0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Cum menții un aer curat și sănătos în locuință.
    9 soluții practice și eficiente

     

    Calitatea aerului pe care îl respirăm acasă este esențială pentru sănătatea noastră. Conform Agenției de Protecție a Mediului, aerul din interiorul locuinței este mult mai poluat decât cel de afară. Mucegaiul, particulele fine de praf, părul de animale și alergenii sunt câțiva dintre factorii poluanți care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a întregii familii.
     

    Simptome precum durerile de cap, ochii uscați sau oboseala pot fi un semn al calității scăzute a aerului. Iar cum petrecem o mare parte din timp acasă, alături de cei dragi, este cu atât mai important să respirăm un aer curat. Mai jos am pregătit sfaturi utile care să te ajute să te bucuri de un aer mai curat la tine acasă:

    Cum mentii un aer curat in locuinta

    Deschide ferestrele 

     

    Aceasta este una dintre cele mai simple metode să aerisești casa și să reduci cantitatea de agenți poluanți acumulați în interior. Lasă ferestrele deschise dimineața timp de cel puțin cinci minute și, eventual, poți aerisi încăperile și seara, înainte de culcare.

    Curăță aparatul de aer condiționat 

     

    Curățarea dispozitivului de aer condiționat nu este necesară doar pentru o funcționare optimă, ci și pentru protejarea sănătății celor din casă. În timp, în filtrele acestuia se acumulează praf, alergeni și bacterii care pot ajunge în aerul pe care îl respirăm.
     

    De regulă, dacă aerul condiționat funcționează doar pe perioada verii, aparatul trebuie curățat o dată pe an. Dacă îl folosești și iarna, pentru încălzirea locuinței, e necesar să îl cureți o dată la șase luni.

    Purifică aerul 

     

    O soluție la îndemână ca să elimini cu ușurință alergenii, particulele de praf, microbii și sporii de mucegai este folosirea unui purificator de aer. Aerul este absorbit și apoi trecut printr-un filtru care îndepărtează 99,97 % din particulele ultrafine, fiind ulterior eliminat înapoi în încăpere mult mai curat și mai sănătos. Un produs potrivit în acest sens ar putea fi purificatorul de aer Philips seria 4000i, care purifică aerul în mai puțin de 6 minute. 

    Purifică aerul
    3000i Series Purificator de aer

    Menține umiditatea optimă 

     

    Umiditatea din locuință poate influența poluarea din locuință. Din acest motiv este recomandat să menții un nivel optim de umiditate, între 40% și 60%, pentru un confort sporit în casă. În perioada iernii, încălzirea din locuință poate duce la uscarea aerului. Folosește un umidificator care îți permite să reglezi nivelul ideal de umiditate și să respiri un aer mai sănătos.

    Series 2000 Umidificator de aer

    Optează pentru produse de curățare naturale 

     

    Produsele clasice de curățare conțin substanțe și chimicale care pot irita pielea, dar și căile respiratorii. O alternativă mult mai sănătoasă este să folosești produse bio de curățare sau chiar să alegi ingrediente naturale pe care le ai acasă, precum bicarbonat de sodiu, oțet sau zeama de lămâie. Poți prepara soluții cu care să cureți chiuveta, aragazul, frigiderul sau mașina de spălat vase.

    Schimbă des așternuturile și curăță covoarele

     

    Toate bacteriile, particulele de praf și alergenii se pot impregna cu ușurință în materialele textile. Pentru un somn odihnitor și sănătos este recomandat să schimbi săptămânal așternuturile de pe pat și să le speli la o temperatură ridicată. Totodată, curăță covoarele în mod regulat ca să elimini substanțele dăunătoare care se acumulează în țesături.

    Decorează casa cu plante 

     

    Pe lângă rolul decorativ, plantele sunt considerate un filtru de aer natural deoarece pot elimina și păstra un aer curat în interiorul casei, așa cum au dovedit studiile și cercetările celor de la NASA din anul 1989. Printre plantele care pot absorbi toxinele din aer cele mai eficiente sunt crinul păcii, dracaena reflexa, sansevieria trifasciata sau limba soacrei, arborele de jad și bromelia. E recomandat să avem cel puțin două ghivece cu plante pentru fiecare nouă metri pătrați.

    Decorează casa cu plante

    Folosește uleiuri esențiale

     

    Anumite uleiuri esențiale, așa cum este uleiul de arbore de ceai, pot reduce bacteriile din aer, în timp ce uleiurile esențiale de eucalipt, rozmarin sau cuișoare este eficient în reducerea numărului de acarieni. Poți folosi difuzoare speciale pentru uleiuri ca să respiri un aer mai curat și să te bucuri de beneficiile aromaterapiei la tine acasă.

    Curăță în mod regulat părul de animale 

     

    Dacă ai animale de companie, este important să le îngrijești corect ca să reduci cantitatea de păr care cade, mai ales primăvara, în perioada de năpârlire. Periază părul animalelor cu o perie specială o dată la două-trei zile și curăță cât mai des firele de păr de pe covoare, pat sau canapea.
     

    Citește și Cum scapi de părul de animale din casă. Ghid util cu sfaturi și soluții practice

    Sursă foto: Philips, Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.