0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Ce sunt colicile si cum le recunoastem ► Metode eficiente pentru ameliorarea durerilor ► Sfaturi pentru o alimentatie corecta ► Remedii pentru colici

      Bebelus

      Ce sunt colicile bebelușilor și cum le putem trata în mod eficient - simptome, remedii și sfaturi utile

      Perioada în care bebelușul are colici le poate da multe bătăi de cap părinților, mai ales atunci când pare că nimic nu îl poate liniști. Află care sunt cauzele și cum poți trata colicile în articolul de mai jos.

      1. Ce sunt colicile la bebeluși - informații generale

       

       

      Colicile sunt atribuite perioadei în care bebelușul plânge încontinuu, nu doarme și este tot timpul agitat. Acestea nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un proces în care sistemul digestiv se acomodează cu noul regim alimentar. Colicile sunt cauzate de apariția crampelor la nivelul abdomenului, de aceea se numesc colici abdominale.

       

      Colicile încep în jurul săptămânii a șasea de viață a bebelușului, durează în jur de trei sau șase luni și pot să dispară de la sine. Perioadele de plâns incontrolabil se declanșează, de obicei, în cea de-a doua parte a zilei și spre seară.

       

      Deși nu afectează starea de sănătatea a copilului, această perioadă poate fi destul de dificilă pentru orice părinte. Studiile arată că, din cauza colicilor la bebeluși, mamele devin mai stresate și, uneori, pot avea stări depresive.

       

      Este important de menționat însă că apariția colicilor nu este influențată de sexul copilului, de modalitatea de hrănire (la sân sau cu biberonul) sau de momentul nașterii (prematur sau la termen). Așadar, echipează-te cu strictul necesar pentru ingrijirea bebelusului fără a lua în calcul eventualitatea apariției colicilor.

       

      2. Care sunt cauzele apariției colicilor

       

      Medicii nu au identificat cu exactitate ce anume cauzează crampele abdominale la bebeluși, însă aceștia consideră că au legătură cu alimentația. Posibilele cauze care provoacă apariția durerilor specifice colicilor pot fi următoarele:

       

      • dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv - nu este produsă cantitatea necesară de fermenți (probioticele) care ajută în procesul de digestie;
      • tranzitul intestinal lent - mușchii care susțin digestia și sistemul gastrointestinal abia învață să proceseze alimentele și există posibilitatea să nu funcționeze corespunzător;
      • alimentele cu potențial alergen - sistemul digestiv al bebelușului are nevoie de timp ca să se acomodeze cu alimentația pe bază de lapte și, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din lapte;
      • tehnica de alăptare incorectă - copilul trebuie ținut în poziție dreaptă atunci când se hrănește, astfel încât alimentele să ajungă mai repede în stomac. Cand se schimba tetina la biberoane, se alege varianta cu fluxul cel mai mic pentru vârsta micuțului, pentru a limita ingerarea aerului.
      • regimul alimentar al mamei;
      • introducerea de alimente solide în alimentația copilului prea devreme - este recomandat ca diversificarea la bebeluși să înceapă abia de la șase luni;
      • hipersensibilitatea bebelușului la factori externi, precum lumina sau zgomotele;
      • temperamentul schimbător al copilului (proastă dispoziție, toane);
      • fumatul în timpul sarcinii și după naștere;
      • nivelul crescut de hormoni care pot provoca dureri la stomac, dar și stări de neliniște.

       

      Salată de pui cu avocado și castravete

      O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado.

       

      Ingrediente

      • o cană de boabe de soia
      • 1 piept de pui
      • ¼ castravete, curățat de coajă
      • ½ avocado
      • sucul de la ½ lămâie
      • 2 lingurițe ulei de măsline
      • 1 linguriță semințe asortate
      • ½ salată verde

       

      Mod de preparare

      Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm  împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol.

       

      Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.

      3. Cum se manifestă și cum recunoști simptomele colicilor

       

       

      Colicile la bebeluși se manifestă astfel:

      • copilul începe să plângă imediat după ce a mâncat (uneori, plânsul poate să dureze chiar și două ore);
      • este agitat în timp ce plânge și își freacă sau răsucește piciorușele;
      • se încovoaie și își strânge piciorușele cât mai aproape de abdomen;
      • crizele de plâns au loc de mai multe ori pe zi.

