0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Pasii corecti pentru igienizarea si dezinfectarea rufelor ► Cum alegi produsele potrivite ► Solutii naturale care dezinfecteaza eficient hainele ►

      Ghid pentru igienizarea și dezinfectarea hainelor

      Ghid pentru igienizarea și dezinfectarea hainelor
      - sfaturi utile pentru sănătatea ta

       

      Riscurile de infecții sunt în creștere semnalează un studiu publicat in National Center for Biotechnology Information. Ceea ce ne menține sănătatea și este cea mai bună metodă de prevenire a bolilor este o igienă corectă, respectată cu strictețe.

       

      Zilnic intri în contact cu diferite microorganisme dăunătoare, pe care nu le vezi, dar care îți afectează sănătatea. Cele mai multe dintre ele se regăsesc pe lenjerie, haine și în mașina de spălat, iar cel mai rapid mod prin care bacteriile sunt distruse este dezinfectarea hainelor.

       

      Virusurile și bacteriile se transmit prin intermediul fluidelor corporale care rămân în haine, dacă nu sunt igienizate corect. Înainte de fiecare spălare este bine să fii atentă la următoarele aspecte:

      • Întotdeauna verifică eticheta hainelor pentru instrucțiuni de spălare
      • Urmărește instrucțiunile de folosire a detergentului
      • Apa rece scoate urmele de pe haine, dar nu le dezinfectează, petele vor dispărea dar nu și bacteriile
      • Dacă o persoană din familie este bolnavă, spală hainele (de preferat, separat) la o temperatura ridicată (90 de grade Celsius) dacă hainele permit asta.

      Însă și după spălare poți avea grijă de haine, prin folosirea unui aparat de călcat vertical cu abur, ce ajută la reîmprospătarea si igienizarea țesăturilor. Aburul continuu îndepărtează mirosurile şi distruge până la 99,9%* din bacterii, lucru posibil cu un aparat de călcat de tipul Philips Steam&Go. De aspână la 99,9%* din bacterii, lucru posibil cu emenea, este util pentru a reîmprospăta și igieniza mobilierul tapițat, canapelele, fotoliile, pernele, perdelele și draperiile.un aparat de călcat de tipul Philips Steam&Go.

      Aparat de calcat vertical cu abur portabil Philips Steam Go Plus GC362/80
      Steam&Go Aparat de călcat vertical portabil cu aburi

      1. Dezinfectarea hainelor albe

      Hainele albe

      Lenjeria intimă, prosoapele și lenjeriile de pat sunt cele mai mari purtătoare de bacterii. De aceea, nu trebuie să amesteci niciodată în mașina de spălat lenjeria intimă cu prosoapele de bucătărie sau cu hainele copiilor.

       

      Programele scurte de spălare și temperaturile joase, de 30 de grade Celsius, nu sunt suficiente pentru distrugerea bacteriilor și chiar creează condiții favorabile pentru înmulțirea lor.

       

      În cazul hainelor albe, dacă ai verificat eticheta cămășilor și materialul nu permite spălarea la o temperatura mai ridicata de 30-40 de grade Celsius este bine sa folosești clorul pentru igienizare. Clorul este indicat să-l combini înainte de folosire cu două părți de apă fierbinte ca să fie mai eficient. Apoi îl adaugi în mașina de spălat alături de un detergent normal, care obligatoriu să nu conțină agenți de înălbire pe baza de oxigen activ sau clor.

       

      După ce ai spălat hainele este recomandat să fie uscate afară, la soare și călcate.

       Pentru rufele albe poți folosi cu succes și bicarbonatul de sodiu- adaugă o lingură, alături de detergent,pentru o mai bună igienizare.

      2. Dezinfectarea hainelor colorate

      Hainele colorate

      Hainele colorate reprezintă o provocare atunci când vorbim despre dezinfectarea rufelor. Dezinfectantul standard- clorul este nerecomandat în acest caz, pentru că le deteriorează și le decolorează.

      Apa foarte fierbinte (90 grade Celsius) este un bun dezinfectant, dar unele materiale se decolorează la temperaturi ridicate sau favorizează subțierea țesăturii.

       

      Separă lenjeria colorată și verifică eticheta, apoi adaugă o doză de borax peste detergentul folosit pentru a crește eficiența igienizării. În ceea ce privește detergentul este recomandat să îl folosești pe cel pentru rufe colorate.

      Un alt ingredient care chiar potențează culorile este oțetul alb: adaugă o ceașcă în sertarul pentru balsam și te vei bucura de haine curate și colorate.

      3. Dezinfectarea hainelor bebelușilor

      Hainele bebelusilor

      Dacă dorim să folosim înălbitorul sau dezinfectantul obișnuit pentru hainele micuțului, este posibil să nu fie o ideea atât de bună. Acestea îi pot afecta pielea sensibilă iar ca efect secundar pot apărea  erupții cutanate. Acestea fiind spuse, cel mai bun sfat este să speli hainele cu apă la temperatură ridicată și să folosești ocazional dezinfectantul.

