0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum a aparut suzeta ➤ Beneficiile utilizarii suzetei ➤ Dezavantajele folosirii unei suzete ➤ Mituri despre suzete: adevarat sau fals ➤

      5 mituri spulberate despre folosirea suzetei

      5 mituri spulberate despre folosirea suzetei

       

      Când devii părinte, una dintre prioritățile tale este alinarea bebelușului, iar folosirea unei suzete îl poate face pe cel mic să se simtă mai confortabil. Deși unii bebeluși pot fi liniștiti doar prin legănare sau cu îmbrățișări, alții nu se pot opri din supt, chiar și atunci când nu le este foame.

       

      Dacă cel mic mai vrea să sugă și după ce a fost hrănit, suzeta poate fi o soluție. Aceasta nu înlocuiește hrana și îngrijirea, dar poate fi de ajutor. Există anumite beneficii asociate cu folosirea acesteia, dar și dezavantaje și mituri care te pot speria. Îți povestim pe larg despre acestea mai jos.

      1. Cum a apărut suzeta

       

      Oamenii au folosit încă de la începuturi diverse obiecte pentru a alina copiii: cârpe înmuiate în apă și miere și mărgele din lemn, piatră sau os. În 1901, Christian Meinecke a patentat o invenție care era un fel de suzetă antică: un mamelon din cauciuc atașat de un disc, pentru a preveni înghițirea.

       

      Au urmat alți inventatori care au creat variații, adăugând inclusiv un inel pentru a putea scoate suzeta ușor din gura copilului. Dar aceste precursoare ale suzetelor de azi erau procesate cu sulf care le făcea să miroasă foarte urât și erau deseori vopsite cu alb, vopsea care conținea plumb. În prezent situația stă total diferit. Poți cumpara o suzeta modernă și vei avea la îndemână un obiect sigur, testat, din materiale adecvate pentru copil.

      2. Care sunt beneficiile suzetei

       

      Alinarea bebelușului nu este singurul beneficiu determinat de folosirea suzetei. Studiile demonstrează că poate ajuta la diminuarea riscului apariției unor boli și poate chiar să ajute procesul de alăptare:

       

      ●     Folosirea unei suzete când încerci să adormi copilul sau când doarme poate diminua riscul copilului de a suferi de sindromul morții infantile subtile (SIDS), susține un studiu publicat în jurnalul Maternal and child health.

      ●     Mamele care au risc mare de a suferi de depresie postnatală vor alăpta mai ușor dacă bebelușul folosește o suzetă, conform unui studiu publicat în Journal of Human Lactaction. Dacă cel mic plânge mai puțin, mamele se vor simți mai confortabil și mai calme, deci, implicit, vor alăpta mai ușor.

      ●     Distrage de la stimuli care pot fi stresanți, precum vaccinarea sau alte proceduri dureroase. Dacă bebelușul se concentrează pe folosirea suzetei, nu va simți la fel durerea.

      ●     Suzeta poate stimula dezvoltarea bebelușilor născuți înainte de termen. Un studiu publicat în Cochrane Systematic Review a demonstrat că bebelușii prematuri care folosesc suzete stau mai puțin în spital și se învață mai ușor să se hrănească de la biberon.

      Suzeta va calma bebelușul în timpul zborului: prin supt, se creează o mișcare a maxilarului care provoacă o schimbare a urechii medii, unde copilul poate simți presiune atunci când avionul decolează sau aterizează. Într-o dezbatere despre suzeta, pro si contra, argumentele care pledează în favoarea folosirii corecte a acesteia sunt semnificative.

      Beneficiile suzetei

      3. Care sunt dezavantajele suzetei

       

      Deși o suzetă poate sprijini dezvoltarea copilului, folosirea acesteia vine și cu dezavantaje și e bine să fii informat:

      ●     Folosirea pe termen lung a suzetei poate afecta forma dinților și a gurii. Maxilarul și teșutul din jurul dinților sunt foarte maleabile și utilizarea constantă după doi ani, dar mai ales după patru ani, poate determina dezvoltarea unei mușcături anormale (malocluzie). Află mai multe detalii în articolul: Suzeta sau suptul degetului.

      ●     Crește riscul de a dezvolta infecții ale urechii, susține un studiu publicat în jurnalul Pediatrics. Atunci când un bebeluș suge sau înghite se produce o schimbare în presiunea din spatele urechii și astfel pot ajunge fluide în urechea medie, unde va apărea o infecție.