      În unele cazuri, crizele de plâns pot să apară la aceeași oră, în fiecare zi. Diagnosticarea colicilor o poți face urmărind următorul aspect. Dacă bebelușul plânge mai mult de trei ore pe zi și pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni, fără un motiv clar, atunci înseamnă că are colici, notează specialiștii.


      Perioadele de plâns sunt normale la nou-născuți, însă ține cont că, atunci când sunt însoțite de stări de agitație, sughiț și gaze, cel mai probabil este vorba de colici.

      4. Metode de îngrijire a bebelușului și de prevenire a colicilor

       

      Uite câteva modalități prin care poți să ameliorezi simptomele colicilor la bebeluși:

      Alinarea plânsului și durerii

       

      Există câteva modalități care reușesc să calmeze durerile și disconfortul bebelușilor, dar și să le aline plânsul, cum ar fi:

       

      • masajele blânde - acestea ajută la disiparea gazelor din burtică și la calmarea durerii. Poți să îi faci un masaj blând pe burtică sau pe spate, după băiță. Plimbă ușor degetele de la o mână pe burtica bebelușului, în sensul acelor de ceasornic, fără să desprinzi mâna de pe burtică. În plus, studiile au arătat că masajul chiropractic ajută la calmarea durerilor.

      Metode de ingrijire a bebelusului

       

      • compresele cu apă călduță - aplică o compresă cu apă călduță sau o pernă specială pentru colici care poate fi încălzită. Aceste perne conțin sâmburi de cireșe care rețin căldura pentru mai mult timp și ameliorează durerile bebelușului. Lasă perna în cuptor până se încălzește, înfășoară apoi un prosop de bumbac în jurul ei și așază perna pe burtica bebelușului.
      • sunetele „albe” - unele sunete pot ajuta la calmarea bebelușului. Sunetele difuze seamănă cu cele pe care le auzea atunci când se afla în burta mamei și au efect calmant. Aparatele electrocasnice care emit astfel de sunete sunt aspiratorul, uscătorul de păr sau mașina de spălat.
      • baia călduță - este relaxantă pentru bebeluș, însă poți folosi și dușul. Ține-l în brațe și îndreaptă dușul spre spatele lui, având grijă ca temperatura să fie potrivită pentru el. Dușul va crea o senzație plăcută și liniștitoare.

       

      Metode de ingrijire a bebelusului

      • exercițiile - cele în care îi miști piciorușele imitând mersul pe bicicletă ajută la eliminarea gazelor;
      • mișcarea - legănatul îl ajută pe bebeluș să se relaxeze și să uite de disconfortul produs de colici. Îl poți legăna în brațe, îl poți pune într-un marsupiu și apoi să te plimbi cu el prin casă sau îl poți scoate la o plimbare în aer liber cu căruciorul. Chiar și plimbările cu mașina reușesc să îl calmeze pe micuț.
      • înfășarea într-o păturică - îi aduce aminte de pântecul mamei și îl ajută să se simtă mai bine.

      Alimentația corectă

       

      Dacă bebelușul tău are colici, trebuie să ai grijă și la alimentație. Uite câteva sfaturi utile:

       

      • hrănește-l cu biberonul potrivit - dacă inspiră prea mult aer atunci când mănâncă, bebelușul se poate confrunta cu gaze intestinale. Există biberoane special create care reduc formarea bulelor de aer, așa cum sunt cele curbate sau cele cu orificii interne. Cercetările demonstrează că designul acestor biberoane anti-colici poate influenţa semnificativ confortul bebeluşului în timpul alăptării şi după aceasta. Totodată, tetina nu trebuie aibă o gaură prea mare, deoarece laptele va curge prea repede, dar nici o gaură prea mică, deoarece îl poate împiedica să înghită mai multă mâncare. Nu uita să sterilizezi biberoanele după ce le-ai folosit, deoarece bacteriile pot provoca alte probleme digestive. Obiceiul de sterilizare a biberoanelor se recomandă a fi menținut minim 6 luni, optim până la un an, când poate fi înlocuit de spălarea imediată a acestora cu apă și detergent de vase.

