creșterii părului.

     

    Masajul scalpului

     

    Masarea regulată a scalpului stimulează rădăcinile, iar acest lucru favorizează creșterea părului. Prin masaj se stimulează fluxul sanguin către rădăcini și se înmoaie colagenul din țesuturi. Astfel, firele de păr au mai mult spațiu pentru a crește. Totuși, acest lucru este de evitat dacă ai părul foarte gros. 

     

    Există mai multe tehnici de automasaj. Înainte de a le pune în practică, este bine să știi că nu trebuie să freci scalpul – acest lucru l-ar putea irita. În mod ideal, ar trebui realizat sub duș în timpul șamponării, însă se poate realiza și pe uscat. 

     

    O primă formă este să te folosești de degete pentru a masa ușor scalpul. Aplică mișcări circulare ușoare. Repetă această mișcare timp de 5-10 minute pe toată suprafața scalpului. Pentru a crește eficiența masajului, poți folosi un uscator de par prevăzut cu un aparat pentru masajul scalpului.

    O altă opțiune este să ridici ușor scalpul prin mici ciupituri. Având degetele împreunate, ciupește ușor scalpul, apoi repetă gestul pe întreaga suprafață a capului. 
     
    Pentru părul uscat sau normal se pot realiza 1-3 masaje pe săptămână, în timp ce în cazul scalpului gras este recomandat maximum un masaj pe săptămână.

    Scalp massage

    Tăierea vârfurilor

     

    În fiecare lună părul crește cu 0,5-2 cm. Un calcul rapid te ajută să știi în cât timp vei ajunge de la o tunsoare băiețească la un bob șic. 

     

    Poate părea paradoxal, însă prin tăierea vârfurilor se stimulează creșterea părului. Dacă amâni drumul la coafor, vârfurile se vor subția sau despica, iar părul, în ansamblul său, va deveni fragil. Drept urmare, părul nesănătos va crește mai greu. 

     

    Prin tăierea vârfurilor părul își recapătă forța și vitalitatea și crește mai repede. Pentru a susține creșterea părului este indicat să tai vârfurile la fiecare 2-3 luni. Dacă mergi mai des la coafor, va trebui să tunzi tot mai puțin păr, deoarece acesta se va deteriora tot mai puțin. 

    Folosirea unor produse de styling care nu degradează firul de păr

     

    Pentru a-ți proteja podoaba capilară și pentru a stimula creșterea părului este indicat să alegi produse de styling care nu degradează firele de păr. 

     

    Evită să folosește produse agresive și optează, în schimb, pentru un produs care are grijă de părul tău fără a-i afecta structura. Poți alege un uscător de păr Philips MoistureProtect. Acesta este prevăzut cu un senzor infraroșu care măsoară temperatura pentru uscarea părului și îi protejează hidratarea naturală. 

     

    De asemenea, periază ușor părul, preferabil când este uscat, pentru a evita slăbirea firelor de păr și ruperea lor. Folosește un elastic de păr mediu care să nu strângă prea mult. 

     

    Dacă ai părul buclat este indicat să folosești accesorii adaptate, elastice din țesătură naturală și un pieptăn cu dinți largi care te vor ajuta să descurci nodurile fără a le rupe. 

     

    În cazul în care vrei să întinzi părul, optează pentru o placa de par cu opțiunea MoistureProtect. Aceasta este acoperită cu titan pentru a întinde părul rapid și include o tehnologie prin care adaptează temperatura pentru a menține hidratarea naturală.

    philips moisture protect

    Alimentația sănătoasă și echilibrată

     

    Părul crește mai repede vara. Acest lucru se datorează expunerii la soare, hidratării și consumului unei cantități mai mari de alimente bogate în vitamine și minerale. Toate aceste acțiuni stimulează creșterea mai rapidă a părului. 

     

    Pentru a susține creșterea părului, optează pentru o dietă bogată în fier, proteine și complexul de vitamine B, pe tot parcursul anului. Părul are nevoie de nutrienți pentru a crește, iar aceștia se transmit la nivelul rădăcinii prin fluxul sanguin. Prin urmare, dieta sănătoasă și echilibrată este esențială. 

     

    Include în alimentație carne roșie, linte, soia, ton și ciocolată neagră.

    Exfolierea scalpului

     

    La fel ca și pielea feței, scalpul are nevoie de exfoliere pentru a se elibera de excesul de sebum, poluare, celule moarte și particulele de praf care îl pot sufoca și împiedică regenerarea. 

     

    Ce poți face? Exfoliază scalpul o dată pe săptămână folosind ingrediente naturale. Poți folosi un amestec de sare mare sau zaț de cafea cu puțin ulei de măsline. Aplică pe scalp, apoi masează ușor cu vârfurile degetelor, cu mișcări circulare. După 5-10 minute de masaj, spală părul cu șampon.

