0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Mai multe:

    De ce ai dinți sensibili? Un ghid pentru a scăpa de durerea fulgerătoare de dinți

    Gustați un pic dintr-o înghețată delicioasă și imediat simțiți că aveți dinți sensibili - vă sună cunoscut? Mulți oameni au dinți sensibili la rece. Dar și alimentele cât și băuturile calde sau dulci, pot provoca dureri persoanelor care au dinții sensibili. Copiii cu dinți de lapte au adesea dinți sensibili, deoarece dinții de lapte sunt mai susceptibili la influențele externe. Vă vom prezenta aici mai multe cauze pentru apariția dinților sensibili. În plus, vă vom arăta și elementele de bază ale îngrijirii orale adecvate pentru dumneavoastră, copiii dumneavoastră și vă vom explica cum puteți preveni apariția dinților sensibili.

    Sensibilitatea dentară. Motive des întâlnite

     

    Un dinte sensibil reacționează mai puternic la rece. O durere asemănătoare unui „fulger”, cauzată de influențe externe, ajunge în zona maxilarului. Dinții sensibili la rece pot avea cauze diferite. Potrivit studiilor, aproximativ 25 până la 30 la sută din populație1 este afectată. Dinții sensibili se datorează în principal următoarelor motive:

     

    • Recesiunea gingiilor. Când gingiile s-au retras și dintele devine expus, stimulii precum fluctuațiile de temperatură sunt mai ușor înregistrați de către nerv. Asta se poate întâmpla cu atât mai mult cu cât smalțul protector al dinților a fost îndepărtat prin periajul prea puternic al acestora.
    • Eroziunea dentară. Reducerea smalțului provoacă expunerea dintelui, care poate duce la dureri fulgerătoare de dinți.
    • Parodontita. Parodontita este inflamația parodonțiului (gingii, element radicular, membrana parodontală și osul maxilarului), cauzată de placa bacteriană. În urma inflamației, gingiile se retrag, expunând părțile sensibile ale dinților.
     

    Pe lângă motivele menționate mai sus, există mai mulți factori de risc care contribuie la sensibilizarea dinților tăi odată cu trecerea timpului. Acestea includ:

     

    • Tehnica greșită de periaj dentar. Dacă îți periezi dinții orizontal și nu de sus în jos, susții abraziunea smalțului. Apăsarea prea puternică susține, de asemenea, recesiunea gingiilor și abraziunea smalțului.
    • Scrâșnirea dinților. Scrâșnirea dinților face ca smalțul protector să se descompună și expune dentina. În special copiii sunt adesea afectați de scrâșnirea dinților și, în consecință, suferă de dinți sensibili la durere2.
    • Igienă orală insuficientă. Dacă nu vă îngrijiți dinții și gura în mod regulat și temeinic, riscați mai multe afecțiuni, cum ar fi parodontita și cariile, care la rândul lor pot duce la dinți sensibili.

    O femeie își periază dinții alb sidefat cu periuța de dinți electrică Philips Sonicare Airfloss.

    Prevenirea și eliminarea sensibilității la rece a dinților

     

    O bună igienă orală este cheia pentru dinți sănătoși și puternici. Urmărind cele patru puncte de mai jos, nu vei mai avea dinți sensibili.

     

    • Periați-vă dinții în mod regulat. Spălați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de trei minute, folosind o periuță de calitate. De exemplu, această periuță de dinți sonică îndepărtează de până la zece ori mai multă placă dentară din zonele greu accesibile* și ajută la curățarea în profunzime a dinților. Capul de periere ultra-moale este potrivit, în special, pentru dinții sensibili la durere.
    • Folosiți ața dentară. Pentru a curăța spațiile interdentare, folosiți ața dentară o dată pe zi.
    • Folosiți apă de gură. Adițional, apa de gură ajunge în locurile în care nu puteți ajunge cu o periuță de dinți și oferă un nivel suplimentar de protecție pentru igiena orală zilnică.
    • Curățați-vă limba. O mare parte dintre bacteriile din gură se află în învelișul limbii, motiv pentru care ar trebui să vă curățați limba la fel de regulat ca și dinții. Puteți face acest lucru folosind o racletă specială pentru limbă.

     
    Un alt punct important în ceea ce privește prevenirea dinților sensibili este întărirea smalțului dentar. Dacă dinții tăi sunt sensibili la rece sau reacționează în mod dureros la alți iritanți, acesta poate fi un indiciu al smalțului slăbit. Iată cum vă puteți întări smalțul:

     

    • Nu vă spălați pe dinți imediat după ce ați consumat alimente sau băuturi acide. Așteptați cel puțin o jumătate de oră.
    • Consumați o alimentație bogată în minerale (produse lactate, legume, boabe de grâu, pește gras de mare).
    • Nu aplicați prea multă presiune atunci când vă periați dinții.
    • Folosiți produse speciale de îngrijire orală cu fluor care întăresc smalțul3.
     

    Aceste simple acțiuni vă vor ajuta pe tine și familia ta să aveți dinți sănătoși și fără durere. În cazul în care, aveți întrebări sau sunteți îngrijorat cu privire la dinții dumneavostră, nu ezitați să contactați stomatologul.
     
    * Pe baza a două cicluri de periaj dentar a câte două minute pe zi din programul de curățare.

     

    1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585833/
    2 https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/
    3 https://www.nhs.uk/conditions/fluoride/#:~:text=Fluoride%20is%20a%20naturally%20occurring,through%20a%20process%20called%20fluoridation

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.