0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Este bine să dormi cu bebelușul sau mai bine îl culci separat? 

    Home ›› Este bine să dormi cu bebelușul sau mai bine îl culci separat? 

    Este bine să dormi cu bebelușul sau mai bine îl culci separat?

     

    După ce se naște, bebelușul încă necesită ajutor pentru a-și controla respirația, temperatura corpului, ritmul cardiac și multe altele. De aceea, are nevoie să fie cât mai mult în contact cu mama sa. Din aceste motive, unele mame aleg să doarmă împreună cu bebelușul. 

     

    Este adevărat că dormitul cu bebelușul are unele avantaje, mai ales când ne referim la conexiunea mama-copil, însă există și riscuri pe care trebuie să le iei în considerare, înainte să decizi care este cea mai bună variantă pentru tine și bebelușul tău.

     

    lată ce ar trebui să știi despre somnul bebelușului și despre dormitul împreună cu acesta.

    Cât are nevoie bebelușul tău să doarmă?

     

    Nou-născuții dorm aproximativ 16 ore pe zi, de obicei, în perioade de 2 până la 4 ore. Bebelușul are nevoie să mănânce la fiecare câteva ore, motiv pentru care nu doarme perioade mai lungi de timp. Cel mic poate deveni irascibil sau prea obosit, dacă nu doarme suficient.

     

    Nu fi surprinsă dacă bebelușul rămâne treaz mai mult de o oră sau două. În timp, corpul său intră într-o rutină de somn. El va începe să doarmă pentru perioade mai lungi, chiar și în timpul nopții. 

     

    Până la ce vârstă doarme copilul în pătuț?

     

    Vârsta până la care cel mic doarme în pătuț depinde, în general, de fiecare copil. Aproximativ o treime dintre copiii mici trec de la pătuțul pentru bebeluși la patul pentru copii între 18 luni și 2 ani, iar o altă treime între 2 ani și 2,5 ani. În general, cei mai mulți copii mici fac trecerea de la pătuț la pat între 18 luni și 3 ani.

     

    Dacă este posibil, încearcă să aștepți până când copilul se apropie de vârsta de 3 ani, pentru a-i da șansa de a se dezvolta suficient, pentru a dormi într-un pat mare, pe timp de noapte.

     

    În cazul în care copilul se cațără în pătuț, ia în considerare mutarea saltelei din pătuț la nivelul cel mai de jos, înainte de a-l muta într-un pat. Dacă salteaua este la cel mai de jos nivel și încă se cațără în pătuț, probabil că este timpul să faci mutarea, deoarece copilul s-ar putea răni, în timp ce se urcă în pătuț ori coboară.

     

    De la ce vârstă lași copilul să doarmă singur - când mutăm copilul în camera lui?

     

    Răspunsul la întrebarea ”de la ce vârstă lași copilul să doarmă singur?” variază în funcție de mai mulți factori. Unele familii își încurajează copilul să doarmă singur chiar din primele zile. Cu toate acestea, alte familii aleg să doarmă împreună până când copilul merge la școală.

     

    Momentul când mutăm copilul în camera lui depinde și de situația locativă. În unele familii, acest lucru se întâmplă atunci când își dau seama că există un spațiu limitat în dormitorul familiei sau când familia poate amenaja un dormitor separat, în locuință.

     

    Învață copilul de 3 ani să doarmă singur

     

    Ai decis că este timpul pentru a învăța copilul de 3 ani să doarmă singur. Însă, a face schimbări mari în viața copilului poate fi stresant atât pentru părinți, cât și pentru copil. Acordă-ți ceva timp pentru a te pregăti și pentru a învăța copilul de 3 ani sa doarmă singur.

     

    ● Implică-ți copilul. Pentru a învăța copilul de 3 ani sa doarmă singur, lasă-l, de exemplu, să aleagă noua lenjerie de pat. Dacă optezi pentru un pat nou, lasă-l să aibă un cuvânt de spus. Poți chiar să-i permiți celui mic să aleagă un nou animal de pluș, pentru a-l ajuta să treacă mai ușor de primele nopți.

    ● Asigură camera copilului. Înainte de a învăța copilul de 3 ani să doarmă singur, analizează camera copilului cu un ochi critic, pentru a înlătura orice pericol. 

    ● Gândește-te la momentul potrivit. Pentru a învăța copilul de 3 ani să doarmă singur, trebuie mai întâi să identifici momentul când acesta este pregătit. Chiar dacă simți că este pregătit, tranziția de la pătuț la pat nu va merge bine, dacă momentul este greșit. Evită să faci tranziția în timpul altor schimbări mari, cum ar fi venirea acasă a unui nou frate, începerea școlii, formarea toaletei sau mutarea.

    ● Învață copilul de 3 ani să doarmă singur, puțin câte puțin. În loc să faci tranziția într-o singură zi, încearcă să instalezi o saltea în camera copilului și lasă-l să exerseze dormitul în patul mare. Dacă asta merge bine, încearcă tranziția completă noaptea.

