Cum alegi o periuță electrică de calitate și un capăt de periere potrivit ► Cum realizezi periajul corect ► Ce produse complementare de igienă dentară să folosești
Îți dorești dinți albi și sănătoși, care să te ajute să ai un zâmbet precum al unei vedete de la Hollywood? Secretul unei danturi perfect sănătoase nu constă neapărat în proceduri migăloase și costisitoare, ci într-o rutină dentară ușor de urmat. Descoperă în continuare cum obții un zâmbet de invidiat, în câțiva pași simpli.
Primul pas pentru a obține o dantură sănătoasă este vizita la medicul ortodont. O dantură perfectă este, în primul rând, o dantură aliniată, care nu va avea de suferit pe viitor. Medicul ortodont îți va explica de ce este important ca dinții să fie aliniați, cu exemple concrete, mai exact, prin imagini cu dantura umană. Dinții care nu sunt aliniați pot fi mai greu de igienizat, atât acasă, cât și la stomatolog, ceea ce poate duce la numeroase complicații, printre care: gingivită, carii, parodontoză, iar pe viitor, necesitatea de a purta o dantură falsă, dacă dinții naturali sunt pierduți. Ortodonția te poate ajuta, în primul rând, prin intermediul aparatelor dentare, iar în continuare vei afla ce opțiuni ai. Pentru îngrijirea adecvată a dinților, inclusiv pe perioada purtării aparatului dentar, alege o periuta de dinti electrica performanta și potrivită cerințelor tale.
Aparatul dentar fix reprezintă prima alegere a multor medici, dar și a majorității pacienților. Aparatele fixe au atât avantaje, dar și dezavantaje, însă, în unele cazuri, doar acestea pot fi purtate pentru a obține un zâmbet frumos și o dantură perfectă. În cazurile grave, în care este afectată și mușcătura, un aparat dentar fix este singura soluție. Iată care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de aparat dentar.
Avantajele aparatului dentar fix:
Dezavantajele aparatului fix:
Dacă vrei să scapi de toate neplăcerile cauzate de un aparat dentar fix, trebuie să știi că poți opta pentru un aparat mobil. Acesta este compus din gutiere transparente, pe care le schimbi la o anumită perioadă (de regulă, după 10 zile) și care este mult mai comod de purtat decât un aparat fix.
Avantajele aparatului dentar mobil:
DDezavantajele aparatului dentar mobil:
Având în vedere toate acestea, cel mai bine este să te consulți cu medicul tău, pentru a alege aparatul dentar potrivit pentru tine.
Probabil știi deja că o alimentație sănătoasă este o alimentație variată. Dar știai că alimentația îți poate ajuta și dinții să fie frumoși și sănătoși? Alături de periajul corect al dintilor, este important să incluzi în alimentația zilnică alimente din toate grupele alimentare, așa cum vei citi în continuare.
Din meniul tău zilnic nu ar trebui să lipsească fructele și legumele proaspete, de preferat crude. Acestea conțin numeroase vitamine și micronutrienți, care ajută la menținerea sănătății dinților. Vitamina C este un exemplu elocvent, deoarece s-a demonstrat că persoanele care au deficit sunt predispuse la parodontoză. Fructele și legumele crocante (în special merele) sunt ideale, pentru că stimulează microcirculația la nivelul gingiilor. Desigur, consumul acestor alimente sănătoase pentru dinți trebuie însoțit de o igienă orală adecvată. Află mai multe detalii în articolul: Cum alegi capatul periutei electrice.
Poate ți se va părea ciudat acest sfat, însă, dacă privești imagini cu dantura umană, vei observa că albul dinților este asemănător cu albul laptelui. Dacă nu ai vreo afecțiune care te împiedică să consumi produse lactate, include-le cu încredere în meniul tău zilnic. În special laptele și iaurtul ajută, prin aportul de calciu atât de necesar pentru a preveni demineralizarea dinților. În plus, lactatele stimulează și secreția de salivă, ceea ce va menține gura mai curată și un pH optim.
Din alimentația ta nu ar trebui să lipsească produsele de origine animală, în special ouăle, carnea de vită, de pui sau de curcan. Aceste alimente conțin fluor, un element important pentru sănătatea smalțului, vitamina D, fosfor și calciu, esențiale pentru sănătatea oaselor și implicit a dinților. Acestea te vor ajuta și să încetinești procesul natural de resorbție osoasă și, astfel, dantura ta va fi bine ancorată în mandibulă și maxilar.
