1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  Halena și igiena orală corectă.
  Care sunt cauzele și cum poți să o previi

   

  Cronică sau ocazională, halena sau halitoza definește, din punct de vedere medical, respirația urât mirositoare. De obicei, este asociată unei igiene orale incorecte sau deficitare, însă cauzele ei sunt multiple. Efectele asupra vieții sociale pot fi grave, iar guma de mestecat, spray-urile și apa de gură nu rezolvă problema.

   

  Pentru a putea preveni halena și a ști cum poate fi tratată, trebuie să cunoaștem cauzele care duc la apariția ei. În continuare, vorbim despre importanta igienei orale, din acest punct de vedere, dar și despre necesitatea de a recurge la consultul medical de specialitate pentru un diagnostic adecvat și pentru stabilirea unei scheme potrivite de tratament. 

  Halena cauze si solutii

  Ce este halena sau halitoza

   

  Respirația umană este compusă din substanțe complexe și numeroase mirosuri care pot genera situații neplăcute cum este halitoza. Termenul de halitoză provine din latina (halitus - aer respirat) și osis (alterare patologică) și este folosit pentru a descrie orice miros dezagreabil emanat de cavitatea bucală sau respirație. Halena este o altă denumire folosită pentru respirația urât mirositoare. Ea afectează atât femeile, cât și bărbații, indiferent de vârstă și poate crea dezavantaje sociale și psihologice care afectează relațiile cu cei din jur.

   

  Halitoza poate fi tratată și prevenită, însă pentru aceasta este nevoie de identificarea exactă a cauzelor și de respectarea recomandărilor medicilor specialiști, pentru că sunt situații în care în ciuda unui periaj corect al dintilor și chiar dacă, per ansamblu, cavitatea bucală este bine îngrijită, halena să nu dispară, după cum vom vedea în cele ce urmează. 

  Ce este halena

  Care sunt cauzele apariției halenei

   

  Potrivit National Institutes of Health SUA, halena este formată din molecule volatile care au cauze patologice sau nonpatologice și care sunt o consecință a unei igiene orale deficitare sau a unor afecțiuni medicale. Din punct de vedere statistic, 50% din populația globală suferă de halitoză temporară sau cronică. Cu toate că motivele pentru care apare sunt multiple, studiile au demonstrat că în 90% dintre cazuri, sursa respirației neplăcute este cavitatea bucală, mai precis o igienă orală precară, bolile parodontale, consumul anumitor alimente, carcinoamele orale sau infecții ale tractului respirator și exemplele pot continua.

   

  Printre cele mai întâlnite cauze ale halenei se numără:

   

  ●     resturile alimentare - favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene, ceea ce provoacă mirosul neplăcut; de asemenea, se formează compuși care conțin sulf;

  ●     cauze stomatologice - carii, abcese, proteze neigienizate, parodontoza, gingivita;

  ●     consumul anumitor alimente și băuturi - usturoiul, ceapa, anumite condimente, alcoolul, cafeaua;

  ●     produsele care conțin tutun - nu este vorba doar despre fumat în sine, ci și de obiceiul de a mesteca tutun;

  ●     igiena orală precară - periajul dentar și lingual nu este făcut corect și nu reprezintă un obicei; neutilizarea aței dentare și a soluțiilor antibacteriene pentru clătirea cavității bucale;

  ●     gura uscată - saliva are și rolul de a curăța gura; de obicei, este un rezultat al faptului că dormi cu gura deschisă, însă poate fi vorba și de o afecțiune a glandelor salivare; practic, mucoasa bucală se deshidratează;

  ●     anumite medicamente - acestea pot fi o cauză indirectă a halenei, pentru că usucă mucoasa bucală (ex.: antihistaminicele, anumite antibiotice);

  ●     infecții ale cavității bucale - pot să apară după intervențiile chirurgicale, după căderea vreunui dinte sau din cauza afecțiunilor parodontale;

  ●     infecții la nivelul nasului sau gâtului - infecțiile cronice ale nasului, sinusurilor și ale gâtului pot fi o cauză a halitozei;

  ●     alte posibile cauze - anumite forme de cancer, diabet, dezechilibre metabolice, refluxul gastric, insuficiența hepatică sau renală, abcese pulmonare.