       

      Bacteriile se strâng pe haine în timpul activităților de zi cu zi. Un bebeluș strânge pe hăinuțe diverse pete: de lapte, suc, piureuri de tot felul și poate chiar secreții nazale și este recomandat ca hăinuțele sale să fie spălate separat și fără detergenți cu miros puternic.

       

      Atenție trebuie să acorzi bacteriilor provenite din materiile fecale. Acestea nu mor foarte ușor și trebuie să dezinfectezi foarte bine scutecele textile (refolosibile). Bacteriile din țesături nedezinfectate la timp vin în contact cu pielea bebelușului și îi pot afecta sănătatea.

      Prin urmare, este esențial ca hainele bebelușului tău să nu fie doar vizibil curățate, ci și temeinic dezinfectate.

      4. Dezinfectarea lenjeriei de pat

      Lenjeria de pat

      Lenjeria de pat ascunde cantități de piele moartă, praf și acarieni. Pe timpul nopții corpul transpiră și lenjeria absoarbe transpirația care nu doar face țesătura să miroasă urât, dar o și îngălbenește și provoacă înmulțirea bacteriilor.

       

      Cel puțin o dată pe săptămână este necesar să speli lenjeria de pat și să o înlocuiești cu una curată.

      Cel mai indicat material pentru lenjeria de pat este bumbacul 100%. Acesta se poate curăța și dezinfecta ușor, suportând cicluri de spălare la temperaturi mai ridicate.

      5. Soluții naturale

      Solutii naturale

      Pielea sensibilă a bebelușilor, diferite afecțiuni dermatologice alături de grija față de natura pe care îți dorești să o protejezi te pot opri să folosești compuși care agresează atât mediul cât și pielea. Cea mai eficientă soluție naturală este expunerea hainelor la lumina soarelui și uscarea acestora în aer liber. Radiațiile UV ucid bacteriile în numai 30 de minute.

       

      Există și o mulțime de alte soluții naturale care îți permit să dezinfectezi eficient orice tip de îmbrăcăminte:

      Bicarbonatul de sodiu

       

      Poate fi folosit dizolvat în apă sau amestecat cu detergentul obișnuit, direct pe haine sau adăugat în mașina de spălat. Acesta elimină mirosul neplăcut de fum și îndepărtează petele galbene de pe gulerul sau mânecile cămășilor albe. Bicarbonatul de sodiu este antifungic așa că este un excelent agent dezinfectant.

      Uleiul de pin sau de eucalipt

       

      Pe lângă efectele antibacteriene oferă și un miros plăcut și persistent, putând fi folosit atât în apă caldă, cât și în apă rece. Poate fi picurat în spațiul destinat balsamului de rufe, dacă speli la mașina de spălat, sau se poate prepara o soluție în care se înmoaie lenjeria de pat: apă caldă în care ai pus douăzeci de picături de ulei esențial de eucalipt.

      Uleiul din arbore de ceai

       

      Este foarte eficient în dezinfectarea sau tratarea anumitor infecții. Tot ce trebuie să faci este să adaugi doar două lingurițe de ulei din arbore de ceai în timpul ciclului de spălare, alături de detergent.

      Extractul din semințe de grapefruit

       

      Este un produs antibacterian și antifungic care neutralizează agenții patogeni prezenți în țesături. Este suficient să folosești o linguriță de extract din semințe de grapefruit în timpul clătirii hainelor.

      Apă oxigenată și borax

       

      Alăturarea celor două ingrediente formează o soluție eficientă pentru dezinfectarea țesăturilor. Acest amestec înlocuiește cu succes clorul care este agresiv cu pielea și poate declanșa reacții alergice.

      Dacă vrei să încerci această variantă amestecă patru căni de apă oxigenată cu o cană de borax și pune amestecul în cuva mașinii de spălat.

      Oțetul alb

       

      Este un ingredient pe care, cu siguranță, îl întâlnim în orice bucătărie și reprezintă cea mai economică variantă de dezinfectant eficient. Acesta are puterea să distrugă bacteriile, ciupercile și virusurile prezente în țesături. Folosește jumătate de cană de oțet în timpul ciclului de clătire și îți vei reîmprospăta hainele.

      6. Soluții chimice

      Solutii chimice

      ●     Clorul

      Înălbitorul de rufe te ajută să dezinfectezi hainele și să scoți petele dificile, dar ai grijă ca pielea ta să nu intre în contact direct cu acesta, pentru că este o substanță toxică. Concentrația ridicată de hipoclorit de sodiu atacă pielea și căile respiratorii. Folosește mănuși și diluează de fiecare dată clorul în apă fierbinte

       

      ●     Detergentul

      Are o putere de spălare ridicată, superioară săpunurilor, deoarece conține aditivi cu rol de curățare, care ajută la îndepărtarea petelor de murdărie. Acesta poate fi lichid sau pudră, pentru spălarea manuală sau automată.

