0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Scurtă istorie a bărbieritului: Bărbieritul în preistorie ➤ Stilul militar din Roma antică ➤ Cum se bărbiereau vechii egipteni ➤ Grecii antici își iubeau bărbile ➤ Inovațiile din epoca modernă

      Mai multe:
      barbierit cu oneblade

      O scurtă istorie a bărbieritului 

      De la scoici și obsidian, la aparatul electric pentru tuns și bărbierit – omenirea a parcurs un drum lung în relația sa cu părul facial și corporal. Te invităm într-o călătorie prin zeci de milenii de istorie pe care nu ai avut ocazia să le studiem pe băncile școlii. 

      Bărbieritul în preistorie 

       

      Chiar dacă atunci când ne gândim la oamenii din Epoca de Piatră de obicei ne imaginăm fețe cu barbă lungă și neîngrijită, de fapt, istoria bărbieritului începe cu aceștia. Se pare că bărbații au început să se bărbierească în urmă cu aprox. 100.000 de ani folosind scoici pe post de pensetă, pentru a smulge firele de păr. Bărbieritul în sensul său modern a apărut în urmă cu 60.000 de ani, „lamele” de ras fiind produse din obsidian, un tip de rocă vulcanică, sau din scoici. Profită de progresul civilizației moderne și cumpara un aparat de ras performant, care ar stârni invidia strămoșilor noștri!

      Stilul militar din Roma antică 

       

      Probabil că ai observat din cărțile de istorie că romanii nu prea purtau barbă sau mustață. Părul facial al lui Iulius Cezar era smuls cu penseta. Tinerii romani făceau o petrecere cu ocazia primului bărbierit, folosind un instrument numit „novacila”, practic, precursorul lamei de ras. Interesant este că pentru a scăpa de ce nu putea fi luat cu lama se folosea... piatra ponce. Pielea era apoi înmuiată cu uleiuri esențiale și parfum. Barba a revenit la modă în secolul I al erei noastre, pe timpul împăratului Adrian, părul facial ieșind și revenind în trend pe tot parcursul ultimelor două milenii. În timp, s-a ajuns la numeroasele modele de barba pe care le cunoaștem azi.

      Cum se bărbiereau vechii egipteni 

       

      Unul dintre motivele vehiculate pentru care egiptenii erau atât de preocupați de eliminarea părului de pe față și corp era clima extrem de călduroasă. Herodot spune că toți egiptenii, bărbați și femei, indiferent de clasa socială, își rădeau absolut tot corpul. Te întrebi de ce nu vedem în vechile opere de artă egiptene persoane fără păr? Chiar dacă nu erau practice, părul și barba erau totuși considerate importante în societate. Așa că oamenii foloseau peruci și chiar bărbi false. 

       

      Dar cum se rădeau egiptenii? Nu era un proces prea plăcut din perspectiva noastră modernă. Întâi foloseau creme depilatorii, după care își frecau insistent fața, capul, brațele și picioarele cu o piatră ponce. Arheologii au găsit și lame de ras din aur și cupru în mormintele egiptene, așa că probabil că membrii elitei foloseau metode mai puțin dureroase. Din fericire, în prezent există o mare varietate de metode de ingrijire a parului facial si corporal la barbati și la femei.

      Grecii antici își iubeau bărbile 

       

      Este suficient să privim busturile din Grecia antică pentru a vedea cât de respectată era barba. De fapt, aceasta era tăiată doar în perioadele de doliu, fiind considerat o rușine să o pierzi în alte condiții. Cel puțin, așa a fost până la apariția probabil celui mai mare comandant militar al tuturor timpurilor – Alexandru cel Mare. Oricât de bine arată o barbă, în timpul bătăliei nu e foarte utilă, când inamicul te apucă și te trage de ea. De aceea, Alexandru cel Mare și-a încurajat soldații să se bărbierească, ceea ce a făcut ca obrazul curat să devină norma. La scurt timp au apărut cuțitele-lamă de ras din cupru și metal, asemănătoare cu briciul de bărbierit cu care suntem familiari. Dacă ai fost curios să afli totul despre barbierit, cu siguranță știi că mult timp acesta a fost asociat cu demnitatea masculină.

      Inovațiile din epoca modernă

       

      Istoria nu a consemnat foarte multe inovații în materie de ras până prin secolul al XVII-lea, când francezii au atașat la brici un mâner din lemn. Această îmbunătățire simplă a permis bărbaților să se radă acasă, până atunci fiind recomandat să mergi la bărbier sau să rogi pe cineva priceput să o facă pentru tine. În anul 1828, englezului William Nickerson i-a venit ideea să folosească lamă dublă înlocuibilă, un produs acceptat rapid, având în vedere că ascuțitul briciului era obligatoriu la fiecare câteva utilizări. Primul aparat electric, o invenție care elimina nevoia pentru apă, a apărut un secol mai târziu. 

      Instrumente noi pentru nevoile unice ale bărbaților de azi 

       

      De-a lungul  istoriei, prezența sau lipsa, precum și lungimea sau forma părului facial au variat, putându-se scrie o carte întreagă pe acest subiect. Chiar și în România, în urmă cu doar câteva decenii normele sociale impuneau o piele facială fără fire de păr, bărbierită zilnic sau cel mult la câteva zile. Astăzi, tot mai mulți bărbați preferă diversitatea, iar normele sociale sunt mult mai relaxate. 

       

      Poți să mergi la serviciu sau la un eveniment social cu o barbă scurtă. Pentru acest stil de barbă este nevoie de obicei de câteva ustensile și produse, iar aspectul îngrijit presupune parcurgerea câtorva pași destul de minuțioși. 

       

      De aceea, pentru acei bărbați care obișnuiesc să alterneze între un bărbierit complet și barbă,  sau pur și simplu vor un aparat care le face pe toate, Philips a creat un instrument care incorporează mai multe funcții. Cu Philips OneBlade poți să tunzi barba și părul de pe corp, rapid și la lungimea potrivită. În același timp, barba este mult mai simplu de conturat. De asemenea, aparatul electric OneBlade este ideal pentru a bărbieri o pielea sensibilă. O inovație care cu siguranță își merită propriul loc în fascinanta cartea de istorie a bărbieritului. 

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.