0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Mai multe:

      Obține gingii de până la 7 ori mai sănătoase, fără efort 

      Gingiile sănătoase sunt baza unei danturi puternice, așa că medicii stomatologi caută întotdeauna cele mai bune metode prin care să le protejeze și să le ferească de afecțiuni. Din păcate, există numeroși factori care pot cauza inflamarea gingiilor, de la un periaj incorect sau fumatul în exces până la afecțiunile ereditare sau dezechilibrele hormonale. Totuși, dincolo de orice tratament, o îngrijire corespunzătoare a dinților, care să cuprindă și combaterea plăcii bacteriene, rămâne o soluție excelentă pentru dinți fără probleme și gingii sănătoase.

      O serie de studii clinice, publicate într-o ediție specială a revistei The Journal of Clinical Dentistry, scoate în evidență impactul pozitiv pe care îl are utilizarea unei periuțe Sonicare asupra sănătății dinților și gingiilor. Descoperă, în continuare, de ce este important să ai grijă de gingiile tale și cum le menții sănătoase, cu o periuță de dinți potrivită.

      Gingiile inflamate - cum le recunoști și ce probleme pot provoca


      Mulți dintre noi nu realizează că au gingii inflamate, până nu fac o vizită la dentist. Dacă simți un disconfort sau o usturime la nivelul gurii, e bine să îți analizezi gingiile, pentru a observa dacă acestea par umflate sau mai colorate ca de obicei. Gingiile sănătoase au, în mod normal, culoarea roz-pal, iar atunci când sunt inflamate, tind să se coloreze intens, în nuanțe roșiatice. De asemenea, sângerarea gingiilor în momentul perierii este un semn că acestea ar putea avea probleme. Pentru a evita complicațiile este recomandat să faci un consult stomatologic și, eventual, schimba periuta de dinti cu una potrivita nevoilor tale.

      Dincolo de neplăcerile pe care le simți în mod evident, atunci când ai gingii inflamate - durerea, usturimea - e necesar să știi că, în timp, dacă nu îți îngrijești dantura, poți ajunge la gingivită, iar ulterior, la parodontoză, o boală a gingiilor care afectează cavitatea bucală și care duce la pierderea dinților.

      Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, atunci când îți simți gingiile inflamate, este o vizită la medicul stomatolog. De obicei, acesta îți va efectua un detartraj, îți va prescrie o cremă sau un gel pentru calmarea gingiilor și te va sfătui să ai mai mare grijă la modul în care periezi dinții, de asemenea, el este cel mai în măsură să îți ofere sfaturi despre cum alegi o periuta de dinti electrica. Odată ce ai trecut de acest pas, va trebui să te asiguri că îți protejezi dinții și gingiile cu o pastă de dinți de calitate, o periuță bună și o rutină zilnică de îngrijire. De aici mai departe, periuța de dinți Philips Sonicare intră în acțiune și te ajută să obții o dantură  curată, strălucitoare și sănătoasă.

      Obține gingii de până la 7 ori mai sănătoase fără efort

      Cum obții gingii de până la 7 ori mai sănătoase, cu periuțele de dinți electrice de la Philips

       

      Periuțele de dinți din gama Philips Sonicare au fost concepute astfel încât să îți îngrijească dinții așa cum ar face-o un adevărat profesionist. Adaptate necesităților tale, acestea îți oferă șansa unui periaj corect al dintilor, îți curăță perfect dinții și spațiile dintre ei, protejând, totodată, gingiile.

      Spre deosebire de folosirea unei periuțe de dinți clasice, utilizarea unei periuțe electrice înseamnă, de obicei, o rutină mai bună de spălat pe dinți și rezultate superioare: periuțele de dinți electrice din gama Sonicare combină vibrațiile de înaltă frecvență cu o multitudine de mișcări, producând o curățare dinamică.

