0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Importanta umiditatii din aer pentru sanatatea ta ● Cum te afecteaza un aer prea uscat sau prea umed ● Ce poti face pentru un nivel optim al umiditatii in locuinta

      Mai multe:
      Ce este umiditatea aerului și cum îți poate afecta sănătatea

      Ce este umiditatea aerului și cum îți poate afecta sănătatea 

       

      Ne petrecem o mare parte din timp în interiorul locuințelor, iar dacă igiena casei ne preocupă pe mulți dintre noi, foarte rar ajungem să ne gândim și la calitatea aerului. ca să păstram o calitate optimă a aerului, este esențial să ne asigurăm că umiditatea din casă se încadrează în limitele normale.

      1. Ce este umiditatea aerului?

       

      Umiditatea aerului se referă la cantitatea de vapori de apă din aer și depinde de diferențele de temperatură dintre interior și exterior. De exemplu, pe perioada iernii, când temperatura de afară este mult scăzută decât cea din interior, crește umiditatea aerului. Vaporii de apă pot apărea și ca urmare a unor activități precum gătitul, dușul, sau călcatul hainelor. În lipsa unei aerisiri propice, aceste picături de apă din aer ajung și în plămânii noștri. 

      De câte tipuri este umiditatea aerului?

       

      Umiditatea aerului este de trei tipuri: absolută, maximă, și relativă. Aceste valori sunt măsurate automat de instrumente precum higrometru și umidometru. Acesta din urmă este integrat în mai toate ceasurile digitale de apartament, și oferă o valoare estimativă a umidității din încăpere.

       

      • umiditatea absolută - se referă la cantitatea efectivă de vapori existentă într-un volum de aer. În funcție de acest tip de umiditate se determină dacă aerul dintr-o încăpere este prea umed sau prea uscat. Se măsoară în grame de apă la metru cub de aer.

      • umiditatea maximă - constă în cea mai mare cantitate de vapori care poate exista într-un volum de aer. La trecerea de la umiditatea absolută la umiditatea maximă, vapori de apă din aer se vor condensa. O umiditate maximă însoțită de temperaturi ridicate (de exemplu, pe durata perioadelor caniculare) va duce la creșterea cantității de vapori, care, într-un spațiu închis, se va depozita pe pereți. Se exprimă în grame de apă la metru cub de aer și în milimetri coloană de mercur.

      • umiditatea relativă - se calculează ca raport procentual între cantitatea de vapori de apă cuprinsă într-un volum de aer și cantitatea de aer care ar satura un volum de aer similar. Pentru un calcul cât mai exact, umiditatea maximă și umiditatea absolută trebuie calculate la aceeași temperatură a aerului.

      2. Care sunt valorile normale ale umidității într-o locuință?

       

      Vremea suferă schimbări bruște uneori chiar și de la o zi la alta, iar umiditatea locuinței trebuie adaptată în funcție de temperatura de afară. Deși, în general, umiditatea aerului din interior ar trebui să fie cuprinsă între 40 și 60%, specialiștii ne recomandă să reglăm umiditatea locuinței după cum urmează:

       

      • dacă temperatura exterioară este mai mare de 20 grade Celsius, umiditatea din interior nu trebuie să treacă de 60%
      • dacă temperatura exterioară este cuprinsă între 10 și 20 grade Celsius, umiditatea casei ar trebui să fie mai mică de 50%
      • dacă temperatura exterioară este cuprinsă între 0 și 10 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie sub 45%

       

      Sigurul caz când este în regulă excesul de umiditate (maxim 80%) este într-o încăpere cu un bebeluș născut prematur. Este important ca încăperea să fie aerisită regulat pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

       

      Dacă totuși nu ești sigur dacă încăperea este prea uscată sau prea umedă există câteva semne care îți dau de înțeles că umiditatea aerului nu este la un nivel optim.

       

      • igrasie - prea multă umiditate
      • mâncărimi ale nasului - un nivel scăzut de umiditate
      • prezența mucegaiului și a mirosului specific - prea multă umiditate
      • uscăciune la nivelul gâtului, al buzelor, și al nasului, piele uscată, senzație de sete - un nivel scăzut de umiditate.

      3. Care sunt efectele umidității aerului asupra sănătății?

       

      Deși un element invizibil, umiditatea aerului are, în timp, un efect considerabil asupra calității vieții. Motiv pentru care ar trebui să acordăm o atenție sporită nivelului de umiditate al aerului pe care îl respirăm.

       

      Oamenii de știință au concluzionat în mai multe rânduri că expunerea la mucegai crește considerabil riscul de alergii și astm (în special în rândul copiilor și a persoanelor cu un sistem imunitar deficitar) și conduce la oboseală, lipsa concentrării, și dureri de cap. Mai mult, variațiile mari de umiditate favorizează dezvoltarea virusului gripal, mediul umed prelungindu-i viața.