       

      ●     Dezinfectantul lichid

      Acesta se adaugă în mașina de spălat, alături de detergent, pentru a crește eficiența igienizării și pentru a distruge bacteriile și mirosurile neplăcute. Se pretează oricărui tip de material și oricărei culori.

      7. Uscătorul de rufe

       

      Programul unui uscător de rufe durează, în medie, o oră iar acest lucru îți poate salva timp prețios în zilele de iarnă sau în cele ploioase. Dacă îți usuci hainele afară, acestea pot aduna microorganisme, praf, păr de animale și chiar paraziți care intră apoi în contact cu pielea ta.

       

      Praful și alergenii din aer creează probleme respiratorii și este recomandat să eviți uscarea rufelor în zonele cu un grad mare de poluare. Pe lângă uscarea rufelor într-un timp scurt, uscătorul de rufe are și rolul de a igieniza țesăturile.

      8. Fierul și stațiile de calcat

      Igienizarea hainelor cu Statia de calcat cu abur Philips PerfectCare Elite GC9682/80

      Hainele călcate au un aspect curat și ordonat. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care se recomandă călcarea rufelor. Aburul fierbinte și puternic pătrunde adânc în țesături, ajutând la igienizarea hainelor și oferind un plus de siguranță.

       

      Stațiile de călcat oferă un jet de abur puternic, ce asigură nu doar igienizarea hainelor, ci și îndepărtarea eficientă a celor mai încăpățânate cute. În plus, poți să calci orice material, de la blugi la mătase, fără risc de arsuri.

      PerfectCare Elite Plus Staţie de călcat cu abur

      9. Trucuri pentru o dezinfectare eficientă

      Trucuri pentru dezinfectare eficienta

      Obținerea unor haine impecabile este simplă dacă folosești câteva trucuri eficiente și produsele potrivite. O să-ți fie mai ușor să ai hainele mereu curate dacă pui în aplicare aceste trucuri:

      Spală la temperaturi de peste 50 grade Celsius 

       

      De cele mai multe ori oamenii sunt tentați să folosească ciclul rapid de spălare, la 30 de grade, din lipsă de timp, dar nu mulți cunosc faptul că nicio bacterie nu este distrusă la acea temperatură. Majoritatea bacteriilor au nevoie de o temperatură de peste 50 de grade Celsius - de exemplu, Candida albicans are nevoie de 70 de grade Celsius pentru a fi distrusă.

      Nu uita de curățarea mașinii de spălat

       

      Pentru dezinfectarea mașinii de spălat poți folosi atât soluții de curățare din comerț, cât și soluții naturale. Cea mai simplă recomandare este ca o dată pe lună să torni un litru de oțet în spațiul pentru detergent și să programezi mașina de spălat la un ciclu de spălare la 90 de grade Celsius.

      Atenție la îmbrăcămintea voluminoasă și la sortare

       

      Dacă dorești să speli haine albe sau colorate voluminoase, cum ar fi gecile sau paltoanele este indicat să apelezi la curățătorii profesionale care folosesc curățarea cu abur și dezinfectează în profunzime.

       

      Un alt sfat folositor este să speli separat lenjeriile de pat, lenjeria intimă, ciorapii, cârpele de bucătărie și hainele copiilor.

       

      În același timp, hainele persoanelor bolnave trebuie spălate separat și la temperaturi de peste 60 grade Celsius.

      Ai grijă la frecvența dezinfectării

       

      Frecvența depinde de tine și de mediul în care lucrezi (dacă lucrezi într-un spital, dezinfectarea se face zilnic). Repetă această operațiune de igienizare a hainelor la schimbarea anotimpurilor, pentru hainele voluminoase. De asemenea, este recomandat ca înainte de a pune la păstrare hainele pentru anul viitor, mai întâi să le igienizezi și să le protejezi de praf și de mucegai.

       

      Prevenirea bolilor de sezon se poate face și printr-o igienă personală atentă și prin respectarea regulilor simple de întreținere și dezinfectare a hainelor pe care le purtăm zilnic.

      *Testat de o agenţie externă pentru tipurile de bacterii Escherichia coli 8099, Staphylicoccus aureus ATCC 6538 şi Canidia albicans ATCC 10231 cu un timp de călcare cu abur de 1 minut.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      • Îngrijirea casei
        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Află mai multe
        Mai multe:
      • Sănătate și dietă
        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Iti doresti mancare vegetariana de Craciun? Lasa-te inspirat de cele mai bune idei ale lui Chef Philips pentru masa de Craciun – totul cu vegetale!

        Află mai multe
        Mai multe:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.