0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum cureti si dezinfectezi podeaua cu ingrediente pe care le ai acasa ► Solutii naturale de curatenie ► Cum pastrezi podeaua curata mai mult timp

      Curățenie

      Curățarea și dezinfectarea podelelor cu soluții naturale

      Există numeroase motive pentru care folosirea soluțiilor de curățare naturale sunt o alternativă ideală la cele achiziționate din comerț. Nu doar că sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, ci sunt și mai sigure pentru întreaga familie, fiind potrivite pentru orice buget. Cu doar câteva ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai deja acasă, poți să prepari soluții cu care vei curăța rapid orice tip de podea.

      1. Ce ingrediente poți să folosești ca să prepari soluții de curățare naturale

       

      Pentru prepararea unei soluții de curățare în casă, iată câteva dintre cele mai eficiente ingrediente pe care poți să le folosești și care sunt beneficiile fiecăruia:

       

      • Oțetul este un agent de curățare bun la toate, indiferent că vrei să cureți podele, geamuri sau să dezinfectezi toaleta și chiuveta. Acest ingredient nu este toxic și chiar dacă inițial are un miros puternic acesta se va risipi în câteva minute. După ce ai curățat podeaua, poți lăsa fereastra deschisă dacă mirosul te deranjează prea tare. Ține totuși cont că oțetul este acid și poate ataca stratul protector din lac dacă este folosit în mod repetat pe suprafețele din lemn.
      • Alcoolul etilic (spirtul) are proprietăți dezinfectante și curăță eficient orice tip de suprafață. Ține cont că este inflamabil și că are un miros puternic, așa că este recomandat să aerisești bine camera atunci când faci curățenie.
      • Bicarbonatul de sodiu nu este toxic și nu conține alergeni, așa că poate fi folosit fără grijă pentru curățarea podelelor din casă. Deoarece este abraziv, poate fi folosit pentru îndepărtarea murdăriei uscate sau a petelor de grăsime de pe podeaua din bucătărie. Pentru mai multă eficiență, adaugă în soluția de curățare, pe lângă bicarbonatul de sodiu, și puțin suc de lămâie.
      • Sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru curățenie, deoarece are proprietăți antibacteriene și nu atacă suprafețele. În plus, mirosul de lămâie va împrospăta toată casa.

      2. Sfaturi pentru o curățare eficientă și cum să menții podelele curate mai mult timp

       

      Chiar dacă ne place să avem o casă curată, nu avem întotdeauna timp să facem curățenie. Așa că, pentru o curățare eficientă și care se va menține mai mult timp, ține cont de următoarele sfaturi:

      • folosește covoare ca să protejezi podeaua;
      • pune un covoraș la intrare ca să împiedici pătrunderea murdăriei de afară în casă;
      • dacă ai parchet în casă, ai grijă la cantitatea de apă pe care o folosești atunci când faci curățenie; apa în exces este absorbită printre îmbinări și poate determina umflarea și deteriorarea rapidă a podelei;
      • păstrează un nivel optim de umiditate în locuință ca să previi formarea mucegaiului, dar și deteriorarea parchetului. Pentru un aer curat poți folosi un purificator și umidificator 2 în 1 care controlează nivelul de umiditate din aer și, în același timp, purifică aerul din locuință.


      Totodată, înainte să speli podeaua cu soluția naturală preparată de tine, folosește un aspirator ca să elimini cât mai bine praful din zonele greu accesibile sau din colțurile camerei. Ca să îți ușurezi munca, poți opta pentru un aspirator vertical cu mop integrat care poate să curețe toate tipurile de suprafețe, cu filtru care reține peste 90% din particulele ultrafine, pentru un aer curat în casă. În rezervorul de apă poți să adaugi detergenți neagresivi pentru o curățare mai eficientă și poți să folosești atât apă rece, cât și apă caldă.

