Covoarele armonizează plăcut o cameră, dau personalitate și creează echilibru în amenajarea spațiului. Cu toate astea, un covor absoarbe ușor praful și se murdărește mai repede decât ne dorim. În acest articol îți recomandăm cele mai eficiente metode de curățare a covorului și îți oferim sfaturi folositoare despre întreținerea lui.
În funcție de tipul covorului, de gradul de murdărire și de perioada care a trecut de când a fost curățat, există două tipuri de curățare:
În funcție de tipul de fibre din care sunt confecționate, covoarele vor avea de nevoie de o atenție deosebită:
Covoarele din materiale naturale oferă o senzație foarte plăcută la atingere și sunt ideale într-un dormitor, birou sau living. Totuși, nu este indicat să le așezi în bucătărie sau în camera copiilor, acolo unde accidentele sunt mai des întâlnite. Iată ce tipuri de materiale naturale se folosesc în fabricarea covoarelor:
Covoarele din țesături sintetice înlocuiesc cu succes un material natural și sunt mai ușor de întreținut și de curățat de pete și murdărie. Iată ce tipuri de materiale sintetice se folosesc la fabricarea covoarelor:
Dacă invitații au scăpat pe covorul tău vin roșu sau cafea, nu este cazul să îl consideri compromis. Aplică sfaturile de mai jos cu încredere, pentru a te bucura în continuare de covorul tău: ● Dacă mobilierul greu ți-a lăsat urme pe covor, acestea pot fi îndepărtate cu câteva cuburi de gheață; ● Când covorul și-a pierdut vitalitatea și culoarea, presară puțină sare, las-o să acționeze o oră și apoi aspiră; ● Petele de grăsime se scot ușor cu soluții pe bază de săpun și spirt; ● Guma de mestecat se dezlipește mai ușor de pe covor dacă pui un cub de gheață pe ea; ● Blana de câine sau de pisică se îndepărtează cu un burete umed, după ce ai aspirat în prealabil covorul; ● Petele mai vechi se scot cu soluții pe bază de oțet (atenție la materialul covorului și la cerințele acestuia, pentru a nu se păta); ● Petele de alcool, ceai, cafea și rugină se scot cu soluții pe bază de sare. Citește și Curățarea parchetului și a gresiei: sfaturi pas cu pas, ingrediente și soluții naturale pentru podele curate și bine întreținute
Iată cum să cureți corect covorul, pentru a nu avea în casă o sursă constantă de praf și acarieni: Pasul 1 - înlăturarea prafului cu ajutorul unui aspirator; Pasul 2 - testează soluția de curățat înainte de a o aplica pe covor și verifică dacă ai instrucțiuni de curățare pe eticheta carpetei; Pasul 3 - curăță în profunzime, îndepărtează petele și apoi usucă covorul.
Iată ce ingrediente poți mixa din propria bucătărie pentru a crea o soluție eficientă de curățat covorul:
Atenție! Pentru a nu inhala vaporii de amoniac, folosește o mască sau o eșarfă și deschide fereastra! Fă un test înainte pe o bucată de covor ca să vezi dacă rezistă culorile și țesătura.
Indiferent de soluția aleasă, ține cont de sfaturile de mai jos pentru a avea un covor curat: Pentru un covor bine întreținut, curăță-l periodic, mai ales dacă se află într-o zonă expusă traficului și murdăriei - bucătărie, baie, hol -, și apelează la o spălătorie pentru curățatul profesionist ori de câte ori murdăria persistă chiar dacă ai folosit soluții speciale. Sursă foto: Philips, Shutterstock
Sănătate și dietă
Iti doresti mancare vegetariana de Craciun? Lasa-te inspirat de cele mai bune idei ale lui Chef Philips pentru masa de Craciun – totul cu vegetale!
Află mai multeÎngrijirea casei
Cum cureti si dezinfectezi podeaua cu ingrediente pe care le ai acasa ► Solutii naturale de curatenie ► Cum pastrezi podeaua curata mai mult timp
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue