0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Afla totul despre Foliculita si cum o poti trata ► Care sunt cauzele aparitiei foliculitei ► Cum poti recunoaste simptomele ei ► Tipuri de foliculita ►

      O femeie se bucura de piele fara par pe picioare

      Foliculita, o afecțiune comună a pielii


      De ce apare și cum o poți trata eficient

       

      Pielea are numeroase calități și funcționează ca un strat de protecție esențial. Însă, câteodată, lucrurile nu merg atât de bine și pot apărea infecții mai mult sau mai puțin grave pe suprafața pielii.

       

      Dacă ai observat puncte roșii sau umflături pe piele, în special după epilat sau bărbierit, cel mai probabil te confrunți cu foliculita, o afecțiune la nivelul firelor de păr destul de des întâlnită.

       

      Ce poți face în această privință și cum o poți trata cât mai eficient? Asta urmează să afli în continuarea articolului.

      1. Ce este foliculita, de ce apare și cum recunoști simptomele ei

       

      Foliculita este o afecțiune inflamatorie comună a firelor de păr și este cauzată de obicei de bacterii sau infecții fungice. Poate apărea datorita metodelor de epilqre deficitare, dar poate fi și manifestarea unor afecțiuni interne cum ar fi diabetul zaharat, intolerante alimentare sau imunosupresia. Aceasta se manifestă sub forma unor mici puncte roșii centrate de fire de păr, cu sa fără secreție purulenta.

       

      Foliculita este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, iar dacă nu este tratată la timp, se poate agrava și poate provoca afecțiuni mai grave ale pielii. În unele situații, mai ales la persoane cu pielea mai inchisa la culoare sau ochi căprui, se poate vindeca cu formarea de pete pigmentare, maronii, care tind sa aibă o evoluție de lunga durata, fiind în același timp extrem de inestetice. Infecțiile severe pot provoca pierderea permanentă a părului sau cicatrici la suprafața pielii. Foliculita poate apărea la orice persoană, fiind mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Alege metoda de epilare potrivita pentru a reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni dermatologice.


      Dacă te confrunți cu o inflamare superficială, o poți trata cu anumite medicamente specifice. Însă, în cazul în care se agravează, va trebui să apelezi la un tratament mult mai eficient.

      Care sunt cauzele care duc la apariția foliculitei


      Foliculita este cel mai des cauzată de stafilococul auriu. De asemenea, mai poate fi cauzată și de viruși, fungi sau de o inflamație a firelor de păr crescute sub piele. Afecțiunea poate fi superficială sau profundă, în funcție de cât de mult este afectat foliculul firului de păr.


      Foliculita apare în zonele în care foliculii sunt mai denși. Cele mai afectate zone ale corpului sunt brațele, picioarele scalpul, axilele, fața și zona inghinală.

      Cele mai întâlnite cinci cauze care favorizează apariția foliculitei sunt următoarele:

       

      • epilatul cu ceară - prin smulgerea foliculilor de păr este lezată pielea, iar stafilococii de la suprafața pielii ajung în profunzime, favorizează infectarea zonei și apariția foliculitei

      Epilare cu ceara

      • epilatul cu epilatorul sau cu aparatul de ras poate provoca iritații ale pielii și leziuni ce se pot suprainfecta cu usurință
      • igiena precară favorizează apariția fungilor și blocajul canalelor sebacee din cauza murdăriei
      • mediul umed precum saunele sau piscinele încălzite
      • transpirația abundentă, hainele prea strâmte și machiajul excesiv blochează canalele sudoripare și nu permit eliminarea toxinelor din organism

      Cum recunoști simptomele foliculitei

       

      Pentru a depista din timp foliculita trebuie să știi care sunt simptomele specifice ale acesteia. Printre simptomele foliculitei se numără:

      • numeroase puncte roșii sau coșuri albe pe suprafața pielii
      • mâncărimi ale pielii
      • sensibilitate ridicată a pielii și dureri

      Simptome foliculita

      Ce complicații ale foliculitei pot apărea

       

      Dacă foliculita nu este tratată la timp, aceasta se va agrava și pot apărea complicații care vor îngreuna tratamentele pentru vindecare. Aceste complicații sunt:

