Care sunt cele mai bune cocktailuri alcoolice * Ingrediente pentru cocktailuri racoritoare de vara * Cum prepari cele mai simple retete de cocktailuri
Populare în lumea întreagă, cocktailurile sunt rezultatul mixurilor delicioase dintre băuturi alcoolice tari, sucuri de fructe savuroase și alte ingrediente inedite. Chiar dacă unii barmani au dus prepararea lor la nivel de artă, oricine poate urma câteva rețete simple pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a însufleți orice petrecere.
Alege-ți ingredientele în funcție de cocktailurile pe care vrei să le prepari și aprovizionează-te corespunzător. Nu uita că scopul tău este de să creezi o mixtură cu gust desăvârșit, așa că nu face rabat de la calitatea băuturilor folosite.
Cele mai multe cocktailuri sau long drinks au la bază cel puțin o băutură spirtoasă, a cărei tării este domolită de sucuri. Cel mai des folosite sunt spirtoasele incolore, precum votca, ginul, tequila sau romul alb, însă și cele colorate (precum whisky-ul, brandy-ul sau romul negru) sunt folosite la prepararea a numeroase cocktailuri populare. Adesea, savoarea mixturii este dată și de diverse tipuri de lichior. Pot fi folosite lichioruri de cafea, de ciocolată, lichiorurile cremă, dar și diversele lichioruri de fructe (banane, portocale, piersici, lămâi, cireșe, pere, fructul pasiunii etc.). Bitterul poate fi și el folosit în diverse combinații. De asemenea, există numeroase cocktailuri care se prepară pe bază de vin și derivatele sale. Vermutul este un ingredient de bază pentru numeroase băuturi, dar și vinul spumant (precum șampania sau Prosseco) poate fi folosit pentru a prepara cocktailuri potrivite ocaziilor speciale. Când vine vorba de amestecuri, creativitatea nu are limite. Pentru a crea cocktailuri răcoritoare te poți folosi chiar și de gustul distinct al berii.
Gustul proaspăt al unui cocktail este dat, de obicei, de un anumit tip de suc. Pot fi folosite atât sucuri carbogazoase, cât și sucuri de fructe naturale. În cazul celor din urmă, calitatea produsului poate face diferența, pentru că un suc ieftin din comerț se va simți imediat la gust. Este recomandat să alegi întotdeauna branduri de calitate, însă cele mai bune rezultate le vei obține prin stoarcerea fructelor. Poți folosi un storcător pentru aproape toate tipurile de fructe, dar și o presă de citrice pentru portocale, lămâi, limete sau grepfrut. De asemenea, siropurile de fructe sunt folosite pentru a da băuturii un plus de dulceață, dar și un aspect plăcut. Gustul mai poate fi completat cu zahăr în formă de cuburi sau chiar cu diverse condimente și plante aromatice. Nu în timpul rând, există un ingredient de bază care nu trebuie să-ți lipsească din congelator atunci când faci o petrecere cu cocktailuri: cuburile de gheață.
În continuare, vom vedea câteva din rețetele unor cocktailuri cu renume, regăsite pe meniul oricărui bar care se respectă.
Piña colada, unul dintre cele mai populare cocktailuri tropicale, este considerată o băutură națională în Puerto Rico. Ingredientele de care ai nevoie sunt: Mod de preparare: Pentru a obține un cocktail mai consistent poți folosi cremă de cocos în loc de lapte, iar pentru o băutură mai tare poți folosi lichior de cocos. De obicei, paharul este decorat cu o felie de ananas.
Acest cocktail de origine mexicană are o popularitate greu de egalat în Statele Unite. Pentru a-l prepara ai nevoie de: Mod de preparare: În prealabil trebuie să ungi buza paharului de martini cu suc de limetă, apoi să glazurezi acea porțiune cu sare sau cu zahăr. Ingredientele se amestecă în shaker și se toarnă direct în pahar.