      PowerPro Aqua
      SpeedPro Max Aqua Aspirator vertical fără fir

      3. Rețete de soluții naturale de curățat în funcție de tipul podelei

       

      Iată cum poți combina ingredientele pe care le ai la îndemână acasă ca să prepari soluții naturale pentru curățarea podelei:

      Soluție pentru curățarea oricărui tip de podea

       

      Această soluție de curățare naturală este potrivită pentru orice tip de suprafață, indiferent că e vorba de pachet din lemn, linoleum sau gresie:

       

      • 2 căni cu apă caldă
      • ½ cană cu oțet de mere
      • ¼ alcool etilic (spirt)
      • 3 picături de săpun lichid, care să nu conțină agenți de hidratare sau înălbitor
      • 5-10 picături de ulei esențial, după preferințe

       

      Combină toate ingredientele de mai sus într-un vas încăpător. Toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator și agită bine înainte de folosire. Pulverizează soluția pe suprafețele pe care vrei să le cureți și spală apoi cu un mop.

      Soluție pentru curățarea parchetului

       

      Parchetul laminat poate fi curățat zilnic cu puțină apă călduță, însă atunci când este foarte murdar poți prepara următoarea soluția naturală. Pe lângă faptul că va îndepărta murdăria, această soluție este ideală și pentru lustruirea podelei, oferindu-i un luciu natural:

       

      • 3 litri de apă călduță
      • ¾ cană cu ulei de măsline
      • ½ cană cu suc de lămâie

       

      Amestecă toate ingredientele într-un găleată. Folosind un mop curat, șterge bine podeaua de lemn și lasă să se usuce. La final, parchetul va fi curat și va străluci.

      Soluție pentru curățarea linoleumului

       

      Aceste suprafețe sunt ușor de întreținut, însă, din când în când, este necesar să folosești o soluție specială de curățare ca să îndepărtezi murdăria acumulată:

       

      • 2 căni de apă călduță
      • 2 căni de oțet
      • 5-10 picături de ulei esențial (mentă, lavandă etc.)

       

      Amestecă ingredientele într-o găleată sau într-un recipient cu pulverizator; ambele variante sunt la fel de eficiente. Aplică soluția pe suprafața de linoleum și lasă să se usuce, fără să clătești.

      Soluție pentru curățarea gresiei

       

      Pentru suprafețele cu gresie din casă, această soluție naturală de curățare te ajută să îndepărtezi ușor murdăria și poate fi folosită cât de des e nevoie:

       

      • 3 litri de apă caldă
      • ¾ oțet
      • 1 ceașcă de bicarbonat de sodiu

       

      Adaugă toate ingredientele într-un vas încăpător și amestecă bine până când se dizolvă bicarbonatul de sodiu. Toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator și aplică treptat pe suprafața pe care vrei să o cureți. Apoi înmoaie mopul într-o soluție formată din 10 căni cu apă caldă și o cană cu oțet și șterge podeaua din gresie. Lasă să se usuce bine.

      Soluție naturală pentru lustruirea podelei

       

      După ce ai curățat podelele din casă, poți prepara și o soluție naturală pentru lustruire. Ai nevoie de:

       

      • ½ ceașcă de suc de lămâie
      • ¾ ceașcă de ulei de măsline
      • 3 litri de apă călduță

       

      Amestecă toate ingredientele într-o găleată și, folosind un mop curat, aplică soluția pe suprafețele curățate în prealabil. Pentru mai mult parfum, poți adăuga și câteva picături de ulei esențial de mentă.

      Soluție pentru dezinfectarea podelelor

       

      Această soluție naturală pentru dezinfectare o poți folosi în baie, dar și pe alte suprafețe care au nevoie de curățare în profunzime:

       

      • 3 litri de apă caldă
      • ¼ cană de Borax

       

      Pune cele două ingrediente într-o găleată și amestecă bine până când se dizolvă pudra de Borax. Această pudră este un dezinfectant eficient care va reuși să îndepărteze orice tip de murdărie. După ce ai curățat suprafețele murdare, e necesar să clătești bine podeaua cu apă curată.

       

      Folosirea ingredientelor naturale ca să prepari soluții pentru curățarea podelelor este o metodă simplă să menții casa curată, să ai grijă de bugetul tău și să creezi un mediu curat și sigur pentru întreaga familie.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.