Gingiile sănătoase sunt baza unei danturi puternice, așa că medicii stomatologi caută întotdeauna cele mai bune metode prin care să le protejeze și să le ferească de afecțiuni. Din păcate, există numeroși factori care pot cauza inflamarea gingiilor, de la un periaj incorect sau fumatul în exces până la afecțiunile ereditare sau dezechilibrele hormonale. Totuși, dincolo de orice tratament, o îngrijire corespunzătoare a dinților, care să cuprindă și combaterea plăcii bacteriene, rămâne o soluție excelentă pentru dinți fără probleme și gingii sănătoase.
O serie de studii clinice, publicate într-o ediție specială a revistei The Journal of Clinical Dentistry, scoate în evidență impactul pozitiv pe care îl are utilizarea unei periuțe Sonicare asupra sănătății dinților și gingiilor. Descoperă, în continuare, de ce este important să ai grijă de gingiile tale și cum le menții sănătoase, cu o periuță de dinți potrivită.
Mulți dintre noi nu realizează că au gingii inflamate, până nu fac o vizită la dentist. Dacă simți un disconfort sau o usturime la nivelul gurii, e bine să îți analizezi gingiile, pentru a observa dacă acestea par umflate sau mai colorate ca de obicei. Gingiile sănătoase au, în mod normal, culoarea roz-pal, iar atunci când sunt inflamate, tind să se coloreze intens, în nuanțe roșiatice. De asemenea, sângerarea gingiilor în momentul perierii este un semn că acestea ar putea avea probleme. Pentru a evita complicațiile este recomandat să faci un consult stomatologic și, eventual, schimba periuta de dinti cu una potrivita nevoilor tale.
Dincolo de neplăcerile pe care le simți în mod evident, atunci când ai gingii inflamate - durerea, usturimea - e necesar să știi că, în timp, dacă nu îți îngrijești dantura, poți ajunge la gingivită, iar ulterior, la parodontoză, o boală a gingiilor care afectează cavitatea bucală și care duce la pierderea dinților.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, atunci când îți simți gingiile inflamate, este o vizită la medicul stomatolog. De obicei, acesta îți va efectua un detartraj, îți va prescrie o cremă sau un gel pentru calmarea gingiilor și te va sfătui să ai mai mare grijă la modul în care periezi dinții, de asemenea, el este cel mai în măsură să îți ofere sfaturi despre cum alegi o periuta de dinti electrica. Odată ce ai trecut de acest pas, va trebui să te asiguri că îți protejezi dinții și gingiile cu o pastă de dinți de calitate, o periuță bună și o rutină zilnică de îngrijire. De aici mai departe, periuța de dinți Philips Sonicare intră în acțiune și te ajută să obții o dantură curată, strălucitoare și sănătoasă.
Periuțele de dinți din gama Philips Sonicare au fost concepute astfel încât să îți îngrijească dinții așa cum ar face-o un adevărat profesionist. Adaptate necesităților tale, acestea îți oferă șansa unui periaj corect al dintilor, îți curăță perfect dinții și spațiile dintre ei, protejând, totodată, gingiile.
Spre deosebire de folosirea unei periuțe de dinți clasice, utilizarea unei periuțe electrice înseamnă, de obicei, o rutină mai bună de spălat pe dinți și rezultate superioare: periuțele de dinți electrice din gama Sonicare combină vibrațiile de înaltă frecvență cu o multitudine de mișcări, producând o curățare dinamică.
Pe lângă dinți, spațiile interdentare și linia gingivală sunt perfect curățate, eliminând tartrul și orice impuritate care ar putea provoca inflamarea și îmbolnăvirea gingiilor. Pentru a te asigura că atât dinții, cât și gingiile sunt perfect curate, înainte de folosirea periuței de dinți poți utiliza periuțele interdentare. Iar după periaj, este recomandat dușul bucal, care elimină complet ultimele urme de bacterie între dinți și din zona gingivală.
Dacă ai gingii sensibile sau, pur și simplu, îți dorești să le păstrezi sănătoase, te poți baza pe capul de periere G3 Premium Gum Care, ale cărui margini moi se mulează şi se adaptează la contururile gingiilor, pentru a-ți îndepărta în mod eficient placa bacteriană din această zonă. Cu ajutorul său, oprirea sangerarii gingivale devine cât se poate de simplă.
Iar pentru că periuțele electrice de dinți de la Sonicare sunt foarte inteligente, acestea te anunță chiar și când trebuie să înlocuiești capătul de periere, ceea ce poți face fără probleme, utilizând rezervele de periuțe electrice Philips.
De altfel, studiile publicate în The Journal of Clinical Dentistry au scos în evidență faptul că, după șase săptămâni de utilizare a periuței Philips Sonicare DiamondClean Smart, sângerarea gingivală a scăzut cu aproape 73%, în același timp realizându-se reducerea semnificativă a depunerilor de placă bacteriană și a inflamației gingiilor.
