0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Prospetimea, gustul si textura pastelor preparate acasa nu se compara cu nimic ► Afla cum sa faci singur paste de casa ►

      Cum să faci cele

      Cum să faci cele mai bune paste de casă
      Rețete și sfaturi utile

       

      Nu trebuie să ai origini în „la bella Italia” pentru a ști că cele mai bune paste făinoase din lume sunt cele proaspete, preparate în casă. De altfel, restaurantele italiene care se respectă și care vor să le ofere clienților lor savorile care i-au consacrat nu folosesc niciodată paste cumpărate.

       

      Textura, gustul și culoarea sunt doar câteva dintre caracteristicile care pot defini niște paste autentice și delicioase. Iar acestea pot fi obținute cel mai bine preparându-le singur, cu ingrediente de calitate și multă pasiune.

       

      Indiferent dacă vorbim despre tăiței, spaghete, tagliatelle, fettuccine, ravioli sau alte tipuri de paste, preparate din aluat simplu sau cu ou, variantele homemade vor avea întotdeauna un gust mai bun și, cu ajutorul instrumentelor și al uneltelor potrivite de bucătărie, dimensiunile corecte.

      1. Pregătirea aluatului pentru paste

      Pregatirea aluatului

      Pentru prepararea aluatului pentru paste vei avea nevoie, pe lângă sare și, eventual, piper, de doar două ingrediente: ouă și făină. În cazul variantei vegane, vei folosi apă minerală în loc de ou, într-o cantitate similară cu gramajul unui ou.

      Raportul perfect al acestora este de un ou la 100 de grame de făină, această cantitate fiind potrivită pentru prepararea unei porții sățioase de paste. Dacă gătești pentru mai multe persoane, nu trebuie decât să multiplici aceste cantități cu numărul participanților la masă.

       

      Dacă vrei să prepari aluatul în modul clasic, prin frământare manuală, vei avea nevoie de un recipient suficient de încăpător. Pune făina necesară în acesta, fă o gaură în mijloc cu ajutorul degetelor si adaugă oul, după ce l-ai lăsat la temperatura camerei timp de 20 de minute.

       

      Amestecă inițial ingredientele cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon și apoi frământă cu mâinile încă 15 minute sau 5-7 minute dacă folosești robotul de bucătărie.

       

      Pune apoi aluatul omogen în frigider pentru 30 de minute. Prin răcire, se va activa glutenul și coca va căpăta o textură elastică. Presară făină pe un blat din lemn și apoi frământă din nou aluatul, împarte-l în părți egale de mărimea pumnului și întinde-l bine și uniform cu făcălețul.

       

      Foile trebuie să fie cât mai subțiri. Pentru rezultate optime, după prima întindere, împăturește foaia din nou și întinde-o iar; repetă acest proces de 4-5 ori, dacă vrei ca aluatul să fie perfect omogen, întins și elastic. Folosește un cutter special pentru a le tăia și folosește-le proaspete, pune-le la uscat sau congelează-le pentru a le folosi mai târziu. 

      2. Pregătirea pastelor făinoase cu ajutorul aparatului de făcut paste

      Pregatirea pastelor cu aparatul de paste

      Un aparat de făcut paste îți poate salva mult timp dacă obișnuiești să prepari des acest aluat. Procesul este mult simplificat, timpul petrecut în bucătărie se reduce considerabil, iar forma pastelor făinoase este mereu perfectă.

      Cum prepari pastele cu ajutorul mașinii de făcut paste

       

      Cu un aparat performant la îndemână, așa cum este Viva Collection de la Philips, nu va trebui decât să pui ingredientele în recipientul special și să aștepți să se omogenizeze amestecul. Acesta nu trebuie lăsat să se odihnească, așa cum faci în cazul procesului manual, etapa de tăiere fiind tot automatizată.

       

      Aparatul are patru capete pentru diferite tipuri de paste: spaghete, penne, fettuccine și lasagna. În plus, alături de el vei primi și o carte de bucate cu rețete create de gastronomi cunoscuți, perfectă pentru a te inspira. Pastele vor fi fine, elastice și vor avea textura perfectă pentru a fi consumate proaspete, în doar câteva minute, singura ta grijă fiind curățarea ulterioară, facilă de altfel, a discurilor și a aparatului.

      3. Cum obții paste colorate și delicioase

      Paste colorate si delicioase

      Dacă vrei să îți impresionezi invitații, jumătatea sau copiii, trebuie să știi că vei face senzație la următoarea masă cu pastele făinoase colorate natural.

       

      Principiul de colorare este simplu: oul se amestecă inițial cu puțină apă minerală și, după caz, cu ingredientul care va da culoarea. Pentru că lichidul va fi mai mult, vei crește astfel și cantitatea de făină folosită pentru o porție cu aproximativ 30-40 de grame; așadar, vei folosi aproximativ 130-140 de grame de făină la un ou, o jumătate de ceașcă mică de apă minerală și agentul colorant natural.

       

      Ingredientul care va conferi culoare, dar și un plus de savoare pastelor tale, diferă în funcție de culoarea pe care vrei să o obții:

      • o sfeclă roșie de dimensiuni mici, pentru tăiței roșii;
      • un morcov mediu și o linguriță și jumătate de turmeric, pentru paste de un galben intens;
      • o linguriță de pudră de spirulină, pentru paste verzi;
      • 6-7 frunze de varză roșie, pentru tăiței de culoare indigo.

       

      Indiferent de culoarea dorită, ingredientele care vor da pigmentul se vor amesteca cu oul și apa în blender, înainte de adăugarea făinii. Atât sfecla, cât și morcovul sau frunzele de varză pot fi fierte înainte de pasare, însă vor fi scurse bine și răcite înainte de amestecarea cu oul.

      4. De ce să prepari paste făinoase acasă în detrimentul celor din comerț

      Cartofi prajiti bavarezi

      Există o serie întreagă de motive pentru a-ți prepara singur pastele făinoase, indiferent dacă ai de gând să gătești o ciorbă cu tăiței de casă, o lasagna tradițional italiană sau o porție de spaghete delicioase.

       

      În primul rând, trebuie să știi că adevărații bucătari din Italia preferă, la rândul lor, această variantă. Iar părerea experților contează întotdeauna! Motivele pentru care pastele preparate în casă sunt favoritele cunoscătorilor sunt numeroase și încep cu prospețimea produsului.

       

      În al doilea rând, textura pastelor proaspete este cu totul diferită față de cea a pastelor uscate și comercializate în magazine. Acestea sunt mai elastice și se prepară în doar câteva minute, iar prepararea tradițională al dente va fi cu atât mai apreciată.

       

      În al treilea rând, gustul pastelor preparate în casă nu se compară cu al celor uscate, indiferent de calitatea celor din urmă. Iar dacă optezi pentru variantele colorate natural și adaugi în aluat și condimentele tale preferate, poți reinventa complet acest preparat.

       

      Poți prepara cu ușurință paste făinoase acasă, mai ales dacă ai la dispoziție un aparat pentru prepararea acestora, care te va ajuta să obții textura, finețea și forma perfecte. Pastele sunt ușor de pregătit, pot fi asezonate cu o mulțime de alte ingrediente și sunt mereu o soluție perfectă pentru musafiri. Trebuie doar să găsești sau să improvizezi rețetele perfecte și masa va fi gata într-un timp foarte scurt.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.