  Diagnosticarea și tratamentul halenei

   

  În cele mai multe cazuri, medicul dentist este cel care pune un diagnostic și tratează halena, pentru că, de obicei, motivele pentru care apare halitoza sunt legate de afecțiuni ale cavității bucale. Dacă, însă, medicul stomatolog constată că nu este vorba despre o problema dentară, atunci vei avea nevoie de un consult al unui alt medic specialist, pentru a determina cauza.

  Diagnosticarea halenei

  Diagnosticarea halenei

   

  Singurul care poate pune un diagnostic corect și care poate recomanda o schemă de tratament adecvată este medicul specialist. Pentru aceasta, consultul este esențial. Iată cum ar trebui să te pregătești în acest sens:

   

  ●     consultul va avea loc, de regulă, dimineața, pentru ca alimentele de peste zi să nu poată influența examenul medical;

  ●     nu este recomandat să folosești înainte de consult parfumuri, loțiuni, rujuri, creme care ar putea masca mirosul;

  ●     dacă ai luat antibiotice în ultima lună, vezi dacă nu cumva e bine să mai aștepți o perioadă până să faci consultul;

  ●     pregătește-te să răspunzi medicului la întrebări cum ar fi:

  ○     Când ai simțit prima dată mirosul neplăcut?

  ○     Respirația neplăcută este ocazională sau permanentă?

  ○     Cât de des te speli pe dinți și îți cureți placa dentară (dacă folosești așa ceva)?

  ○     Cu ce frecvență folosești ața dentară?

  ○     Ce alimente obișnuiești să consumi cu regularitate?

  ○     Ce medicamente și suplimente alimentare iei?

  ○     Ce afecțiuni medicale ai?

   

  După examenul medical, ți se pot recomanda mai multe teste, pentru a se stabili un diagnostic exact. Printre acestea se numără:

   

  ●     metodele organoleptice - mirosul în aerul expirat perceput de la o distanță de 10 cm;

  ●     halimetre - determină hidrogenul sulfurat din aerul expirat;

  ●     cromatografia gazoasă - determină prezența sulfului în aerul expirat.

  Tratamentul halenei

   

  De cele mai multe ori, cea mai bună metodă de tratament al halenei este o igienă orală eficientă. Astfel, poți reduce riscul dezvoltării cariilor și bolilor gingiilor. Însă tratamentul pentru respirația neplăcută poate varia, în funcție de cauzele care au dus la apariția ei. Dacă este vorba despre alte probleme medicale, igiena orală corectă poate să nu fie o soluție suficientă.

  Pentru cauzele care sunt legate de sănătatea orală, medicul stomatolog îți poate recomanda mai multe scheme de tratament, cum ar fi:

  ●     soluții speciale pentru clătirea cavității bucale - dacă este vorba despre placa bacteriană;

  ●     paste de dinți cu un conținut antibacterian - care să distrugă bacteriile;

  ●     geluri antibacteriene - pentru tratarea gingiilor;

  ●     combinarea tipurilor de periaj - periajul dentar, lingual, clătiri orale;

  ●     tratarea bolii parodontale - este o afecțiune a structurii care înconjoară dintele și care se numește parodonțiu; din cauza acestei boli, la baza dinților se pot crea spații în care se dezvoltă placa bacteriană; este nevoie de intervenția medicului specialist în bolile parodontale.

  Beneficiile plantelor

  Cum poți preveni apariția halenei - importanța igienei orale corecte

   

  După cum am menționat mai sus, halena sau halitoza poate fi rezultatul unei igiene orale deficitare, al unor obiceiuri alimentare si al unui stil de viață nesănătos, dar poate avea și cauze medicale. Indiferent de motivele care stau la baza apariției respirației neplăcute, există anumite măsuri de prevenire de care este bine să ții cont. 