      ●     Crește riscul de creștere exagerată în greutate, conform unui studiu publicat în jurnalul Child Obesity. Copiii care au utilizat o suzetă după vârsta de patru luni aveau un risc mai mare cu 10% de a fi supraponderali până la vârsta de un an, comparativ cu cei care nu au folosit una.

      4. Lucruri pe care nu le știai despre suzete

       

      Dacă te pregătești să devii părinte pentru prima oară, probabil afli abia acum despre cum arată, cum se utilizează și când e nevoie de o suzetă:

       

      ●     Există diferite forme de suzete, cele mai populare fiind cele tip fluture și cea rotundă. Este la alegerea ta, dar dacă bebelușul încă suge la sân, o va prefera pe cea rotundă, pentru că îi va atinge nasul, la fel ca atunci când se hrănește de la sân.

      ●     Suzetele se găsesc în diferite mărimi, așa că trebuie să fii mereu atent să alegi mărimea pentru categoria de vârstă potrivită, pentru a evita eventuale probleme cu maxilarul sau cu dinții.

      ●     Ai grijă ca suzeta să fie alcătuită dintr-o singură piesă; dacă există părți mici, detașabile, bebelușul le poate înghiți.

      ●     Nu lăsa copilul să folosească permanent suzeta, ci doar atunci când nu poate fi calmat altfel, înainte de culcare sau în situații stresante.

       

      Citește și Alegerea perfectă: cum să alegi cea mai bună suzetă pentru bebeluşul tău

      Lucruri pe care nu le stiai despre suzeta

      5. Mituri despre suzete

       

      Datorită dezinformării, suzetele sunt deseori învăluite în mister: există multe mituri despre utilizarea lor corectă. Îți explicăm mai jos care mituri sunt adevărate și care nu.

      Mitul 1: Suzetele trebuie spălate frecvent

       

      ADEVĂRAT: După multiple utilizări, suzeta ajunge să fie plină de bacterii și chiar mucegai, pentru că este aproape mereu umedă. Pentru a scăpa de această problemă, suzeta trebuie spălată cu apă caldă și săpun zilnic sau de fiecare dată când este scăpată pe jos. Din motive de igienă, suzeta ar trebui înlocuită cel puțin o dată la două luni.

      Mitul 2: Suzetele cauzează mereu probleme cu dinții

       

      FALS: Atât timp cât suzeta nu este folosită permanent - doar atunci când copilul are nevoie de alinare - si rar după vârsta de doi ani, copilul nu va avea probleme cu dentiția. Dacă o folosește des după vârsta de doi ani, există riscul formării unei mușcături anormale.

      Mitul 3: Suzetele ar trebui introduse la naștere

       

      FALS: Chiar dacă o suzetă poate ajuta bebelușul, aceasta nu este obligatoriu necesară; el știe din instinct să sugă de la sân, iar suzeta este indicată doar dacă are nevoie de alinare.

      Mitul 4: Suzetele ar trebui înmuiate în miere sau alcool pentru a calma mai repede copilul

       

      FALS: Nu ar trebui să înmoi suzeta în miere, apă cu zahăr sau alcool. Apa cu zahăr poate duce la apariția cariilor, mierea crește riscul de a suferi de botulism, iar consumul de alcool la această vârstă poate avea efecte negative asupra sănătății copilului chiar și la maturitate.

      Mitul 5: Părinții ar trebui să își mituiască copiii ca să renunțe la suzete

       

      FALS: Majoritatea copiilor vor renunța natural la suzetă fie pentru că nu vor mai avea nevoie la ea, fie pentru că vor merge la creșă și vor observa că ceilalți copii nu folosesc una. Dacă cel mic se simte stresat să renunțe la suzetă, cel mai probabil va vrea și mai mult să o folosească.

       

       

      Folosirea suzetei nu este obligatorie, dar poate ajuta la calmarea copilului și îl poate distrage atunci când este expus unor stimuli care îi provoacă stres. În același timp, suzeta poate aduce și dezavantaje dacă este folosită în exces, așa că alegerea ține doar de tine.

      Sursă foto: Philips

      Citește în continuare

      • Alăptare
        Orarul fix compromite alaptarea

        Orarul fix compromite alaptarea

        Află mai multe
      • Bebeluși
        Cum sa alegi un sistem de monitorizare pentru bebelusul tau

        Cum sa alegi un sistem de monitorizare pentru bebelusul tau

        Află mai multe
        6-12 luni
        0-6 luni
        Ghid
        îngrijirea mamei și copilului

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.