0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Sarcina pe săptămâni: tot ce trebuie să știe o viitoare mămică


      Sarcina este, pentru viitorii părinți, o perioadă plină de emoții. Dar atunci când știi ce se întâmplă în uter, cum se dezvoltă bebelușul și care sunt simptomele pe care e normal să le experimentezi, simți că deții controlul și acest fapt îți oferă o stare superioară de confort. În acest articol vom discuta despre fiecare săptămână de sarcină și particularitățile ei.

      Primul trimestru de sarcină - săptămânile 1-13


      Primul trimestru de sarcină este marcat de formarea structurilor viitorului bebeluș. Din reunirea celor două celule, ovulul și spermatozoidul, până la finalul săptămânii 13 se formează un bebeluș miniatural, care are deja formate toate organele interne și toate segmentele corpului

      Prima săptămână de sarcină


      În prima săptămână de sarcină, practic nu ești încă însărcinată. Săptămânile de sarcină se numără începând cu prima zi a ultimei menstruații, ceea ce înseamnă că, în această perioadă, organismul tău se pregătește pentru ovulație. De vreme ce îți dorești să devii mămică, citește cum îți poți depăși frica perfect normală de naștere!

      Săptămâna 2 de sarcină


      În timpul săptămânii 2 de sarcină, în ziua 14, se produce ovulația. La 24 de ore după ovulație, ovulul este fertilizat de către spermatozoid, în cazul în care ai făcut sex neprotejat în ultimele zile.

      În sarcina de 2 săptămâni, la 5-6 zile după ovulație, ovulul fecundat se atașează de mucoasa peretelui uterin, proces denumit nidație sau implantare. Abia acum ești însărcinată!

      Sarcina 3 săptămâni


      Într-o sarcină de 3 săptămâni viitorul bebeluș abia s-a atașat de peretele uterin, unde va continua să crească în următoarele 38-40 de săptămâni. Există posibilitatea ca un test de sarcină ultrasensibil să iasă ușor pozitiv, deși cel mai sigur rezultat îl vei obține abia săptămâna viitoare.

      Sarcina 4 săptămâni


      Acesta este momentul în care descoperi, probabil, că ești însărcinată - un test pozitiv nu mai lasă loc de dubii. În săptămâna 4 a sarcinii, embrionul începe să se dezvolte în peretele uterin. Celulele se divid inițial în două straturi, ulterior în 3, care vor deveni diferite părți ale corpului bebelușului:

      • Din stratul interior se dezvoltă aparatele digestiv și respirator;
      • Din stratul mijlociu se dezvoltă inima, vasele de sânge, mușchii și oasele;
      • Din stratul extern se dezvoltă creierul, sistemul nervos, pielea și unghiile.


      În ceea ce te privește, e puțin probabil să observi simptome în săptămâna 4 de sarcină. Totuși, vei remarca absența menstruației și, poate, o sensibilitate aparte a sânilor. O menstruație normală în prima lună de sarcină este rar întâlnită, dar posibilă.

      Sarcina 5 săptămâni


      La 5 săptămâni de sarcină, embrionul măsoară în jur de 2 mm, iar sistemul său nervos se dezvoltă deja. Se dezvoltă, de asemenea, inima și primele vase de sânge ale embrionului de 5 săptămâni, din care se va forma cordonul ombilical.

      Majoritatea femeilor conștientizează abia acum că ar putea fi însărcinate, când sarcina e în săptămâna 5. Contactează medicul obstetrician pentru o primă programare de confirmare a sarcinii și pentru a primi recomandări de îngrijire prenatală.

      Dacă nu ai început deja, în săptămâna 5 de sarcină ia un supliment de acid folic de 400 mg pe zi. E bine să păstrezi acest obicei până la finalul săptămânii 12 de sarcină.

      Renunță la fumat și nu mai consuma alcool, nici măcar ocazional - sunt cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru copilul tău. Sarcina de 5 săptămâni este un moment de importante transformări în corpul bebelușului.

