0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Diversificarea alimentelor la copii

    Diversificarea alimentelor la copii

    Fiecare nou moment în etapele de dezvoltare ale celor mici este unic și preocupă mămica într-o mare măsură, chiar și atunci când este vorba despre al doilea sau al treilea copil. Pentru că așa cum fiecare dintre ei este diferit, diferit le este și parcursul și, implicit, nevoile. Sfaturile și părerile sunt variate și împărțite, iar multitudinea de informații de multe ori doar sporește emoțiile mamei că ar putea să nu facă cele mai bune alegeri pentru pruncul ei. Așa cum nu există o vârstă standard la care copilul face primii pași, rostește primele cuvinte sau cere primii bani de buzunar, tot așa nu există o rețetă cu dată exactă pentru momentul în care ar trebui încheiat procesul de alăptare, ori început cel de diversificare. Mama este cea care înțelege cel mai bine vocea copilului și, în funcție de asta, va lua, cu siguranță, cele mai bune decizii pentru el.

    Cum, când și cu ce începe diversificarea?

     

    Cum timpul zboară cu cei mici în brațe, cele mai multe mămici aproape că nu își dau seama când momentele de alăptare la sân, care asigură bebelușului toți nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase se transformă în momente de panică „oare ce să îi mai gătesc astăzi?”. Există mai multe semne, care apar în jurul vârstei de 6 luni și care pot indica faptul că cel mic este pregătit pentru a începe prima lui aventură culinară – stă singur în șezut și își susține capul, mișcările îi sunt tot mai coordonate atunci când duce la gură un aliment sau când bea, se trezește mai des noaptea de foame, nu mai respinge alimentele cu limba și poate înghiți mâncarea.
    Dacă te afli la început de diversificare, aparatele pentru prepararea hranei pentru bebelusi pot fi de un real folos. Cu ajutorul lor vei prepara rețete delicioase cu minimum de bătăi de cap și vei putea păstra valoarea nutritivă a ingredientelor.

     

    Diversificarea se face treptat, prin creșterea consistenței alimentelor – de la lapte la sucuri și piureuri de legume, apoi piureuri de fructe, care în timp se îmbogățesc cu brânză de casă și apoi cu carne pasată, asigurându-se că fiecare nou aliment introdus este bine acceptat și asimilat, înainte de a trece la următorul. În jurul vârstei de un an, cei mici încep să mănânce precum cei mari, dar cu porții pe măsură, mărunțite adecvat. Începutul etapei de diversificare nu reprezintă, în mod neapărat, finalul perioadei de alăptare la sân sau cu biberonul, ele pot coexista atâta timp cât mama consideră de cuviință.

    Care sunt alimentele potrivite pentru perioada diversificării?

     

    Procesul de diversificare debutează cu legume proaspete, foarte bine fierte, transformate întâi în supă, apoi în piureuri, servite la temperatura optimă pentru bebeluși. Primele alimente introduse în proces trebuie să fie foarte blânde cu stomacul celui mic și ușor de digerat. De regulă se începe cu legume – broccoli, dovlecel, cartoful dulce, conopida, spanacul, mazărea, apoi se introduc primele fructe (mereu câte un singur tip la un interval de timp pentru a se asigura că nu sunt respinse de corpul bebelușului și nu generează efecte adverse) – banane, mere, avocado, precum și cerealele fără gluten create special pentru hrana bebelușilor . Abia după un timp se introduc produsele lactate, care pot fi combinate cu fructe sau legume și, mai apoi, carnea.  Înainte de vârsta de un an, aceste alimente trebuie să facă parte din rutina bebelusului.

     

    Rețetele simple sunt cele mai potrivite când vine vorba de prepararea hranei pentru bebeluși și cele mai bine primite de stomacul lor. În mod ideal, acesta nu ar trebui forțat să mănânce un aliment care îi displace sau dacă nu mai poate. Deși uneori greu de crezut pentru părinți, bebelușul știe de câtă mâncare are nevoie și nu pare să accepte mai mult. Atunci cand stiu ca bebe e satul pentru că transmite mesaje clare în acest sens, mamele trebuie să încheie masa: dacă nu ești mulțumită, să știi că va mânca mai mult la masa următoare!

    Diversificarea alimentelor la copii

    Care este ajutorul de nădejde în prepararea hranei?

     

    Cu siguranță, orice mână de ajutor întinsă mămicii neobosite este binevenită, cu atât mai mult cu cât este una pricepută la toate, care știe să gătească rapid și sănătos, nu umple chiuveta cu vase și cunoaște o sumedenie de retete de piureuri pentru bebelusi. Nu ne referim la bunica, ci la aparatele de gătit care simplifică mult munca mămicilor și sporesc calitatea hranei oferite bebelușului. Un astfel de ajutor în bucătărie este aparatul 4 în 1 pentru prepararea mâncării bebelușilor, care prepară la abur, amestecă, dezgheață și reîncălzește preparatele. Ba mai mult, și anunță când și-a terminat treaba, astfel că mămica nu trebuie să fie cu ochii pe el, cum este pe somnul lin al bebelușului și nici să își petreacă prea mult timp în bucătărie, apoi, deoarece aparatul minune se folosește doar de un singur vas, care poate fi spălat chiar și în mașina de spălat vase.

    Diversificarea alimentelor la copii

    Cele mai valoroase experiențe sunt cele împărtășite, și asta deoarece ajută mămica să realizeze că nu e singură în fața situațiilor noi, că deși are diverse temeri și angoase, ele se datorează dorinței de a oferi o viață cât mai bună și sănătoasă micuțului. Mami-Influencerița Philips Avent povestește într-un nou video cum a gestionat ea provocarea diversificării alimentare la cei doi copii ai ei, cât de diferit a fost procesul și, totuși cât de asemănătoare trăirile ei. În plus, ne destăinuie care este topul legumelor care face legea în alimentația băieților ei, precum și o rețetă foarte simplă și rapidă, cu doar 3 ingrediente, care face deliciul celor mici și care de abia așteaptă să fie încercată de cât mai multe mămici!

    Diversificarea alimentelor la copii - Elena Zagaican

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.