Acum că ai aflat care sunt primii pași spre o dantură frumoasă și sănătoasă, este momentul să afli și cât de importante sunt igiena și alegerea unei periuțe ideale pentru dantura ta. Așa cum probabil știi deja, periuțele electrice sunt o variantă excelentă pentru menținerea sănătății dinților, deoarece periajul realizat cu acestea îți curăță în profunzime dinții, fără a lăsa în urmă fragmente alimentare. Totuși, nu este de ajuns să mergi la magazin și să achiziționezi prima periuță electrică pe care o găsești - asta pentru că ai nevoie de un accesoriu potrivit nevoilor tale. Iată cum alegi periuta de dinti electrica potrivită.
Dacă ai deja un dentist la care mergi în mod regulat, îi poți cere părerea în legătură cu acest subiect. Dentistul îți cunoaște cel mai bine dantura și este la curent cu diversele modele de periuțe electrice de pe piață, așa că îți va putea oferi un sfat avizat. În cazul în care nu ai timp să ajungi la dentist și vrei să îți cumperi o periuță de calitate, poți cere sfatul unui farmacist sau te poți documenta citind despre modelele care te interesează.
Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când alegi o periuță electrică:
La fel cum vechile periuțe clasice aveau diferite tipuri de forme și caracteristici, periuțele electrice vin cu mai multe tipuri de capete de periere, astfel încât să poți face alegerea în funcție de nevoile tale. În afară de dimensiune - standard sau compact - capătul de periere poate fi ales și în funcție de alți factori, cum ar fi: Partea bună atunci când îți alegi un produs de calitate, cum ar fi o periuță electrică Philips, este că ai la dispoziție diferite tipuri de capete de periere, astfel încât să le poți schimba când ai nevoie în funcție de necesități.
Ca să ai dinți curați și sănătoși, este recomandat să te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara. O periuță electrică te poate ajuta să ai o dantură perfectă, atât timp cât realizezi corect periajul: înainte de a te spăla, selectează intensitatea și modul de periere, în funcție de instrucțiunile periuței. Așa cum ai aflat mai sus, o periuță de calitate are moduri diferite de periere și mai multe variante de intensitate, pentru a-ți asigura un periaj complet.
Odată ce ai pornit periuța electrică, acesta îți va peria dinții exact atât cât trebuie, astfel încât să te scape de situațiile în care te aflai când foloseai periuța clasică și nu știai dacă ai periat destul. Pornește din spatele dinților, apoi curăță fața acestora, iar la final, acordă atenție și limbii. Având o periuță electrică de calitate, nu mai e necesar să acorzi atenție mișcărilor - periuța va face asta pentru tine. Nu uita, la final, să te clătești.
În afară de periuța de dinți, există și alte accesorii și produse care te ajută să ai o dantură perfect sănătoasă: irigatorul bucal - îl vei găsi și sub varianta de duș bucal - te ajută să îndepărtezi delicat și eficient placa bacteriană și să previi depunerile de tartru, ajungând chiar și în locurile inaccesibile pentru periere. Ața de dinți e un alt accesoriu util, pe care îl poți avea la tine oriunde ai merge. Cu ajutorul acesteia îți cureți rapid spațiile interdentare, așa că poți folosi ață după mese, atunci când nu ai acces la periuță sau înainte de perierea propriu-zisă. Apa de gură este un alt produs util pentru cavitatea bucală, ajutându-te să obții rapid o respirație proaspătă și să elimini microbii de la nivelul gurii.
Dacă vrei să ai dinți sănătoși și frumoși este important să mergi cel puțin o dată sau de două ori pe an la dentist, pentru un control de rutină. Te vei asigura astfel că rutina ta de îngrijire a dinților e una corectă și că nu ai carii sau alte probleme la nivelul cavității bucale. Nu uita că este mai bine să previi sau să tratezi din timp decât să ai nevoie de lucrări complexe și costisitoare sau să te confrunți cu dureri. De asemenea, mergi la dentist de fiecare dată când apare vreo senzație de disconfort la nivelul gurii, fie că este vorba de o durere dentară sau o sângerare a gingiilor. Nu amâna, fiindcă astfel de situații se rezolvă mai ușor dacă sunt depistate de la început. Este simplu să ai o dantură sănătoasă și frumoasă, atâta timp cât îi acorzi îngrijirea necesară. Vei observa că o bună igienă dentară te ajută să te simți mai bine și să ai mai multă încredere în tine și în aspectul tău.
You are about to visit a Philips global content page
Continue