      • apariția infecțiilor recurente care se pot răspândi pe alte zone ale corpului
      • zone mari de piele infectată care provoacă mâncărimi
      • apariția furunculilor sub piele (furunculoză)
      • daune permanente ale pielii, apariția de cicatrici și pete
      • distrugerea foliculilor de păr și pierderea permanentă a părului

      2. Tipuri de foliculită care afectează sănătatea pielii

       

      Foliculita poate fi de natură microbiană (cauzată de obicei de stafilococi) sau de natură micotică (cauzată de ciuperci precum Trichophyton rubrum, Pityrosporum, Candida albicans) și există mai multe forme de foliculită, de la cele superficiale și până la cele profunde, care pot destabiliza sănătatea pielii. De obicei, foliculita profundă este mai severă. De asemenea putem vorbi de foliculita eozinofilica.  Consultul dermatologic va putea diferenția o foliculita postepilatorie de una infecțioasă, eozinofilica sau secundara problemelor de sănătate.

      Forme simple ale foliculitei

       

      • foliculita bacteriană - este cel mai des întâlnită și este caracterizată de bășici roșii sau albe pline cu puroi, care provoacă mâncărimi. Apare atunci când foliculii firului de păr sunt infectați cu bacterii, de cele mai multe ori fiind vorba de stafilococul auriu. Deși această bacterie trăiește tot timpul pe piele, în cazul unei răni sau în urma epilării poate provoca probleme și favoriza apariția foliculitei
      • foliculita pseudomonas folliculitis (de jacuzzi) - este cauzată de bacteria pseudomonas care se găsește în locuri precum saunele sau piscinele încălzite în care nivelul de clor este scăzut. Se manifestă sub forma unor iritații roșii, cu forme rotunde, și care cauzează mâncărimi ale pielii timp de 1 - 4 zile. Bășicile se pot transforma ulterior în mici pustule pline cu puroi
      • foliculita cauzată de bărbierit (pseudofolliculitis barbae) - i se mai spune „mâncărimea bărbierului“ și este o inflamație cauzată de creșterea firelor de păr sub piele și apare după utilizarea aparatului de ras. Îi afectează în special pe bărbați și, pe lângă apariția unor mici pustule pe față și pe gât, mai pot exista și alte simptome precum înroșire și durere locală. Manifestările dispar după 48 de ore
      • pityrosporum folliculitis - este des întâlnită în rândul bărbaților adulți și adolescenților, fiind cauzată de infecția cu candida. Se manifestă prin apariția unor pustule roșii care provoacă mâncărimi pe spate, piept, umeri, față, partea superioară a brațelor și uneori pe gât.

      Forme severe ale foliculitei

       

      • foliculita profundă (gram negativ) - apare în urma unui tratament îndelungat cu antibiotice locale pentru acnee. Antibioticele alterează echilibrul firesc al bacteriilor de la suprafața pieli și duc la creșterea necontrolată a unor organisme din clasa “Gram negativ”  rezistente la antibiotice ce țintesc stafilococul sau streptococul ( din clasa gram pozitivi). De obicei, acestea nu provoacă probleme, însă există persoane la care bacteria se răspândește pe suprafața pielii din jurul gurii și nasului și poate provoca acnee severă
      • furuncul și carbuncul - reprezintă o infecție severă a foliculelor firelor de păr. Un furuncul este ca o umflătură dureroasă de culoare roz sau roșie care treptat se umple cu puroi și crește în dimensiuni, devenind din ce în ce mai dureroasă, iar într-un final se sparge. Furunculele mici se vindecă fără să lase cicatrici, însă unul mare poate lăsa urme permanente. Un carbuncul reprezintă un „ciorchine“ de furuncule și poate apărea de ceafă, spate, umeri sau pe coapse. Acesta cauzează o infecție mai severă, se dezvoltă și se vindecă mai încet și poate provoca cicatrici pe piele și pierderea firelor de păr din zona respectiva.
      • foliculita eozinofilică - afectează în special persoanele infectate cu HIV, iar simptomele includ mâncărime intensă și apariția unor bășici pline cu puroi pe față, scalp, gât și partea superioară a pieptului. Bășicile se răspândesc pe piele, iar după vindecare pielea capătă o culoare mai întunecată (hiperpigmentare). Cauza exactă a acestui tip de foliculită nu este cunoscută, însă poate implica același tip de infecție cu candida, ca în cazul pityrosporum folliculitis
      • sycosis barbae - acest tip de foliculită afectează bărbații care abia au început să se bărbierească. La început apar niște pustule pe buza inferioară, bărbie și mandibula, devenind din ce în ce mai vizibile în săptămânile următoare, pe măsură ce bărbații continuă să se bărbierească. Forma severă de sycosis barbae poate provoca cicatrici.

