Există o serie de afecţiuni minore care îi pot afecta pe bebeluşi. Chiar dacă majoritatea dintre acestea se tratează uşor, acestea pot fi puţin îngrijorătoare pentru proaspeţii părinţi. Iată un ghid util pentru cele mai frecvente probleme de sănătate a bebeluşului.
Numeroși bebeluşi au o perioadă în timpul zilei când sunt neliniştiţi şi plâng pentru că sunt deranjaţi - dar nu par să le fie foame. Aceasta este deseori asociată cu colicii şi apare frecvent după-amiaza târziu şi seara. Bebeluşii depăşesc de regulă această problemă în jurul vârstei de cinci luni.
Deoarece cauzele colicilor sunt necunoscute, poate fi dificil să le tratezi şi deseori doar calmarea, liniştirea şi masajul îl poate ajuta pe bebeluş. Pentru mai multe indicaţii despre cum să îţi ajuţi bebeluşul să depăşească acest moment dificil, aruncă o privire la secţiunea noastră despre colici.
Regurgitarea repetată apare la majoritatea bebeluşilor. O cantitate mică de lapte din stomacul lor regurgitează înapoi în guriţă. Aceasta nu are efecte dăunătoare, iar bebeluşii cu o regurgitare moderată iau în greutate, se dezvoltă normal şi, în cele din urmă, depăşesc momentul.
Atunci când bebeluşul tău vomită, se elimină o cantitate mare de lapte. Acest lucru poate fi cauzat de o alimentaţie excesivă sau de o infecţie. Dacă bebeluşul tău vomită bucăţi mai mari, trebuie să soliciţi sfatul medicului specialist.
Dacă bebeluşul tău are reflux, conţinutul din stomac îi vine în gât, dar nu întotdeauna în gură. Aceasta produce un disconfort, însă poate nu îţi dai seama că refluxul este cel care produce probleme.
Un reflux/regurgitaţie mai severă se numeşte boala de reflux gastroesofagian (BRGE) şi poate conduce la episoade de ţipete la bebeluşul tău. BRGE se rezolvă de regulă în timp, însă continuă şi în primul an de viaţă al bebeluşului şi mai departe, la unii copii.
Mesele mai reduse şi mai frecvente în cursul zilei pot ajuta la BRGE, aşadar încearcă mese mai reduse la trei ore în loc de hrănirea la patru ore. La bebeluşii alăptaţi, o poziţie şi o prindere mai bună pot ajuta la ameliorarea BRGE.
Medicul tău specialist poate sugera o masă mai consistentă dacă bebeluşul tău primeşte formulă de lapte, poate prescrie un medicament uşor anti-reflux.
BRGE poate fi uneori cauzată de intoleranţa la proteina din laptele de vacă, iar un medic pediatru poate avea în vedere încercarea unui regim fără proteine din lapte.
Diareea este frecventă la bebeluşi, mai ales bebeluşi care simt durere când le ies dinţişorii .
Gastroenterita este cauzată de o infecţie bacteriană sau virală. Aceasta apare mai des la bebeluşii hrăniţi cu formule de lapte, deoarece există mai multe şanse de contaminare bacteriană la prepararea meselor. Bebeluşii sub vârsta de şase luni sunt în mod deosebit vulnerabili la gastroenterită şi la deshidratare şi pot necesita o internare în spital.
Gastroenterita este rară la bebeluşii hrăniţi exclusiv la sân, dar dacă o contractează, este important să se continue alăptarea deoarece se pot deshidrata. Cazurile severe pot impune adăugarea de lichide de rehidratare pe cale orală.
Diareea repetată după o gastroenterită acută poate fi asociată cu o intoleranţă temporară la lactoză. Alăptarea trebuie să fie continuată, însă sugarii hrăniţi cu formulă pot trece la o formulă de lapte fără lactoză. Pentru bebeluşii care sunt înţărcaţi, sunt necesare sfaturi privind excluderea alimentelor care conţin lapte şi lactoză. Această excludere trebuie să se realizeze numai sub supravegherea unui medic şi în urma recomandării unui dietetician.
Constipaţia se defineşte ca fiind dificultatea, întârzierea sau durerea la defecare (eliminarea scaunelor).
În primele trei sau patru luni, bebeluşii trebuie să elimine scaune frecvente, moi, de culoare galben deschis, cel puţin de două, trei ori pe zi. De la trei, patru luni, scaunele vor deveni mai puţin frecvente şi nu este neobişnuit ca un bebeluş să aibă mai multe zile fără schimbări în intestine. Atâta timp cât bebeluşul este bine şi fericit, nu trebuie să te îngrijorezi. După introducerea alimentelor solide, scaunele îşi pot schimba frecvenţa şi culoarea.
Constipaţia este rară la bebeluşii alăptaţi, însă dacă bebeluşul tău este constipat, poate nu primeşte suficient lapte din cauza prinderii sau poziţionării greşite. Întreabă moaşa sau asistentul medical cum se poziţionează corect bebeluşul şi dacă se poate prinde când este alăptat.
Constipaţia este o problemă mai frecventă la bebeluşii hrăniţi cu formule. Bebeluşii care trec de la laptele matern la formulă deseori dezvoltă constipaţie. Una dintre cauze pot fi sărurile de calciu din formulă, care pot întări scaunele la unii bebeluşi. Alte cauze pot fi:
În cazul în care constipaţia persistă, consultă medicul specialist.
Dacă bebeluşul tău nu bea suficient lapte, nu va creşte aşa cum te aştepţi. Bebeluşii pierd din greutate în primele zile de viaţă, dar trebuie să recupereze această pierdere în 10 până la 14 zile.
Sugarii alăptaţi şi hrăniţi cu formule au structuri uşor diferite de creştere în primul an de viaţă. Sugarii alăptaţi cresc mai repede în primele trei până la patru luni, iar apoi cresc mai încet de la aproximativ cinci luni, comparativ cu sugarii hrăniţi cu formule.
Bebeluşii nu trebuie cântăriţi mai frecvent de o dată la două săptămâni, deoarece intervalele mai scurte nu reflectă neapărat precizia luării sau pierderii în greutate.
Semnele unei creşteri prea lente sunt: