Ce sunt colicile si cum le recunoastem ► Metode eficiente pentru ameliorarea durerilor ► Sfaturi pentru o alimentatie corecta ► Remedii pentru colici
Perioada în care bebelușul are colici le poate da multe bătăi de cap părinților, mai ales atunci când pare că nimic nu îl poate liniști. Află care sunt cauzele și cum poți trata colicile în articolul de mai jos.
Colicile sunt atribuite perioadei în care bebelușul plânge încontinuu, nu doarme și este tot timpul agitat. Acestea nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un proces în care sistemul digestiv se acomodează cu noul regim alimentar. Colicile sunt cauzate de apariția crampelor la nivelul abdomenului, de aceea se numesc colici abdominale. Colicile încep în jurul săptămânii a șasea de viață a bebelușului, durează în jur de trei sau șase luni și pot să dispară de la sine. Perioadele de plâns incontrolabil se declanșează, de obicei, în cea de-a doua parte a zilei și spre seară. Deși nu afectează starea de sănătatea a copilului, această perioadă poate fi destul de dificilă pentru orice părinte. Studiile arată că, din cauza colicilor la bebeluși, mamele devin mai stresate și, uneori, pot avea stări depresive. Este important de menționat însă că apariția colicilor nu este influențată de sexul copilului, de modalitatea de hrănire (la sân sau cu biberonul) sau de momentul nașterii (prematur sau la termen). Așadar, echipează-te cu strictul necesar pentru ingrijirea bebelusului fără a lua în calcul eventualitatea apariției colicilor.
Medicii nu au identificat cu exactitate ce anume cauzează crampele abdominale la bebeluși, însă aceștia consideră că au legătură cu alimentația. Posibilele cauze care provoacă apariția durerilor specifice colicilor pot fi următoarele: Salată de pui cu avocado și castravete O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado. Ingrediente Mod de preparare Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol. Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.
Colicile la bebeluși se manifestă astfel: În unele cazuri, crizele de plâns pot să apară la aceeași oră, în fiecare zi. Diagnosticarea colicilor o poți face urmărind următorul aspect. Dacă bebelușul plânge mai mult de trei ore pe zi și pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni, fără un motiv clar, atunci înseamnă că are colici, notează specialiștii. Perioadele de plâns sunt normale la nou-născuți, însă ține cont că, atunci când sunt însoțite de stări de agitație, sughiț și gaze, cel mai probabil este vorba de colici.
Uite câteva modalități prin care poți să ameliorezi simptomele colicilor la bebeluși:
Există câteva modalități care reușesc să calmeze durerile și disconfortul bebelușilor, dar și să le aline plânsul, cum ar fi:
Dacă bebelușul tău are colici, trebuie să ai grijă și la alimentație. Uite câteva sfaturi utile:
Un rol important în tratarea colicilor îl joacă și alimentația mamei. Dacă alăptezi, nu ai voie să consumi anumite alimente decât rareori și cu moderație:
Unele medicamente sau remedii naturiste pot fi de mare ajutor în tratarea colicilor. Înainte să începi un tratament, cere întotdeauna și sfatul medicului pediatru, mai ales că bebelușii sunt foarte sensibili.
Pot fi administrate direct bebelușilor, dar numai la recomandarea medicului, sau pot fi consumate de mamă, în perioada în care alăptează, deoarece substanțele benefice sunt transmise prin lapte către bebeluș. Remedii naturiste care au efecte benefice și pot calma durerile provocate de colici sunt ceaiurile de chimen, fenicul, anason, mușețel și mentă. Remediile naturiste trebuie administrate pe o perioadă scurtă, deoarece pot afecta sistemul hormonal al copilului și al mamei.
După vizita la medicul pediatru, acesta poate recomanda următoarele tratamente pentru colici:
Ar trebui să mergi la medic încă de la apariția primelor simptome, ca să primești sfaturile și, eventual, tratamentele necesare. Dacă perioadele de plâns sunt însoțite de următoarele simptome, este esențial să faci o vizită la cabinetul medicului pediatru: În unele cazuri, aceste simptome pot semnala o boală mai gravă decât colicile! Deși colicile nu reprezintă o afecțiune gravă, acestea provoacă dureri și disconfort bebelușilor și afectează starea de spirit a părinților. Tratarea colicilor presupune nu doar respectarea unei alimentații corecte, ci și câteva modalități simple și utile care ajută la ameliorarea durerilor. În plus, este necesar să mergi la medicul pediatru pentru un tratament corespunzător.
Sursa foto: Shutterstock
You are about to visit a Philips global content page
Continue