0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Alaptare pompare avantaje dezavantaje

    Home ›› Alaptare pompare avantaje dezavantaje

    Alăptare vs pompare: avantaje și dezavantaje

     

    Când este vorba despre luarea unor decizii majore ca părinte, nu știi exact care sunt cele mai bune răspunsuri și strategii și ce alegeri vor fi benefice pe termen lung. Una dintre aceste decizii se referă la hrănirea copilului, mai ales în primele luni de viață. Pe perioada sarcinii, afli tot felul de informații de la medici, apropiați sau din diverse surse, privind beneficiile pe care le oferă laptele matern pentru copil. În mod evident, îți dorești să faci ce este mai bine, însă alegerea între alăptare, alăptare și pompare și hrănirea parțială sau exclusivă cu lapte formulă poate fi dificilă.


    Atunci când ne referim la pompare și alăptare, în foarte puține cazuri este nevoie să te bazezi exclusiv pe un anumit tip de hrănire a bebelușului. Majoritatea mamelor folosesc o abordare combinată, alegând uneori să alăpteze și uneori să și pompeze, pentru a ajuta procesul de alăptare. Alegerea depinde de situația ta specifică. În general, medicii de specialitate recomandă să se înceapă exclusiv cu alăptarea, apoi, după ce copilul începe să se obișnuiască, poți introduce biberonul și pomparea, ca ajutoare pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale copilului, în jurul săptămânilor 4-6.

    Baby drinking milk

    Recomandările specialiștilor 

     

    Alăptarea este modalitatea ideală de a oferi bebelușului hrana necesară pentru a crește și a se dezvolta într-un mod cât mai sănătos. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân, până la vârsta de 6 luni. Diversificarea poate începe după această vârstă, treptat, continuând și alăptarea, până la 2 ani.

     

    Laptele matern este esențial pentru dezvoltarea echilibrată și armonioasă a bebelușului. Proteinele din laptele matern au rol antiinfecțios și sunt hrănitoare. Potrivit OMS, laptele matern conține 88,1% apă, 7% lactoză, 3,8% grăsimi, 0,8% proteine și 0,2% vitamine.

     

    În anumite cazuri, medicul poate recomanda alternarea alăptării și a laptelui pompat, în funcție de disponibilitate și de preferințele bebelușului. De exemplu, dacă din anumite motive, bebelușul este separat de mamă după naștere, poți alege pomparea și depozitarea corespunzătoare a laptelui matern, pentru a asigura copilului o cantitate suficientă de lapte, până când poți reîncepe alăptarea.

     

    Există și situații în care medicii recomandă pomparea chiar mai devreme de 4 săptămâni, în cazul în care bebelușul pierde un procent mare din greutatea de la naștere. În acest caz, medicul specialist ar putea recomanda extragerea laptelui după sesiunile de alăptare, pentru a crește producția de lapte și, astfel, pentru a avea la dispoziție o cantitate suplimentară de lapte pentru a hrăni copilul.

     

    Când alegi un plan de hrănire pentru bebeluș, este recomandat să ceri sfatul unui consultant în alăptare. Acesta va crea un plan personalizat, care să răspundă atât nevoilor tale, cât și celor ale bebelușului tău.

     

    ⏩ Vezi oferta noastra de biberoane anti-colici, care asigură hrănirea corectă și ajută la eliminarea efectelor neplăcute ale colicilor.

    Care sunt avantajele alăptării

     

    Este binecunoscut faptul că laptele matern este benefic pentru bebeluș, însă alăptatul are numeroase avantaje, în afară de nutriție. Pe lângă faptul că are în compoziție toți nutrienții de care bebelușul are nevoie în primele luni de la naștere, laptele are un conținut crescut de anticorpi care vor proteja copilul de boli. Medicii recomandă hrănirea exclusivă a bebelușului cu lapte matern, în primele 6 luni.