În timp ce te speli pe dinți cu Philips Sonicare DiamondClean Smart, aplicația Philips Sonicare te ghidează, ajutându-te să nu omiți nicio zonă și să realizezi un periaj corect. De asemenea, periuța te anunță atunci când folosești prea multă frecare sau îți periezi dinții prea apăsat. Capul de periere G3 Premium Gum Care este special conceput pentru linia gingiilor, astfel încât să curețe delicat şi eficient linia gingiei. S-a demonstrat clinic că periajul cu Philips Sonicare DiamondClean Smart asigură o reducere a inflamației gingiilor de până la 100% şi gingii de până la 7 ori mai sănătoase, față de igiena gurii cu o periuță manuală.
Igiena orală ar trebui să includă și folosirea aței dentare o dată pe zi. Astfel, se reduce riscul de probleme de gingie. O igienă corectă și adecvată reprezintă, de fapt, un mod de a preveni complicațiile orale. Mai jos, sunt câteva dintre beneficiile folosirii aței dentare:
Dacă ți se pare dificil să folosești ața dentară, ai la dispoziție câteva alternative, precum:
👉 Ești în căutarea unui irigator oral? Descoperă gama de irigatoare orale de la Philips! Te vei bucura de o curățare rapidă și eficientă în doar 60 de secunde și vei scăpa de 99% din placa bacteriană!
Apa de gură pentru gingii inflamate te poate ajuta la completarea igienei orale. Spălarea pe dinți, folosirea aței dentare și apa de gură reprezintă elemente de bază pentru o igienă orală eficientă.
Folosirea apei de gură ajută la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală, elimină o parte a plăcii dentare, oferă o respirație plăcută și senzația de curat și proaspăt.
Mai mult, folosirea regulată a apei de gură previne afecțiunile gingivale și bolile periodontale. În plus, dacă optezi pentru o apă de gură pe bază de fluor, reduci și riscul de apariție a cariilor.
Totuși, nu este suficient să folosești apa de gură, pentru a avea gingii sănătoase. Cel mai bine este să te speli pe dinți, să folosești ața dentară și apoi să utilizezi apa de gură. Reține că aceasta omoară bacteriile, însă nu elimină cauza respirației neplăcute, a bolilor gingivale sau a altor probleme dentare.
Chiar dacă ai un program aglomerat, consultul stomatologic ar trebui să devină o obișnuință, dacă te confrunți cu gingii inflamate. Mai jos, sunt alte motive pentru care ar trebui să mergi la dentist de cel puțin două ori pe an:
Tratamentul problemelor gingivale depinde de cauza lor, precum și de simptome. Vezi, mai jos, cum să tratezi cele mai comune probleme gingivale.
Dacă ai gingii inflamate și sângerânde când te speli pe dinți sau atunci când folosești ața dentară, poți alege să ignori aceste probleme. Însă inflamația și sângerarea nu sunt normale și pot indica o problemă.
Spălatul pe dinți agresiv, o accidentare, inflamația și/sau sarcina pot contribui la sângerarea gingiilor. Inflamația gingiilor poate cauza durere, roșeață și umflare. Mai jos, sunt câteva remedii pentru a trata gingiile inflamate și sângerânde.
Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un vârf de pudră de turmeric. Masează ușor gingiile cu acest amestec și lasă să acționeze 20-30 de secunde. Clătește gura cu apă călduță. Poți folosi bicarbonatul de sodiu și pentru a peria dinții, dacă te confrunți cu gingii inflamate.
Repetă acest masaj o dată pe zi, dimineața sau seara. Bicarbonatul de sodiu are efect antiseptic și antibacterian și poate fi util în tratarea inflamației. În plus, calmează pielea iritată și sângerândă. Reprezintă unul dintre cele mai bune tratamente pentru acasă pentru gingii inflamate.
Ia un pliculeț de ceai și lasă-l în apă fierbinte, timp de 5 minute. Când pliculețul de ceai s-a răcit, aplică-l pe gingiile inflamate și sângerânde și lasă timp de 5 minute.
Optează pentru un ceai cu efect astringent, precum ceaiul verde, ceaiul negru sau ceaiul de hibiscus. Alternativ, poți alege un ceai cu efect antiinflamator, așa cum este ceaiul de mușețel sau ceaiul de ghimbir.
De asemenea, poți clăti gura cu o ceașcă de ceai de mușețel sau ghimbir cald. Acestea au efect antispastic, antiinflamator și relaxează mușchii, putând fi folosit pentru a calma gingiile inflamate și sângerânde.
Alege un unguent pentru gingii inflamate din comerț, pe bază de benzocaină (minimum 20%).
Acesta calmează durerea și conține ingrediente cu efect astringent și mentă, care calmează zona iritată.
De la caz la caz, poate fi necesară administrarea orală de antibiotice sau topică, în zona gingiilor.
În cazul de gingii inflamate măsea, se recomandă următoarele antibiotice:
O altă formă de tratament este gelul pentru gingii inflamate. Vei avea nevoie de un gel de la o frunză de aloe vera. Extrage acest gel și aplică-l pe gingii. Lasă să acționeze minimum 1-2 ore, apoi clătește gura cu apă călduță. Poți folosi acest gel și pentru gargară.