    ● Învață copilul de 3 ani să doarmă singur păstrând rutinele de culcare. Doar pentru că se schimbă patul nu înseamnă că trebuie să se schimbe și ora de culcare. De fapt, păstrarea aceleiași rutine a copilului îl va ajuta să se simtă în siguranță, chiar și într-un pat nou.

    ● Nu uita că a învăța copilul de 3 ani să doarmă singur poate însemna un test de răbdare. Odată cu libertatea nou descoperită, vine și curiozitatea. Copilul va dori, probabil, să își exploreze dormitorul mult timp după ora de culcare. Stabilește reguli clare de bază și respectă-le. Consecvența îl va ajuta pe copil să înțeleagă ce se așteaptă de la el. 

    ● Învață copilul de 3 ani să doarmă singur, oferindu-i recompense. Laudă-l pentru că stă în pat. Este o modalitate de a întări comportamentele bune. Pregătește un tabel de autocolante sau oferă-i copilului un autocolant special, atunci când respectă orele de somn.

    Pentru a menţine o conexiune sigură cu bebeluşul tău în orice moment, optează pentru un sistem de monitorizare audio-video, care te va ajuta să fii liniștită, știind că poți supraveghea permanent bebelușul, atunci când doarme singur.

    cute baby

    Cum poți face ca spațiul de somn al bebelușului să fie unul sigur?

     

    Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare, pentru ca spațiul de somn al bebelușului să fie sigur:

     

    • Pune bebelușul să doarmă pe spate, pe o suprafață plană și fermă, cum ar fi o saltea de pătuț, acoperită cu un cearșaf bine întins. Salteaua trebuie să se potrivească perfect în pătuț, astfel încât să nu existe spații între saltea și cadrul pătuțului. Forma saltelei ar trebui să rămână fermă chiar și atunci când este acoperită cu un cearșaf sau cu o husă de saltea.
    • Ține pătuțul aproape de patul tău, astfel încât bebelușul să fie aproape în timpul nopții. Asigură-te că pătuțul sau țarcul de joacă al bebelușului respectă standardele actuale de siguranță. 
    • Îndepărtează cablurile sau firele electrice atârnate în apropierea locului unde doarme cel mic. Bebelușii se pot încurca în ele și se pot sufoca.
    • Păstrează în cameră o temperatură confortabilă. Dacă bebelușul transpiră sau dacă are pieptul fierbinte, este posibil să fie supraîncălzit.
    • Evită folosirea pernelor pentru menținerea poziției, deoarece există pericolul sufocării.
    • Nu lăsa bebelușul să doarmă în port-bebe, în scaun de mașină sau în cărucior. Există pericol de sufocare. Dacă bebelușul adoarme într-unul dintre ele, scoate-l și așază-l cu grijă în pătuț.
    • Nu culca bebelușul pe suprafețe moi, cum ar fi un pat cu apă, o canapea, o saltea moale sau o pernă.

     

    Alege purificatoarele de aer Philips, pentru a-ți elibera casa de virusuri, alergeni și poluanți dăunători*, asigurând bebelușului tău un somn în condiții optime.

     

    *99,97 % din agenţii poluanţi, polen şi praf sunt filtraţi din aerul care trece prin filtru.

    Dormitul la comun cu bebelușul - bed-sharing și co-sleeping

     

    Mulți oameni folosesc termenii „bed-sharing” și „co-sleeping” pentru a descrie același lucru, dar există diferențe:

     

    • Co-sleeping: aceasta este situația în care un părinte și un copil dorm în apropiere unul de celălalt, existând sau nu contact fizic. Room-sharing și bed-sharing sunt tipuri de co-sleeping.
    • Room-sharing: aceasta este situația în care părinții au un pătuț, un coșuleț, un pătuț portabil sau un țarc de joacă în cameră cu ei, lângă pat, sau atașează un pat de dormit în laterala patului lor.
    • Bed-sharing: aceasta este situația în care părinții și sugarii dorm împreună într-un pat.

     

    De ce unii părinți aleg să împartă patul cu bebelușul?

     

    Unii părinți aleg să împartă patul cu bebelușii lor. Acest lucru înseamnă că bebelușul doarme cu un adult în cea mai mare parte a nopții, și nu doar pentru a fi alintat sau hrănit. 

     

    Dacă alegi să dormi în același pat cu bebelușul, trebuie să iei în considerare orice risc, înainte de fiecare somn. Este ușor ca situația să se schimbe, dacă nu te simți bine sau dacă ai consumat alcool, ceea ce înseamnă că bebelușul va fi mai în siguranță într-un spațiu de dormit separat, cum ar fi un pătuț sau un coșuleț.

     

    Susținătorii variantei „bed-sharing” sunt de părere că această variantă este benefică, deoarece:

     

    • face ca alăptarea pe timp de noapte să fie mai convenabilă;
    • crește numărul de luni în care o mamă își alăptează copilul la sân;
    • ajută bebelușii să adoarmă mai ușor;
    • ajută bebelușii și mamele să doarmă mai mult pe timp de noapte;
    • oferă mamelor mai mult timp pentru a fi aproape de copiii lor.

