0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum îți tunzi și conturezi barba: sfaturi și idei pentru un bărbierit estetic


      Care sunt aparatele de barbierit de care ai nevoie ► Sfaturi pentru ingrijirea barbii scurte si a barbii lungi ►Cum alegi barba care ti se potriveste

      Bărbierit

      Cum să îți tunzi și conturezi barba

       

      Sunt numeroase motive care te pot determina să vrei să-ți lași barbă. Cel mai evident este moda, bărbile fiind, de câțiva ani, un criteriu prin care poate fi apreciată frumusețea masculină. Pe de altă parte, poți să rămâi indiferent la trenduri și pur și simplu să realizezi că fața ta ar arăta mai bine cu un plus de păr facial.

       

      Orice motiv ai alege, evită să îți lași barbă din comoditate sau pentru că nu ai timp să te bărbierești. Așa cum vom vedea în continuare, întreținerea corectă a bărbii necesită efort și atenție sporită din partea ta.

      1. Bărbieritul clasic

       

      Înainte de a-ți lăsa barba să crească, este bine să știi cum o poți da jos, în cazul în care te plictisești de ea. Vorbim aici despre bărbieritul clasic, „rasul” pe care toți bărbații îl învață încă din adolescență, dar pe care nu toți îl fac în mod corespunzător.

       

      Exista o vreme în care briciul era standardul de bărbierit, tăieturile nu însemnau nimic, iar aftershave-urile nu erau cu adevărat bune dacă nu îți iritau fața. Încet-încet, bărbații au început să înțeleagă că e posibil și permis să te bărbierești și să ai grijă de tenul tău în același timp. Cumpara un kit complet pentru a-ți îngriji tenul și barba, așa cum îți dorești, chiar la tine acasă.

      Sfaturi pentru un bărbierit fin

       

      Dacă obrajii fini sunt o parte importantă a lookului pe care vrei să-l afișezi zilnic, atunci este important să-ți alegi un aparat de bărbierit care să fie blând cu pielea ta. Aparatele cu trei capete de rotire au fost gândite special pentru a urmări conturul feței și de aceea sunt considerate o alternativă comodă, mai ales de cei cu pielea sensibilă.

       

      Este mereu o idee bună să te razi după ce faci duș, deoarece apa înmoaie barba, iar părul facial umed va fi mai ușor de îndepărtat. Deși majoritatea aparatelor moderne sunt făcute pentru a fi folosite fără clasica spumă (sau cremă) de ras, unele modele permit și folosirea cremelor, pentru a evita iritarea feței.

       

      Poate ai observat că, în ultimii ani, din ce în ce mai puține branduri de parfumuri scot și soluții aftershave. Asta se întâmplă deoarece alcoolul usucă pielea, iar tot mai mulți bărbați au descoperit avantajul loțiunilor de după bărbierit, care au un efect hidratant.

      2. Sfaturi pentru barba scurtă

       

      Nu va trebui să aștepți prea mult pentru a avea o barbă scurtă. O săptămână sau două fără să te razi ar trebui să fie suficiente pentru a obține rezultatul dorit, însă, dacă vrei să îți păstrezi un look fresh, tunsoarea barbii este esențială.

       

      Soluția preferată de cei care doresc o barbă „de trei zile” sau orice tip de barbă scurtă este aparatul de tuns barba, cunoscut sub denumirea de trimmer. Acest dispozitiv permite un tuns precis, la lungimea dorită, putând da astfel o formă bărbii tale. Alternativ, poți folosi și un gadget hibrid de tipul OneBlade, care tunde și rade cu aceeași eficiență.

      Cum întreții barba scurtă

       

      Provocarea cea mai mare a unei bărbi scurte este de a o menține egală, motiv pentru care îți recomandăm să o tunzi o dată la două-trei zile. Ingrijirea barbii depinde de viteza și felul în care crește părul facial - acestea diferă de la un individ la altul. Reține că viteza și felul în care crește părul facial diferă de la un individ la altul. Mulți se vor plânge că mustața le crește mai repede decât restul bărbii, pe când alții au diverse „pete” mici în care părul refuză să crească.

       

      Un detaliu pe care mulți bărbați vor să îl elimine este părul de pe gât, deoarece acesta are un aspect inestetic și poate provoca mâncărimi inconfortabile mai mult decât oricare parte a bărbii.

       

      Indicat ar fi să definești o linie a gâtului și apoi să razi tot părul care crește dedesubtul ei. Poți defini acea linie după ochi, însă o oglindă nu îți va fi de ajuns. Mai ușor ar fi să folosești o oglindă triplă sau cel puțin o oglindă mică pe care să o ții în mână. De obicei, linia gâtului se află deasupra mărului lui Adam și o poți identifica după cuta de piele care se formează atunci când lași bărbia în jos. Îngrijirea majorității modelelor de barba presupun această definire a liniei gâtului.

