1
Produse

Cele mai bune rețete de prăjituri raw-vegane

Prajituri raw vegane

Unii o iubesc, alții nici nu vor să audă de ea! Da, despre alimentația raw-vegan este vorba. Acest tip de dietă presupune consumarea unor alimente crude sau gătite la temperaturi scăzute (sub 40 de grade Celsius, astfel încât alimentele să își poată păstra vitaminele și nutrienții) și este considerată sănătate curată de foarte mulți oameni. Bineînțeles, carnea, lactatele și alte produse de origine animală lipsesc din această ecuație.

 

Printre beneficiile pe care le are dieta raw-vegan asupra sănătății se numără: detoxificarea corpului, digerarea mult mai rapidă a alimentelor crude decât a celor procesate termic, oxigenarea organismului (grație clorofilei prezente în crudități) și protejarea celulelor.

 

În plus, alimentele crude sunt bogate din punct de vedere nutrițional, ceea ce înseamnă că îți oferă toată energia de care ai nevoie și te satură, dar au și un conținut caloric scăzut, asigurând menținerea greutății în limitele normale. Nu în ultimul rând, dieta raw-vegană este una foarte, foarte gustoasă. Și da, deserturile raw-vegane sunt absolut senzaționale, așa că nu îți imagina că trebuie să renunți la bunătățile dulci dacă urmezi un astfel de regim.

 

Dacă nu ne crezi, încearcă și tu deliciile de mai jos, unde am adunat cele mai bune rețete de prăjituri raw-vegane. Sunt foarte ușor de preparat și au un gust extraordinar!

Tort de ciocolată raw-vegan

Tort de ciocolata

Nici măcar la gustul delicios de ciocolată nu trebuie să renunți dacă urmezi o dietă raw-vegan. Iar tortul de mai jos, care nu necesită coacere, este cea mai bună dovadă în acest sens.

 

Ingrediente pentru blat:

 

●     150 de grame de migdale;

●     100 de grame de curmale (fără sâmburi);

●     40 de grame de pudră de cacao/pudră de carob;

●     Un vârf de linguriță de sare.

 

Ingrediente pentru cremă:

 

●     Un avocado copt;

●     50 de grame de boabe de cacao crude (decojite în prealabil);

●     50 de grame de unt de cacao;

●     80-100 de mililitri de ulei de cocos;

●     50 de mililitri de sirop de agave (sau alt îndulcitor: sirop de arțar, sirop de ștevie etc.);

●     50 de mililitri de suc de lămâie sau de portocale;

 

Ingrediente pentru decor:

 

●     Fructe de pădure congelate;

●     Nuci, migdale sau fistic;

●     Frunze de mentă.

 

Mod de preparare:

 

●     Primul pas este să speli bine de tot migdalele și curmalele și să le lași la hidratat peste noapte, în vase umplute cu apă (folosește un vas pentru migdale și unul pentru curmale). A doua zi, separă-le de apa rămasă și pune-le într-un blender;

●     Mixează curmalele și migdalele hidratate, alături de pudra de cacao (sau de carob) și de sare până obții o pastă cu o consistență vâscoasă. Folosește un blender cu un motor puternic, cum este blenderul Philips cu mixare în vid HR3752, care poate pasa perfect ingredientele, rezultând un amestec omogen;

●     Pune pasta astfel obținută în tava rotundă cu inel detașabil (pereți detașabili), uniformizează aluatul cu o lingură și lasă-l la congelator pana pregătești crema;

●     Pentru cremă, trebuie să amesteci toate ingredientele din lista de mai sus în blender, ținând cont de faptul că uleiul de cocos și untul de cacao ar trebui să fie în stare lichidă (deci scoate-le de la frigider cu minimum o oră înainte să te apuci de acest preparat);

●     La final, scoate de la congelator blatul și adaugă crema de ciocolată deasupra lui.

●     Adaugă câteva fructe de pădure sau frunze de mentă și lasă-l la congelator pentru câteva ore (cinci-șase ore de preferat). Pentru a-l servi, detașează-i inelul și porționează-l în mai multe feliuțe. Tortul raw vegan rezistă aproximativ trei-patru zile la frigider. 

