0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Tot ce trebuie să știe un bărbat despre bărbierit. Sfaturi, stiluri și produse utile


      Bărbieritul este un ritual în sine, iar unii bărbați își încep aproape fiecare zi cu el ► Află din acest articol dedicat exclusiv bărbaților cum să execuți un bărbierit ca la carte, mai bine ca în barber shop ►

      Descopera tot ce trebuie să știe un bărbat despre bărbierit. Sfaturi, stiluri și produse utile

      1. Bărbieritul - necesitate sau aspect influențat de modă?

       

      Bărbieritul este un ritual masculin prin definiție. Este pentru mulți bărbați un obicei cotidian, așa cum este machiatul pentru femei și un mod prin care orice bărbat își poate personaliza stilul și aspectul fizic. Pentru look-ul perfect, nu uita să apelezi și la ajutorul tehnologiei, alegând aparatul de barbierit performant, potrivit nevoilor tale.

       

      În funcție de stilul fiecărui bărbat, dar și de ritmul de creștere al părului facial, bărbieritul poate fi o necesitate sau pur și simplu un mod de a crea un look aparte. De la tenul perfect ras, la mustăți dese, la barba de lumbersexual, fiecare decadă a fost definită de un anumit trend din acest punct de vedere. Staruri de cinema, soliști celebri sau personalități din lumea politică au aderat la aceste trenduri sau și-au creat stiluri definitorii folosindu-se de acest accesoriu masculin - părul facial. De la barba cu perciuni proeminenți a lui Lincoln, la mustața a la Chaplin, la barba lui Chuck Norris, aproape fiecare stil a fost definit de câte o personalitate celebră.

      Când au început bărbații să se bărbierească

       

      Istoria bărbieritului se poate spune că a început cu câteva zeci de mii de ani în urmă, când bărbații își retezau părul cu ajutorul marginilor de la scoici. În jurul anului 3000 î.Hr. s-au inventat primele instrumente de bărbierit din cupru. Briciul este fabricat și comercializat încă din secolul 18 în Marea Britanie, iar la 1900 în SUA frizeriile în care se aranjau și bărbile (barber shops) deveniseră deja comune.

       

      Frederick and Otto Kampfe este numele care se leagă de inventarea și patentarea în 1876  a primului aparat de ras. După aproape două decenii, o companie americană inventa și comercializa lamele de ras cu două tăișuri, care se utilizau la aparatele de ras și erau schimbate periodic. În 1970, o altă invenție revoluționa acest ritual masculin prin lansarea aparatului de ras din plastic prevăzut cu lamă, precursorul aparatului de ras de unică folosință pe care îl cunoaștem azi cu toții.

       

      Restul e istorie, am putea spune, pentru că la fiecare câțiva ani a mai fost lansat câte un produs nou, care făcea bărbieritul mai simplu, mai sigur din punct de vedere al iritatiei dupa ras și mai rapid.

      barbieritul

      2. Cosmetice și aparate pe care trebuie să le ai pentru un bărbierit perfect

       

      Cel mai probabil ai deja o idee despre ce instrumente și cosmetice sunt necesare pentru un bărbierit comod. Totuși, e util să știi de ce îți trebuie fiecare dintre aceste produse și să îți dai seama ce ți se potrivește cel mai bine ție. Iată, așadar, care sunt lucrurile necesare unui bărbat care își dorește un bărbierit impecabil.

      Spumă, gel sau cremă de bărbierit. Cum alegi

       

      Crema de bărbierit a fost utilizată de decenii întregi, în vreme ce spuma și gelul sunt produse mai noi. În general, fiecare bărbat alege un produs după propriile afinități și nu se poate spune cu exactitate că spuma e mai bună sau mai puțin bună decât crema. Cele mai importante sunt ingredientele din aceste produse cosmetice. Când ești în căutarea unui astfel de produs, citește lista de ingrediente cu mare atenție. Chiar dacă ți se pare o corvoadă, vei observa că există o mare diferență între o spumă oarecare apucată în grabă de pe raftul supermarketului și un produs cu ingrediente cât mai naturale, cu agenți de hidratare și protecție a pielii.

       

      Alege cosmetice care să nu conțină alcool și, de preferat, chiar produse dermato-cosmetice pentru bărbați. Poți chiar să alegi și un săpun 100% natural, cu uleiuri esențiale și ingrediente naturale cu efect emolient, cremele care conțin glicerină sunt o opțiune de luat în calcul, deoarece vor înmuia firele de păr. Mergi pe produse fără parfum, acesta este trecut pe etichetă sub un singur termen, dar de fapt ascunde un adevărat cocktail de substanțe sintetice. Chiar dacă produsele naturale sau dermato-cosmetice sunt mai scumpe, vei observa că ele merită din plin acei câțiva zeci de lei în plus.