În limba tahitiană, cuvântul „Maita'i” înseamnă „bun”. Chiar dacă acest cocktail are o savoare exotică ce te poate duce cu gândul la insulele polineziene, el este originar de fapt din California. Ingredientele cel mai des folosite sunt: Mod de preparare: Toate ingredientele se amestecă într-un shaker, mai puțin romul negru sau maro, care se adaugă la final. Reține că Mai Tai este un cocktail destul de complex și nu vei găsi nicăieri două rețete identice. Poți înlocui sucul de portocale cu curaçao de portocale și poți adăuga sirop de migdale sau zahăr brun pentru a îndulci băutura. De obicei, Mai Tai se ornează cu o cireașă și se servește întotdeauna în pahar rocks.
Popularitatea răcoritorului Mojito în zilele calde de vară este bine meritată. Originar din Cuba, cocktailul este făcut din: Mod de preparare: Frunzele de mentă se pun întregi, iar aroma lor este eliberată în timpul amestecării ingredientelor. Dacă gustul de mentă ți se pare prea tare, poți adăuga acestei rețete de bază diverse sucuri de fructe (piersică, fructul pasiunii, nucă de cocos etc.).
Chiar dacă variante ale acestui cocktail există încă din anii ‘30, Cosmo a devenit popular abia la începutul anilor 2000, odată cu serialul „Sex and the City”, unde personajele îl consumau în mod regulat. Iată și ingredientele de care ai nevoie: Mod de preparare: Toate acestea se amestecă într-un shaker cu gheață, iar băutura obținută se servește într-un pahar de martini.
O altă băutură de origini cubaneze, acest long drink mai este uneori numit și „rom cu cola”. Chiar dacă este, poate, mai simplu de realizat decât orice băutură de pe lista noastră, tratarea rețetei cu superficialitate va produce rezultate sub așteptări. Pentru a prepara un Cuba Libre ai nevoie de: Mod de preparare: Pune întâi cuburile de gheață în pahar, apoi folosește o felie de limetă pentru a freca marginea paharului. Toarnă apoi în pahar sucul de limetă, romul și cola. La final, taie limeta rămasă în bucăți egale; pune două sau trei felii în băutură și folosește încă o felie de limetă pentru a decora paharul.
Dedicat zilelor și nopților calde de vară, Sex on the Beach este o băutură cât se poate de dulce și răcoritoare. Se prepară din: Ingredientele se amestecă în shaker, iar paharul este decorat cu o felie de portocală. În locul șnapsului, poți folosi și lichior de piersici.
Chiar dacă acest cocktail neobișnuit poartă numele reginei Maria I a Angliei, francezii și americanii sunt cei care îi dispută originea. Ingredientele sale sunt: Mod de preparare: Ingredientele se amestecă într-un shaker (sau chiar într-un blender) și se toarnă în pahar. Recipientul poate fi garnisit cu o felie de lămâie, iar în băutură se pune și o tulpină de țelină apio. Bloody Mary este nu doar un cocktail gustos pentru orice petrecere, dar și un remediu bun pentru mahmureală.
Numele acestui long drink popular este dat de frumosul său joc de culori, care imită un răsărit de soare. Băutura se prepară din: Mod de preparare: Într-un pahar înalt se pun cuburile de gheață, apoi tequila și sucul de portocale. Abia apoi se toarnă și siropul de grenadine. Fiind mai dens, lichidul se va scurge la fundul paharului, oferind degradéul bine-cunoscut al băuturii. Ai grijă să torni încet siropul de grenadine, cu o linguriță pe marginile paharului.
Fiind foarte ușor de preparat, Campari Orange reușește să fie un long drink răcoritor, bazat pe celebrul bitter Campari. Ingredientele de care ai nevoie sunt: Mod de preparare: În paharul sondă se bun cuburile de gheață, apoi Campari, urmat de sucul de portocale. Paharul poate fi ornat cu o felie de portocală.
Spuneam că majoritatea cocktailurilor sunt consumate pentru gustul lor unic, dar și pentru calitatea lor de a fi răcoritoare. În continuare, vom prezenta cinci rețete gândite special pentru zilele și nopțile toride de vară.
În general, Daiquiri este o băutură dulce, relativ ușor de realizat, consumată adesea în anotimpul cald. Varianta sa cea mai dulce implică folosirea căpșunilor. Pentru un Strawberry Daiquiri ai nevoie de: ● 50 ml rom alb ● cel puțin trei căpșuni mari (sau mai multe, în funcție de dimensiunile lor) ● sucul unei jumătăți de limetă ● o linguriță de miere sau zahăr brun ● gheață Mod de preparare: Pune căpșunile în blender și amestecă-le până devin piure, apoi adaugă și celelalte ingrediente. Un blender performant, cum este blenderul Philips Avance, va putea mărunți și cuburile de gheață. Strawberry Daiquiri se servește într-un pahar de martini, care poate fi decorat cu o felie de limetă sau cu o căpșună.