      Sarcina 6 săptămâni


      Când vine vorba despre sarcină, săptămâna 6 este marcată de obicei de ecografia de confirmare a sarcinii, când vei putea probabil să auzi pentru prima oară inima viitorului tău copil. Embrionul are un aspect curbat și pare să prezinte o coadă în miniatură. Brațele și picioarele abia încep să se dezvolte și arată ca mici umflături. Două adâncituri de-o parte și de alta a capului vor deveni urechi și există două zone îngroșate, unde se vor dezvolta ochii. În sarcina de 6 săptămâni embrionul este acoperit de un strat de piele transparentă.

      Este normal, în această perioadă, să simți o mare varietate de emoții. Se poate să apară, în săptămâna 6 de sarcină, și primele simptome de sarcină: o sensibilitate la mirosuri, sau sâni mai plini și mai sensibili decât de obicei. Burta la 6 săptămâni de sarcină nu prezintă niciun fel de modificări vizibile la exterior.

      Sarcina săptămâna 7


      În săptămâna 7 de sarcină embrionul a ajuns la aproximativ 10 mm lungime, din vârful capului pâna în zona șezutului. Creierul se dezvoltă rapid, ceea ce face ca și creșterea capului să fie accelerată. Fruntea are dimensiuni disproporționate, iar ochii și urechile continuă să se dezvolte.

      Fătul are mugurii membrelor ceva mai mari și începe să se formeze cartilajul care va deveni scheletul brațelor și picioarelor. Sistemul nervos continuă să se dezvolte și se întrevăd, deja, creierul și coloana vertebrală ale bebelușului, în sarcina la 7 săptămâni.

      În ceea ce privește dezvoltarea burticii pe săptămâni, uterul tău are dimensiunile aproximative ale unei lămâi. Este momentul când apar primele simptome de sarcină: probabil că te simți obosită mereu, sânii sunt mai mari, mai grei și mai dureroși ca până acum și e posibil să se facă simțite grețurile matinale.

      Sarcina săptămâna 8


      Începând cu săptămâna 8 de sarcină viitorul bebeluș este denumit fetus. Picioarele i se lungesc, chiar dacă diferitele segmente ale membrelor nu sunt, încă, distincte. Placenta continuă să se formeze, pregătindu-se să se atașeze de perete uterin.

      Primele semne de sarcină sunt deja prezente și destul de intense. Stările de oboseală persistă, sânii sunt tot mai mari și mai dureroși, iar vizitele la baie sunt din ce în ce mai frecvente în sarcina de 8 săptămâni, hormonii de sarcină determinând urinări repetate.

      Sarcina 9 săptămâni


      Când vine vorba despre calendarul de sarcină, în săptămâna 9 de sarcină fața bebelușului începe să capete contur. Ochii sunt mai mari și mai evidenți. Există chiar și o gură, cu limbuță și mici papile gustative.

      Mâinile și picioarele continuă să se dezvolte și se observă mici indentații acolo unde se vor forma degetele, deși acestea nu s-au separat încă. Organele interne majore (inima, creierul, plămânii, rinichii și intestinul) continuă să se dezvolte. În total, corpul bebelușului măsoară 22 mm.

      În ceea ce te privește, ai nevoie de un sutien special pentru gravide. Din punct de vedere afectiv, te afli într-un carusel, fenomen perfect normal.

      Săptămâna 10 de sarcină


      În săptămâna 10 de sarcină pavilioanele urechilor și structura internă a acestora încep deja să se formeze. Chipul bebelușului îți permite să distingi buza superioară și două nări minuscule. Maxilarul și mandibula cresc și conțin, deja, viitorii dinți de lapte. Inima este complet formată și bate cu o frecvență de 180 bătăi pe minut - de 2-3 ori mai repede decât inima ta. Bebelușul începe să facă mișcări bruște, ca niște zvâcniri, vizibile ecografic.

      În săptămâna 10 a sarcinii medicul îți va vorbi despre posibilitatea de a efectua dublul test, o investigație care calculează riscul statistic de apariție a sindromului Down, Edwards sau Patau. Sarcina de 10 săptămâni este un moment bun să ți se recomande o doză rapel din vaccinurile împotriva gripei și a tusei convulsive. Este o inițiativă care îți va proteja bebelușul și după naștere, până când i se vor putea administra propriile vaccinuri.