       

      3. Care sunt tratamentele utile pentru ameliorarea şi vindecarea foliculitei

       

      Diagnosticarea foliculitei se face de către un medic dermatolog care, în urma examinării pielii, va stabili tipul de foliculită existent. Pentru a afla cauza sunt necesare analize de laborator de specialitate (examene bacteriologice, micologice, culturi de virus). Formele atipice de foliculită pot necesita chiar și biopsie.

       

      Formele superficiale trec de la sine sau prin înlăturarea cauzelor care au dus la apariția ei, însă pentru cele profunde poate fi necesar un tratament local sau un tratament de specialitate.

      Tratamentele pentru foliculită depind de tipul și de severitatea afecțiunii. Însă, chiar dacă tratamentele te pot ajuta la vindecarea infecției, foliculita poate recidiva în cazul în care nu te protejezi de cauzele care au dus la apariția ei. Uite câteva sfaturi de îngrijire și tipuri de tratament pentru tratarea foliculitei:

      Tratament naturist

       

      În cazul unor forme mai ușoare ale foliculitei, poți încerca un tratament chiar acasă. Aceste tratamente pot fi băile cu sare (aproximativ 2 kg de sare în cada cu apă) sau compresele cu apă caldă aplicate pe zona afectată, de mai multe ori pe zi, pentru a reduce disconfortul și pentru e evita eruperea pustulelor deja formate. Compresa trebuie umezită în apă cu sare (1 linguriță de sare la 2 căni cu apă). Alte tratamente naturiste sunt loțiunile pe bază de ovăz, bicarbonatul de sodiu, apa cu oțet, săpunul cu sulf, unguentul cu muguri de plop sau un săpun antibacterian.

      Tratamente medicale

       

      În funcție de tipul foliculitei, poți urma un tratament medical, cu unguente sau produse speciale care reduc infecțiile de la suprafața pielii. În prima etapă poți folosi produse de tip gel pe care să le aplici la baie, pe baza de clorhexidină, disulfura de seleniu sau propilen glicol. În farmacie poți achiziționa și soluții tip spray sau loțiuni pe baza de clorhexidină, un excelent antiseptic pentru piele, ce poate fi aplicat, alături de acidul boric sub formă de comprese locale de câte 10-15 minute de 3-4 ori pe zi.

      Antisepticele pot fi folosite în mai mare siguranță, pe termen mai lung, căci nu exista riscul dezvoltării de rezistență a bacteriilor. Un astfel de ingredient este acidul fusidic pe care îl găsim sub forma de cremă sau unguent. Atunci când nu se obțin rezultate satisfăcătoare doar cu antiseptice, putem apela la antibiotice aplicate local, pe piele, sau în formele mai severe la antibiotice administrate oral. Atunci când nevoie de terapie cu antibiotice, cele mai bune rezultate le avem dacă efectuam o cultură bacteriană și administram medicamentele pe baza antibiogramei, analiza care stabilește sensibilitatea bacteriilor față de antibiotice. Nu recomand folosirea de antibiotice pe piele pe termen lung datorita riscului de dezvoltare a rezistenței bacteriene, datorită dezechilibrării florei bacteriene naturale, precum și datorită riscului de sensibilizare cutanată și alergie.

      Atunci când ne confruntăm cu o foliculita micotică, determinată de fungi și levuri, vom folosi crème antimicotice, însă pe o perioadă mai îndelungată decât în cazul antibioticelor. Deducem de aici importanta diagnosticului corect.