       

      O umiditate prea mare sau prea mică a aerului afectează în primul rând bebelușii. În cazul camerei copilului, pediatrii recomandă un nivel al umidității în jurul valorii de 55% (iar temperatura între 18 ș 22 grade Celsius).

       

      Lipsa unui aer suficient de umed poate duce, în cazul celor mici, la apariția tusei dar și a primelor semne ale bronșitei. Aceste valori sunt suficient de mari pentru scăderea riscului de dezvoltare a unor alergii sau boli ale sistemului respirator, dar suficient de mici ca să nu permită dezvoltarea mucegaiului.

      4. Care sunt efectele unui aer prea uscat?

       

      Aerul este prea uscat când umiditatea are valori cuprinse între 0 și 30%. Un aer mult prea uscat are efecte adverse atât asupra corpului uman cât și asupra casei tale.

       

      Un aer prea uscat este resimțit mai ales pe durata perioadelor răcoroase. Umiditatea scăzută cauzează uscarea mucoasei nazale, iritații ale pielii, alergii, și uscarea pielii. Dintre acestea poate cea mai gravă este uscarea mucoasei nazale. Lipsa hidratării la acest nivel crește șansele de a dezvolta infecții și boli ale sistemului respirator.

      De exemplu, condițiile necesare dezvoltării virusului gripal implică un mediu uscat, acesta din urmă favorizând răspândirea mult mai rapidă a microbilor.

       

      Alte efectele negative asupra sănătății constau în apariția sau agravarea unor simptome:

       

      • astm, bronșită, sinuzită
      • deshidratarea organismului
      • ochi iritați
      • gât uscat
      • senzație de sete
      • iritații
      • eczeme
      • mâncărimi ale nasului și ale pielii
      • usturime sau iritare a nasului
      • dificultăți la respirație
      • apariția unor mici crăpături la nivelul coatelor, genunchilor, sau tălpilor

       

      În ce privește efectele asupra casei, acestea nu ar trebui neglijate. Aerul uscat poate duce la apariția fisurilor, a crăpăturilor în lemn, și a defectării instalațiilor. Mobila poate suferi, de asemenea, crăpături ale zonelor vopsite iar praful se va depune mult mai repede.

       

      Mai mult, dacă ai plante în casă, un nivel redus al umidității va duce la uscarea și ofilirea acestora.

       

      Primul pas pentru prevenirea unor astfel de efecte este măsurarea umidității. Multe ceasuri digitale de apartament au încorporate un termohigrometru, care indică valorile temperaturii și ale umidității.

       

      Următorul pas este aerisirea regulată a camerelor, chiar și de trei ori pe zi. Un alt truc este așezarea unui recipient cu apă pe calorifer - ajută la creșterea cu câteva procente a umidității.

       

      Acest truc, însă, dă rezultate doar dacă umiditatea a scăzut puțin sub valorile normale. În cazul unui aer mult prea uscat este indicată folosirea umidificatoarelor. Cu aer cald sau rece, acestea cresc umiditatea unei încăperi, fără a pune în pericol sănătatea familiei.

      Cum te poate ajuta un umidificator?

       

      Un umidificator elimină vapori de apă în aer, menținând un nivel optim al umidității. Mai mult, unele aparate dezinfectează și purifică apa, împiedicând astfel răspândirea bacteriilor.

       

      Mai jos sunt principalele beneficii ale unui umidificator:

       

      • crește nivelul umidității aerului până la un nivel normal
      • detectează automat momentul în care umiditatea aerului a scăzut sub nivelul optim și începe să răspândească vapori
      • este silențios
      • în funcție de modelul ales, acesta poate conține până 90% materiale reciclabile.

      Series 2000 Umidificator de aer

      Umidificatoare pentru camera copilului

       

      Încălzirea centralizată sau cu ajutorul unui calorifer electric face ca nivelul umidității din camera copilului să ajungă chiar și sub 40%. Acest lucru duce la apariția unor probleme de sănătate sau agravarea unor simptome.

       

      Un umidificator este esențial mai ales în camera copilului, cel puțin în prima parte a vieții, când sistemul său imunitar este încă în dezvoltare. Setarea aparatului la 55% (valoarea optimă pentru cel mic) va asigura nivelul necesar pentru susținerea sănătății.

      5. Care sunt efectele unui aer prea umed?

       

      La cealaltă extremă, un aer mult prea umed provoacă infecții ale tractului respirator (rinite, amigdalite, faringite) și apariția ciupercilor, a mucegaiului și a microbilor. Mucegaiul poate apărea chiar și în spatele unor obiecte de mobilă masive sau sub parchet, mirosul îl dă de gol.