       

      Alimentatia corecta

       

      • hrănește-l des și în cantități mici - uneori chiar și la fiecare două ore, înainte să înceapă să plângă de foame. Când plânge, bebelușul înghite aer, apare balonarea și, implicit, colicile. Îl poți hrăni chiar și într-un mediu liniștit, cu muzică de fundal.
      • încurajează-l să râgâie după fiecare masă - așază-l pe genunchi sau pe umăr și bate-l ușor cu palma pe spate ca să poată scoate mai ușor aerul.
       
      Atunci când îl hrănești, este important ca bebelușul să stea în poziție verticală, astfel încât alimentele să ajungă mai repede în stomac.

       

      Dieta mamei pe perioada alăptării

       

      Un rol important în tratarea colicilor îl joacă și alimentația mamei. Dacă alăptezi, nu ai voie să consumi anumite alimente decât rareori și cu moderație:

       

      • alimente care produc gaze - fasole, varză, broccoli, ceapă, usturoi, semințe, nuci, fructe proaspete (mai ales mere și prune), varză de Bruxelles, conopidă, stafide;
      • produse lactate - iaurt, brânză, lapte;
      • mâncare picantă sau foarte condimentată;
      • ciocolată, cafea, ceai negru și alcool.

      5. Cum poți să tratezi colicile

       

      Unele medicamente sau remedii naturiste pot fi de mare ajutor în tratarea colicilor. Înainte să începi un tratament, cere întotdeauna și sfatul medicului pediatru, mai ales că bebelușii sunt foarte sensibili.

      Remedii naturiste

       

      Pot fi administrate direct bebelușilor, dar numai la recomandarea medicului, sau pot fi consumate de mamă, în perioada în care alăptează, deoarece substanțele benefice sunt transmise prin lapte către bebeluș. Remedii naturiste care au efecte benefice și pot calma durerile provocate de colici sunt ceaiurile de chimen, fenicul, anason, mușețel și mentă.

       

      Remediile naturiste trebuie administrate pe o perioadă scurtă, deoarece pot afecta sistemul hormonal al copilului și al mamei.

       

      Tratamente medicamentoase

       

      După vizita la medicul pediatru, acesta poate recomanda următoarele tratamente pentru colici:


      • suplimente pe bază de probiotice - de exemplu, cele care conțin tulpini de Bifidobacterii ameliorează durerea și reduc frecvența colicilor;

      • picături pentru eliminarea gazelor - cele care conțin simeticonă pot fi eficiente în acest sens;

      • tratamente homeopate.

      6. Când trebuie să mergi la medic

      Ar trebui să mergi la medic încă de la apariția primelor simptome, ca să primești sfaturile și, eventual, tratamentele necesare. Dacă perioadele de plâns sunt însoțite de următoarele simptome, este esențial să faci o vizită la cabinetul medicului pediatru:

       

      • febră ridicată, mai mare de 38 de grade Celsius;
      • vărsături și diaree;
      • lipsa poftei de mâncare;
      • plâns care durează mai mult de două sau trei ore.

       

      În unele cazuri, aceste simptome pot semnala o boală mai gravă decât colicile!

      Deși colicile nu reprezintă o afecțiune gravă, acestea provoacă dureri și disconfort bebelușilor și afectează starea de spirit a părinților. Tratarea colicilor presupune nu doar respectarea unei alimentații corecte, ci și câteva modalități simple și utile care ajută la ameliorarea durerilor. În plus, este necesar să mergi la medicul pediatru pentru un tratament corespunzător.

      Sursa foto: Shutterstock

      Citește în continuare

      • Perioada sarcinii
        Lucruri de care vei avea nevoie pentru bebeluşul tău

        Lucruri de care vei avea nevoie pentru bebeluşul tău

        Află mai multe
        Ghid
        îngrijirea mamei și copilului
      • Perioada sarcinii
        Pregătirea pentru noul membru al familiei

        Pregătirea pentru noul membru al familiei

        Află mai multe
        Ghid
        îngrijirea mamei și copilului

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.