0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    rolul poveștilor în dezvoltarea celor mici

    Descoperă cât de mult contează să nu renunți la pasiunile tale ca mămică și află câteva metode prin care îți poți găsi timpul și energia.

    A fost odată ca niciodată: rolul poveștilor în dezvoltarea celor mici

    Îți mai aduci aminte de anii copilăriei și de poveștile pe care ți le spuneau părinții sau bunicii tăi? Chiar dacă pe cele mai multe dintre ele le-ai uitat, adevărul este că fiecare personaj de basm a avut un rol în dezvoltarea ta: unele dintre ele te-au fermecat, altele te-au speriat puțin, dar toate ți-au oferit un strop de magie și lecții importante. Descoperă în continuare de ce este bine să îi spui copilului tău povești și cum îl poți încuraja să iubească, la rândul său, cititul.

    Ce rol au poveștile în dezvoltarea emoțională a copiilor

     

    Copiii sunt dornici să descopere lumea, iar cel mai simplu mod de a-i ajuta să facă asta este să apelezi la puterea imaginației. Foarte multe povești nu au doar darul de a relaxa cititorul sau ascultătorul, ci reprezintă lecții de viață, care le permit inclusiv adulților să înțeleagă mai bine lucruri la care poate nu s-ar fi gândit.

     

    În cazul celor mici, basmele joacă un rol esențial în dezvoltarea emoțională și chiar în conturarea personalității. Iată ce beneficii au poveștile asupra copiilor:

     

    • Îi ajută să se familiarizeze cu concepte importante legate de viață și de relațiile interumane, într-un mod amuzant și plăcut. Copiii învață din povești cât de mult contează bunătatea, empatia și prietenia, dându-le ocazia să facă diferența între comportamentele pozitive și cele negative.

     

    • Le oferă modele demne de urmat. Eroii multor basme dețin un cumul de calități, precum curajul, ambiția sau bunăvoința, pe care le demonstrează pe tot parcursul poveștii. Pe cei mai îndrăgiți îi vei regăsi adesea în jocurile de rol inițiate de cei mici și într-o mulțime de activitati care consuma energia copiilor.

     

    • Le arată cât de important este să lupte pentru ceea ce își doresc și să nu se dea bătuți în fața greutăților. Multe povești ilustrează drumul eroului către împlinirea unui vis, în ciuda obstacolelor care îi apar în cale. Micuții învață astfel să fie ambițioși și să nu se teamă să viseze.

     

    • Le oferă lecții de viață. Majoritatea poveștilor au o morală, din care cei mici pot trage concluzii importante pentru propriul viitor. Dacă simți că povestea nu a fost bine înțeleasă de copilul tău, nu ezita să o discuți împreună cu el, mai ales dacă pare interesat să îi pătrundă sensul.
     
    • Le dezvoltă imaginația și limbajul. Poveștile sunt o modalitate perfectă de a îmbogăți lumea interioară a celor mici și mari deopotrivă. Nu doar că stimulează creativitatea, dar îi ajută pe cititori să învețe cuvinte și expresii noi, pe care nu le pot deprinde din conversațiile de zi cu zi.

    cum sa alegi povestile

    Cum îți poți încuraja copilul să citească

     

    În ultimii ani, internetul și jocurile video au început să înlocuiască plăcerea cititului, de aceea poate părea o provocare să îți înveți copilul să iubească lumea cărților. Totuși, există câteva metode pe care le poți aplica și tu cu succes pentru a-i insufla copilului tău dragostea pentru lectură.

     

    În primul rând, este necesar să îi demonstrezi celui mic că și tu iubești cititul. Stabilește un program de citit pentru întreaga familie. Exemplul personal este extrem de puternic, în special atunci când vine de la părinți, așa că nu uita să petreci timp în compania cărților preferate. Sigur ai un program încărcat, care include curățenie, pregătirea meselor și multe alte activități, dar încearcă să îți aloci o pauză de lectură.

     

    Când copilul începe să învețe să citească, cumpără-i cărți de povești potrivite vârstei sale și nu uita cât de mult contează factorul vizual pentru cei mici: o carte cu coperta colorată și veselă, plină de ilustrații, va trezi interesul copilului. Alege cărțile chiar împreună cu copilul, pentru a-l face să fie cât mai implicat în întregul proces. Citiți amândoi și discutați la final despre carte și despre ce v-a plăcut la ea. Îl poți îndemna pe cel mic să îți citească, în timp ce tu asculți cu interes povestea.

     

    Arată-i copilului că lectura poate fi un ritual minunat. Pregătește cartea de povești, păturica preferată și cana cu lapte, ceai sau suc, aprinde veioza și vei avea astfel o atmosferă caldă, confortabilă și perfectă pentru a intra în lumea magică a basmelor. Pe lista ideilor de jocuri de sarbatori pentru copii include și citirea, împreună, a poveștilor tematice.

    Idei de povești pentru copii

     

    Piața de carte este una foarte generoasă, din care vei avea mereu ce alege pentru copilul tău. Nu uita să incluzi în programul de lectură și câteva basme clasice, din care micuții cititori pot învăța lecții valoroase:  

     
    Frumoasa și Bestia - o poveste care ne demonstrează tuturor că interiorul unui om este
    mai important ca exteriorul, dar și că dragostea și bunăvoința au puterea de a schimba mersul lucrurilor și de a învinge chiar și un context nefericit.


    Cenușăreasa - este un basm din care copiii pot învăța că, indiferent de provocările vieții, orice vis se poate îndeplini în final.


    Harap Alb - povestea urmărește traseul unui erou care se maturizează, învață să depășească obstacolele și se bazează pe puterea prieteniei.


    Fata babei și fata moșneagului - un alt exemplu de basm care pune accent pe lupta cu destinul și pe faptul că bunătatea și hărnicia sunt calități esențiale.

        
    Alice în Țara Minunilor - este una dintre acele povești care dezvoltă imaginația copilului tău și îi oferă ocazia de a intra în lumi noi, pline de personaje interesante.


    Coraline - potrivită pentru copiii ceva mai mărișori, cartea vorbește despre puterea de a învinge lucrurile care ne sperie.

     

    Iar dacă suntem la capitolul mămicilor care își fac timp pentru ele și își urmează pasiunile, te invităm să o urmărești pe noua mami-influencer Philips Avent, Elena Zagaican, câștigătoarea concursului Vocea Mamei. Nouă ne-a dat un boost de energie și sperăm că te va inspira și pe tine:

    Cum iti aloci energie ca mamica Elena Zagaican

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.