      Sarcina 11 săptămâni


      La 11 săptămâni de sarcină, trimestrul 1 de sarcină se apropie de final. Bebelușul crește în ritm accelerat, iar placenta este aproape complet formată. Oasele feței sunt conturate integral, iar pleoapele stau închise. Deși capul reprezintă o treime din lungimea corpului, și restul organismului recuperează rapid.

      Săptămâna 11 de sarcină este marcată de posibila apariție a durerilor de cap, determinate de schimbările hormonale. Limitarea aportului de cofeină poate reduce riscul de avort spontan sau de greutate mică la naștere.

      Sarcina 12 săptămâni


      În sarcina de 12 săptămâni, bebelușul este deja complet format. Toate organele, mușchii, membrele și oasele sunt la locul lor, iar organele sexuale sunt și ele dezvoltate. Din acest moment, sarcina bebelușului este să crească și să se maturizeze. Deși e prea devreme să percepi mișcările, fătul este destul de dinamic, având și suficient spațiu pentru a se mișca.

      Sarcina în săptămâna 12 aduce cu sine noi simptome. E posibil să te simți ușor constipată sau să ai crampe din când în când. Uneori, pot apărea dureri în zona ovarelor, determinate de creșterea în dimensiuni a uterului și tracțiunea ligamentelor.

      Sarcina 13 săptămâni


      În descrierea sarcinii pe trimestre, săptămâna 13 marchează finalul trimestrului 1 de sarcină și începutul trimestrului 2. Când apar primele semne de sarcină ai aflat, deja, pe propria piele - următoarea ta întrebare este „Când se vede burta în sarcină?”, dar pentru asta mai ai un pic de așteptat. Cele mai evidente semne că sarcina merge bine în primul trimestru au fost tocmai simptomele apărute după prima lună de sarcină, simptome care deja încep să se estompeze. Ca viitoare mămică, te pregătești să intri în cea mai ușoară, mai frumoasă și mai relaxantă perioadă a sarcinii tale.

      Viitorul bebeluș cântărește aproximativ 25 g. Ovarele sau testiculele sunt deja complet dezvoltate, iar organele genitale externe sunt în curs de formare, astfel că poți deja să afli sexul bebelușului printr-o ecografie transvaginală.

      În ceea ce te privește, multe dintre gravide menționează o creștere a libidoului în această perioadă. Medicul îți va recomanda să acorzi atenție eventualelor semne ale unei infecții urinare - sunt frecvente în sarcină și pot avea un impact negativ semnificativ.

      Medicul îți va recomanda să acorzi atenție eventualelor semne ale unei infecții urinare - sunt frecvente în sarcină și pot avea un impact negativ semnificativ.

      Al doilea trimestru de sarcină - săptămânile 14-27


      Felicitări! Conform oricărui calcul de sarcină pe săptămâni și calendarului gravidei, ai încheiat cu succes primul trimestru de sarcină. Orice calculator de sarcină pentru sarcina pe luni îți va spune că ai trecut cu brio în luna a patra. Ca femeie însărcinată, ai descoperit când apar simptomele de sarcină și vei mai avea, încă, de experimentat destule noi, ca urmare a creșterii permanente a uterului în sarcină.

      Sarcina 14 săptămâni


      La 14 săptămâni, bebelușul măsoară aproximativ 85 mm. În această perioadă, el începe să înghită cantități reduse de lichid amniotic. Și rinichii încep să funcționeze, astfel că lichidul amniotic înghițit este eliminat înapoi în uter sub formă de urină.

      Câștigul tău ponderal în perioada sarcinii depinde și de greutatea pe care o aveai la început. O creștere sănătoasă în greutate este de 10-12,5 kg. E un subiect despre care ar trebui să discuți cu medicul, deoarece prea multe sau prea puține kilograme acumulate pot determina probleme de sănătate..

      Sarcina 15 săptămâni


      În această săptămână bebelușul începe să perceapă primele sunete, chiar dacă lichidul amniotic, peretele uterin și peretele abdominal le atenuează mult. De asemenea, el îți percepe pulsul, zgomotele intestinale și sunetul vocii. Și ochii încep să funcționeze, observându-se o sensibilitate la lumină.

      Tu vei observa o creștere semnificativă a cantității de secreție vaginală. În mod normal, aceasta trebuie să fie subțire, transparentă sau alb lăptos și fără miros. dacă apar mirosuri neplăcute, mâncărimi sau durere la urinare, contactează medicul.

      Sarcina 16 săptămâni


      Mușchii feței bebelușului se pot contracta deja, astfel că, dacă l-ai putea vedea, ai observa apariția primelor expresii faciale. Sistemul nervos continuă să se dezvolte, astfel că bebe poate să își flexeze membrele. El își poate prinde mânuțele una cu cealaltă și poate închide pumnul.

      În ceea ce te privește, lucrurile sunt oarecum staționare. Dacă apare un simptom nou, mâncărimea generalizată a pielii, acesta poate fi semnul unei afecțiuni hepatice rare, denumită colestază de sarcină.

      Sarcina 17 săptămâni


      Ritmul de creștere al bebelușului este mult mai mare decât până acum, astfel că acum el cântărește în jur de 150 g. Încep să îi crească genele și sprâncenele și, deși ochii rămân închiși, gurița începe să se deschidă și să se închidă. Inclusiv amprentele bebelușului sunt deja formate, unghiile cresc, iar forța de prindere este deja uimitoare pentru dimensiunile sale.

      Tu te pregătești, probabil, pentru morfologia de trimestrul doi, una dintre cele mai importante ecografii din sarcină. Cu această ocazie poți efectua, dacă dorești, și triplul test - o determinare care îți calculează riscul ca bebelușul să sufere de vreun sindrom genetic rar. Discută cu medicul și despre alimentația corectă în sarcină.

      Sarcina 18 săptămâni


      La 18 săptămâni, viitorul bebeluș este foarte dinamic, se mișcă mult în spațiul generos pe care îl are la dispoziție și răspunde la sunetele provenite din exterior, cum ar fi muzica puternică. Cel mai probabil încă nu reușești să percepi aceste mișcări sau să le recunoști, mai ales dacă e prima ta sarcină.

      Durerile de burtică sunt destul de frecvente în această perioadă, determinate de balonare, constipație, întinderea ligamentelor. Uneori, însă, durerile constante sau periodice de burtă pot fi și un simptom despre care ar trebui să îi vorbești medicului.

      E posibil să ai și dureri de cap în perioada sarcinii. Dacă durerea e intensă, contactează imediat medicul deoarece poate avea o semnificație mai gravă.

      Sarcina 19 săptămâni


      În săptămâna 19 de sarcină bebelușul a mai luat deja un pic în greutate. El va continua să crească pe toată perioada sarcinii, ultimul trimestru fiind cel în care se acumulează și un strat de grăsime corporală care va mai reduce din cutele pielii.

      Se apropie momentul în care vei reuși să îi simți, pentru prima dată, mișcările, inițial ca o fluturare discretă. Nu te îngrijora: mai curând decât îți imaginezi, bebelușul te va putea lovi în ficat, iar tu vei putea ghici dacă a făcut-o cu mânuța sau cu piciorul.

      Odată ce ai început să simți mișcările bebelușului în mod regulat, trebuie să fii atentă la ele. Dacă, deodată, acesta devine exagerat de agitat sau, din contră, ciudat de calm, contactează imediat medicul.

      Sarcina 20 săptămâni


      Ai ajuns, oficial, la jumătatea sarcinii. Felicitări! Pielea bebelușului tău seamănă ceva mai mult cu pielea unui adult și este acoperită cu o substanță albicioasă, grăsoasă, denumită vernix. Rolul său este de a proteja pielea în timpul expunerii, atâtea luni de zile, la lichidul amniotic.

      Posibil să fi observat că, pe abdomenul tău, a apărut o dungă neagră, de la buric până la pelvis. este o pigmentație normală, denumită linea nigra, care va dispărea după naștere. De asemenea, vei vedea că părul tău arată mai strălucitor ca niciodată, deoarece rata de cădere a firelor este semnificativ redusă.