      3. Sfaturi pentru barba mare

       

      Chiar dacă nu pare greu, fiecare bărbat care și-a lăsat o barbă mare îți poate spune că a fost o adevărată provocare până a ajuns la lungimea dorită. Pentru o barbă mare vei avea de așteptat cel puțin două luni.

       

      În acest timp va trebui să reziști mâncărimilor și chiar impulsului de a rade barba. Încă de la început ar trebui să știi că, dacă faci asta, barba nu va crește apoi mai des sau mai repede.

       

      În procesul de creștere, va trebui să mai tunzi însă barba din când în când, pentru a elimina posibilele neregularități. După ce părul va ajunge la o anumită lungime, trimmerul va deveni din ce în ce mai puțin eficient, așa că la un moment dat va trebui să începi să folosești un aparat de tuns părul, cu piepteni reglabili.

       

      Nu uita nici de bărbieritul până la linia gâtului, pentru ca barba ta să nu scape de sub control. De asemenea, în funcție de modelul de barbă pe care vei încerca să-l crești, vei putea fi nevoit să razi în mod regulat anumite zone adiacente, pentru a obține forma dorită.

      Cum întreții barba lungă

       

      Evident, bărbile mari necesită o îngrijire aparte, nu diferită de felul în care îți îngrijești părul. Vei avea nevoie de un șampon pentru barbă cu care să o speli în mod regulat, dar și de un balsam, dacă vrei ca barba să capete o textură moale. Pentru pieptănare, poți folosi un pieptăn cu dinți lungi sau o perie mică și deasă, care nu agață firele.

       

      Nu în ultimul rând, poți folosi ulei de barbă pentru a oferi părului facial luciu, miros plăcut, dar și pentru a-l face mai plăcut la atingere. Uleiul mai are și avantajul de a te proteja de iritații în timp ce barba crește.

      4. Cum alegi barba potrivită pentru fața ta

      barbierit contur

      Dacă te gândești să îți lași barba să crească inspirându-te din lookul unui anumit actor, muzician, sportiv etc., ar trebui să te gândești de două ori asupra modelului pe care vei încerca să îl dezvolți.

       

      Conturul feței tale este cel mai important criteriu după care trebui să te ghidezi. Dacă încerci să creezi anumite modele, asigură-te întâi că acestea se vor potrivi trăsăturilor tale.

      • față rotundă - formele ascuțite sunt un mod simplu de a atenua rotunjimea feței tale; un cioc îngust, care să-ți acopere o parte din bărbie, este tipul de barbă cu care nu poți da greș;
      • față pătrată - dacă fața ta are un contur pătrat, este o idee bună să compensezi printr-o barbă cu formă rotundă; barbișonul (cu tot cu mustață) pare a fi cea mai bună soluție, iar perciunii pot ajuta și ei în estomparea unghiurilor drepte;
      • față triunghiulară - în acest caz, un cioc nu ar face decât să-ți accentueze bărbia ascuțită, așa că e de preferat să te concentrezi pe alte zone, precum mustața și perciunii;
      • față în formă de romb - îți poți modela cu ușurință barba pentru a urma conturul mandibulei și o poți uni cu o mustață în dreptul bărbiei;
      • față ovală - poți potrivi această formă de față cu aproape orice tip de barbă, cu condiția să nu-ți lași părul să vină peste frunte;
      • față în formă de inimă - ai o bărbie ascuțită, deși nu chiar atât de ascuțită precum a unei fețe triunghiulare, astfel că poți purta cioc, cu condiția să aibă o lățime considerabilă; o altă sugestie este să porți barbă scurtă, de doar câțiva milimetri, pe toată suprafața feței;
      • față alungită - una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face când ai fața oblongă este să-ți razi perciunii, accentuând astfel forma alungită; ideal este să lași perciunii să crească și să lași o barbă care să urmeze conturul mandibulei. O alternativă este să lași favoriții să se unească cu mustața, dar să razi ciocul.

       

      Toate aceste stiluri par ușor de realizat, însă este de ajuns o singură greșeală pentru a strica forma bărbii și a fi nevoit să razi tot pentru a putea crește iar firele de păr la lungimea dorită. Dacă știi că nu ai cea mai bună mână, poți apela la ajutorul unui bărbier profesionist sau poți folosi un aparat de tuns barba cu ghidare laser - dispozitiv care te va ajuta să realizezi cele mai drepte contururi.

       

      Folosește-te de uneltele potrivite, dar și de cele învățate în acest articol, pentru a găsi stilul de barbă potrivit fizionomiei tale.

       

      Sursa foto: Shutterstock și Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.