0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Purificarea aerului din locuință:
    importanță, metode, aparatură și sfaturi utile


    Aerul pe care îl respirăm zilnic este poluat de factori precum emisiile de noxe ale mașinilor, fumul de țigară sau praful venit de pe șantierele în lucru, fără să ne gândim și la substanțele nocive care se regăsesc în aerul pe care îl respirăm în propria casă.

    Purificarea aerului

    Sursele de poluare din locuință

    Surse de poluare

    Potrivit agențiilor de protecție a mediului, aerul din interiorul casei poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Mai mult decât atât, conform studiului făcut de Johns Hopkins University School of Medicine, poluarea din locuințe afectează în special copiii, crescând riscul acestora de a dezvolta alergii, probleme respiratorii și astm.

     

     Iată factorii care contribuie la poluarea aerului din locuință:

    ●     fumul de țigară;

    ●     praful acumulat în covoare și saltele;

    ●     părul animalelor de companie;

    ●     utilizarea aparatului de aer conditionat fără filtre curățate;

    ●     plitele cu gaz;

    ●     produsele de curățenie, detergenții pe bază de clor;

    ●     odorizantele de cameră;

    ●     compușii organici emanați de vopsele și lacuri;

    ●     mucegaiul, polenul;

    ●     aerisirea insuficientă a spațiului;

    ●     soluțiile de tratare a lemnului;

    ●     pesticidele folosite în grădina de lângă casă.

     

    Pe de altă parte, temperatura ridicată din casă, mai mare de 23 de grade Celsius, și un nivel de umiditate peste 60% afectează calitatea aerului din locuință.

    Efectele aerului poluat din locuință

     

    Afecțiunile asociate cu expunerea la poluare sunt, de obicei, confundate cu alte probleme de sănătate, iar cele mai frecvente simptome sunt:

     

    ●     starea de oboselă;

    ●     amețeala;

    ●     durerile de cap;

    ●     greața;

    ●     vărsăturile;

    ●     problemele respiratorii;

    ●     predispozitia crescută la răceală și gripă;

    ●     iritațiile ochilor și pielii.

     

    Neidentificate la timp și netratate corespunzător, aceste alergii se pot înrăutăți pe măsură ce ne expunem la factorii poluanți și pot genera boli respiratorii. De exemplu, expunerea îndelungată la poluare creează în organism reacții alergice, iar contactul cu acarienii, polenul sau părul de animale poate declanșa în timp crize de astm. De aceea purificarea aerului din locuință este atât de importantă.

    Metode de purificare a aerului

     

    Dacă vrei să știi cât de poluat este aerul locuinței tale, examinează camerele și verifică dacă există zone cu diferențe de temperatură semnificative, fără să fie influențate de sistemul de încălzire. Dacă sesizezi aceste schimbări, ai nevoie de un ajutor pentru purificarea aerului.

     

    Iată ce metode poți folosi pentru a respira un aer curat:

    Un purificator de aer

    Cum periezi corect dintii

    Un purificator de aer performant înlătură 99,97% din particulele ultrafine, de dimensiuni nano, cum ar fi acarienii, alergenii obişnuiţi, polenul, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,3 microni. Aceste aparate sunt special concepute pentru a curăța aerul și sunt cele mai eficiente mijloace de purificare a aerului, datorită filtrelor speciale care rețin și cele mai fine particule.

     

    Acestea sunt recomandate în special persoanelor predispuse la alergii, familiilor cu copii sau celor care stau în zonele poluate. Mai mult, un astfel de aparat poate identifica chiar și gradul de poluare existent în casă - de exemplu, purificatorul de aer Philips seria 2000i îți oferă feedback în timp real privind calitatea aerului.

    2000 Series Purificator de aer pentru camere mari

    Cum funcționează purificatorul de aer

     

    Unul dintre motivele pentru care purificatorul de aer are o eficiență atât de crescută este sistemul de filtrare cu mai multe starturi. Astfel, un ventilator trage aerul în interiorul aparatului și apoi îl trece printr-o serie de filtre astfel:

    ●     un prefiltru elimină mai întâi particulele mari;

    ●     un filtru de carbon activ îndepărtează mirosurile şi COV;

    ●     un filtru HEPA elimină particulele ultrafine de până la 0,003 um, inclusiv PM2,5, praful, acarienii, alergenii obişnuiţi, bacteriile şi virusurile;

    ●     rezultatul este un aer mai curat în propria locuință.

    Umidificatoarele

    Umidificator

    Umidificatorul este un aparat extrem de util care ajută la sporirea calității aerului prin creșterea nivelului de umiditate a aerului dintr-o încăpere. Este recomandat mai ales în camera bebelușilor, încă din primele zile de viață, deoarece aerul prea uscat afectează căile respiratorii și poate duce la afecțiuni precum astmul, la deshidratare și reacții alergice.

     

    Noile tehnologii, cum este și cea NanoCloud prezentă în umidificatorul Philips, permit un sistem de evaporare avansat cu trei etape:

     

    ●     Etapa 1: filtrul absorbant din interiorul umidificatorului atrage particulele mari din aerul uscat, cum ar fi părul oamenilor sau al animalelor și praful;

    ●     Etapa 2: sistemul de evaporare umidifică aerul din încăpere, adăugând molecule de apă fără bacterii sau calcar;

    ●     Etapa 3: umidificatorul eliberează aer curat la o viteză constantă, asigurând un mediu umed, sănătos şi confortabil, fără să se formeze acel abur caracteristic.

     

    În alegerea umidificatorului, fii atent ca acesta să distribuie uniform aerul în întreaga cameră și să aibă setări care permit un control al umidității. Ideal este ca acesta să fie automat și să pornească singur ori de câte ori este necesar sau să îl poți programa la intervale fixe de timp, pentru a asigura familiei tale un nivel optim de umiditate a aerului.

    Sfaturi pentru menținerea aerului curat

    Sfaturi

    Aerul pe care îl respirăm ne menține sănătoși, un motiv în plus să fim mereu atenți la lucrurile pe care le păstrăm în casă și la felul în care acestea ne influențează calitatea mediului. De exemplu, este recomandat să alegem cu grijă mobila, vopselele și covoarele.

     

    Iată și alte sfaturi pe care le poți pune în practică pentru a crește calitatea aerului și a reduce gradul de contaminare din propria locuință:

     

    ●     aerisește locuința încă de la primele ore ale dimineții;

    ●     curăță aerul din cameră cu ajutorul aparatelor speciale, cum este purificatorul de aer și umidificatorul;

    ●     curăță de două ori pe an filtrele aparatului de aer condiționat;

    ●     folosește hota de fiecare dată când gătești;

    ●     usucă rufele afară, iar pe timpul iernii aerisește camera în care se usucă rufele;

    ●     închide și depozitează cu atenție cutiile cu vopsele, detergenții și produsele pentru curățenie;

    ●     aspiră cu atenție salteaua, perdelele, pernele care ascund acarieni, principalii responsabili pentru alergii.

    ●     aspiră frecvent covoarele - în cazul în care ai animale de companie, o idee bună este să renunți cu totul la covoare.

     

    Ceea ce putem face pentru a ne proteja familia de sursele de poluare din interiorul casei este să ne informăm și să aplicăm metodele eficiente de curățare a aerului menționate de mai sus. Cu ajutorul acestora putem preveni cu succes apariția diferitelor afecțiuni respiratorii și ne menținem sănătoși.

     

    Surse foto: Philips, Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.