      Pe lângă dinți, spațiile interdentare și linia gingivală sunt perfect curățate, eliminând tartrul și orice impuritate care ar putea provoca inflamarea și îmbolnăvirea gingiilor.  Pentru a te asigura că atât dinții, cât și gingiile sunt perfect curate, înainte de folosirea periuței de dinți poți utiliza periuțele interdentare. Iar după periaj, este recomandat dușul bucal, care elimină complet ultimele urme de bacterie între dinți și din zona gingivală.

      Dacă ai gingii sensibile sau, pur și simplu, îți dorești să le păstrezi sănătoase, te poți baza pe capul de periere G3 Premium Gum Care, ale cărui margini moi se mulează şi se adaptează la contururile gingiilor, pentru a-ți îndepărta în mod eficient placa bacteriană din această zonă. Cu ajutorul său, oprirea sangerarii gingivale devine cât se poate de simplă.

      Iar pentru că periuțele electrice de dinți de la Sonicare sunt foarte inteligente, acestea te anunță chiar și când trebuie să înlocuiești capătul de periere, ceea ce poți face fără probleme, utilizând rezervele de periuțe electrice Philips.

      De altfel, studiile publicate în The Journal of Clinical Dentistry au scos în evidență faptul că, după șase săptămâni de utilizare a periuței Philips Sonicare DiamondClean Smart, sângerarea gingivală a scăzut cu aproape 73%, în același timp realizându-se reducerea semnificativă a depunerilor de placă bacteriană și a inflamației gingiilor.

      În timp ce te speli pe dinți cu Philips Sonicare DiamondClean Smart, aplicația Philips Sonicare te ghidează, ajutându-te să nu omiți nicio zonă și să realizezi un periaj corect. De asemenea, periuța te anunță atunci când folosești prea multă frecare sau îți periezi dinții prea apăsat. Capul de periere G3 Premium Gum Care este special conceput pentru linia gingiilor, astfel încât să curețe delicat şi eficient linia gingiei. S-a demonstrat clinic că periajul cu Philips Sonicare DiamondClean Smart asigură o reducere a inflamației gingiilor de până la 100% şi gingii de până la 7 ori mai sănătoase, față de igiena gurii cu o periuță manuală. 

      Produse recomandate

      Folosește ața dentară o dată pe zi


      Igiena orală ar trebui să includă și folosirea aței dentare o dată pe zi. Astfel, se reduce riscul de probleme de gingie. O igienă corectă și adecvată reprezintă, de fapt, un mod de a preveni complicațiile orale. Mai jos, sunt câteva dintre beneficiile folosirii aței dentare:

      • Previne și te ajută să scapi de placa dentară - aceasta este o peliculă fină care se lipește de dinți și pe o parte a gingiei. Deși poate fi dificil de observat, placa poate afecta sănătatea gingiilor și a dinților. Pe termen lung, resturile de alimente pot duce la carii;
      • Contribuie la prevenirea bolilor gingivale - unul dintre primele semne ale problemelor gingivale este inflamația, care poate fi însoțită de durere. Problemele gingivale netratate pot duce la periodontită. Drept urmare, gingiile se pot retrage de pe dinți, iar aceștia pot deveni mai slăbiți. Spălarea pe dinți și curățarea spațiilor interdentare ajută la reducerea riscului de boli gingivale;
      • Eliminarea respirației neplăcute - atunci când resturile de alimente rămân între dinți, contribuie la degradarea lor. În plus, înmulțirea bacteriilor duce la apariția unei respirații neplăcute.


      Dacă ți se pare dificil să folosești ața dentară, ai la dispoziție câteva alternative, precum:

      • Irigatoarele orale;
      • Periuțele interdentare;
      • Dispozitivele de curățare cu aer.

      👉 Ești în căutarea unui irigator oral? Descoperă gama de irigatoare orale de la Philips! Te vei bucura de o curățare rapidă și eficientă în doar 60 de secunde și vei scăpa de 99% din placa bacteriană!

      Dus bucal Philips Sonicare

      Include apa de gură în rutina ta


      Apa de gură pentru gingii inflamate te poate ajuta la completarea igienei orale. Spălarea pe dinți, folosirea aței dentare și apa de gură reprezintă elemente de bază pentru o igienă orală eficientă.