Provenită din Peninsula Iberică, Sangria este o băutură populară mai ales în timpul verii. Reține însă că aici nu este vorba despre vreun cocktail, ci despre un punch, care se prepară în recipiente mai mari, pentru a fi împărțit apoi cu prietenii sau familia. Rețeta originală de Sangria are la bază vinul roșu sec. În continuare, vom prezenta ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara varianta cu pepene roșu, un fruct atât de preferat de români: Mod de preparare: Pune bucățile de pepene în blender, dar nu pe toate. Amestecă piureul rezultat cu vinul și tăria într-o carafă de dimensiuni mari, apoi adaugă felii de portocală, limetă și cuburile de pepene rămase. Reține că acestea sunt doar ingredientele de bază. Cum nu vei găsi nicăieri două rețete de Sangria care să semene, poți deveni creativ, în funcție de așteptările pe care le ai de la această băutură. Poți pune chiar și 100 ml de brandy sau poți folosi în locul lui rom sau vodcă. Poți adăuga chiar și puțin lichior de portocale și, în loc de portocală și limetă, poți adăuga fructe de pădure și căpșuni, câteva felii de piersică sau orice combinație îți trece prin minte. Deși vinul roșu sec nu este recomandat pentru Watermelon Sangria, poți folosi vin rosé în locul celui alb.
Este evident că numele acestui long drink dă senzația că ar fi rivalul mult mai cunoscutului Tequila Sunrise. În realitate, Rum Sunset este practic aceeași băutură, dar cu rom în loc de tequila. Ingredientele sunt: Mod de preparare: Întâi se pun în pahar cuburile de gheață, apoi romul, sucul de portocale, iar la final se toarnă încet siropul de grenadine pentru a se depune pe fundul paharului și a imita culoarea unui apus de soare. Poți experimenta și cu alte tipuri de rom în afară de cel alb, dar long drinkul va căpăta altă culoare.
La fel ca majoritatea cocktailurilor tropicale, și Hurricane are la bază rom. Poate părea asemănător cu Rum Sunset, însă vei avea nevoie de mai multe ingrediente pentru a-l prepara: Mod de preparare: Toate ingredientele se amestecă în shaker, iar băutura se toarnă direct în pahar, peste cuburile de gheață. Se poate orna cu o cireașă și o felie de portocală. Dacă nu ai la dispoziție sirop de maracuja, îl poți folosi pe cel de cireșe.
Chiar dacă celebrul Mimosa este un cocktail pe bază de șampanie preferat la petrecerile de Crăciun, varianta cu limonadă este special gândită pentru a-ți face zilele de vară mai răcoroase. Nu este nevoie să dăm exact cantitățile folosite la prepararea unui Lemonade Mimosa. Este de ajuns să ai un pahar de șampanie, pe care trebuie să-l umpli pe jumătate cu limonadă și restul cu șampanie, vin spumant alb sau rosé. Dacă nu ai îndulcit limonada destul de bine, poți adăuga zahăr brun în băutură. Decorează paharul cu o felie de lămâie.
Chiar dacă scopul cocktailurilor este de a fi gustoase și răcoritoare, sunt multe persoane care preferă băuturile tari, dar cu un gust la fel de bogat. Iată cinci astfel de băuturi puternice:
Când te gândești la cocktailuri tari, Long Island Ice Tea este probabil prima băutură care îți vine în minte. Denumirea sa este una ironică, întrucât cocktailul nu are nimic în comun cu ceaiul, așa cum se poate observa și din lista de ingrediente: Mod de preparare: Ingredientele se amestecă într-un shaker, împreună cu cuburile de gheață. Dacă rețeta ți se pare prea tare, poți pune doar 15 ml din fiecare tărie, plusând apoi cu cola și sucul de lămâie. Long Island Ice Tea se servește într-un pahar înalt, garnisit cu o felie de limetă.