      Perie pentru întinsul cremei sau spumei - necesitate sau moft?

       

      Deși unii ar spune că este un moft, peria pentru întinsul cremei sau pămătuful, cum vrei să-i spui, te va ajuta foarte mult atât pentru a aplica produsul ales, cât și pentru a înmuia mai bine firele de păr. Este un accesoriu absolut necesar și care ar trebui să facă parte din arsenalul de bărbierit al oricărui bărbat. Cele mai bune astfel de perii de bărbierit sunt cele din păr natural de bursuc.

      Aparat de ras vs. mașină de ras. Pentru ce să optezi?

       

      Când vine vorba despre alegerea dintre aparatul de ras și mașina de ras, totul ține de preferințe. Briciul de bărbierit câștigă și el teren, însă rămâne un accesoriu de nișă, mai mult utilizat de cunoscători. Pentru un brici de bărbierit cu adevărat bun vei avea nevoie de un buget considerabil, iar pentru a avea rezultate apropiate de cele obținute cu mașina sau aparatul, va trebui să-l ascuți în mod constant.  

       

      Mașina de ras este de regulă opțiunea mai comodă și mai rapidă, însă și aparatul are adepții săi. Mașina de ras permite, în plus, și atașarea unor accesorii pentru cei care preferă diferite modele de barba, ciocul sau alte moduri de a aranja părul facial.


      Există și accesorii de bărbierit care înglobează ambele opțiuni. One Blade este un exemplu în acest sens - tunde, conturează și rade barba. Mai jos poți vedea o demonstrație a modului în care funcționează acest aparat:

      Cum functioneaza OneBlade

      Aftershave-ul. Cum îl alegi pe cel mai bun pentru tine

       

      Deși majoritatea loțiunilor aftershave conțin alcool, este de preferat să alegi una fără acest ingredient care poate irita și usca tenul. Stai departe și de loțiunile de după bărbierit cu prea mult parfum în ele și optează pentru produse care conțin uleiuri esențiale și le conferă o aroma discreta - de regulă se folosesc uleiuri esențiale din lemn de santal, mosc, paciuli și salvie. 

       

      Nu e nimic în neregulă cu produsele cosmetice din supermarket, însă cu siguranță vei simți o diferență majoră dacă alegi un produs natural, profesional sau dermato-cosmetic.

      3. Sfaturi pentru un bărbierit comod și fără iritații

       

      Acum știi exact de ce ai nevoie pentru un bărbierit executat perfect, așa că nu îți mai rămâne decât să parcurgi pașii corespunzători. Iată, așadar, ce ai de făcut:

      Pregătirea feței pentru bărbierit

       

      Niciodată nu trebuie să începi bărbieritul fără o pregătire în prealabil. Pielea feței este extrem de sensibilă, iar dacă nu o pregătești înainte vei risca să te rănești sau să o iriți. Acest prim pas implică curățarea tenului cu ajutorul unui gel de curățare pentru față și chiar cu un scrub de față.

       

      Urmează un alt pas esențial - deschiderea porilor, care se face prin expunerea tenului la abur sau prin aplicarea unui prosop fierbinte pe față timp de 2 minute. Pentru a câștiga timp, poți să te bărbierești după dușul de dimineață, în timpul lui este timp suficient să îți expui tenul la abur și la apă caldă, astfel încât să se deschidă porii.

       

      Opțional, dacă ai tenul foarte sensibil sau pur și simplu pentru un plus de confort, poți aplica și un ulei sau o cremă pre-shave.

      Pregătirea și aplicarea spumei sau cremei de bărbierit

       

      În funcție de produsul ales, pregătirea diferă într-o oarecare măsură. Totuși, indiferent de produsul ales pentru bărbierit, prima data el se amestecă bine cu peria/pămătuful și apoi se aplică pe față tot cu ajutorul periei.

       

      În cazul în care folosești cremă, trebuie să o pregătești înainte cu apa și cu pămătuful. De obicei acest lucru se face într-un recipient special sau într-un bol.

