0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Ghid complet pentru igiena orală la adulți. Sfaturi utile ca să menții sănătatea dinților 


      Un zâmbet impecabil și frumos depinde de modul în care ne îngrijim dinții. O igienă orală corectă este esențială pentru prevenirea problemelor dentare și pentru menținerea sănătății bucale, iar asta înseamnă că trebuie nu doar să te speli pe dinți cu regularitate, ci și să adopți alte metode suplimentare de îngrijire ca să previi apariția problemelor orale.
       

      În cele ce urmează îți vom prezenta în detaliu tot ce trebuie să faci ca să îți îngrijești corect dinții, dar și cum poți să previi apariția problemelor dentare.

      Ghid complet pentru igiena orală la adulți

      Importanța igienei orale


      Există peste 700 de bacterii în cavitatea bucală, iar multe dintre acestea pot dăuna sănătății orale și pot cauza apariția cariilor, a gingivitei sau, în unele cazuri, a parodontozei. Totodată, o problemă frecventă este și apariția tartrului pe dinți, care, odată ce s-a acumulat în cantitate ridicată, poate fi îndepărtat doar la un cabinet stomatologic, cu aparate specializate.
       

      Igiena orală începe în primul rând cu dinți curați și gingii sănătoase. Rutina de îngrijire trebuie să implice nu doar spălatul pe dinți, ci și folosirea aței dentare, vizite regulate la medicul stomatolog și o alimentație echilibrată. Toate aceste lucruri pot influența sănătatea bucală, iar o igienă precară favorizează apariția cariilor și a bolii parodontale. Comanda capete de periute de dinti adecvate danturii tale, după o discuție cu medicul stomatolog.
       

      Pentru un zâmbet sănătos este important să urmezi un ritual de îngrijire corect în fiecare zi. Asta înseamnă să te speli pe dinți după fiecare masă, să folosești ața dentară și apa de gură, care împiedică apariția problemelor care pot fi cauzate de înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală.

      Cum poți să îți menții dinții sănătoși

       

      Așa cum am menționat mai sus, o rutină corectă de îngrijire este esențială pentru dinți și gingii sănătoase. Însă nu este suficient doar să te speli pe dinți și să folosești ață dentară sau apă de gură, ci este important să știi și cum să îți periezi dinții, ce produse să folosești și ce alte instrumente te pot ajuta să îți menții dantura sănătoasă.

       

      Iată, așadar, câteva sfaturi practice de care să ții cont:

      Periajul dinților


      Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, după fiecare masă și neapărat înainte de culcare. Dacă nu îndepărtezi resturile alimentare, bacteriile se pot înmulți mai repede și pot cauze probleme ale dinților sau gingiilor.

       

      Mai mult decât atât, este important să te speli corect pe dinți. În primul rând, trebuie să aloci timpul necesar pentru periajul corect al dintilor.. Dacă folosești o periuță de dinți clasică, timpul recomandat pentru periaj este de patru minute, în timp ce pentru o periuță de dinți electrică timpul de periaj scade la două minute, datorită numărului ridicat de pulsații.

       

      În al doilea rând, trebuie să urmezi o tehnică de periaj corectă, astfel încât să îndepărtezi placa dentară:

       

      • Ține periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii.
      • Periază dinții pe toată suprafața cu mișcări blânde. Dacă apeși prea tare, poți afecta gingia, motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție sporită atunci când folosești o periuță clasică. În schimb, dacă optezi pentru o periuță de dinți electrică, aceasta va emite un sunet care te va atenționa dacă apeși prea tare.
      • Cu o periuță clasică mișcarea corectă de periaj este de sus în jos pentru dinții aflați în partea din față a gurii, în timp ce pentru molari mișcarea este înainte și înapoi. Cu o periuță electrică este suficient să o ții pe suprafața dinților, deoarece capetele de curățare pot ajunge până la 62.000 de mişcări de periere pe minut.

      Periajul dinților

      Când alegi periuța de dinți, asigură-te că dimensiunea capetelor este potrivită și că poți curăța cu ușurință orice zonă a cavității bucale. Nu uita să schimbi periuța de dinți în mod regulat. Perioada de folosire recomandată este de cel mult trei luni. Unele periuțe de dinți electrice au o tehnologie care monitorizează timpul de folosire și te anunță, printr-un indicator luminos sau sonor, când capătul de periere este uzat și este cazul să îl înlocuiești.

      Curățarea limbii

       

      În timpul periajului trebuie să acorzi atenție și curățării limbii. Pe suprafața acesteia se află bacterii, dar și resturi alimentare care rămân prinse sub un strat fin de mucus și care pot duce la apariția respirației urât mirositoare, cunoscută și ca halitoză sau halenă.
       

      Poți îndepărta bacteriile cu partea din spate a unei periuțe clasice, dar numai dacă aceasta este special concepută pentru curățarea limbii, sau poți folosi perii pentru limbă pe care le poți atașa unei periuțe electrice. Mișcarea corectă este din spatele limbii către față, aplicând o presiune ușoară. La final, clătește gura cu apă.

      Folosirea aței dentare


      Folosirea aței dentare este la fel de importantă ca un periaj corect. Aceasta te ajută să îndepărtezi cu ușurință resturile alimentare din spațiile interdentare și nu numai. Alte beneficii includ reducerea plăcii bacteriene și ameliorarea inflamațiilor gingivale.
       

      De regulă, este suficient să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi, astfel:
       

      • Folosește aproximativ 45 de centimetri de ață dentară și înfășoar-o în jurul degetelor arătătoare de la ambele mâini. Ține strâns ața dentară cu degetele mari, ca să poți trage cu ușurință ața printre dinți.
      • Odată ce ai pus ața între dinți, trage ușor de ea pe fiecare dinte și freacă suprafața dintelui cu mișcări blânde, de sus până jos.
      • Repetă mișcarea pentru restul dinților.

