0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Cum se face corect periajul dentar la copii, inclusiv cu ața dentară

    Home ›› Cum se face corect periajul dentar la copii, inclusiv cu ața dentară

    Cum se face corect periajul dentar la copii, inclusiv cu ața dentară

     

    Igiena dentară este obligatorie încă de la ieșirea primului dințișor. Din păcate, mulți părinți amână periajul dinților copiilor până când erup toți, ceea ce duce la numeroase probleme, cea mai cunoscută fiind caria de biberon. În cele ce urmează, îți vom prezenta cum se face corect periajul dentar la copii, inclusiv utilizând ața dentară și vom combate câteva mituri despre reguli de igienă dentară. Ulterior, în funcție de vârsta copilului, se vor adăuga în rutina zilnică ața dentară pentru copii și apa de gură.

    De la ce vârstă se spală copiii pe dinți?

     

    Medicii pedodonți (medici stomatologi pediatrii) recomandă începerea igienei dentare înainte de apariția primului dinte de lapte, încă de când semnele sunt evidente. Când gingiile încep să se umfle și să se înroșească, iar bebelușul să saliveze mai mult, este un semn clar că va fi nevoie de curățarea guriței. De asemenea, este bine ca prima vizită la medicul pedodont să se realizeze după împlinirea vârstei de un an.

    Mituri despre igiena dentară la copii

     

    Din păcate, chiar și astăzi, multe persoane dau crezare unor mituri despre igiena dentara la copii. Informațiile eronate pot afecta definitiv sănătatea danturii celor mici, chiar dacă vorbim despre dinții de lapte. Iată care sunt cele mai des întâlnite mituri despre igiena dentară la copii și despre tratamentele stomatologice:

     

    • dinții nu se spală decât în momentul în care erup toți: fals, deoarece acest lucru se poate întâmpla chiar și la vârsta de doi ani, iar până atunci se va acumula placă bacteriană și vor apărea primele carii 
    • după laptele matern, nu este nevoie de curățarea dinților: din nou, fals. Laptele conține zaharuri naturale care lăsate peste noapte, vor crea mediul propice pentru dezvoltarea cariilor. În cazul în care copilul bea lapte înainte de culcare, spală-l pe dinți după ce a terminat biberonul, iar dacă se trezește și în timpul nopții, după ce este alăptat sau bea din biberon, curăță-i dinții cu un tifon îmbibat în apă. 
    • nu este nevoie de pastă de dinți, ci doar de apă: fals, deoarece dinții pot fi curățați doar cu pastă de dinți adecvată, pe piață existând sortimente ce pot fi folosite de la apriția primului dinte
    • nu este nevoie de ață dentară pentru copii sau de apă de gură: fals, deoarece ca și în cazul dinților adulților, este nevoie de curățarea spațiilor interdentare
    • cariile pe dinții de lapte nu se tratează: fals, cariile netratate pot afecta dinții permanenți, care sunt deja formați în alveola dentară 
    • copii nu au nevoie de detartraj: fals, deoarece inclusiv copiii dezvoltă placă bacteriană, iar de cele mai multe ori, părinții nu o pot îndepărta eficient.

     

    Ce presupune îngrijirea dinților la bebeluși? 

     

    Așa cum am menționat deja, îngrijirea dinților la bebeluși ar trebui realizată încă de dinaintea apariției primului dințișor. Astfel, după fiecare masă, indiferent dacă este vorba despre lapte matern, formulă de lapte sau mâncare, în cazul bebelușilor aflați la început de diversificare, curăță gingiile bebelușului cu un pansament de tifon steril, umezit. Astfel, se vor curăța bacteriile care pot provoca inflamații ale gingiilor. 

     

    Periajul dentar la bebeluși 

     

    Periajul dentar la bebeluși se realizează în primul an de viață cu un fel de periuță special realizată, sub formă de degetar, realizată din silicon de obicei, foarte moale, cu mici peri. Acest degetar se utilizează, de obicei, până la vârsta de 1 an și poate fi folosit și pentru masajul gingiilor în perioadele de erupție.

    3. Albirea profesională a dinților: petele care penetrează stratul superior sau suprafața dintelui vor necesita tratamente mai puternice. Acest lucru înseamnă un proces de albire recomandat și efectuat de medicul dentist.
     
    4. Fațete din rășină compozită: procedura presupune utilizarea unei rășini compozite și modelarea acesteia pe dinte. Acest lucru este urmat de o lustruire la o nuanță care să se potrivească nuanței naturale a dintelui. Deși sunt eficiente, fațetele din rășină compozită nu durează la fel de mult precum cele din porțelan.

    5. Fațete din porțelan: fațetele se aplică pe partea din față a dinților, pentru a le îmbunătăți aspectul. Fațetele nu schimbă doar culoarea dinților, ci și forma, alinierea și dimensiunea acestora. Acestea se lipesc permanent de dinți.