      Sarcina 21 săptămâni


      La 21 săptămâni de sarcină, greutatea bebelușului este de aproximativ 350 g. Este prima dată când greutatea sa este mai mare decât greutatea placentei; ambii vor continua să crească pe toată perioada sarcinii, dar placenta o va face într-un ritm mult mai redus. Dacă ai putea să îl vezi în săptămâna 21 de sarcină, ai observa că tot corpul său este acoperit cu un păr foarte fin, denumit lanugo. La majoritatea bebelușilor, lanugo dispare înainte de naștere.

      Creșterea uterului este accelerată în săptămâna 21 de sarcină, astfel că în curând va fi evident pentru toată lumea că ești însărcinată. Există o probabilitate mare să îți fie foame mai des decât până acum, dar încearcă să îți păstrezi bunele obiceiuri alimentare și o dietă echilibrată.

      Sarcina 22 săptămâni


      La 22 săptămâni de sarcină, bebelușul începe să îți dezvolte un tipar de somn și trezire, dar e puțin probabil ca acesta să coincidă cu al tău. În general, seara, când ești relaxată în pat și încerci să dormi, bebelușul tău se va juca, plin de energie.

      Deși nu toate femeile dezvoltă vergeturi, aceasta este perioada în care ele devin vizibile în zona abdomenului, sânilor și coapselor. Inițial, culoarea lor este roșiatică sau violet, în funcție de culoarea pielii, dar în timp se vor decolora și vor deveni mai puțin vizibile.

      Sarcina 23 săptămâni


      La 23 săptămâni de sarcină, deși plămânii bebelușului nu ar fi capabili să funcționeze în mediul extrauterin, micuțul exersează primele mișcări respiratorii. Din fericire, fătul primește tot oxigenul necesar prin intermediul placentei, deocamdată.

      Foarte frecvenți la gravida de 23 săptămâni sunt hemoroizii. Aceștia reprezintă vase de sânge dilatate la nivelul și în proximitatea anusului. Deși nu sunt neapărat periculoși, hemoroizii pot fi foarte inconfortabili. Oboseala și insomniile își fac, de asemenea, simțită prezența, parțial din cauza dificultății de a găsi o poziție de somn adecvată. Sarcina la 23 de săptămâni nu e ușoară, dar trucurile practice de tipul pernelor pentru gravide se pot dovedi de ajutor.

      Sarcina 24 săptămâni


      Un bebeluș născut în săptămâna 24 de sarcină are șanse să supraviețuiască. Înainte de acest termen, inima și plămânii nu sunt suficient de dezvoltați pentru a asigura supraviețuirea. Totuși nașterea prematură este un eveniment care trebuie evitat din răsputeri deoarece, la această vârstă de sarcină, se asociază adesea cu dizabilități permanente.

      Un disconfort care apare frecvent în sarcină este candidoza. Deși nu îi face rău bebelușului, ea poate fi extrem de incomodă pentru viitoarea mămică. În plus, în calendarul sarcinii pe săptămâni, această perioadă este marcată de creșterea riscului de apariție a infecțiilor urinare.

      Sarcina 25 săptămâni


      La 25 săptămâni de sarcină bebelușul se mișcă mult și reacționează la sunete și la atingere. Un zgomot foarte puternic îl poate face să tresară și să se agite, iar tu îl vei simți, cu siguranță. Un alt semn care apare în această săptămână este sughițul. Vei fi fascinată să îl simți pe bebe cum sughiță în uterul tău - și o vei face până la termen, lucru care se va transforma într-o amintire duioasă despre etapele sarcinii.

      În ceea ce te privește, la 25 săptămâni de sarcină există o probabilitate destul de mare să începi să ai mâini sau picioare umflate. Retenția de apă este un fenomen normal, dar e bine să monitorizezi tensiunea arterială și să contactezi medicul imediat în cazul unor edeme semnificative instalate brusc, deoarece acestea pot fi semnul unei afecțiuni denumite preeclampsie.

      Sarcina 26 săptămâni


      În săptămâna 26 de sarcină pleoapele bebelușului se deschid pentru prima dată. În curând, micuțul va începe să clipească. Totuși, culoarea ochilor se va definitiva abia la mai multe săptămâni după naștere.