      Folosirea apei de gură ajută la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală, elimină o parte a plăcii dentare, oferă o respirație plăcută și senzația de curat și proaspăt.

      Mai mult, folosirea regulată a apei de gură previne afecțiunile gingivale și bolile periodontale. În plus, dacă optezi pentru o apă de gură pe bază de fluor, reduci și riscul de apariție a cariilor.

      Totuși, nu este suficient să folosești apa de gură, pentru a avea gingii sănătoase. Cel mai bine este să te speli pe dinți, să folosești ața dentară și apoi să utilizezi apa de gură. Reține că aceasta omoară bacteriile, însă nu elimină cauza respirației neplăcute, a bolilor gingivale sau a altor probleme dentare.

      Mergi de două ori pe an la stomatolog


      Chiar dacă ai un program aglomerat, consultul stomatologic ar trebui să devină o obișnuință, dacă te confrunți cu gingii inflamate. Mai jos, sunt alte motive pentru care ar trebui să mergi la dentist de cel puțin două ori pe an:

      • Diagnosticarea timpurie a problemelor orale, inclusiv a celor gingivale - principalul motiv pentru a merge regulat la stomatolog este să eviți problemele precum cariile și afecțiunile gingivale. Acestea pot părea nesemnificative la început, însă pot evolua sever, dacă nu sunt ținute sub control;
      • Curățarea dinților - uneori, spălatul pe dinți nu este suficient pentru o igienă orală completă. Medicul stomatolog îți poate oferi o curățare completă a dinților și te poate învăța diverse tehnici de spălare a dinților acasă. De asemenea, va îndepărta placa dentară și tartrul;
      • Diagnosticarea timpurie a unor probleme grave, precum cancerul oral. Dacă este detectat la timp, cancerul oral poate fi tratat mult mai bine.

      Vizita la medicul stomatolog este importanta, asa ca asigura-te ca o faci de cel putin 2 ori pe an

      Cum tratezi problemele gingivale


      Tratamentul problemelor gingivale depinde de cauza lor, precum și de simptome. Vezi, mai jos, cum să tratezi cele mai comune probleme gingivale.

      Tratament pentru gingii inflamate și sângerânde


      Dacă ai gingii inflamate și sângerânde când te speli pe dinți sau atunci când folosești ața dentară, poți alege să ignori aceste probleme. Însă inflamația și sângerarea nu sunt normale și pot indica o problemă.

      Spălatul pe dinți agresiv, o accidentare, inflamația și/sau sarcina pot contribui la sângerarea gingiilor. Inflamația gingiilor poate cauza durere, roșeață și umflare. Mai jos, sunt câteva remedii pentru a trata gingiile inflamate și sângerânde.

      Bicarbonat de sodiu pentru gingii inflamate


      Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un vârf de pudră de turmeric. Masează ușor gingiile cu acest amestec și lasă să acționeze 20-30 de secunde. Clătește gura cu apă călduță. Poți folosi bicarbonatul de sodiu și pentru a peria dinții, dacă te confrunți cu gingii inflamate.

      Repetă acest masaj o dată pe zi, dimineața sau seara. Bicarbonatul de sodiu are efect antiseptic și antibacterian și poate fi util în tratarea inflamației. În plus, calmează pielea iritată și sângerândă. Reprezintă unul dintre cele mai bune tratamente pentru acasă pentru gingii inflamate.

      Ceai pentru gingii inflamate


      Ia un pliculeț de ceai și lasă-l în apă fierbinte, timp de 5 minute. Când pliculețul de ceai s-a răcit, aplică-l pe gingiile inflamate și sângerânde și lasă timp de 5 minute.

      Optează pentru un ceai cu efect astringent, precum ceaiul verde, ceaiul negru sau ceaiul de hibiscus. Alternativ, poți alege un ceai cu efect antiinflamator, așa cum este ceaiul de mușețel sau ceaiul de ghimbir.

