0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Mâncarea pentru gravide - alimente de evitat și mâncarea interzisă în sarcină

     

    Corpul tău este bine echipat pentru a-ți sprijini bebelușul iar o dietă sănătoasă (și evitarea anumitor alimente) o va ajuta pe mama natură să-și facă treaba în cel mai bun mod posibil. Cum diferă acest lucru față de sfaturile obișnuite legate de mâncatul sănătos? Și ce anume ar trebui să mănânci? Multe femei însărcinate își pun întrebări cu privire la alimentele pe care ar trebui să le evite, precum și despre cele care sunt interzise în timpul sarcinii. Aici vei găsi răspunsurile, plus sfaturi cheie, despre nutriția în timpul sarcinii.


    Suntem alături de tine, dar nu uita, toate sarcinile sunt diferite și sfatul nostru nu înlocuiește vizita la medic. Ia legătura cu medicul tău pentru a discuta despre orice modificări ale dietei tale.

    Mâncarea interzisă în sarcină

     

    Vestea bună este că mâncarea sănătoasă în sarcină seamănă destul de mult cu dieta sănătoasă a femeilor care nu sunt gravide. Obiectivul tău ar trebui să fie mesele regulate și consumul de alimente integrale cum ar fi legume, fructe, și cereale integrale. De asemenea, încearcă să menții la minimum consumul de alimente procesate sau bogate în zahăr. Alimentatia in sarcina presupune o dietă sănătoasă, plus câteva măsuri suplimentare de precauție.
     

    Din motive de siguranță alimentară, carnea crudă sau în sânge, ficatul, sushi-ul, ouăle crude, brânzeturile moi și laptele sau sucurile nepasteurizate ar trebui eliminate din dieta ta. Mai jos vei găsi mai multe detalii despre o parte din mâncarea interzisă în sarcină1,2,3:

     

    • Pește cu mercur, pește crud și crustacee
      Nu mânca pești cu nivel ridicat de mercur, cum ar fi marlin, pește spadă, macrou rege, ton, tilefish și consumă cu moderație doar ton slab la conservă.


      Spre dezamăgirea tuturor iubitorilor de sushi, peștele crud și crustaceele se numără, de asemenea, printre alimentele pe care nu trebuie să le mănânci atunci când ești însărcinată, deoarece pot conține bacterii sau paraziți. Și fructele de mare afumate ar trebui să fie excluse din meniul tău.

    • Brânzeturi moi din lapte nepasteurizat
      Brânzeturile moi, cum ar fi feta, brie sau camembert, fac de asemenea, parte din mâncarea interzisă în sarcină. Deoarece sunt produse cu lapte crud, acestea pot fi contaminate cu bacteria listeria.4
      Regula de bază: Caută eticheta pe care scrie că produsul este pasteurizat!

    • Lapte și suc nepasteurizat
      Aceeași regulă se aplică pentru suc și lapte. Sucul proaspăt stors sau orice tip de suc nepasteurizat poate conține bacterii dăunătoare (E.coli, listeria, salmonella)[5]  și nu trebuie consumat în timpul sarcinii. Poți bea, în continuare, lapte pentru calitatea somnului in sarcina, dar doar varianta pasteurizată.

    • Ouă crude
      Pe lista ta cu ce nu poți mânca în sarcină ar trebui să fie și ouăle crude sau alimentele care conțin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi aluatul de tort, aluatul de fursecuri, ouăle fierte moi sau omleta. Ferește-te de alimentele care ar putea conține ouă gătite ușor sau nefăcute, cum ar fi salatele, sosurile pentru salate, lichiorul de ouă și înghețata. În timpul sarcinii, ar trebui să mănânci doar ouă pasteurizate gătite foarte bine.

    • Carne (inclusiv carne de pasăre) crudă sau gătită insuficient
      Carnea insuficient preparată sau crudă poate conține listeria. Fi prevăzătoare și evită specialitățile din carne în timpul sarcinii sau reîncălzeștele foarte bine. Pateurile refrigerate sau pastele tartinabile din carne sunt, de asemenea, interzise. În privința bucăților întregi de carne, asigură-te că acestea sunt gătite în profunzime înainte de a le consuma.