     

    Alăptarea protejează copilul de afecțiuni gastrointestinale și respiratorii, precum și de infecții. Factorii imunizanți din colostru (primul lapte produs de corpul mamei) protejează bebelușul împotriva germenilor, formând un strat protector pe suprafața intestinelor și în interiorul nasului și gâtului. Principalul element are oferă imunitate este imunoglobulina A, prezentă în colostru; de aceea, începerea alăptării este recomandată cât mai curând după naștere. 

     

    Alăptarea pentru 6 luni sau mai mult previne, în majoritatea cazurilor, apariția alergiilor cauzate de mâncare sau de alți alergeni.În plus, avantajele alăptării își păstrează efectele chiar și după ce copilul avansează în vârstă. 

     

    În cazul copiilor născuți prematur, cu antecedente de alergii în familie și care au fost alăptați, incidența alergiilor este mult mai scăzută decât la copiii născuți prematur, care au fost hrăniți cu lapte praf. De asemenea, alăptarea reduce și riscul apariției astmului. 

     

    Alăptarea poate preveni apariția bolilor inflamatorii ale intestinului. De asemenea, s-a observat o incidență mai mare a apariției bolii Crohn sau a colitei la persoanele care nu au fost alăptate în primele 6 luni de la naștere.

     

     ⏩ Descoperă gama de pompe pentru san și alege produsele potrivite pentru tine și bebelușul tău!

    Care sunt dezavantajele alăptării

     

    În anumite cazuri, unele femei nu pot alăpta bebelușul, din motive medicale sau din alte cauze. De asemenea, chiar dacă alăptatul are numeroase beneficii, există și anumite dezavantaje.

     

    Copiii care sunt alăptați trebuie hrăniți mai des, la interval de aproximativ 3 ore. Acest lucru poate fi incomod, mai ales în primele luni de viață, când mama nu este obișnuită cu acest program și cu lipsa odihnei dintre alăptări. 

     

    Un alt dezavantaj este acela că, dacă urmezi un anumit tratament medicamentos, este posibil ca medicul să recomande întreruperea alăptării și să fii nevoită să optezi pentru laptele praf sau să cauți alte opțiuni de alăptare. 

     

    Mamele care alăptează trebuie să evite alimentele și băuturile prea picante, care cauzează gaze sau produc disconfort copilului. Alimentele și băuturile trec prin laptele matern, la bebeluși. Un avantaj al acestui aspect este faptul că, dacă alegi mâncarea sănătoasă, vei ajunge mai repede la greutatea de dinainte de sarcină.

     

    Unul dintre cele mai importante dezavantaje este acela că nu poți evalua corect dacă bebelușul primește suficientă hrană la fiecare alăptare. Pentru a te asigura de acest lucru, cea mai potrivită soluție este pomparea laptelui matern și folosirea unei sticle gradate, pentru a ști dacă bebelușul mănâncă suficient. Această variantă este recomandată și dacă ai nevoie de un ajutor în perioada alăptării, de exemplu, dacă bebelușul nu suge. Pomparea completează alăptarea, facilitând producția de lapte.

     

    Decizia de a alăpta este una dintre cele mai importante pe care va trebui să le iei pe parcursul vieții bebelușului, așa că este normal să îți pui întrebări și să discuți cu medicul despre cea mai potrivită opțiune pentru tine și copil.

    Baby drinking milk

    Care sunt avantajele pompării

     

    Principalul avantaj al pompării laptelui matern este faptul că poți măsura cât de mult mănâncă bebelușul. Astfel, te asiguri că este hrănit corespunzător, ceea ce este reconfortant pentru starea ta de spirit, mai ales că, în primele luni de la naștere, ai o mulțime de motive de nesiguranță și îngrijorare.