       

      O umiditate de peste 70% este dăunătoare persoanelor care au TBC. Excesul de apă conduce, pe termen lung, la scăderea imunității și dezvoltarea unor infecții.

      Cum știi că umiditatea a atins un nivel prea ridicat?

       

      Pe lângă prezența sau mirosul mucegaiului, există câteva semne care indică un nivel ridicat al umidității.

       

      • apariția disconfortului climatic (îți este frig deși temperatura este potrivită)
      • mobila, pereții sau bunurile din casă încep să se deterioreze (repede)
      • apar primele semne ale mucegaiului și igrasiei - aerul devine irespirabil
      • un număr tot mai mare de insecte
      • aparate electro-casnice care nu funcționează corespunzător
      • suprafețe și mobilă din lemn putrezite
      • apariția unor afecțiuni respiratorii.

      Ce poți face ca să scapi de umiditatea excesivă?

       

      Unul dintre primele lucruri pe care le poți face este să folosești hota atunci când gătești. Acest aparat va absorbi aburii care în alt caz s-ar răspândi în casă. În plus, nu uita să închizi ușa la bucătărie și să deschizi fereastra.

       

      Pe cât posibil, evită să usuci hainele în casă. Acest obicei poate fi un factor determinant în apariția umezelii excesive și duce, în timp, la igrasie. Dacă totuși nu ai balcon pentru uscarea hainelor, gândește-te la achiziționarea unui uscător de rufe - acesta va contribuie la păstrarea sănătății întregii familii.

       

      Un alt sfat este să ștergi imediat ce ai vărsat un lichid. Fie că este vorba de un simplu pahar de apă sau o ceașcă de cafea, lichidul se usucă greu, ducând la umezirea aerului.

       

      Trebuie să știi că aceste trucuri ajută la scăderea cu câteva procente a umidității aerului dintr-o încăpere.

       

      Dacă, totuși, termohigrometrul (poate fi unul simplu, parte al unui ceas digital) indică valori de peste 70%, singura șansă ca să scazi umiditatea până la un nivel optim rămâne un dezumidificator.

       

      Cum îți dai seama că ai nevoie de un dezumidificator? Există câteva semne care îți confirmă excesul de umiditate și nevoia unei intervenții.

       

      • prezența petelor de mucegai în colțurile camerelor cu un perete exterior
      • existența mucegaiului în spatele mobilei
      • în momentul atingerii, pereții sunt umezi
      • închiderea dificilă a ușilor din lemn
      • apariția umidității pe ramele și pe partea din sticlă a ferestrelor
      • miros specific, de umezeală și mucegai
      • parchetul este ridicat în colțuri

      6. Sfaturi pentru a păstra o umiditate optimă 

       

      Dacă ții cont de câteva sfaturi simple, nivelul umidității din casa ta se va menține în limite normale. Iată ce ai de făcut:

       

      • nu usca hainele în casă - cumpără un uscător de rufe dacă nu ai balcon
      • când gătești nu uita să pui capacul, să deschizi geamul și să pornești hota
      • folosește vopsele și var antiumezeală și antiigrasie
      • aerisește baia după ce faci duș
      • aerisește dormitorul de două ori pe zi: dimineața după trezire și seara, înainte de somn
      • lasă ușile camerelor deschise cât ești plecat
      • renunță la covoarele de mari dimensiuni
      • ia-ți, în funcție de nevoi, un dezumidificator sau un umidificator
      • așază plante în camere - acestea vor absorbi excesul de umiditate, oferindu-ți în schimb aer curat.

       

      Atât umiditatea excesivă cât și lipsa ei afectează sănătatea ta și a celor din jur. Dacă urmezi însă câteva principii simple (prepararea mâncării cu ușa închisă și cu hota pornită, evitarea uscării hainelor în casă, etc), vei putea păstra un nivel optim al umidității aerului și astfel vei avea grijă de binele familiei și al casei.

       

      Sursa foto: Philips

      Citește în continuare

      • Pentru bărbați
        Cum sa-ti razi barba in doar 4 pasi

        Cum sa-ti razi barba in doar 4 pasi

        Te gandesti sa-ti razi barba? Cu doar un pic de pregatire vei evita să-ti iriti pielea. Afla cum sa-ti razi barba in 4 pasi simpli.

        Află mai multe
      • Stil de viață
        Munca dupa vacanta: trucuri pentru o revenire usoara

        Munca dupa vacanta: trucuri pentru o revenire usoara

        Dupa saptamani de relaxare

        Află mai multe
        Mai multe:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.