Semnificația termenilor „placă bacteriană” și „tartru” ► Metode de bază pentru a-ți proteja dantura ► Tehnici pentru eliminarea plăcii bacteriene
Limbajul medical conține deseori termeni speciali pentru cuvintele uzuale folosite de majoritatea populației. Acest lucru poate duce la neînțelegeri și chiar dacă aceste confuzii de cele mai multe ori nu au efecte grave, este recomandat să vorbim aceeași limbă cu medicul sau stomatologul. Îți prezentăm în continuare doi termeni importanți pe care s-ar putea să-i întâlnești în conversațiile cu medicul stomatolog și pe care foarte multe persoane le folosesc în mod greșit, ca și când ar fi sinonime. Este vorba despre „placă bacteriană” și „tartru”.
Placa bacteriană este o substanță moale și lipicioasă acumulată în cavitatea orală, alcătuită din reziduuri alimentare și bacterii. Aceasta se formează permanent și continuu pe suprafața dinților iar dacă nu este curățată, poate provoca apariția cariilor dentare. Tartrul, pe de altă parte, este o substanță dură care se formează pe dinți. Are legătură cu placa bacteriană prin faptul că se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător din gură. Tartrul este alcătuit din depozite minerale din salivă, creând pe dinți o suprafață dură, poroasă. Acesta face ca dinții să fie mai vulnerabili la bacterii, deoarece acestora le este mai ușor să se atașeze de suprafața dinților. O cantitate prea mare de bacterii care s-au format din tartru duce la afecțiuni parodontale. Cumpara o periuta de dinti electrica performanta pentru îndepărtarea eficientă a plăcii dentare și pentru prevenirea formării tartrului.
În ceea ce privește tartrul, odată ce s-a format, este greu spre imposibil ca acesta să fie îndepărtat fără intervenția medicului stomatolog. De aceea, este important să previi apariția sa. Iar acest lucru poate fi realizat respectând regulile de igienă dentară. Periază dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, preferabil chiar și după fiecare masă - astfel, previi și apariția halenei. Chiar dacă placa bacteriană se formează indiferent de alimentație, specialiștii recomandă limitarea consumului de alimente cu amidon și a celor dulci. Bacteriile adoră să mănânce amidon și zahăr, iar acumularea bacteriilor în gură duce la înmulțirea lor și, implicit, la carii dentare. Legumele și fructele sunt recomandate atât pentru sănătatea noastră generală, cât și pentru a curăța reziduurile alimentare din gură. De asemenea, aportul lor de vitamine și substanțe nutritive este esențial pentru o dantură sănătoasă.
Placa bacteriană este ușor de eliminat prin spălarea corectă și regulată a dinților, folosind periuța de dinți, ața dentară, irigatoarele bucale și clătirea cu apă de gură. Se întâmplă uneori ca oricât de bine ar fi curățată placa, să rămână resturi. Acesta este un motiv în plus să mergi la medic pentru controlul de rutină, preferabil la maxim 6 luni între vizite. Acesta va putea elimina tartrul format cu ajutorul echipamentului din cabinet și te va instrui cum sa alegi capatul periutei electrice, astfel încât periajul să aibă un maximum de eficiență.
Chiar dacă periatul dinților este considerat de către foarte multe persoane ca fiind o acțiune banală, pe care oricine o poate face, la o analiză mai atentă și în urma discuțiilor cu medicii stomatologici, vom observa că nu este chiar așa. Cu atât mai mult, dacă este vorba despre igiena orala a aparatului dentar, recomandăm consultarea specialistului. Pe scurt, contează atât tehnica de periaj, cât și instrumentul folosit. Nu sunt indicate mișcările orizontale ale periuței, deoarece acestea împing resturile alimentare și placa între dinți, în loc să o înlăture, în timp ce pot afecta sănătatea gingiei. De aceea, pentru a se asigura că folosesc corect periuța, tot mai multe persoane apelează la periuța electrică. Acestea, la rândul lor, sunt împărțite în două tipuri de tehnologie – sonică și rotativă. Tehnologia sonică are mișcări de periere similare cu tehnica de periaj manual corectă. Poți alege aici modelul preferat de periuță electrică Philips cu tehnologie sonică. De asemenea, merită să studiezi proprietățile capătului de periuță electrică, unele dintre acestea prezentând o eficiență sporită în eliminarea plăcii bacteriene, precum Philips Sonicare C3 Premium Plaque Defence.
Pentru resturile mai greu de eliminat, poți folosi ața dentară, însă tot mai multe persoane folosesc cu eficiență irigatoarele bucale. Acestea previn riscul rănirii gingiilor și pot fi folosite în combinație cu apa de gură. Dușul bucal Philips Sonicare Airfloss curăță eficient spațiul interdental și reprezintă o soluție rapidă pentru eliminarea plăcii bacteriene.
You are about to visit a Philips global content page
Continue