Originar din Florența începutului de secol XX, Negroni este un cocktail tare, cu aspect rubiniu. Cele trei ingrediente de bază sunt: Mod de preparare: Acestea se toarnă într-un pahar rocks, peste multe cuburi de gheață. Amestecă băutura încet (pentru a mai dilua tăria alcoolului) și decorează paharul cu o spirală din coajă de portocală.
La fel ca Mai Tai, Zombie este inspirat de cultura tahitiană și este denumit astfel deoarece este atât de amețitor, încât cei care îl beau devin, metaforic, zombie. Cocktailul se prepară din: Mod de preparare: Toate aceste ingrediente se amestecă în shaker, apoi se toarnă amestecul într-un pahar mare de tip tumbler, care poate fi garnisit cu o felie de portocală și o cireașă.
Celebrul autor Ernest Hemingway pare să fi fost inventatorul acestei băuturi cu nume atât de morbid. Confom instrucțiunilor sale, pentru a prepara cocktailul trebuie să torni 45 ml de absint într-un pahar de șampanie, apoi să umpli restul paharului cu șampanie sau vin spumant alb. Amestecă licoarea până capătă o culoare lăptoasă și garnisește paharul cu o spirală din coajă de lâmâie.
Mătușa Roberta pare să fi fost fiica unui proprietar de sclavi din Alabama sfârșitului de secol XIX. Viața ei a fost una destul de zbuciumată, iar cocktailul care astăzi îi poartă numele pare a fi una dintre cele mai tari băuturi din lume. Aunt Robeta se prepară din: Mod de preparare: Acestea se amestecă încet cu gheață pentru a mai dilua tăria alcoolului, iar mixtura este servită într-un pahar care poate fi decorat cu coajă de portocale. Fiind o băutură atât de puternică, ne simțim obligați să subliniem importanța consumului cu măsură.
Înainte de final, am mai pregătit câteva rețete de cocktailuri care nu intră neapărat în vreo categorie, ci sunt pur și simplu delicioase și merită încercate măcar o dată.
Dacă băuturile cremoase sunt pe gustul tău, atunci White Russian cu siguranță va fi în topul băuturilor tale preferate. Ai nevoie doar de: Mod de preparare: Votca și lichiorul de cafea se toarnă peste cuburile de gheață, într-un pahar de whisky, iar la final se adaugă frișca. Dacă vrei să obții varianta mai tare a băuturii, Black Russian, trebuie să urmezi aceeași rețetă, dar să renunți la frișcă.
În lista cocktailurilor foarte alcoolizate ar fi putut intra și Manhattan, care conține: Mod de preparare: Ingredientele se toarnă și amestecă într-un pahar de martini, cu câteva cuburi de gheață. Paharul poate fi decorat cu o cireașă și coajă de portocală.
Originar din sudul Statelor Unite, Mint Julep este o băutură tare, puternic aromată și relativ ușor de preparat. Ai nevoie de: Mod de preparare: Întâi se amestecă menta cu zahărul și câteva picături de bourbon, până când frunzele sunt strivite, eliberând astfel aroma puternică a mentei. Se pune apoi gheața și whisky-ul rămas, iar paharul (tumbler sau clasic) se poate garnisi cu frunze de mentă.
Acest amestec simplu a fost numit după celebrul film „The Godfather”. Băutura este făcută din: Mod de preparare: Ingredientele se amestecă ușor într-un pahar de whisky. Pe cât de ușor e de făcut Godfather, pe atât de încântătoare este aroma sa.
Culoarea unică a cocktailului Blue Lagoon este un motiv suficient pentru a-l încerca, însă nici gustul său deosebit nu poate fi ignorat. Pentru rețeta simplă ai nevoie de: Ingredientele se amestecă direct într-un pahar înalt, pe care îl poți garnisi cu o felie de lămâie și cu o cireașă. Pentru o variantă și mai răcoritoare poți adăuga 20 ml de Sprite. Sperăm că ți-a plăcut călătoria noastră prin lumea cocktailurilor. Folosește-te de aceste rețete oricând vrei să însuflețești o petrecere. Oricât de dulci și gustoase ar fi aceste băuturi, nu uita să le consumi cu moderație!
Sursă foto: Shutterstock
You are about to visit a Philips global content page
Continue