      De asemenea, poți clăti gura cu o ceașcă de ceai de mușețel sau ghimbir cald. Acestea au efect antispastic, antiinflamator și relaxează mușchii, putând fi folosit pentru a calma gingiile inflamate și sângerânde.

      Ceai pentru gingii inflamate

      Unguent pentru gingii inflamate


      Alege un unguent pentru gingii inflamate din comerț, pe bază de benzocaină (minimum 20%).

      Acesta calmează durerea și conține ingrediente cu efect astringent și mentă, care calmează zona iritată.

      Tratament cu antibiotic pentru gingii inflamate


      De la caz la caz, poate fi necesară administrarea orală de antibiotice sau topică, în zona gingiilor.
      În cazul de gingii inflamate măsea, se recomandă următoarele antibiotice:

      • Tetraciclină - luptă împotriva inflamației, are efect antibacterian și blochează colagenaza, o proteină care distruge oasele și țesutul conjunctiv;
      • Azitromicină - blochează înmulțirea bacteriilor și reduce inflamația, fiind indicată mai ales fumătorilor;
      • Metronidazol - este recomandat mai ales persoanelor cu probleme parodontale grave. Poate fi prescris în combinații cu amoxicilina sau tetraciclina;
      • Ciprofloxacina - este recomandată în mod specific pentru bacteria A. actinomycetemcomitans, foarte dăunătoare și care contribuie la bolile gingivale;
      • Amoxicilina - luptă împotriva bacteriilor și infecțiilor, prevenind înmulțirea agenților patogeni;
      • Clindamicina - un antibiotic care împiedică înmulțirea bacteriilor.

      Gel pentru gingii inflamate


      O altă formă de tratament este gelul pentru gingii inflamate. Vei avea nevoie de un gel de la o frunză de aloe vera. Extrage acest gel și aplică-l pe gingii. Lasă să acționeze minimum 1-2 ore, apoi clătește gura cu apă călduță. Poți folosi acest gel și pentru gargară.

      Aplică gelul o dată pe zi. Aloe Vera are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Contribuie la calmarea durerii, omoară bacteriile și reduce inflamația.

      La farmacie vei găsi și geluri naturale sau sintetice, pentru reducerea durerii și calmarea zonei. Cele mai populare sunt planta Spilanthes (Planta ochioasă) și cuișoarele.

      Pastile pentru întărirea gingiilor


      Clorhexiditra este una dintre substanțele de bază pentru medicamentele antimicrobiene recomandate în afecțiunile gingivale. Ajută la reducerea inflamației gingivale și ține sub control placa dentară.

      De asemenea, pentru întărirea dinților și a gingiilor, sunt indicate vitamine și minerale precum vitamina C, Omega 3, probiotice, vitamina D, zinc, complexul de vitamine B și coenzima Q10.

      Pentru întărirea dinților și a gingiilor, sunt indicate vitamine și minerale precum vitamina C, Omega 3, probiotice, vitamina D, zinc, complexul de vitamine B și coenzima Q10

      Tratament pentru gingii inflamate sub proteză


      Cauza principală pentru gingii inflamate sub proteză o reprezintă alimentația și particulele de alimente prinse între proteza dentară și gingie. În general, o proteză adaptată nevoilor tale ar trebui să prevină acest fenomen. Cu toate acestea, de multe ori, particulele de mâncare pot ajunge între proteză și gingie, provocând inflamația. Mai jos, sunt câteva măsuri pe care le poți lua:

      • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară și apa de gură;
      • Mănâncă alimente mai mori - alimentele și produsele tari sau crocante pot duce la gingii inflamate și durere în timpul mesei, mai ales dacă ai o proteză nouă. Poți preveni aceste neplăceri, optând pentru alimente moi. Pe măsură ce te obișnuiești cu proteza, poți adăuga noi alimente. Optează, la început, pentru fructe și legume moi, carne bine fiartă, budincă și supe;
      • Oferă gingiilor puțină relaxare - gingiile inflamate se pot umfla, creând sensibilitate la purtarea protezei. Când observi acest lucru, ia o pauză de la purtarea protezei și lasă gingiile să se relaxeze. Pune proteza într-o soluție specială;
      • Redu placa dentară și tartrul - acumularea lor pe linia gingiei poate duce la inflamație, umflături și disconfort. Urmează o igienă orală adecvată și mergi la medic de două ori pe an;
      • Masează gingiile - după ce te-ai spălat pe mâini, folosește buricele degetelor pentru a masa ușor gingiile inflamate. Prin aceasta, stimulezi fluxul sanguin, pentru a reduce inflamația și durerea;
      • Aplică o compresă caldă - acestea ajută la reducerea umflăturii, relaxează zona și stimulează circulația. Poți tolera mai ușor proteza, dacă aplici regulat comprese calde;
      • Fă gargară cu apă salină - blochează răspândirea bacteriilor, reduce durerea și calmează umflătura.

      Tratament pentru gingii umflate


      Dacă ți-ai spus deseori „Mi se umflă gingia”, nu dispera. O gingie umflată poate avea cauze dintre cele mai diverse și, de multe ori, tratamentul poate fi făcut acasă.

      În cazul în care măseaua cu gingii umflate nu te slăbește, poți încerca recomandările de mai jos:

      • Spală-te pe dinți și folosește delicat ața dentară, pentru a evita iritarea;
      • Clătește gura cu apă sărată, pentru a elimina bacteriile și pentru a calma umflătura gingiei;
      • Bea apă - stimulează producția de salivă, care elimină bacteriile dăunătoare din gură;
      • Evită substanțele iritante precum tutunul, alcoolul și apa de gură pe bază de alcool;
      • Pune o compresă rece pe zona cu probleme, pentru a reduce umflătura;
      • Aplică un pliculeț de ceai negru cald - acesta ajută la combaterea bacteriilor și calmează gingiile umflate.


      În ceea ce privește medicamentele pentru gingii umflate, cel mai adesea se recomandă clorhexidrină, dar și hidrocortizonă sau altele. Dacă gingiile inflamate și umflate persistă mai mult de două săptămâni, este indicat să te adresezi medicului.

      În funcție de cauză, stomatologul îți poate recomanda clătiri bucale, folosirea unei paste de dinți speciale sau administrarea de antibiotice.

      Tratament pentru gingii vinete


      Gingiile sunt destul de sensibile. Deseori ignorate, ajung să fie observate la apariția problemelor gingivale. Culoarea gingiilor poate varia între violet, negru și maro. Uneori, pot apărea sângerări. Tratamentul pentru gingii vinete depinde de cauză și poate include:

      • Dacă există o vânătaie minoră, aceasta trece de la sine - în plus, aplicarea unei comprese reci și alimente moi pot ajuta la calmarea durerii;
      • Evită să oferi copiilor mici, cu dinții în creștere, alimente tari;
      • Aplică o compresă rece sau o linguriță care a stat la frigider;
      • Folosește o periuță de dinți cu perii moi;
      • Curăță-te ușor cu ața dentară;
      • Clătește gura cu apă sărată călduță;
      • Folosește medicamente pentru durere, precum paracetamol sau ibuprofen, dacă există durere.

      Tratament pentru gingivită


      Tratamentul timpuriu și adecvat poate ajuta la recuperare în caz de infecție gingivală, chiar și atunci când este vorba de gingivită. Tratamentul pentru infecție gingie constă în:

      • O igienă orală eficientă care să includă perierea dinților, folosirea aței dentare sau a unui irigator oral și apa de gură;
      • Curățarea profesionistă a dinților, în mod periodic - ajută la eliminarea plăcii, a tartrului și a resturilor bacteriene;
      • Restaurarea dentară (doar dacă este cazul) - dinții strâmbi, coroanele nepotrivite sau alte proceduri incorecte pot irita gingiile și pot contribui la gingivită.

      Tratament gingivită la copii


      Gingivita la copii poate fi ținută sub control acasă, printr-o igienă corectă. Este indicat să încurajezi copiii să se spele pe dinți de două ori pe zi, după care să folosească o ață dentară. Dacă infecția gingiei nu trece de la sine, copilul va trebui să meargă la dentist.

      În general, gingivita se tratează prin îndepărtarea plăcilor și a tartrului din jurul gingiilor. Dacă eviți drumul la stomatolog, există riscul de periodontită. Această boală poate afecta permanent gingiile și oasele care susțin dinții.

      Tratament gingivită la copii

      Tratament pentru rană gingie


      Cum rănirea gingiilor apare în mod neprevăzut, este foarte important să știi ce să faci, pentru a o trata. Mai jos, poți vedea care este tratamentul pentru o rană la gingie:
       

      • Clătește gura - după orice vătămare a gingiei, este important să clătești gura cu apă. Pot apărea răni și vânătăi care cresc riscul de infecție orală. Pentru a limita acest lucru, clătește gura cu apă sărată. Soluția salină omoară bacteriile, menține gura curată și ajută la stoparea sângerării, dacă există;
      • Ia măsuri pentru a reduce umflătura și durerea - după încetarea sângerării, pot apărea umflătură și sângerare. Cel mai simplu mod de a le calma pe amândouă este să aplici o compresă rece sau caldă pe zona afectată;
      • Mergi la stomatolog - dacă sângerarea nu încetează sau zona se infectează, este momentul să mergi la medic. Acesta va examina zona și îți va spune ce procedură se aplică în cazul tău.

      Tratament pentru gingii roșii


      Dacă te confrunți cu gingii roșii, poți aplica unul dintre tratamentele de mai jos:
       

      • Soluție sărată - amestecă o lingură de sare într-un pahar cu apă caldă. Clătește gura cu această soluție dimineața, seara și după mese. Soluția sărată ajută la echilibrarea pH-ului oral, elimină bacteriile și calmează gingiile roșii. De asemenea, are efect antiinflamator și reduce umflăturile;
      • Ulei de cuișoare - amestecă 1-2 picături de ulei de cuișoare într-o linguriță de ulei de floarea-soarelui sau măsline. Aplică acest amestec pe gingii. Lasă să acționeze 10-15 minute. Dacă ai durere, poți pune la acest amestec și puțin piper. Uleiul de cuișoare este un remediu frecvent pentru gingiile roșii și umflate. Acesta are proprietăți antimicrobiene, efect analgezic și ajută la calmarea gingiilor roșii;
      • Ghimbir - amestecă o bucățică de ghimbir dat pe răzătoare cu jumătate de linguriță de sare, până formezi o pastă. Aplică pasta pe gingiile roșii și lasă să acționeze 10-12 minute. Clătește gura cu apă călduță. Repetă acest tratament de 1-2 ori pe zi. Ghimbirul are efecte antiinflamatoare și conține antioxidanți, care contribuie la reducerea roșeții și a umflăturii;
      • Ulei de ricin - amestecă 2-3 picături de ulei de ricin cu o tabletă de camfor, până obții o pastă. Aplică pe gingiile roșii și lasă să acționeze 3-5 minute. Clătește gura cu apă călduță. Repetă o dată pe zi. Uleiul de ricin are efect antiinflamator, reducând roșeața și umflătura, iar camforul este analgezic, ameliorând durerea;
      • Turmeric - amestecă o linguriță de pudră de turmeric cu o jumătate de linguriță de sare și jumătate de linguriță de ulei de muștar. Aplică pasta obținută pe gingiile roșii și lasă să acționeze 10-12 minute. Clătește cu apă călduță. Repetă o dată pe zi. Pudra de turmeric are efect antimicrobian și contribuie la reducerea inflamației și la grăbirea vindecării.