     

    Însă, de partea cealaltă, este recomandat să ai în vedere că, uneori, riscurile împărțirii patului pot fi mai mari decât beneficiile.

     

    Când să nu dormi împreună cu bebelușul?

     

    Este important să știi că există anumite circumstanțe în care dormitul în același pat cu bebelușul poate fi foarte periculos. De aceea, este recomandat să știm când mutăm copilul în camera lui:

     

    • Unul dintre parteneri fumează (chiar dacă nu fumați în dormitor);
    • Când unul dintre parteneri a consumat alcool sau a luat medicamente care pot da somnolentă;
    • Când bebelușul s-a născut prematur (înainte de 37 de săptămâni)
    • Când bebelușul s-a născut cu o greutate mică (2,5 kg sau mai puțin).

    Cât de sigur este să dormi cu bebelușul?

     

    În unele culturi, dormitul cu bebelușul este o deprindere comună, mai ales varianta în care copilul doarme doar cu mama. Alteori, mamele nu cunosc metode de adormit bebelușii singuri și preferă să doarmă împreună cu ei.

     

    Un pat pentru adulți prezintă multe riscuri de siguranță pentru un bebeluș, inclusiv:

     

    • sufocarea din cauza unei saltele moi, a spumei cu memorie, a unui pat cu apă sau a lenjeriei de pat moi;
    • copilul poate rămâne prins sau blocat între saltea și căpătâiul patului, perete sau alt obiect;
    • strangularea într-un cadru de pat care permite ca o parte din corpul unui sugar să treacă printr-o zonă, prinzând, în același timp, capul bebelușului, sau din cauza unor cordoane care atârnă.

    Baby sleeping

    Cum să împarți în siguranță camera cu bebelușul

     

    Pentru a-l ține pe cel mic aproape, așază un pătuț sau un țarc de joacă lângă patul tău. Acest lucru îți va permite să fii aproape de bebeluș și să îl poți alăpta cu ușurință. De asemenea, unele mame consideră că practica „bed-sharing” le ajută să linisteasca mai usor bebelusul cand plange.

     

     Faptul că bebelușul doarme într-un spațiu separat, în aceeași cameră cu mama, reduce riscul de SIDS. De asemenea, ai putea lua în considerare modelele de pătuțuri care se atașează patului tău, permițându-vă să fiți unul lângă celălalt, dar pe suprafețe separate.

     

    Asigură-te că toate suprafețele de dormit și produsele pe care le folosești pentru a-ți ajuta bebelușul să doarmă îndeplinesc standardele de siguranță.

     

    Experții recomandă ca bebelușii să doarmă în camera părinților lor, fără să împartă patul cu ei, până la prima lor aniversare. Dacă părinții preferă să mute bebelușul în alt dormitor, cel mai bine este să aștepte până când copilul are cel puțin 6 luni.

    Mother sleeping with baby

    Cum să dormiți împreună în siguranță atunci când bebelușul nu vrea să doarmă în pătuț

     

    Unii părinți decid că bed-sharing-ul este cea mai bună soluție pentru bebelușul lor, mai ales atunci când acesta nu vrea să doarmă în pătuț. Dacă alegi să dormi în pat cu bebelușul, urmează aceste precauții:

     

    • Așază întotdeauna copilul pe spate, pentru a dormi, pentru a reduce riscul de SIDS;
    • Îmbracă subțire bebelușul, pentru a evita supraîncălzirea;
    • Oferă-i o suzeta cu grad ridicat de acceptare a tetinei, la ora somnului, dar nu îl forța să o accepte. Pregătește și o suzetă de rezervă, pentru a o înlocui, în caz că cea pe care o utilizează bebelușul cade;
    • Evită să învelești bebelușul, dacă acesta este în etapa în care începe să se rostogolească;
    • Nu lăsa bebelușul să doarmă singur în patul unui adult;
    • Asigură-te că salteaua patului este fermă;
    • Asigură-te că tăblia patului nu are deschideri sau decupaje care ar putea prinde capul copilului;
    • Nu acoperi capul copilului în timp ce doarme;
    • Renunță la perne, pături, cuverturi și alte obiecte moi sau de pluș, pe pat. Poți îmbrăca bebelușul într-un sac de dormit, în loc să folosești pături;
    • Evită să așezi patul lângă draperii sau jaluzele;
    • Nu adormi cu bebelușul pe piept;x
    • Nu dormi cu copilul pe canapele, fotolii înclinate sau balansoare.

    Așadar, dormitul cu bebelușul în pat este o alegere personală, așa că te sfătuim să citești toate informațiile despre dormitul în comun în condiții de siguranță, pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză. În acest fel, chiar dacă decizi să nu dormiți împreună, poți face din patul tău un loc mai sigur pentru bebeluș, în cazul în care se întâmplă ca acesta să adoarmă alături de tine în pat.

     

    Sursa foto: Shutterstock.com

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.