0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Metode de gătit sănătos:
      cum prepari alimentele astfel încât să profiți din plin de nutrienții și vitaminele din ele

       

      O alimentație sănătoasă înseamnă să ai grijă ce alimente consumi, dar și cum le prepari. Dacă vrei să obții cantitatea optimă de vitamine și nutrienți din mâncare, e important să înțelegi câteva lucruri de bază despre prepararea termică a alimentelor.

      Metode de gatit sanatos

      Ce se întâmplă cu alimentele în timpul gătitului

       

      Un studiu făcut la Universitatea California a demonstrat că gătitul elimină între 15% și 55% din vitamina C din alimente. De ce mai gătim, deci?

      Cercetătorii au identificat două răspunsuri:

       

      • pentru că prin gătit nu distrugem doar o parte din substanțele nutritive din alimente, ci și bacteriile. Dacă am alege să nu mai gătim unele alimente, rezultatul ar fi toxiinfecția alimentară.
      • pentru că prin gătit eliminăm câteva dintre riscurile cu care vin la pachet unele alimente. Gulia, ridichea, varza și conopida, de exemplu, conțin substanțe care, în condiții normale, pot duce la mărirea tiroidei. Prin gătit însă, riscurile acestea sunt eliminate.

      Avantaje ale gătitului sănătos

       

      În contextul informațiilor de mai sus, devine clar că e foarte important să învățăm să gătim sănătos.

       

      Iată câteva avantaje ale gătitului sănătos:

       

      • Elimină bacteriile;
      • Absorbția nutrienților de către organism se face mai eficient;
      • Metabolizarea acestor nutrienți se face mult mai repede;
      • Substanțele periculoase sunt distruse;
      • Digestia e îmbunătățită.

      Metode de gătit sănătos

       

      Unele dintre metodele de gătit pe care probabil și tu le folosești sunt mai sănătoase decât altele și îți ajută organismul să absoarbă și să metabolizeze mai multe vitamine și substanțe nutritive.

      Prăjirea cu ajutorul aerului

       

      Prăjirea cu ajutorul aerului e o metodă de gătit foarte sănătoasă și și-a făcut deja loc în toate restaurantele cu stele Michelin, considerate a fi cele mai sofisticate din lume, dar și în bucătăriile celor dornici să experimenteze noi metode de pregătire a alimentelor. Pentru a beneficia și tu de avantajele acestei metode de gătit, ai nevoie doar de puțină îndemânare și de un aparat care are această tehnologie, precum Airfryer XXL.

       

       

      Avantaje ale prăjirii cu aer:

      ●     Alimentele își păstrează intacte proprietățile nutritive, dar și aroma;

      ●     Mâncarea e pregătită rapid, fără prea mult efort;

      ●     Felurile de mâncare gătite astfel vor fi foarte aromate, pentru că ingredientele sunt expuse din toate unghiurile la aer fierbinte, ceea ce ajută la eliberarea tuturor aromelor;

      ●     Nu necesită folosirea grăsimilor.

       

      Care sunt avantajele unui aparat care are această tehnologie:

      ●     Poți să prăjești cu puțin ulei sau fără să adaugi ulei;

      ●     Poți să prăjești, să coci sau să rumenești mâncărurile tale preferate acasă;

      ●     Tehnologia Airfryer XXL elimină grăsimea din alimente;

      ●     Are un mod de păstrare la cald, așa că poți servi mâncarea atunci când vrei tu;

      ●     Vine la pachet cu o carte de bucate;

      ●     Are afișaj digital, cu cinci programe de gătit;

      ●     Poți să îl cureți foarte rapid, este dotat cu un coș de curățare rapidă;

      Toate componentele sunt demontabile.

      Premium Airfryer XXL

      Fierbere

      Fierberea

       

      Fierberea e o metodă recomandată în special pentru diverse tipuri de supe și ciorbe. E important să știi că prin fierbere foarte mulți nutrienți ajung în apă. Tocmai din acest motiv, nutriționiștii recomandă ca apa rezultată în urma fierberii cărnii sau a legumelor folosite la supă să nu fie aruncată, ci mai degrabă utilizată pentru a pregăti alte mâncăruri, cum ar fi diverse sosuri sau pentru fierberea altor alimente (orez, paste etc.).

       

      Interesant de știut: Morcovii și dovleceii sunt două dintre legumele care își păstrează proprietățile nutritive mult mai bine prin fierbere, în comparație cu variantele gătite la abur sau prin prăjire. 

      Gătit la abur

       

      Gătitul la abur e o metodă foarte rapidă și la îndemână. Aproape orice aliment poate fi gătit la abur, metoda fiind recomandată de nutriționiști mai ales dacă vrei să profiți din plin de toți nutrienții din alimente, fără să sacrifici gustul.

      Dincolo de asta, e una dintre cel mai puțin agresive metode de gătit. Cartofii, morcovii, porumbul, carnea albă și peștele pot fi oricând gătite la abur, la fel și pastele de tip ravioli, tagliatelle, farfalle și așa mai departe.

       

      Interesant de știut: Nutrienții solubili, precum vitamina B sau vitamina C, nu se evaporă odată cu aburul rezultat, așa că felul de mâncare gătit astfel își va păstra aproape 60% din valoarea nutrițională.

       

      Sugestie: Pentru a obține textura perfectă și un gust mai plăcut, adaugă condimente, puțin unt sau ulei de măsline în apa de fierbere.

      Raw

      Raw

       

      Acesta este unul dintre trendurile momentului în materie de metode de gătit. Ce înseamnă, de fapt, „raw”? Că vei consuma toate alimentele crude, pentru a te asigura că organismul tău profită de toate vitaminele și de toți nutrienții din ele.