      Sarcina poate slăbi musculatura pelvină și poți observa pierderi reduse de urină când strănuți, tușești sau la efort. Exercițiile specifice pentru întărirea planșeului pelvin pot ține sub control această problemă atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.

      Sarcina 27 săptămâni


      În săptămâna 27 de sarcină frecvența cardiacă a bebelușului se apropie ceva mai mult de frecvența cardiacă a unui nou-născut, scăzând la 140 bătăi pe minut. Deși mai mică decât până acum, rămâne totuși la o valoare crescută.

      Creierul, plămânii și sistemul digestiv ale bebelușului sunt în plin proces de maturizare.

      În ceea ce te privește pe tine, sângerările nazale sunt relativ frecvente în această perioadă. Hormonii de sarcină determină uscăciunea mucoasei nazale și sensibilitate vasculară locală. Având în vedere că trimestrul 3 de sarcină se apropie cu pași repezi, discută cu medicul despre planul de naștere.

      Trimestrul 3 de sarcină - săptămânile 28-40 (+2)

      Trimestrul 3 de sarcină - săptămânile 28-40 (+2)


      Un calendar de sarcină pe luni ți-ar spune că aventura sarcinii a intrat pe ultima sută de metri, având în vedere că tocmai ai început cel de-al treilea trimestru. Este o perioadă dificilă, în care bebelușul crește în ritm accelerat, făcând ca și abdomenul tău să fie din ce în ce mai bombat. În plus, nerăbdarea legată de întâlnirea voastră crește semnificativ. Iată ce urmează să se întâmple în săptămânile rămase până la naștere.

      Sarcina 28 săptămâni


      În săptămâna 28 de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 1 kg și este complet format. Inimioara sa poate fi ascultată cu ajutorul unui stetoscop. Partenerul tău o poate auzi, uneori, cu urechea lipită de abdomenul tău. În această perioadă bebelușul crește rapid în greutate, acumulând țesut adipos.

      Începând din această săptămână de sarcină, la fiecare consult, medicul obstetrician va monitoriza tensiunea arterială, va recomanda un test rapid de urină pentru identificarea prezenței proteinelor și va discuta rezultatele eventualelor investigații suplimentare.

      Refluxul acid devine o obișnuință în această perioadă, din cauză că uterul presează pe stomac. De asemenea, dacă analizele de sânge au relevat că ai Rh negativ, ți se va administra o injecție care previne apariția complicațiilor la naștere.

      Sarcina 29 săptămâni


      Bebelușul continuă să fie foarte activ în această perioadă, iar tu vei fi din ce în ce mai conștientă de acest lucru. Deși nu există un număr prestabilit de mișcări fetale pe care ar trebui să le simți într-o zi, medicul recomandă ca orice schimbare a obiceiurilor lui bebe în materie de „sport intrauterin” să te trimită la camera de gardă pentru o evaluare ecografică.

      Greutatea unui uter în continuă creștere, care presează organele abdominale până la reducerea capacității pulmonare, te poate face să obosești foarte rapid. Gleznele umflate, mai ales după câte o zi lungă, vor deveni o obișnuință.

      Sarcina 30 săptămâni


      La bebelușul de 30 săptămâni de sarcină, reflexul de supt este în plină dezvoltare, astfel că, la ecografie, micuțul poate fi surprins sugându-și degetul. Corpul său arată ceva mai dolofan, cutele de piele încep să dispară, la fel și cantitatea mare de vernix și lanugo.

      Somnul tău de noapte devine, însă, din ce în ce mai problematic. Crampele musculare la nivelul picioarelor devin o obișnuință, deci, discută cu medicul despre ideea de a lua un supliment de magneziu. De asemenea, vei observa creșterea frecvenței cu care mergi la baie.

      Sarcina 31 săptămâni


      Deși plămânii bebelușului se dezvoltă rapid, micuțul nu va putea respira singur, în mod eficient, decât în preajma săptămânii 36 de sarcină.

      Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale este foarte importantă în această perioadă, căci hipertensiunea poate fi un semn de preeclampsie, o complicație severă, care pune atât mama, cât și bebelușul în pericol.

