0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Alăptarea în primele 24-48 de ore

    50 Lei reducere* la cumpărături Philips Avent de minimum 300 lei Aplică codul: AVENT50LEI

    50 Lei reducere* la cumpărături Philips Avent de minimum 300 lei Aplică codul: AVENT50LEI

    Mămicile şi bebeluşii lor trebuie să fie împreună pentru a putea asigura cel mai bun început al alăptării. Din momentul naşterii, când bebeluşul este pus pe pieptul gol al mamei (cunoscut şi drept „contact piele pe piele”), este stimulat hormonul puternic de „îngrijire maternală” al mamei, prolactina.

     

    • Prolactina declanşează o producţie bună de lapte, chiar dacă iniţial bebeluşul nu vrea să mănânce.
    • Apropierea bebeluşului stimulează hormonul „iubirii”, oxitocina, care o ajută pe mămică să se îndrăgostească de bebeluşul ei.
    • Oxitocina are un efect calmant atât asupra mămicii, cât şi asupra bebeluşului, stimulând eliberarea de hormoni care contracarează efectele adrenalinei produse în timpul naşterii.
    • Chiar dacă iniţial bebeluşul nu mănâncă, digestia îi va fi stimulată de comportamentul instinctiv de „căutare a sânului” şi „cuibărire” când se află la sânul mamei.
    • Contactul piele pe piele de la naştere încurajează răspunsuri neuro-comportamentale suplimentare de la bebeluş, precum efortul de a ajunge la mamelon, mişcările mână-gură şi masarea sânului.
    • Tatăl poate asigura contactul piele pe piele dacă mama nu poate – nu există limită de timp şi nu este o activitate unică. Pe cât posibil, ar trebui să nu fie grăbit şi întrerupt. Contactul piele pe piele cu tatăl întăreşte legătura dintre tată şi bebeluş.
     

    Nu toţi copiii vor dori să mănânce imediat după naştere. Nu te îngrijora: doar urmăreşte indiciile care anunţă că bebeluşul este pregătit.

    Semnale că nou-născutului îi este foame

     

    • Suptul limbii, al buzelor, al mâinilor sau al degetelor în timpul somnului.
    • Mişcatul mâinilor şi braţelor spre gură.
    • Mişcări agitate în timpul somnului/mişcări rapide ale ochilor sub pleoape.
    • „Rooting” sau căutarea mamelonului.
    • Emiterea de mici sunete.
     

    Plânsul şi agitaţia sunt indicii târzii ale foamei, iar bebeluşii pot fi destul de morocănoşi în acest moment, ceea ce ar putea crea dificultăţi la ataşarea la sân. Cumpara o pompa de san care să te ajute să stimulezi lactația imediat după naștere, când bebelușul e încă prea mic pentru a „munci” singur la asta.

    Reflexele de hrănire ale nou-născuţilor

     

    • Căutarea mamelonului – când ceva atinge nasul, obrajii sau buzele bebeluşului, acesta va reacţiona deschizându-şi gura şi scoţându-şi limba în jos, fiind astfel pregătit pentru a prinde cât mai mult din sân cu gura.
    • Suptul – declanşat atunci când ceva atinge palatul gurii bebeluşului, motiv pentru care bebeluşul trebuie să prindă cu gura cât mai mult din sân, astfel încât mamelonul să atingă partea posterioară a cerului gurii, stimulând astfel suptul.
    • Înghiţitul – declanşat atunci când gura bebeluşului se umple cu colostru sau lapte. O metodă importantă de a stabili cât de bine se hrăneşte bebeluşul este să îl asculţi şi să îl urmăreşti când înghite.

    Cât de des se hrăneşte bebeluşul în primele 48 de ore?

     

    Bebeluşii sunt deseori alerţi în primele ore de la naştere şi nerăbdători să fie alăptaţi pentru prima dată. Este posibil să aibă nevoie de încurajare dacă mamei i s-a administrat analgezic precum petidină în timpul travaliului (aceasta trece prin placentă şi îl poate face pe bebeluş somnoros). Cantitatea medie de colostru înghiţită la prima hrănire este de maximum 5 ml sau echivalentul unei linguriţe.

     

    Este posibil ca bebeluşii sănătoşi, născuţi la termen să nu se hrănească prea mult în primele 48 de ore. Îşi folosesc propriile depozite de energie până când nivelul de lapte al mamei începe să crească din a doua zi. În anumite cazuri, medicul neonatolog poate să recomande suplimentarea alimentației nou-născutului; asigura-te ca ai la îndemana si un biberon adecvat pentru această situație. Mama ar trebui să ofere sânul bebeluşului ori de câte ori este treaz şi dă semne că vrea să fie hrănit. Fiecare bebeluş este diferit – unii ar putea să vrea să fie hrăniţi numai de câteva ori în primele 24 de ore, iar alţii se pot hrăni de până la opt ori. Multe mame sunt uimite să afle cat mananca un bebelus în primele zile de viață - doar câțiva mililitri la o masă. Este important ca mama şi bebeluşul să nu fie separaţi în această perioadă, pentru ca mama să îşi poată cunoaşte bebeluşul şi să poată recunoaşte semnele că îi este foame și să nu întrerupă alăptarea decât atunci cand stie ca bebe e satul.

    Cum poţi şti dacă bebeluşul se hrăneşte bine?

     

    În primele 48 de ore, bebeluşul va produce numai două-maximum trei scutece ude. Acestea vor fi mai multe, până la şase pe zi, după ce bebeluşul împlineşte cinci zile. Colostrul are rol de laxativ natural, ajutând bebeluşul să elimine un scaun negru, de culoarea gudronului, denumit meconiu (primul scaun al bebeluşului), care treptat îşi va schimba culoarea – trecând printr-un spectru de la negru, maro închis, maro verzui până la galben muştar în a cincea zi.

     

    Deşi alăptatul este natural, este o artă pe care atât mama, cât şi bebeluşul o vor deprinde în timp. Dacă ai întrebări sau eşti îngrijorată, moaşa sau consultantul în alăptare din regiunea ta va fi prin prejmă să te ajute. Tot cu ei poți discuta și despre cum alegi pompa de san.

     

    Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.