Aplică gelul o dată pe zi. Aloe Vera are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Contribuie la calmarea durerii, omoară bacteriile și reduce inflamația.
La farmacie vei găsi și geluri naturale sau sintetice, pentru reducerea durerii și calmarea zonei. Cele mai populare sunt planta Spilanthes (Planta ochioasă) și cuișoarele.
Clorhexiditra este una dintre substanțele de bază pentru medicamentele antimicrobiene recomandate în afecțiunile gingivale. Ajută la reducerea inflamației gingivale și ține sub control placa dentară.
De asemenea, pentru întărirea dinților și a gingiilor, sunt indicate vitamine și minerale precum vitamina C, Omega 3, probiotice, vitamina D, zinc, complexul de vitamine B și coenzima Q10.
Cauza principală pentru gingii inflamate sub proteză o reprezintă alimentația și particulele de alimente prinse între proteza dentară și gingie. În general, o proteză adaptată nevoilor tale ar trebui să prevină acest fenomen. Cu toate acestea, de multe ori, particulele de mâncare pot ajunge între proteză și gingie, provocând inflamația. Mai jos, sunt câteva măsuri pe care le poți lua:
Dacă ți-ai spus deseori „Mi se umflă gingia”, nu dispera. O gingie umflată poate avea cauze dintre cele mai diverse și, de multe ori, tratamentul poate fi făcut acasă.
În cazul în care măseaua cu gingii umflate nu te slăbește, poți încerca recomandările de mai jos:
În ceea ce privește medicamentele pentru gingii umflate, cel mai adesea se recomandă clorhexidrină, dar și hidrocortizonă sau altele. Dacă gingiile inflamate și umflate persistă mai mult de două săptămâni, este indicat să te adresezi medicului.
În funcție de cauză, stomatologul îți poate recomanda clătiri bucale, folosirea unei paste de dinți speciale sau administrarea de antibiotice.
Gingiile sunt destul de sensibile. Deseori ignorate, ajung să fie observate la apariția problemelor gingivale. Culoarea gingiilor poate varia între violet, negru și maro. Uneori, pot apărea sângerări. Tratamentul pentru gingii vinete depinde de cauză și poate include:
Tratamentul timpuriu și adecvat poate ajuta la recuperare în caz de infecție gingivală, chiar și atunci când este vorba de gingivită. Tratamentul pentru infecție gingie constă în:
Gingivita la copii poate fi ținută sub control acasă, printr-o igienă corectă. Este indicat să încurajezi copiii să se spele pe dinți de două ori pe zi, după care să folosească o ață dentară. Dacă infecția gingiei nu trece de la sine, copilul va trebui să meargă la dentist.
În general, gingivita se tratează prin îndepărtarea plăcilor și a tartrului din jurul gingiilor. Dacă eviți drumul la stomatolog, există riscul de periodontită. Această boală poate afecta permanent gingiile și oasele care susțin dinții.
Cum rănirea gingiilor apare în mod neprevăzut, este foarte important să știi ce să faci, pentru a o trata. Mai jos, poți vedea care este tratamentul pentru o rană la gingie:
Dacă te confrunți cu gingii roșii, poți aplica unul dintre tratamentele de mai jos:
Durerea de gingie poate fi tratată și acasă, mai ales dacă este superficială. Mai jos, sunt câteva tratamente pe care le poți pune în aplicare:
Dacă ai gingii albe, este foarte probabil să suferi de o anumită problemă de sănătate, mai ales de natură orală, însă nu numai. Mai jos, sunt principalele tipuri de tratament, care variază în funcție de cauză, după cum urmează:
Problemele gingivale pot afecta chiar și copiii. Mai jos, sunt câteva forme de tratament pentru gingii inflamate copii:
Cercetările efectuate până în prezent demonstrează că există o serie de nutrienți care manifestă un impact pozitiv asupra sănătății gingiilor:
Alimentele recomandate pentru păstrarea sănătății gingiilor includ:
Există și alimente asociate unei sănătăți discutabile ale gingiilor, iar în această categorie predomină carbohidrații rafinați de tipul pâinii albe, al orezului alb sau al chipsurilor.
Implicarea ta într-o rutină de îngrijire orală corectă este esențială. Iată câteva recomandări de care e bine să ții cont, pentru a evita eventuale probleme:
Dacă și tu îți dorești să îți păstrezi sănătatea dinților și a gingiilor, începe printr-un periaj corect, realizat cu o periuță de dinți care are cu adevărat grijă de fiecare parte a gurii tale. Nu uita că este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi, iar periuțele electrice Philips Sonicare te vor scuti de tratamente costisitoare și dureroase, oferindu-ți un zâmbet de invidiat.
Sursa foto: Shutterstock, Philips
Igienă orală
Cum să scapi de limba albă. Citiți mai departe câteva sfaturi despre cum să preveniți limba încărcată.
Află mai multeIgienă orală
Copiii trebuie sa invete multe deprinderi, inclusiv spalarea pe dinti. Afla cum sa ii inveti, inca de mici, sa isi perieze corect dintii in fiecare zi.
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue