1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  Medicină pentru sistemul respirator

  Ce este un debitmetru
  de vârf?


  Valorile măsurate de debitmetrul de vârf arată gradul de deschidere a căilor respiratorii, astfel încât să îţi poţi gestiona astmul1.

  Ce este un debitmetru de vârf?

   

  Un debitmetru de vârf este un dispozitiv de mână portabil şi necostisitor destinat utilizării de către persoanele care suferă de astm, pentru a-şi măsura rapiditatea cu care pot expulza aerul din plămâni. Măsurarea debitului de vârf cu ajutorul acestui dispozitiv de măsurare reprezintă un aspect important al gestionării simptomelor astmului şi al prevenirii atacurilor de astm şi este bine să fie inclusă ca parte a planului tău de acţiune personal pentru tratarea astmului2.

  De ce trebuie să îmi măsor puterea respiratorie?

  Debitul de vârf este un parametru ce măsoară viteza cu care poţi expulza aerul din plămâni la o expiraţie forţată, după o inspiraţie profundă. Această valoare se numeşte „debit expirator de vârf” – abreviat DEV sau PEF („Peak Expiratory Flow”). Monitorizarea debitului expirator de vârf reprezintă una din modalităţile prin care poţi şti dacă astmul este ţinut sub control sau dacă se agravează1. Apoi, în asociere cu planul de tratament care ţi-a fost prescris pentru astm, poţi lua măsuri adecvate pentru a readuce astmul sub control.
  Monitorizarea astmului

  Dacă astmul de care suferi nu te afectează, înseamnă că nu ai căile respiratorii obstrucţionate şi că poţi expulza rapid aerul din plămâni, ceea ce se va traduce printr-o valoare mare a debitului de vârf. Totuşi, dacă astmul nu este ţinut sub control, căile respiratorii se vor îngusta şi nu vei mai putea expira aerul la fel de repede, ceea ce se va traduce prin valori mai mici ale debitului de vârf.
  Cum se măsoară2?

  Debitul de vârf se măsoară cu ajutorul unui dispozitiv de mână de mici dimensiuni denumit debitmetru pentru măsurarea debitului de vârf sau debitmetru de vârf. Scala unităţilor de măsură este redată în litri pe minut (lpm). Când expiri în piesa bucală, indicatorul micuţ se deplasează în funcţie de viteza cu care expiri. Poziţia în care ajunge indicatorul reprezintă valoarea debitului tău de vârf. Cea mai bună valoare a debitului de vârf trebuie notată ca fiind valoarea cea mai mare obţinută măsurând trei expiraţii.

  Medicul specialist va stabili indicatoarele zonelor colorate în funcţie de cea mai bună valoare a debitului expirator de vârf, a ta sau a copilului tău (cea mai bună valoare a debitului de vârf care poate fi măsurată atunci când astmul este ţinut sub control). Măsurarea debitului de vârf va furniza valori încadrate în una din cele trei zone descrise mai jos.

  Cum se determină cea mai bună valoare a debitului meu de vârf?3

   

  Cea mai bună valoare a debitului expirator de vârf (DEV sau PEF), al tău sau al copilului tău, este cea mai mare valoare numerică a debitului de vârf înregistrată într-o perioadă de două-trei săptămâni când astmul este bine controlat. A-ţi controla bine astmul înseamnă a te simţi bine şi a nu manifesta nici un simptom de astm.
   

  Cea mai bună valoare a debitului expirator de vârf este un indicator important, deoarece reprezintă cifra cu care vor fi comparate toate celelalte valori ale debitului de vârf. Planul tău de acţiune pentru tratarea astmului, elaborat împreună cu medicul specialist, se bazează pe această cifră.
   

  Trebuie să utilizezi întotdeauna acelaşi debitmetru de vârf şi să notezi valorile în diagrama debitului de vârf. Continuă prin a-ţi măsura în fiecare dimineaţă debitul de vârf. Valorile zilnice te vor ajuta să recunoşti din timp diminuarea debitului de aer şi modificările survenite în controlul astmului.

  Pentru a afla care este cea mai bună valoare a debitului tău de vârf, măsoară-ţi debitul de vârf:
  pictograma calendarului în care se notează de două ori pe zi
  De două ori pe zi timp de două-trei săptămâni, când astmul este bine controlat
  pictogramă cu ora
  Dimineaţa şi seara devreme, întotdeauna la aceeaşi oră
  pictogramă cu furnizorul de servicii de îngrijire
  Conform instrucţiunilor profesionistului din domeniul sănătăţii

  Cât de des trebuie să îmi măsor debitul de vârf?


  Valorile debitului de vârf sunt optime dacă sunt măsurate zilnic la aceeaşi oră, de preferinţă
  o dată dimineaţa şi încă o dată seara3. Întreabă medicul specialist de câte ori este bine
  să îţi măsori debitul de vârf.

  Cum se interpretează valorile debitmetrului de vârf Philips PersonalBest?

  Sistemul de apreciere cu trei zone colorate, corespunzătoare culorilor semaforului

  Zona verde

  Zona verde

  zona verde
  Dacă valoarea se află deasupra indicatorului verde, trebuie respectat planul uzual de administrare a medicamentelor de control
  Zona galbenă

  Zona galbenă

  zona galbenă
  Dacă valoarea este între indicatoarele galbene, este posibil ca astmul să se agraveze. Pentru instrucţiuni privind modul de utilizare a medicaţiei de atenuare şi pentru a readuce valoarea în zona verde, consultă şi respectă planul de acţiune pentru tratarea astmului
  Zona roşie

  Zona roşie

  zona roşie
  Dacă valoarea este sub marcajul roşu, trebuie să soliciţi imediat asistenţă medicală.

  Utilizarea şi întreţinerea debitmetrului de vârf Philips PersonalBest

  pasul 1
  1. Îndepărtează capacul superior
  pasul 2
  2. Rabatează în jos capacul inferior articulat şi prinde cele două jumătăţi una de cealaltă, fixându-le cu un clic, astfel încât să obţii un mâner
  pasul 3
  3. Glisează indicatorul roşu la partea inferioară a scalei
  pasul 4
  4. Stând în picioare, inspiră cât poţi de adânc. Poziţionează piesa bucală în gură cu buzele strâns lipite în jurul acesteia, pentru a asigura o etanşare fermă. Expiră cât poţi de puternic şi de rapid
  pasul 5
  5. Cifra în dreptul căreia se opreşte indicatorul reprezintă valoarea măsurată a debitului de vârf. Repetă această procedură începând cu pasul 3 şi efectuează 3 măsurători
  pasul 6
  6. Notează-ţi în diagrama zilnică valoarea cea mai mare măsurată, menţionând ora şi data

  Întrebări frecvente

  Exonerare de răspundere 
  Informaţiile de pe acest site web au strict caracter informativ şi nu trebuie să înlocuiască indicaţiile medicului.

  NOTE DE SUBSOL:
  [1] aaaai.org. Conditions-and-treatments/library/at-a-glance/peak-flow-meter. Accesat în luna octombrie 2017. 

  [2] Asthma.org.uk. All_about_asthma/controlling_your_asthma/resources_to_help_you/peak_flow_diary. Accesat în luna oct. 2017. 

  [3] Webmd.com. Asthma/guide/peak-flow-meter. Accesat în luna octombrie 2017.

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.