0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Cum se calcă hainele în mod corect: sfaturi și ponturi utile

     

    Călcatul hainelor pare o activitate destul de simplă pentru majoritatea dintre noi, însă, de multe ori, rezultatele obținute nu sunt cele dorite. În ciuda etichetelor de pe îmbrăcăminte, care ne oferă informații despre călcare, ajungem deseori în situația în care hainele noastre nu arată cum ne-am fi dorit.

     

    Dacă și tu te confrunți cu această problemă și vrei ca hainele tale să arate impecabil, este necesar să-ți modifici tehnica de călcat în funcție de fiecare articol vestimentar și să te asiguri că ai la dispoziție toate informațiile. Dacă vrei să-ți îmbunătățești stilul de călcat haine și să înveți cum să calci fiecare tip de țesătură, îți recomandăm să citești următorul ghid.

    Cum calci corect hainele

    Lucruri de care ai nevoie pentru călcat

     

    Cu toate că activitatea de călcat nu necesită o pregătire sau o tehnică extraordinară, majoritatea persoanelor tind să uite care sunt principalele lucruri necesare atunci când încep să-și calce hainele. Pentru a nu ajunge în acea situație, este important să ai la îndemână, pe lângă haine, și următoarele lucruri:

     

    ●     Aparat de calcat - Fii sigur că ai la îndemână un model performant, care să-ți ofere o experiență plăcută de călcat. În funcție de necesitățile tale și de volumul de haine pe care trebuie să le calci, acesta poate fi, ori un fier de călcat, ori o stație de călcat cu abur;

    ●     Masă de călcat - Chiar dacă ai deja o suprafață plană pe care să-ți calci hainele, este mult mai indicat să folosești o masă de călcat cu un loc special pentru așezarea în siguranță a aparatului de călcat și care să-ți permită o mobilitate ridicată în timpul acestei activități;

    ●     Apă - Pentru a călca rufele cât mai bine, este important să ai la îndemână și puțină apă, cu care să stropești hainele pe măsură ce le calci. Pentru o aplicare cât mai bună a apei, ar trebui să ai și o sticlă cu pulverizator.

    Steam&Go Aparat de călcat vertical portabil cu aburi

    Cum se calcă în mod corect fiecare articol vestimentar

     

    Pentru a te asigura că porți mereu haine care să îți ofere un aspect curat și îngrijit, este important să înveți cum să le calci corespunzător. Astfel, ar trebui să știi că, atunci când vine vorba de călcat, nicio țesătură nu se aseamănă cu alta. De aceea, este important să calci în mod diferit fiecare tip de îmbrăcăminte:

    Cămașa

     

    Pasul 1

    Pentru a călca o cămașă într-un mod cât mai eficient, este bine să o iei de pe sârmă înainte de a se fi uscat complet. Astfel, îți va fi mult mai ușor să elimini părțile șifonate.

     

    Pasul 2

    Când vine vorba de călcat cămăși, este necesar să întorci articolul vestimentar pe dos și să cauți eticheta cu instrucțiunile de călcare.

     

    Pasul 3

    Înainte să te apuci de călcat, este necesar să stropești cămașa cu apă, atât pe suprafața sa, cât și pe guler și pe mâneci. Poziționează cămașa pe partea mai îngustă a mesei și începe să calci gulerul, însă doar pe partea inferioară.

     

    Pasul 4

    În continuare, va trebui să apeși puternic în zona umerilor și să cobori cu aparatul de călcat până la manșete. Calcă prima dată pe interior, iar apoi pe exterior. Pentru o călcare eficientă, trebuie să începi cu partea dreaptă a cămășii și să continui cu cea stângă.

     

    Pasul 5

    Încearcă să pui cămașa pe umeraș imediat după ce ai călcat-o, pentru a preveni șifonarea. 

    Pantaloni 

     

    Pasul 1

    Atunci când vine vorba de călcare, materialul din care sunt confecționați pantalonii contează foarte mult. Astfel, înainte de a trece la treabă, este indicat să verifici eticheta, pentru anumite instrucțiuni speciale de călcare.

     

    Pasul 2

    Scoate buzunarele de la spate și calcă-le, împreună cu partea din spate a pantalonilor. Întoarce-i și fă același lucru și pentru partea din față.