       

      Bărbieritul propriu-zis. Sfaturi de direcționare a aparatului/mașinii de ras

       

      Când vorbim despre tehnica bărbieritului, de cele mai multe ori este vizată direcționarea aparatului/mașinii de ras, însă trebuie să luăm în considerare și alte aspecte. Iată, așadar, ce elemente trebuie să reținem pentru un bărbierit confortabil:

       

      1. Analizează felul în care crește părul și alege una dintre direcțiile de bărbierit de mai jos. Nu există neapărat o tehnică ce poate fi considerată potrivită pentru toată lumea. Mai mult, uneori părul are direcții diferite de creștere pe ten, așa că e nevoie să te adaptezi în funcție de zona pe care o razi. Totodată, fiecare dintre noi e diferit, așa că o idee bună este să testezi mai multe tehnici și să o alegi pe cea mai bună pentru tine. Desi ATG este cea mai cunoscută și cea mai utilizată mai ales pentru un ten perfect fin, ea nu este singura.
      • WTG (with the grain) - în sensul creșterii firului de par;
      • XTG  (across the grain) - perpendicular pe sensul creșterii (de la ureche spre nas sau invers);
      • ATG (against the grain) - în sens invers creșterii firului de par.

       

      2. Nu apăsa indiferent de ce accesoriu de bărbierit utilizezi.

       

      3. Nu rade o porțiune prea mare odată. Rezumă-te la 1-2 cm din barbă, apoi clătește lama/mașina și reia bărbieritul. În felul acesta te asiguri că pe fiecare porțiune a tenului lama este la fel de puternică.

       

      4. Nu trece de la o zonă la alta a feței din aceeași mișcare. Astfel, dacă bărbierești obrazul, nu este indicat să treci din aceeași mișcare spre osul maxilarului sau spre gât.

       

      Îngrijirea tenului după bărbierit

       

      După bărbierit este indicat să clătești tenul cu apă cât mai rece pentru a închide porii. După clătire se recomandă tamponarea (nu frecarea) cu un prosop curat apoi se aplică aftershave-ul/crema de după bărbierit pentru care ai optat.

       

      Cum te bărbierești dacă ai acnee sau alte afecțiuni la nivelul feței

       

      Dacă tenul tău se confruntă cu diverse probleme de natură dermatologică, un prim pas către un bărbierit confortabil este schimbare produselor cosmetice utilizate. Investește în unele special concepute pentru problemele de ten cu care te confrunți - ten acneic, ten sensibil, ten uscat.

       

      Dacă aplici pașii de mai sus cu produsele potrivite, nu ar trebui să te confrunți cu nicio problemă cu privire la bărbierit. Totuși, foarte important pentru bărbații cu ten acneic este să utilizeze accesorii de bărbierit - pămătuf, aparat/mașină/brici - cât mai curate. Acestea trebuie bine curățate sau schimbate cât mai des.

       

      În cazul tenului acneic este de preferat tehnica WTG (with the grain), cea ATG (against the grain, în sens invers creșterii firului de par) putând agrava acneea.

       

      Când vorbim despre cosmeticele utilizate înainte și după bărbierit, în cazul tenului cu probleme - acneic, sensibil, predispus la iritații - este indicata utilizarea unor produse cosmetice fără alcool și noncomedogenice, mai ales pentru bărbații cu ten acneic.

       

      4. Alegerea stilului potrivit de bărbierit

       

      Cel mai important element când vine vorba despre alegerea stilului potrivit de bărbierit este forma feței. Astfel, în funcție de acest aspect, cel mai potrivite stiluri sunt:

       

      • Fața rotundă - Barbă mai scurtă în lateral și mai lungă în zona bărbiei pentru a alungi vizual chipul. Redu treptat lungimea bărbii pe măsură ce te apropii de perciuni.
      • Fața ovală  - Dacă te numeri printre norocoșii cu față ovală, poți opta pentru orice stil de barbă preferi. Cioc, perciuni proeminenți, mustață sau o barbă deasă, de dimensiuni mai mari.
      • Fața pătrată - Cel mai potrivit stil pentru un chip cu formă pătrată este ciocul extins sau extended goatee.
      • Fața alungită - Va fi avantajată de o barbă plină, bogată, în niciun caz lungă.
      • Fața mică - Barba uniform tunsă - la fel în toate zonele, de la gât până la obraji. Dimensiunea ideala este o barbă de 3-4 zile.

       

      Iată și un ghid vizual care să te ajute să alegi cel mai potrivit stil de barbă pentru chipul tău:

      barbierit contur

      Efectuat corect, bărbieritul nu va mai fi niciodată urmat de iritații sau senzație de disconfort. Totul ține de prețul pe care îl pui tu însuți pe aspectul și sănătatea tenului tău.

       

       

       

       

      Sursa foto: Shutterstock și Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.