      Tratamente de specialitate

       

      În unele cazuri, în special în cele recidivante, care sunt foarte frecvente sau reapar rapid dupa tratament sunt necesare investigații suplimentare a stării de sănătate generale pentru a exclude un eventual diabet zaharat sau cauze de imunosupresie, este necesară cultura bacteriană și fungică și efectuarea antibiogramei și antifungigramei și uneori prescrierea de antibiotice administrate oral sau chiar efectuarea unui autovaccin.

      Pentru formele de foliculită care nu răspund la tratamentul cu antibiotice, dar în special pentru infecțiile profunde ale foliculilor cum sunt furunculul, carbunculul sau abcesul, se va recurge la un tratament chirurgical de specialitate care constă în incizia și în drenajul leziunilor, astfel încât să nu rămână semne pe piele și ca infecția să nu se răspândească pe alte zone ale corpului. Această procedură este realizată de medicul dermatolog.

      Atunci când foliculita este datorată traumei epilării sau firelor încarnate cea mai eficientă și sigura metodă pe termen lung este epilarea definitivă, cu laser sau lumina intens pulsată. Putem folosi aceste dispozitive pe zonele unde ne dorim îndepartarea firelor de păr pe termne lung: față, mustață, bărbie, axile, inghinal, și în orice parte a corpului, cu excepția scalpului și a ochilor (sprâncene). Epilarea definitivă nu este iritantă pentru piele și îndepărtând rădăcină firului de păr, va preveni apariția foliculitei.

      4. Soluții moderne şi eficiente pentru tratarea foliculitei - epilare cu laser sau IPL

       

      Epilarea cu laser sau IPL este o soluție care ajută la reducerea semnificativă a creșterii firelor de păr și te poate ajuta să scapi de foliculită, întrucât îndepărtează pe termen lung elementul central al foliculitei, firul de păr. Fără fire care să centreze inflamația, nu putem vorbi de foliculita.  Putem spune că avem beneficiu dublu: îndepărtăm părul nedorit tratând sau prevenind foliculita, în același timp.

      Epilarea cu laser nu este foarte dureroasă, iar laserul are ca țintă pigmentul firului de păr. Cu cât firul de păr este mai închis la culoare și pielea mai deschisă, deci contrastul mai mare, cu atât este mai eficientă procedura. Acest tip de epilare poate fi folosit pe aproape orice suprafață a corpului și pe orice tip de piele, mai puțin pentru părul alb, blond deschis sau gri. Nu este recomandată expunerea la soare înainte și după tratament, așa că cea mai bună perioada pentru a apela la această metodă este sezonul rece..


      Epilarea cu IPL este o metodă de epilare destul de cunoscută în România și înseamnă epilare cu lumină intens pulsată. Principiul pe baza căruia funcționează este similar procedurii laser. Lumina este absorbită de pigmentul firului de păr și este apoi transformată în energie termica, adică în căldură Această energie ajunge la rădăcina firului de păr, pe care o supraîncălzește, inducând firului de păr starea de latență și împiedicând reapariția lui.

      Motive să alegi epilarea cu IPL pentru a trata foliculita

       

      Acest tip de tratament poate fi folosit pentru orice zonă a corpului, nu este dureros, însă poți simți mici înțepături în timpul ședinței de epilare. Spre deosebire de epilarea cu laser, avantajul acestui tip de epilare este că riscul de apariție a cicatricilor este mult mai mic, putând fi folosit în siguranță la domiciliu. Este necesara respectarea instrucțiunilor de utilizare pentru rezultate optime.

      Pe lângă inactivarea rădăcinii firului de păr, tehnologia IPL ajută și la îmbunătățirea aspectului petelor pigmentare atât de frecvente în procesul de vindecare a foliculitei. Scăpăm astfel de părul nedorit, de foliculită în timp ce îmbunătățim și aspectul pielii. Spre deosebire de alte metode de epilare cunoscute, riscul de apariție a foliculitei este minim.