      Tratament pentru durere de gingie


      Durerea de gingie poate fi tratată și acasă, mai ales dacă este superficială. Mai jos, sunt câteva tratamente pe care le poți pune în aplicare:
       

      • Comprese reci sau calde - ajută la calmarea durerii. Încălzește apă și scufundă o bucată curată de bumbac. Elimină excesul și pune pe zona afectată. În cazul compresei reci, învelește un cub de gheață în bumbac și aplică timp de câteva secunde pe gingiile dureroase. Dacă dorești, poți alterna compresele calde cu cele reci;
      • Apă sărată - ajută la eliminarea bacteriilor și calmează durerea. Pune o lingură de sare într-o ceașcă de apă caldă, nu fierbinte. Amestecă bine până la dizolvarea sării, apoi clătește gura cu acest lichid. Repetă de două ori pe zi;
      • Apă oxigenată - contribuie la calmarea durerii și reduce inflamația. De asemenea, omoară bacteriile și alți germeni. Amestecă, în părți egale, apă simplă și apă oxigenată. Clătește gura timp de 20 de secunde, apoi scuipă lichidul. Clătește gura cu apă curată și călduță. O alternativă este să amesteci apă oxigenată cu bicarbonat de sodiu. Aplică pasta obținută pe zona dureroasă, lasă să acționeze 1-2 minute, apoi clătește cu apă călduță;
      • Pliculețe de ceai - aplică un pliculeț cald de ceai verde sau negru pe zona dureroasă. Lasă să acționeze 2-3 minute;
      • Ulei de arbore de ceai - are proprietăți antibiotice și antiinflamatoare. Contribuie la reducerea durerii gingivale. Pune 2-3 picături de ulei de arbore de ceai într-o ceașcă de apă la temperatura camerei. Folosește amestecul în locul apei de gură;
      • Medicamente pentru durere precum paracetamol, ibuprofen sau naproxen;
      • Geluri anestezice - ajută la calmarea durerii gingivale.

      Tratament pentru gingie albă


      Dacă ai gingii albe, este foarte probabil să suferi de o anumită problemă de sănătate, mai ales de natură orală, însă nu numai. Mai jos, sunt principalele tipuri de tratament, care variază în funcție de cauză, după cum urmează:
       

      • Anemie - gingiile albe pot fi cauzate de anemie. Schimbarea dietei sau luarea unui supliment alimentar recomandat de medic poate duce la ameliorarea anemiei și la dispariția gingiilor albe;
      • Afte - se vindecă după aproximativ două săptămâni, chiar și în lipsa tratamentului. Rănile pot persista până la șase săptămâni și trebuie evaluate de stomatolog. Aftele se tratează cu medicamente pentru durere, clătiri cu apă sărată, geluri orale;
      • Gingivită - se tratează printr-o igienă orală adecvată, periaj regulat și folosirea aței dentare. De asemenea, este indicat consultul medical de specialitate;
      • Leucoplazie - sunt mici pete albe, care pot fi îndepărtate cu laserul sau cu bisturiul. Persoane afectate trebuie să evite expunerea la tutun. Poate fi necesară administrarea de medicamente antivirale, însă doar la recomandarea medicului;
      • Candidoză bucală (orală) - se tratează mai ales cu medicamente antifungice. Medicul prescrie medicamente sub formă de pastile sau soluții bucale.

      Tratament pentru gingii inflamate copii


      Problemele gingivale pot afecta chiar și copiii. Mai jos, sunt câteva forme de tratament pentru gingii inflamate copii:
       

      • Aplică o compresă cu gheață pe obrazul copilului, pe partea zonei inflamate;
      • Dacă medicul a recomandat antibiotice, oferă-i-le celui mic conform instrucțiunilor. Nu înceta tratamentul, chiar dacă se simte mai bine. Este indicată administrarea completă a antibioticului;
      • Oferă copilului medicamente pentru durere, mai ales paracetamol. Vorbește cu medicul, înainte de a-i da ibuprofen sau un alt analgezic puternic;
      • Nu-i oferi celui mic băuturi foarte calde sau foarte reci, dulciuri etc., dacă acestea cresc durerea și inflamația;
      • Oferă-i soluție cu sare și încurajează gargara la fiecare două ore, pentru a reduce umflătura și durerea.