      Sarcina 32 săptămâni


      La 32 săptămâni de sarcină, majoritatea bebelușilor se întorc cu capul în jos, în poziția în care se vor naște. Pe de altă parte, dacă micuțul tău nu se grăbește în acest sens, nu e cazul să te îngrijorezi, mai are timp să o facă. Se observă și o creștere a cantității de lichid amniotic, bebe continuând să îl înghită și să îl elimine sub formă de urină.

      În ceea ce te privește, este esențial să rămâi activă până la naștere. Discută cu medicul despre oportunitatea de a te înscrie într-un program de exerciții fizice pentru gravide.

      Sarcina 33 săptămâni


      Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți spune despre săptămâna 33 de sarcină este că, în sfârșit, sistemul nervos al lui bebe este complet dezvoltat.

      Pentru tine, săptămâna 33 aduce noi provocări. Refluxul gastric devine o constantă în viața ta, deci, discută cu medicul despre opțiuni pentru a-l calma. Atenție, de asemenea, la consumul de cofeină: 200 mg pe zi sunt considerate suficiente. Este, de asemenea, un moment bun să discuți cu medicul despre eventualele întrebări pe care le-ai putea avea în legătură cu nașterea.

      Sarcina 34 săptămâni


      În procesul de pregătire pentru naștere, oasele bebelușului continuă să se întărească. Doar craniul va rămâne moale și relativ flexibil, mulțumită fontanelelor și sudurii incomplete a oaselor, pentru a putea facilita nașterea.

      În așteptarea termenului, medicul va continua să monitorizeze cu atenție tensiunea arterială și eventuala apariție a proteinelor în urină. Durerile puternice de cap și problemele de vedere sunt posibile indicii ale instalării preeclampsiei, o urgență care impune asistență medicală imediată. Rămânând într-o sferă optimistă - asigură-te că bagajul tău pentru maternitate este pregătit!

      Sarcina 35 săptămâni


      La 35 săptămâni de sarcină, spațiul din uter începe să devină neîncăpător pentru bebe, care stă în poziție fetală, cu genunchii la piept. Deși nu mai are loc pentru giumbușlucurile de altădată, el tot se mișcă și vei putea observa aceste mișcări privindu-ți abdomenul. La băieți, este momentul în care testiculele coboară din abdomen în scrot.

      Nașterea declanșată înainte de săptămâna 37 de sarcină este considerată prematură, deci contactează medicul dacă apar simptome caracteristice travaliului. Kilogramele în plus și dimensiunile abdomenului vor încetini semnificativ activitățile tale zilnice. Durerile de spate devin o constantă pentru multe dintre gravide.

      Sarcina 36 săptămâni


      La 36 săptămâni, plămânii bebelușului sunt perfect funcționali și pregătiți pentru prima gură de aer. De asemenea, sistemul digestiv este funcțional, iar bebe se poate hrăni singur în cazul în care vine pe lume.

      Începând din acest moment, este perfect normal să simți unele contracții nedureroase, care dispar la schimbarea poziției sau când te odihnești. Sunt cunoscute cu denumirea de contracții Braxton Hicks și sunt modul în care uterul se antrenează pentru travaliu și expulzie.

      Sarcina 37 săptămâni


      Felicitări! Sarcina de 37 săptămâni este considerată o sarcină ajunsă la termen. Majoritatea bebelușilor cântăresc între 3 și 4 kg, sunt perfect pregătiți pentru supraviețuirea în mediul extrauterin și sunt gata să vină pe lume.

      Sistemul digestiv al bebelușului conține meconiu - o substanță verzui-negricioasă, lipicioasă, alcătuită din fragmente de lanugo și celule descuamate, care vor fi eliminate după naștere.

      Dacă te afli la prima sarcină, probabil că bebe a coborât deja mai jos în pelvis, în așteptarea nașterii, ceea ce te poate face să te simți mai confortabil. Profită de acest confort temporar și odihnește-te; va fi mai dificil peste câteva săptămâni!  E posibil, de asemenea, să observi și scurgeri spontane de colostru la nivelul mameloanelor.