Blender de mare viteză cu mixare în vid

Tiramisu raw-vegan

Tiramisu

 

Probabil unul dintre cele mai iubite deserturi din toată lumea, tiramisu este disponibil și în varianta raw-vegan. Și are un gust savuros.

 

Ingrediente pentru blat:

 

●     250 de grame de nuci (sau migdale);

●     30 de grame de pudră de carob;

●     100 de grame de curmale (fără sâmburi);

●     30 de grame de boabe de cacao crude.

 

Ingrediente pentru cremă:

 

●     250 de grame de caju crud;

●     200 de mililitri de lapte vegetal (cel de migdale e o alegere excelentă);

●     40-50 de mililitri de sirop de agave (sau alt îndulcitor: sirop de ștevie, sirop de arțar etc.);

●     30 de grame de tărâțe de psyllium (bogate în fibre, calciu și fier);

●     250 de grame de fulgi de cocos.

 

Mod de preparare:

 

●     Se lasă peste noapte nucile, migdalele și nucile caju la hidratat în vase diferite;

●     Se mixează boabele de cacao crude (după ce au fost decojite în prealabil), pudra de carob, nucile și curmalele la blender până se obține o pastă omogenă;

●     Aluatul astfel obținut se pune într-o tavă ceramică, rotundă, în care ai presărat înainte câțiva fulgi de cocos, se uniformizează cu o lingură și se bagă la congelator;

●     Cât blatul stă la înghețat, amestecă în blender nucile caju și celelalte ingrediente pentru cremă. Dacă vrei ca desertul să fie mai dulce, poți adăuga mai mult îndulcitor;

●     Crema se pune apoi peste blatul scos din congelator, se ornează cu pudră de carob, iar la final, prăjitura se lasă la congelator pentru patru-șase ore. 

Prăjitură raw-vegană cu vișine și cocos

Prajitura cu visine si cocos

 

Un desert delicios și foarte ușor, prăjitura cu vișine și cocos în trei straturi este gata într-un timp foarte scurt, fiind o opțiune grozavă atunci când ai poftă de ceva dulce.

 

Ingrediente pentru blat (stratul de bază):

 

●     250 de grame de nuci;

●     200 de grame de curmale;

●     150 de grame de fulgi de cocos;

●     20 de mililitri de ulei de cocos.

 

Ingrediente pentru stratul de vișine (stratul din mijloc):

 

●     200 de grame de caju;

●     250 de grame de vișine;

●     30 de mililitri de sirop de agave;

●     100 de mililitri de lapte vegetal (lapte de cocos sau de migdale, de preferat).

 

Ingrediente pentru stratul de cocos:

 

●     250 de mililitri de lapte de cocos;

●     200 de grame de fulgi de cocos;

●     30 de mililitri de sirop de agave (sau alt îndulcitor);

●     250 de grame de vișine fără sâmburi;

●     Sucul de la o jumătate de lămâie.

 

Mod de preparare:

 

●     Se lasă peste noapte nucile și nucile caju la hidratat, iar apoi se strecoară de apa în care s-au înmuiat;

●     Amestecă apoi în blender toate ingredientele pentru blat până vei obține o pastă omogenă, bine închegată. Pune aluatul în tavă și lasă-l la răcit la congelator;

●     Între timp, pregătește al doilea strat: crema de vișine. Amestecă toate ingredientele la blender, asta după ce ai scos în prealabil sâmburii vișinelor. Gustă crema și reglează cantitatea de sirop de agave în funcție de cât de dulce vrei să fie desertul. După ce aceasta e gata, pune în tava prăjiturii și al doilea strat, întins uniform deasupra blatului;

●     Pentru stratul de cocos, procedura este la fel: amesteci toate ingredientele la blender până obții o pastă bine închegată. Un truc bun ar fi să lași fulgii de cocos la hidratat în apă călduță înainte, o metodă care contribuie la eliberarea nutrienților din alimente;

●     Pune și ultimul strat al prăjiturii, iar apoi lasă tava la congelator pentru patru-șase ore. 

Ți-am făcut poftă de un desert delicios? Indiferent dacă urmezi sau nu o dietă raw-vegan, rețetele de mai sus sunt o alegere excelentă în momentele în care ai poftă de ceva dulce.

 

 

Sursa foto: Philips și Shutterstock