    Ce nutrienți stimulează creșterea părului

     

    Creșterea părului depinde și de nutrienții care ajung la nivelul rădăcinii firelor. De aceea este important să incluzi în alimentație nutrienții necesari pentru a stimula creșterea părului:

     

    •  Proteinele – în absența proteinelor, corpul nu poate produce cheratina, principala componentă a părului. Consumă carne, pește, lactate, ouă, leguminoase, nuci și semințe;

     

    •  Zincul – o altă substanță indispensabilă pentru creșterea părului. Participă la formarea cheratinei și are efect antiinflamator, combătând dezechilibrele capilare. Consumă stridii, organe, cereale integrale și semințe de dovleac;

     

    •  Magneziul – alături de complexul de vitamina B, stimulează producția de cheratină și este implicat în creșterea părului. Se găsește în banane, leguminoase, cereale integrale și ciocolată amăruie;

     

    •  Fierul – hrănește rădăcinile firelor de păr și oxigenează celulele scalpului. Anemia poate duce la subțierea firului de păr și încetinirea creșterii părului. Consumă carne roșie, fructe de mare, linte, legume cu frunze verzi (spanac, varză, broccoli), cereale integrale;

     

    •  Vitamina A – favorizează creșterea părului și are efect de curățare asupra scalpului. Se găsește mai ales în fructe și legume portocalii precum morcovii, cartofii dulci, caisele, dovleacul plăcintar, mango etc. dar și în cod, ouă și brânză;

     

    • Complexul de vitamina B – esențial pentru creșterea părului. Vitamina B8 susține sănătatea scalpului și favorizează creșterea părului. Vitamina B5 promovează densitatea părului, vitamina B3 este implicată în circulația sângelui, iar vitamina B6 potențează efectele celorlalte vitamine B. în general, o dietă variată oferă toate vitaminele complexului B.

    girl combing hair

    Tratamente naturale pentru creșterea părului

     

    Pentru a promova creșterea părului, puține lucruri se compară cu efectele ingredientelor naturale. Mai jos sunt câteva produse care susțin creșterea părului:

     

    •  Drojdia de bere – bogată în complexul de vitamina B. Ajută la sintetizarea cheratinei și contribuie la creșterea rezistenței firului de păr. Amestecă două ouă cu trei linguri de drojdie de bere până obții o pastă omogenă. Aplică la rădăcina părului și lasă să acționeze 45 de minute, apoi clătește cu apă călduță și spală cu șampon. Aplică o dată pe săptămână, începând cu primele zile de toamnă;

     

    •  Sucul de ceapă – este bogat în sulf care promovează circulația și asigură oxigenarea rădăcinilor firelor de păr. Pune într-un storcător de fructe 2-3 cepe și aplică sucul la rădăcini. Lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi spală părul cu șampon. Se realizează cure de 1-3 luni, cu o aplicare pe săptămână. Este de evitat în cazul scalpului sensibil deoarece îl poate irita;

     

    •  Laptele de cocos – are un conținut mare de vitamina B9 și stimulează circulația sângelui, precum și creșterea firelor de păr. De asemenea, întărește, îngroașă și netezește firele. Aplică de la rădăcină la vârfuri, lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi spală cu șampon;

     

    •  Ghimbir – stimulează fluxul sanguin și grăbește creșterea firelor de păr. Ia o rădăcină de ghimbir și pune-o în storcătorul de fructe. Lichidul obținut aplică-l pe scalp și lasă-l să acționeze 45 de minute. Spală bine cu șampon. Poți folosi ghimbirul și sub formă de mască. Amestecă o linguriță de pudră de ghimbir cu 1-2 linguri de ulei de măsline sau de jojoba. Aplică pasta obținută pe scalp cu masaj ușor. Lasă să acționeze 20 de minute, apoi spală cu șampon. Ghimbirul este iritant, deci, nu ar trebui aplicat pe scalpul sensibil sau predispus la mătreață. Ambele tratamente se aplică o dată pe săptămână.

    natural Hair Growth Treatments

    Sfaturi utile în îngrijirea părului pentru a stimula creșterea sa

     

    Pentru a te bucura de păr sănătos și lung este important să ai grijă de podoaba capilară. Mai jos sunt câteva sfaturi utile în îngrijirea părului pentru a stimula creșterea sa:

     

    • Folosește o perie din materiale naturale, precum perii din lemn sau de păr de mistreț – perii naturali previn ruperea firelor de păr. Piaptănă ușor părul pentru a limita smulgerile de fire;

     

    • Aplică săptămânal o mască cu ingrediente naturale. Evită să folosești măști din comerț pe bază de silicon;

     

    • Dacă porți părul în coadă, optează pentru un elastic sau o clamă lejeră;

     

    •  Folosește un uscător de păr care adaptează temperatura pentru a-ți proteja părul;

     

    • Limitează folosirea de fixativ și alte produse de acest fel – acestea usucă, deteriorează și rup firul de păr;

     

    • Evită vopsirea părului sau, dacă o faci, optează pentru vopsea naturală și cu ingrediente organice;

     

    • Bea minimum 2 litri de lichide pe zi;

     

    • Adoptă o alimentație echilibrată și bogată în proteine, fier, zinc, vitamina A și complexul de B-uri.

     

    Multă lume își dorește un păr des, sănătos și lung, însă acesta trebuie întreținut. Chiar dacă ai deja un păr bogat, acesta necesită nutrienți, luați din alimentație, hidratare, aplicarea regulată a unui exfoliant, precum și folosirea unor produse de styling care nu degradează firul de păr.

     

     Sursa foto: Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.