      Folosirea aței dentare

      În ceea ce privește momentul potrivit când ar trebui să folosești ața dentară, înainte sau după periaj, răspunsul este că nu contează, atât timp cât faci o curățare minuțioasă a dinților.

      Folosirea apei de gură


      Pe lângă periajul dinților și folosirea aței dentare, apa de gură sporește curățarea cavității bucale în întregime. Aceasta are rolul de a reduce bacteriile și de a preveni apariția plăcii dentare. Descoperă care este diferenta dintre placa dentara si tartru și de ce înlăturarea plăcii dentare este atât de importantă în prevenirea formării tartrului.
       

      Este recomandat să folosești apă dentară cu fluor, deoarece previne și reduce riscul de apariție a cariilor mult mai eficient decât alte tipuri de produse.

      Periuțele interdentare


      Aceste periuțe sunt destinate curățării spațiilor interdentare, la fel ca ața dentară. Curățarea acestor spații este esențială pentru sănătatea orală, deoarece aici se pot acumula resturi alimentare, care favorizează apariția plăcii dentare.

       

      Periuța dentară este de mici dimensiuni și poate fi folosită astfel:

       

      • Introdu periuța în spațiul interdentar, la baza dinților.
      • Ai grijă ca periuța să fie poziționată la un unghi de 90 de grade.
      • Împinge periuța cu grijă și apoi scoate-o. Repetă mișcarea și pentru restul dinților.

      Dușul bucal


      Dușul bucal te ajută să cureți mai rapid și mai eficient spațiile interdentare decât ața dentară. Un astfel de duș bucal trebuie umplut cu apă sau apă de gură și apoi îl poți folosi după periajul dinților.

       

      Tot ce trebuie să faci este să direcționezi capul de curățare cu jetul de apă și aer către spațiile interdentare și să repeți această mișcare până cureți toți dinții. Este important să îl folosești cu regularitate, ca să te bucuri de gingii sănătoase și să elimini placa bacteriană.

      Care sunt cele mai frecvente probleme orale

      Care sunt cele mai frecvente probleme orale și cum le poți preveni


      Atât prevenția, cât și respectarea unui rutine de îngrijire a dinților te ajută să ai dinți și gingii sănătoase. Dacă nu îți periezi dinții cu regularitate și nu folosești și alte produse speciale pentru igiena orală, pot să apară diferite probleme, cele mai întâlnite fiind:

       

      • Parodontoza
      • Cariile
      • Placa dentară
      • Tartru
      • Halena (respirația urât mirositoare)
      • Gingivita
      • Eroziunea dentară

      Cum poți preveni problemele orale


      Cea mai bună modalitate pentru a preveni apariția problemelor la nivelul cavității bucale este să îți periezi zilnic dinții și să folosești produse profesionale de curățare. Periajul dinților te ajută să îndepărtezi și să previi acumularea tartrului, în timp ce produsele cu fluor îți protejează dantura de apariția cariilor. Totodată, periajul trebuie însoțit de folosirea aței dentare, a apei de gură și a unui duș bucal, ca să îți păstrezi gingiile sănătoase.

       

      Pe lângă ritualul zilnic de îngrijire a dinților, trebuie să mai ții cont de câteva lucruri care îți pot afecta sănătatea danturii:

       

      • Adoptă o alimentație echilibrată și evită gustările între mese, mâncărurile bogate în zahăr. Gustările, în special cele dulci, favorizează înmulțirea bacteriilor, care pot afecta smalțul dinților. Resturile de pâine sau biscuiții, de exemplu, pot să rămână blocate în spațiile interdentare, iar dacă nu le cureți zilnic, pot duce la apariția problemelor orale.
      • Evită băuturile dulci carbogazoase. Pe lângă conținutul ridicat de zahăr, acestea conțin acid, care poate afecta smalțul dinților.
      • Evită substanțele care îți usucă gura, precum unele medicamente și băuturile alcoolice.
      • Evită fumatul, deoarece tutunul duce la apariția petelor pe suprafața dinților, a respirației urât mirositoare și, în plus, diminuează simțul gustului.

      Când trebuie să mergi la medicul stomatolog


      Pe lângă rutina de îngrijire orală, este importantă vizita la medicul stomatolog pentru un control de rutină, nu doar atunci când apare o problemă. În general, e recomandat să mergi la stomatolog o dată sau de două ori pe an, în funcție de apariția problemelor sau de necesitatea unei curățări în profunzime a danturii.

       

      În același timp, e cu atât mai important să mergi la stomatolog când apare unul dintre următoarele simptome:

       

      • Gingii inflamate, sensibile sau înroșite
      • Sângerarea gingiilor în timpul periajului sau când folosești ața dentară sau dușul bucal
      • Creșterea sensibilității la cald și rece
      • Apariția unui gust ciudat în gură sau respirație urât mirositoare care persistă
      • Dificultate la înghițire
      • Desprinderea gingiilor de dinte
      • Dureri în timpul masticației

       

      O igienă orală corectă înseamnă nu doar un zâmbet sănătos, ci și că dinții tăi sunt curați, gingiile sunt puternice, nu sunt roșii sau nu sângerează când te speli pe dinți și nici nu trebuie să îți mai faci griji în privința respirației urât mirositoare.

       

      Îngrijirea în mod regulat a dinților, detectarea la timp și tratarea problemelor dentare și gingivale te pot ajuta să îți menții sănătatea orală.

       

      Surse foto: Shutterstock, Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.