      Sarcina 38 săptămâni


      În cazul în care bebelușul are un scaun în timpul travaliului, lichidul amniotic va fi contaminat cu meconiu. În acest caz, e posibil ca medicul să monitorizeze mai atent bebelușul pentru a identifica eventuale semne de stres fetal.

      Travaliul se declanșează, de obicei, în intervalul 38-42 săptămâni de sarcină. Medicul trebuie să îți ofere informații complete despre momentul potrivit pentru a te prezenta la spital.

      Sarcina 39 săptămâni


      Poate că ai observat că burtica ta este orientată ceva mai jos decât până acum - este un semn că nașterea se apropie. Deși îți va fi mai ușor să respiri și să te miști, presiunea asupra cervixului și a vezicii urinare vine cu alte provocări.

      Este din ce în ce mai greu să ai răbdare până la marea întâlnire cu bebe. Iar dacă e prima naștere, este absolut normal să îți fie greu să îți controlezi emoțiile.

      Sarcina 40 săptămâni


      Deși lanugo dispare, de obicei, înainte de naștere, este posibil ca pe corpul bebelușului tău să mai fie vizibile unele urme ale acestuia, care vor cădea la scurt timp după naștere. Este posibil ca medicul să aducă în discuție opțiunea de inducere a nașterii - discută în detaliu cu el de ce face această recomandare și dacă ar fi posibil să mai aștepți puțin declanșarea naturală a travaliului.

      Sarcina 40+ săptămâni


      Practica medicală recomandă expectativa vigilentă în cazul sarcinilor care depășesc 40 de săptămâni. Este posibil ca medicul să te cheme pentru testul de stres fetal, să verifice dacă bebelușul este în siguranță în uter. După săptămâna 41, este posibil să ți se sugereze ruperea manuală a membranelor fetale, în vederea declanșării travaliului. Prelungirea sarcinii dincolo de 42 săptămâni se asociază cu un risc crescut de deces fetal, prin urmare medicul va programa inducerea nașterii dacă micuțul întârzie prea mult să apară.

      Multe viitoare mămici se întreabă la câte săptămâni se naște un băiat și dacă o fată vine pe lume mai devreme - nu există reguli confirmate științific în legătură cu aceste aspecte.

      Importanța pregătirii nașterii


      Evoluția sarcinii în săptămâni și luni este fascinantă, dar ești pregătită pentru naștere și, mai ales, pentru venirea cu bebe acasă? Încă de la începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină, orice femeie gravidă este încurajată să completeze o listă cu bagajul pentru maternitate și cu obiectele necesare îngrijirii celui mic, după ieșirea din maternitate. Parcă mai ieri erai în primele săptămâni de sarcină, și uite, acum îți faci griji legate de scutece și pompe de sân!

      Philips îți vine în ajutor. Descoperă o modalitate simplă de a face economii și de a te asigura că ai la îndemână tot ceea ce îți trebuie pentru hrănirea bebelușului, apelând la pachetele și seturile pentru bebeluși destinate primelor 1000 de zile de viață.

      Deoarece viața alături de bebe este deja plină de provocări, considerăm extrem de utilă investiția într-un monitor pentru bebe. Cu ajutorul lui, poți să urmărești ce face acesta de la distanță, atunci când se află la el în pătuț, îi poți monitoriza somnul, îi poți oferi spațiul necesar pentru a învăța, încet-încet, să readoarmă sau să se liniștească singur. Descoperă varietatea de modele Philips de excelentă calitate: ai de unde să alegi exact ceea ce ai nevoie!

      Sarcina este o perioadă cu adevărat specială, în viața oricărei femei. Dar la finalul celor nouă luni minunate, magia abia începe, și va dura o viață întreagă: o nouă viață adusă în această lume! Felicitări, mami, creștere ușoară și bebeluș sănătos!

      * În comparaţie cu cartofii prăjiţi proaspeţi pregătiţi într-o friteuză obişnuită

      Sursă foto : Philips

      Nu avem un manual pentru meseria de părinte, dar avem o echipă care te poate ajuta

      Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi cele mai noi informații referitoare la produsele noastre?

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.