     

    Pasul 3

    În continuare, va trebui să calci lungul pantalonilor, pornind de la buzunare și mergând ușor spre partea de jos, însă trebuie să te asiguri că nu apar cute.

     

    Pasul 4

    În ultima etapă, este necesar să întorci pantalonii pe față și să le calci dunga. Ai grijă să-i întinzi corespunzător și să suprapui perfect cusăturile laterale, pentru a nu lăsa cute.

    Cum calci pantalonii

    Tricou

     

    Pasul 1

    Pentru a călca un tricou, trebuie, de asemenea, să verifici dacă există o etichetă cu instrucțiuni speciale și să le urmezi.

     

    Pasul 2

    În continuare, va trebui să-l întorci pe dos și să-l umezești ușor, pentru a putea elimina mai ușor cutele. Începe prin a călca tricoul din partea de jos spre mâneci, fără a apăsa foarte mult pe aparatul de călcat.

     

    Pasul 3

    Calcă fiecare mânecă în parte și gulerul, însă ai grijă ca acestea să fie bine întinse pentru a preveni apariția cutelor, iar în final, pune tricoul pe umeraș.

    Rochii

     

    Pasul 1

    Pentru început, va trebui să întorci articolul vestimentar pe dos și să-l așezi corespunzător pe masa de călcat.

     

    Pasul 2

    Începe să calci rochia folosind mișcări lungi și rapide, pornind de la talie spre cusături. Așază articolul astfel încât umerii acestuia să fie pe masa de călcat și calcă-i pe amândoi în același fel.

     

    Pasul 3

    Desfă fermoarul sau nasturii superiori ai rochiei și așaz-o pe partea îngustă a mesei de călcat. Prin aceleași mișcări lungi și dese, calcă și partea superioară a obiectului vestimentar. Ai grijă să nu apeși prea tare pe aparatul de călcat și evită să treci de două ori cu aparatul în același loc.

     

    Pasul 4

    Pune rochia pe umeraș și asigură-te că nu o porți decât după câteva ore de la călcare, pentru a evita apariția cutelor.

    Cum calci rochiile

    Fuste

     

    Pasul 1

    Pentru început, va trebui să întorci fusta pe dos și să o așezi pe masa de călcat, având grijă ca pliurile să fie aranjate exact așa cum trebuie.

     

    Pasul 2

    Când începi să calci, asigură-te că nu apeși excesiv pe aparatul de călcat, chiar dacă materialul este mai tare. În schimb, va trebui să mai treci o dată peste suprafață și să te asiguri că vei călca fusta de sus în jos.

     

    Pentru materialele delicate cu volane, paiete sau pliuri, este recomandabil să folosești un aparat de călcat vertical cu aburi, care te va ajuta să duci treaba la bun sfârșit mult mai rapid, fără a te îngrijora că poți arde articolul vestimentar.

     

    Citește și: Cum se detartrează aparatul de călcat vertical cu aburi

    Alte articole vestimentare

     

    Urmează sfaturile de mai sus și atunci când calci alte articole vestimentare. Nu uita să ții cont de indicațiile de pe eticheta obiectului de îmbrăcăminte și amintește-ți să-l întorci de fiecare dată pe dos. 

     

    Atunci când începi să calci orice piesă vestimentară, ai grijă la mâneci și la cusături, pentru a nu crea cute și pentru a nu deteriora materialul.

    Cum să calci corect în funcție de fiecare material

     

    Majoritatea hainelor vin cu etichete pe care producătorul precizează temperatura maximă la care acestea pot fi călcate. Totuși, există și piese vestimentare care nu au astfel de mențiuni, așa că este util să cunoști temperatura optimă de călcare a fiecărui material, după cum urmează.

     

    Bumbac

     

    Hainele din bumbac se calcă cel mai bine atunci când materialul este ușor umed, la o temperatură cât mai înaltă. În cazul în care cutele refuză să dispară, poți folosi și funcția cu aburi a aparatului. Dacă materialul este încă șifonat, va trebui să insiști cu aparatul de călcat.