      Gingiile inflamate la copiii sub 2 ani sunt normale. Inflamația se instalează pe fondul apariției dinților. Umflăturile, durerea și inflamația sunt naturale. Pe măsură ce dinții erup, zona gingiilor se va vindeca de la sine.

      Dieta pentru menținerea sănătății gingiilor


      Cercetările efectuate până în prezent demonstrează că există o serie de nutrienți care manifestă un impact pozitiv asupra sănătății gingiilor:

      • Vitamina C reduce frecvența inflamației gingivale și este importantă pentru gingii sănătoase. Persoanele care suferă de o carență de vitamina C manifestă adesea gingii inflamate și infecții gingivale;
      • Vitamina B12 susține, de asemenea, sănătatea orală. Carența de vitamina B12 se asociază cu sângerările gingivale, iar unele studii demonstrează existența unei legături directe între aportul inadecvat de B12 și formele severe de parodontoză;
      • Acizii grași Omega-3 controlează inflamația de la nivel gingival și contribuie la sănătatea orală.


      Alimentele recomandate pentru păstrarea sănătății gingiilor includ:

      • Nuci și semințe cu un conținut ridicat de Omega-3: nuci de macadamia, fistic, susan;
      • Somon și pește gras, cu efect antiinflamator asupra organismului;
      • Carne de vită hrănită cu iarbă, pentru un aport suplimentar de colagen de cea mai bună calitate. Evită carnea de vită hrănită cu cereale, în măsura în care e posibil;
      • Carne de pui, bogată în colagen și coenzima Q10;
      • Supă de oase, o sursă importantă și gustoasă de colagen. Supa de oase poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită ca bază pentru alte mâncăruri;
      • Ciuperci shiitake, bogate în lentinan, un polizaharid care atacă bacteriile nocive din cavitatea orală. În plus, au un efect antiinflamator important, demonstrat prin monitorizarea markerilor inflamatori;
      • Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți. De fapt, broccoli este un superaliment atât de dens în nutrienți, încât nu ar trebui să lipsească din nicio dietă;
      • Ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C: o ceașcă de ardei tăiat cuburi conține 300% din doza zilnică recomandată de vitamina C, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare decât cea găsită într-o portocală;
      • Cartofii dulci sunt o sursă bogată în betacaroten, un ingredient indispensabil sintezei de vitamina A;
      • Ceaiul și cacaua conțin un ingredient care combate efectele plăcii bacteriene și care promovează sănătatea gingiilor;
      • Alimentele bogate în probiotice combat placa bacteriană și reduc impactul pe care bacteriile dăunătoare îl au asupra danturii.


      Există și alimente asociate unei sănătăți discutabile ale gingiilor, iar în această categorie predomină carbohidrații rafinați de tipul pâinii albe, al orezului alb sau al chipsurilor.

      Dieta pentru menținerea sănătății gingiilor

      Rutina de îngrijire orală


      Implicarea ta într-o rutină de îngrijire orală corectă este esențială. Iată câteva recomandări de care e bine să ții cont, pentru a evita eventuale probleme:

      • Spală-te întotdeauna pe dinți înainte de culcare. Este foarte important să te speli pe dinți dimineața, dar e crucial să cureți dantura în fiecare seară;
      • Periază corect: periuța trebuie să efectueze mișcări blânde, ușoare, circulare, pentru a îndepărta cât mai bine placa dentară;
      • Nu uita să cureți limba: bacteriile de la acest nivel pot contribui la gingii umflate și dinți cariați;
      • Folosește o pastă de dinți cu fluor. Este cea mai bună protecție împotriva cariilor;
      • Folosirea aței dentare este la fel de importantă precum periajul.

      Dacă și tu îți dorești să îți păstrezi sănătatea dinților și a gingiilor, începe printr-un periaj corect, realizat cu o periuță de dinți care are cu adevărat grijă de fiecare parte a gurii tale. Nu uita că este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi, iar periuțele electrice Philips Sonicare te vor scuti de tratamente costisitoare și dureroase, oferindu-ți un zâmbet de invidiat. 


      Sursa foto: Shutterstock, Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.