       

      Rezultatele sunt vizibile de la prima ședință, insa un tratament complet presupune între 8 și 12 ședințe, primele 4 fiind efectuate lunar, iar următoarele la un interval de 2 sau 3 luni, în funcție de ciclul de creștere a firelor de păr. Este recomandat ca tratamentul să fie început încă din toamnă sau iarnă, astfel încât până în anotimpul cald, problema foliculitei să fie rezolvată, dar și pentru că nu este indicată expunerea la soare după ședințele de epilare. Poți efectua tratamentul cu epilare IPL la un salon specializat, iar dacă nu ai suficient timp pentru a merge la salon, poți folosi un aparat pentru IPL de uz casnic, chiar la tine acasă.

       

      Avantajele unui astfel de aparat sunt numeroase. Nu doar că vei economisi timp pentru că nu vei mai face programări și drumuri la salon, dar și costurile sunt mult mai mici spre deosebire de ședințele la un salon de cosmetică. Mai mult, epilatoarele IPL sunt ușor de folosit pentru orice zonă a corpului, iar durata unei ședințe poate dura diferit în funcție de zona tratată:

      • 15 minute pentru zonele mici precum axile, perineu, mustață
      • 30 minute pentru zonele medii precum abdomen, omoplați, zona inghinală
      • între 50 și 90 de minute pentru zonele mari precum picioare și brațe

       

      Dacă te-ai hotărât să îți achiziționezi un aparat IPL pentru epilarea acasă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante, dacă vrei să obții rezultatele dorite. În primul rând, informează-te în legătură cu miturile despre epilarea IPL, astfel încât să fii cu inima împăcată că faci cea mai bună alegere. Uite cum alegi un aparat IPL:

      • asigură-te că poate fi folosit pentru toate zonele corpului, chiar și pentru cele sensibile (zona inghinală, pulpa piciorului, zonele osoase ale brațelor, genunchi și omoplați)
      • aparatul trebuie să aibă o autonomie cât mai mare, pentru ca epilarea să dureze cât mai puțin. Aparatele cu peste 250 de pulsații sunt cele mai indicate
      • să aibă funcție de reglare a intensității luminii și cât mai multe funcții suplimentare

      Sfaturi utile de care trebuie să ții cont pentru o epilare IPL reușită

       

      Atunci când te pregătești pentru o ședință de epilare IPL, dar și la finalul fiecărei ședințe, trebuie să respecți câteva indicații obligatorii dacă vrei să tratezi eficient foliculita, dar și pentru a obține rezultate pe termen lung:

      • înainte de epilarea definitivă trebuie să te asiguri că au trecut cel puțin 3 săptămâni de la epilarea cu ceară sau cu epilatorul. Smulgerea firelor de păr prin orice metodă va face tratamentul ineficient, din cauza faptului că lipsește partea foliculului de păr ce trebuie tratată
      • nu te expune la soare cu cel puțin trei zile înainte de începerea ședințelor de tratament, dar și după fiecare ședință și nu efectua procedura pe pielea foarte intens sau recent bronzată
      • rade părul cu o zi înainte de procedură, în asa fel incât lungimea firelor ce urmează sa fie tratate să fie de maxim 0,5 mm. Un fir prea lung va epuiza energia laserului pe lungimea să, nemaiajungând suficientă energie la rădăcină. Nu doar că va face procesul mai neplăcut, dar și mai puțin eficient.
      • după fiecare ședință aplică o cremă hidratantă cu aloe vera și cu factor de protecție SPF 30
      • evită sauna, dușurile fierbinți și mersul la sală

       

      Foliculita nu este o afecțiune periculoasă, însă este întâlnită frecvent și cauzează infecții la nivelul pielii, care sunt inestetice și uneori dureroase. Poți preveni apariția ei dacă respecți câteva reguli de igienă, iar în cazul în care te confrunți deja cu această problemă, este indicat să urmezi un tratament potrivit pentru fiecare tip de foliculită. În plus, pentru foliculita care apare în urma epilării tradiționale cu ceară sau cu epilatorul, cea mai eficientă metodă de tratament este epilarea cu IPL. Nu doar că tratează eficient foliculita, ci are rezultate pe termen îndelungat.

      Sursă foto: Philips și Shutterstock

      Iuliana Rosu

      Articol scris în colaborare cu Dr. Iulia Roșu

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.