     

    Pânză

     

    Articolele vestimentare sau lenjeriile de pat din pânză se calcă întotdeauna pe dos, pentru a preveni îngălbenirea. În cazul în care nu poți scăpa de cute, îți recomandăm să folosești funcția cu aburi a aparatului de călcat sau să umezești materialul cu puțină apă. Te-ar ajuta un aparat de călcat cu aburi vertical Philips Steam&Go, care netezește cutele rapid și fără efort.

     

    Lână

     

    Când vine vorba de lână, aceasta trebuie călcată porțiune cu porțiune, pentru a nu risca întinderea materialului. Asigură-te că întorci întotdeauna hainele pe dos și că le calci la o temperatură joasă, pentru a nu deteriora materialul.

     

    Mătase

     

    Mătasea este o țesătură destul de sensibilă, așa că un obiect vestimentar confecționat dintr-un astfel de material trebuie călcat cu mare atenție. Pentru a evita arderea acesteia, mătasea se calcă întotdeauna cu un material de protecție așezat deasupra acesteia,  la o temperatură foarte joasă.

     

    Poliester

     

    Și poliesterul se calcă la o temperatură joasă, iar atunci când treci la treabă, trebuie să te asiguri că materialul este ușor umezit dinainte. Călcarea se face de sus în jos pentru a nu risca întinderea materialului. 

    Poliester

    Nylon

     

    Când calci hainele din nylon, trebuie să te asiguri că acestea nu se vor întinde. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să le calci bucată cu bucată, prin mișcări scurte și la o temperatură cât mai joasă.

     

    Acryl

     

    Hainele din acryl se calcă similar cu cele confecționate din lână. Materialul se calcă la o temperatură joasă, întors pe dos și cu mișcări scurte, pentru a evita întinderea sa.

     

    Dantelă

     

    Pentru că este un alt material sensibil, dantela se calcă doar la temperaturi scăzute, fără a folosi funcția cu abur a aparatului de călcat și cu un material așezat deasupra acesteia.

     

    Catifea și cașmir

     

    Având în vedere că aceste materiale nu se calcă, se recomandă folosirea unui aparat de calcat vertical cu aburi, prin care să netezim suprafața unui astfel de obiect vestimentar și să-l reîmprospătăm după o lungă perioadă în care nu a fost purtat. 

    Alte sfaturi despre călcat

     

    Pentru a avea o experiență de călcat rufe cât mai plăcută, este necesar să ții cont și de alte aspecte, care te vor ajuta să economisești timp prețios și vor contribui la asigurarea durabilității hainelor tale.

     

    ●     În cazul în care folosești un fier de călcat, sortează hainele în funcție de temperaturile la care pot fi spălate și începe cu cele care necesită o temperatură mai joasă. Astfel, nu va mai trebui să ajustezi aparatul de fiecare dată. De asemenea, este important să fii atent la condițiile de temperatură aferente fiecărui material în parte;

    ●     Dacă îți dorești să nu mai pierzi timpul cu reglarea temperaturilor pentru fiecare material în parte, poți folosi o statie de calcat cu o tehnologie inteligentă, cu ajutorul căreia nu va mai trebui să îți faci griji în legătură cu selectarea temperaturii potrivite de călcare și nici că vei arde materialul;

    ●     Pune o folie de aluminiu sub materialul mesei de călcat. Acesta va reflecta căldura emanată de aparatul de călcat și va netezi materialul și pe partea inferioară;

    ●     Atunci când încerci să întinzi cutele, nu folosi niciodată mișcări circulare. Astfel, te vei asigura că materialul nu se va întinde sau nu se va lărgi;

    ●     Ai grijă la nasturi și fermoare. Dacă vei călca hainele fără a ține cont de aceste elemente, riști să topești nasturii și să rupi fermoarele;

    ●     Nu uita să întorci pe dos toate hainele confecționate din materiale delicate, pe cele care au culori întunecate sau pe cele cu inserții;

    ●     Încearcă să calci rufele cât sunt încă puțin ude, proaspăt luate de pe sârmă, pentru a le putea întinde corespunzător.

     

    Folosindu-te de aceste sfaturi, este timpul să devii independent și să-ți calci singur propriile haine. Ia în calcul fiecare detaliu, ai răbdare, iar în scurt timp vei putea să faci acest lucru instinctiv, fără a mai avea nevoie de materiale ajutătoare.

     

    Sursa foto: Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.