     

    Un alt mare avantaj este acela că oricine poate hrăni copilul, astfel că te poți odihni, iar ceilalți membri ai familiei pot petrece mai mult timp cu cel mic. Te poți bucura de odihnă și de o activitate preferată, fără să-ți faci griji că bebelușul nu mănâncă, în timp ce te relaxezi sau citești ori petreci puțin timp cu prietenele.

     

    Adesea, pomparea laptelui este un proces mai puțin dureros decât alăptarea și nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la mameloanele dureroase, mai ales în primele săptămâni de viață ale bebelușului. Pomparea este cea mai potrivită soluție în cazul în care este nevoie de degorjarea (eliberarea) sânilor, atunci când copilul nu suge la sân. 

     

    Laptele pompat este ideal în situațiile de urgență. Poți păstra laptele pompat în frigider sau în congelator. Această soluție te ajută în cazul în care nu poți alăpta temporar, dacă lipsești de lângă bebeluș sau urmezi un tratament care nu este compatibil cu alăptarea.

     

    Pentru ca această soluție să fie lipsită de riscuri pentru copil, este important să alegi un produs potrivit, o pompă de sân de calitate, pentru a evita rănirea mameloanelor și problemele ce țin de sterilizare sau de funcționalitatea corectă a pompei. 

     

    Datorită tehnologiilor inovatoare și materialelor de calitate, ai posibilitatea de a alege pompe de sân care sunt create pentru a urma cât mai fidel modul în care copilul suge la sân.

    Dezavantajele pompării

     

    Pomparea laptelui este soluția potrivită într-o multitudine de situații și are rolul de a completa  și de a ajuta procesul de alăptare. Cele 2 variante combinate de hrănire a bebelușului sunt recomandate de medici și de specialiști în alăptare, mai ales dacă folosești produse pentru pomparea laptelui de cea mai bună calitate, din materiale sigure, care sunt o replică fidelă a alăptării clasice. 

     

    Dacă alegi soluția pompării laptelui, este bine să știi că, pe lângă pompa propriu-zisă, mai ai nevoie și de accesorii: sticle, pungi pentru laptele matern, o perie și un detergent speciale, care nu conțin substanțe toxice (dăunătoare pentru bebeluș și care pot deteriora calitatea laptelui).

     

    Toate acestea trebuie să fie spălate și dezinfectate foarte bine între utilizări, așa că ai puțin mai mult de muncă, spre deosebire de alăptare.

     

    În cazul în care pleci la un drum mai lung cu bebelușul și dorești să folosești laptele pompat, ai nevoie de o soluție de transport (o geantă sau o ladă frigorifică), pentru a păstra sticlele cu lapte în cele mai bune condiții.  

     

    În anumite situații, poate fi dificil să pompezi laptele, mai ales dacă ești în public sau într-un context în care nu ai un loc intim pentru a face asta în liniște și fără stres.

     

    Uneori, dacă faci acest lucru exclusiv sau foarte des, organismul poate să răspundă diferit și cantitatea de lapte pompat să scadă, din cauza folosirii incorecte a pompei sau a necesității de a înlocui anumite accesorii ale pompei. De aceea, este recomandat să alternezi cele 2 variante de hrănire a bebelușului, pentru a-i asigura cantitatea suficientă de lapte și de nutrienți. 

     

    De asemenea, dacă folosești o pompă manuală, încearcă să o schimbi cu una electrică, de calitate, care este mult mai eficientă.

    Babies drinking milk

     

    Chiar dacă părerile sunt împărțite în ceea ce privește cea mai bună și eficientă soluție pentru bebeluș, atunci când vine vorba despre hrănire, fiecare situație este diferită; de aceea, este nevoie să găsești formula perfectă pentru tine și copilul tău. Dacă nu știi exact care este cea mai bună abordare, medicul sau consultantul în alăptare te poate ajuta să explorezi diferite opțiuni de hrănire, pentru a te asigura că nevoile nutriționale ale bebelușului sunt satisfăcute.

     

    Sursa foto: Shutterstock

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.