  Cum previi aparitia halenei

  Importanța igienei orale corecte

   

  În momentul în care te hrănești, toate alimentele sunt fărâmițate în cavitatea bucală. Consumul unor produse care miros puternic, așa cum sunt usturoiul sau ceapa, duce la apariția halenei ocazionale. În această situație, curățarea dinților și periajul limbii, folosirea aței dentare sau chiar a dușurilor bucale pot reduce efectul respirației neplăcute doar temporar. Va fi nevoie de câteva ore pentru ca halena să dispară complet.

   

  Dacă nu obișnuiești să te speli pe dinți zilnic, particule de mâncare pot să rămână în cavitatea bucală, generând un mediu propice dezvoltării bacteriilor între dinți, în jurul gingiilor și pe limbă. Acestea provoacă respirația urât mirositoare. Poți preveni cu ușurință halena dacă folosești cu regularitate periute de dinti electrice, special concepute pentru a pătrunde și în spațiile greu accesibile, perii pentru limba care te ajută la curățarea acesteia sau dusuri bucale cu soluții antibacteriene.

   

  Un alt motiv pentru care igiena orală corectă este esențială pentru prevenirea halenei este acela că poate reduce riscul apariției bolilor parodontale. Acestea sunt cauzate de placa bacteriană care irită gingiile și care, în cazurile severe, poate afecta chiar osul. La fel de importantă este și pentru prevenirea cariilor dentare care, la rândul lor, pot genera mirosul neplăcut al respirației.

   

  Așadar, igiena orală corectă, ce implică nu doar periajul dinților, ci și curățarea limbii, a obrajilor, întreținerea gingiilor și folosirea unor geluri sau soluții cu efect antibacterian, este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni halena. Iată, pe scurt, ce ar trebui să faci concret pentru o bună igienă orală, potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic:

   

  ●     spală-te pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara;

  ●     folosește pastă de dinți cu proprietăți antibacteriene;

  ●     utilizează periuțe de dinți care sunt concepute să pătrundă în locurile mai puțin accesibile din cavitatea bucală;

  ●     curăță spațiile dintre dinți cel puțin o dată pe zi, cu ajutorul aței dentare;

  ●     periază-ți limba la fel de bine cum o faci în cazul dinților;

  ●     igienizează-ți plăcile și aparatele dentare, cel puțin o dată pe zi.

  Sonicare DiamondClean Smart Periuţă de dinţi sonică electrică cu aplicaţie

  Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

  Alte măsuri de prevenire a halenei

   

  Pe lângă igiena orală, în funcție de cauzele exacte care au dus la apariția respirației neplăcute, există și alte metode prin care poți reduce riscul halitozei. Iată câteva dintre ele:

   

  ●     mergi cel puțin de două ori pe an la control stomatologic;

  ●     evită alimentele care miros puternic;

  ●     renunță la obiceiurile nesănătoase cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, mestecarea tutunului;

  ●     evită băuturile care au un conținut mare de zaharuri;

  ●     fă-ți analizele medicale obișnuite o dată la șase luni;

  ●     hidratează-te bine, ca să eviți senzația de gură uscată sau poți mesteca gumă ca să stimulezi secreția salivei;

  ●     schimbă-ți periuța de dinți o dată la trei-patru luni.

   

  Așadar, ca să nu te mai confrunți cu neplăcerea unei respirații urât mirositoare, mergi regulat la controale medicale, ai grijă la alimentație și nu uita că igiena orală corectă este esențială, indiferent de cauzele care duc la apariția halenei. De asemenea, nu ezita să recurgi la recomandările medicului specialist pentru a urma o schemă de tratament adecvată.

   

   

  Surse:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633265/

  https://www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath#1

  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636.php

   

  Sursa foto: Philips

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.