    Baby tooth care

    Igiena dentară la copii de 1 an

     

    După împlinirea vârstei de 1 an, igiena dentară a copiilor ar trebui să fie mai avansată. Astfel, se poate renunța la periuțele tip degetar și se pot utiliza periuțe speciale pentru această vârstă, împreună cu o pastă de dinți, de două ori pe zi. Este important să se utilizeze pastă de dinți specială, deoarece la această vârstă copiii au tendința de a o înghiți, iar cele realizate pentru bebeluși și copii nu cauzează probleme dacă se întâmplă acest lucru. După vârsta de 1 an, ar trebui programată și prima vizită la medicul pedodont, care va examina dinții erupți deja, calitatea smalțului și vă va oferi toate sfaturile necesare îngrijirii danturii la această vârstă.

    Igiena dentară la copii mai mari de 1 an

     

    Începând cu vârsta de 2 ani, copiii pot fi implicați activ în spălarea dinților. Astfel, la începutul periajului permite-i copilul să folosească periuța așa cum crede. Nu te aștepta să se spele corect pe dinți, deoarece nu are dexteritatea necesară. Cu toate acestea, este important să se obișnuiască să țină periuța și să încerce să curețe dinții. Apoi, arată-i tu mișcările corecte. 

     

    Până la vârsta de 7-8 ani, periajul dinților și folosirea aței dentare pentru copii ar trebui supravegheate de către părinți, care pot da indicații și care pot arăta locurile unde este nevoie de curățare mai în detaliu. Abia după vârsta de 8 ani, copiii au un nivel de motricitate ce le permite să curețe chiar și spațiile greu accesibile. 

     

    Începând cu vârsta de 4 ani, se poate utiliza și ața dentară pentru copii. La început, trebuie să ajuți copilul să o utilizeze corect. Mișcările corecte de folosire a aței dentare pentru copii sunt de la baza gingiei spre vârf, trăgând ața. Astfel, vei curăța toate resturile. În cazul în care ața dentară pentru copii este folosită cu mișcări de înainte și înapoi în spațiile interdentare, resturile nu se vor curăța și chiar există riscul să fie împinse sub gingie. 

     

    Apa de gură specială pentru copii poate fi folosită începând cu vârsta de 6 ani, bineînțeles sub supraveghere, deoarece nu trebuie înghițită. Este importantă folosirea aței dentare pentru copii și a apei de gură când erup dinții permanenți, pentru a menține o igienă corectă.

    Periajul corect al dinților la copii mai mari de 1 an


    Tehnica de periaj al dinților este foarte importantă pentru sănătatea orală a celui mic. Astfel, poți merge la pedodont pentru a afla cum se realizeză periajul corect al dinților la copii mai mari de 1 an. Vom încerca să îți explicăm pe scurt ce reguli trebuie respectate și ce periuțe poți utiliza pentru copilul tău.

     

    • Până la vârsta de 3 ani, este bine să utilizezi doar periuțe manuale, cu peri cât mai moi. Periajul se realizeză la fel ca în cazul adulților, cu mișcări verticale, de la gingie spre vârful dintelui și cu mișcări înainte-înapoi pe suprafețele de contact ale măselelor. O atenție sporită trebuie acordată ultimelor măsele, care de obicei sunt curățate mai greu. 
    • După vârsta de 3 ani, periajul dinților poate deveni distractiv utilizând o periuță electrică. Periuțele electrice îndepărtează mai multă placă bacteriană decât cele manuale, având în vedere numărul de oscilații pe minut. Pentru ca spălatul pe dinți să devină mai distractiv și mai eficient, poți alege o Periuță de dinți sonică electrică, Philips Sonicare For Kids. Aceasta dispune și de o aplicație pentru telefon, care va învăța copiii cum să utilizeze corect periuța și îi va încuraja să o folosească mai mult timp. Totul, în timp ce se distrează! 

    Correct tooth brushing

    Periuța de dinți Philips Sonicare For Kids sprijină copiii să perieze corect dinții. Aplicația le demonstreză într-un mod distractiv tehnicile corecte de periere și le monitorizează evoluția. Cei mici vor vedea cât de bine își curăță dinții și vor primi recompense în aplicație.

    ▶️ Pentru un periaj distractiv și eficient, oferă-i copilului tău Philips Sonicare For Kids și instalează aplicația care va transforma spălatul pe dinți într-o adevărată plăcere!

    Philips Tooth brush

     

    Așadar, pentru o dantură sănătoasă și frumoasă a copilului tău, urmează sfaturile pe care ți le-am oferit. Pe scurt, începe igiena dentară înainte de apariția primului dințișor, programează primul control la pedodont la vârstă de 1 an, după 3 ani, oferă-i copilului o periuță electrică, utilizează ață dentară de copii după 4 ani și apa de gură după 6 ani.


    Sursa foto: Philips, Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.