       

      Cu toate astea, e bine de știut că unii nutriționiști nu sunt pe deplin de acord cu această metodă de gătit. Ei susțin că unele alimente trebuie neapărat gătite pentru a fi mai sănătoase și dau exemplu roșiile (care prin gătit eliberează licopen) și morcovii, cartofii, spanacul sau ardeiul (care prin gătit eliberează antioxidanți).

      La grătar

      La gratar

       

      Această metodă de gătit e considerată una dintre cele mai sănătoase și gustoase, însă numai dacă achiziționezi un grătar electric sau unul cu apă. Motivul? Există medici care spun că porțiunile arse de pe carnea gătită la grătarul clasic pot crește riscul apariției unor forme de cancer.

      Pe lângă carne, mai poți găti astfel și vinetele, ardeii, dovleceii, ceapa, ciupercile și așa mai departe. Aproape toate legumele pot fi pregătite pe grătar, iar gustul e savuros.

       

      Sugestie: Cartofii vor fi mult mai gustoși dacă înainte să îi pui pe grătar îi fierbi puțin.

      Prăjire rapidă / sotare

      Prajire

       

      Sotarea este o metodă de gătit care implică folosirea uleiului, a untului sau a altor grăsimi și este ideală pentru a prepara ciuperci, carne, orez, ardei gras, morcovi sau quinoa. În cazul cărnii și al legumelor ar fi bine să încerci să le tai în bucăți cât mai mici, pentru a grăbi procesul de gătire. Ideea de bază după care trebuie să te ghidezi e următoarea: trebuie să încerci să rumenești alimentele rapid, pentru că doar așa ele își vor putea păstra o mare parte din nutrienți și vitamine.

       

      Sugestie: Pentru sotare poți folosi tigăi adânci sau rotunjite, de tip wok, care vor da o aromă mai intensă preparatelor. Cele mai potrivite alimente pentru gătit în wok sunt carnea de pui, peștele și tăițeii. Dacă vrei să dai mai multă savoare alimentelor gătite astfel, evită să folosești uleiul de măsline și alege mai degrabă uleiul de arahide.

      Gătit la cuptor

      Cuptor

       

      Gătitul la cuptor are marele avantaj că nu necesită cantități mari de grăsime. În plus, căldura din cuptor elimină surplusul de grăsime din anumite tipuri de carne. Poți găti astfel carnea, dar și tot felul de legume, pe care le poți asezona cu diverse condimente, ierburi aromate sau sosuri, pe care poți să înveți să le faci de aici.

      Brezarea

      Brezarea

       

      Această metodă de gătit presupune ca alimentele să fie preparate într-o cantitate mică de lichid și neapărat într-un vas acoperit. Marii bucătari obișnuiesc ca înainte de brezare să prăjească ușor alimentele în puțin ulei, pentru un plus de savoare.

      Poți breza carnea (sosul format în urma brezării îl poți folosi ulterior pentru alte mâncăruri), dar și legumele, pe care va trebui mai întâi să le sotezi puțin. Pentru un rezultat optim, ar trebui ca lichidul în care brezezi alimentele să acopere ⅓ până la ⅔ din ele. Partea neacoperită se gătește, de fapt, la abur.

       

      Interesant de știut: În cazul puiului sau al peștelui poți să nu adaugi niciun fel de lichid. Ele pot fi gătite exclusiv cu aburul care se formează în vas. 

      Poșarea

      Posarea

       

      Poșarea e o metodă de gătit mai puțin utilizată în bucătăria românească, dar ar trebui să o încerci, pentru că este la fel de sănătoasă precum cele enumerate mai sus. Poți poșa ouăle, dar și diverse tipuri de carne, precum cea de pește.

       

      Cum procedezi? Alimentele sunt gătite într-o cantitate nu foarte mare de apă fierbinte, dar având grijă să nu dea în clocot. Ar trebui să eviți să folosești ulei, dar poți compensa absența acestuia prin adăugarea de oțet sau de condimente, după gust.

      Stir-frying

      Stir

       

      Stir fry este o metodă de gătit care combină câteva beneficii importante: gătești simplu, rapid, folosești o cantitate foarte mică de ulei, iar alimentele își păstrează textura și nutrienții, pentru că timpul de gătire e unul destul de scurt.

       

      Stir-fryingul implică două tehnici:

       

      • Chao, care e relativ asemănătoare cu sotarea. Cu alte cuvinte, după ce încingi wokul, vei adăuga puțin ulei, condimente și restul ingredientelor necesare pentru preparatul pe care vrei să îl obții.

       

      Interesant de știut: Dacă vrei să păstrezi carnea suculentă, trebuie să o scoți din wok imediat după ce s-a rumenit. Ulterior o vei readuce în wok pentru foarte puțin timp, chiar înainte ca legumele să fie gata.

       

      • Bao diferă de tehnica chao prin faptul că presupune încingerea extremă a wokului. Apoi se adaugă uleiul, condimentele și restul ingredientelor necesare preparării felului de mâncare pe care îl dorești, în succesiune rapidă, fără niciun fel de pauză.

       

      Bine de știut: Ingredientele trebuie tăiate în bucăți cât mai mici, pentru ca timpul de gătit să fie cât mai mic. De asemenea, tehnica bao implică folosirea unei cantități de grăsime mai mari decât tehnica chao. Cel mai des folosite grăsimi sunt uleiul de alune și untura, ambele fiind considerate foarte naturale în bucătăria asiatică.

      Nu e deloc greu să înveți să gătești sănătos. În plus, aici găsești o mulțime de rețete sănătoase și delicioase, pe care le poți pregăti fără prea mult efort.

       

       

      Sursa foto: Philips și Shutterstock

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.