    • Germeni cruzi sau nefăcuți
      Germenii cruzi, cum ar fi lucerna, ridichea, trifoiul, fasolea sau oricare alți germeni, prezintă un risc de îmbolnăvire alimentară, deci ar trebui să fie gătiți bine pentru a reduce riscul dezvoltării bacteriilor.6
      Același lucru este valabil pentru fructele și legumele nespălate, dar și pentru salatele cumpărate din magazin.

    Mâncare pentru femei însărcinate – ce alimente să eviți

     

    Deși nu sunt complet interzise, e mai bine să reduci sau să eviți unele alimente în timpul sarcinii, astfel încât atât tu, cât și bebelușul tău, să vă mențineți fericiți și sănătoși:
     

    • Carne proaspătă pre-umplută
      Ai grijă cu umplutura din carne. Dacă alegi să cumperi păsări întregi umplutute cu, carne, asigură-te că le cumperi și le gătești din starea lor congelată. Carnea proaspătă și umplutura pot duce la dezvoltarea bacteriilor.7

    • Dulciuri, carbohidrați și fast-food
      Deși nu există dovezi științifice concludente, dulciurile, mâncarea de tip fast-food și alimentele bogate în grăsimi se numără, de obicei, printre poftele viitoarelor mămici. Dacă aparții grupului de mame cu poftă de mâncare în sarcină, explorează opțiuni mai sănătoase. Ai poftă de cartofi prăjiți la fiecare masă? Prăjește-ți mâncarea cu puțin ulei sau deloc folosind un aparat de gătit cu aburi - o alternativă sănătoasă care îți permite să te bucuri de mâncare prăjită delicioasă, cu până la 90% mai puțină grăsime*. Dar nu uita: o dietă echilibrată și sănătoasă este importantă pentru ca tu și bebelușul tău să rămâneți sănătoși.

    • Excesul de cofeină
      Mâncarea interzisă în sarcină cuprinde și ceea ce nu trebuie să bei, iar cofeina se încadrează în această categorie.

      Organizația Mondială a Sănătății recomandă “femeilor însărcinate cu un aport zilnic ridicat de cofeină (mai mult de 300 mg pe zi), să scadă aportul de cofeină în timpul sarcinii, pentru a reduce riscul pierderii acesteia sau apariția nou-născuților cu o greutate mică la naștere”.8


    De asemenea, evitarea consumului de cofeină este recomandată și pentru alaptarea la san in primele zile.

    Sfaturi privind o alimentație sănătoasă pentru viitoarele mămici

     

    Sarcina este o perioadă de creștere și dezvoltare intensă a sugarului, care vine cu o mulțime de schimbări fiziologice pentru mamă, iar alimentația ta ar trebui să te ajute în această călătorie. Este întotdeauna util să vorbești cu un profesionist din domeniul sănătății, pentru a te asigura că beneficiezi de nutrienții și cantitatea potrivite. Astfel, vei afla mai multe despre ce poți mânca în sarcină și alte lucruri utile, cum ar fi idei de mâncare pentru gravide cu grețuri. Iată câteva sfaturi cheie, pentru o dietă sănătoasă și echilibrată în timpul sarcinii:
     

    • Mănâncă cereale integrale, cum ar fi pâine și paste din grâu integral, alege carnea slabă sau de pasăre și încearcă să consumi 220 – 340 de grame de pește fiert pe săptămână (ține minte să alegi un pește cu nivel scăzut de mercur).
    • Alege alimente din cele cinci grupuri alimentare: cereale, fructe, legume, alimente proteice și produse lactate.9 Asigură-te că o jumătate din farfuria ta conține legume și fructe, iar cealaltă jumătate cereale integrale.
    • Vorbește cu medicul despre planul tău de nutriție și vitaminele prenatale, precum acidul folic și fierul. În timpul sarcinii, e nevoie de un aport mai mare de vitamine și minerale și este greu să-ți asiguri necesarul din mâncare.
    • Alege grăsimile mononesaturate sau polinesaturate, precum uleiul de măsline, avocado și limitează grăsimile saturate și alimentele cu „calorii goale” cum ar fi bomboanele sau băuturile zaharoase.

     

    Ai grijă de sănătatea ta în timpul sarcinii cu aplicația mobilă Sarcină+. Această aplicație este concepută pentru a te sprijini pe toată durata sarcinii și a nașterii, oferindu-ți în același timp un ghid cuprinzător pentru fiecare etapă a sarcinii. Consultă întotdeauna un medic înainte de a începe orice dietă.

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.