0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  czarina-masthead

  Controlul astmului


  Dispozitivele destinate controlului astmului pot contribui la administrarea mai eficientă a medicaţiei tale sau a copilului tău şi la reducerea efectelor secundare1, 2.

   Cum te poate ajuta gestionarea astmului

   De ce este atât de important să îţi gestionezi astmul?

    

   Multe persoane care suferă de astm consideră că boala lor este bine gestionată dacă simptomele se acutizează doar ocazional şi că utilizarea mai rară a inhalatorului arată că astmul de care suferă este controlat mai bine. În realitate, utilizarea mai rară a inhalatorului poate sugera faptul că planul de tratament al astmului nu este atât de eficient pe cât ar trebui sau că nu este urmat conform prescripţiei. Însă efectele secundare ale administrării medicamentelor – de exemplu gustul acestora sau senzaţia prezenţei lor la baza gâtului – te pot descuraja în respectarea planului.


   Dispozitivele destinate gestionării astmului pot contribui la administrarea mai eficientă a medicamentelor tale sau ale copilului tău, reducând în acelaşi timp efectele secundare1,2. Administrând corect medicamentele în plămâni, respectând cantitatea şi frecvenţa prescrise de medicul specialist, vă veţi putea bucura de viaţă prezentând mai puţine simptome şi simţindu-vă mai liberi.

   Preia controlul!

   Află cum te pot ajuta dispozitivele noastre destinate gestionarii astmului să îţi gestionezi astmul.

   Scopul tratamentului este acela de a-ţi gestiona astmul astfel încât7:

   Să nu prezinţi simptome în timpul zilei sau să ai doar simptome minore3

   Să nu prezinţi simptome în timpul zilei sau să ai doar simptome minore3

   Să nu te trezeşti în timpul nopţii din cauza simptomelor de astm3

   Să nu te trezeşti în timpul nopţii din cauza simptomelor de astm3

   Să nu fii nevoit să utilizezi inhalatorul de urgenţă de mai mult de 2 ori pe săptămână pentru a-ţi trata simptomele3

   Să nu fii nevoit să utilizezi inhalatorul de urgenţă de mai mult de 2 ori pe săptămână pentru a-ţi trata simptomele3

   pictograma testului

   Reuşeşti să îţi controlezi astmul?

   Fă testul acesta rapid pentru a afla

   Organizaţia Global Initiative for Asthma (GINA – Iniţiativa Globală pentru Astm) recomandă utilizarea unor întrebări cum sunt cele de mai jos pentru evaluarea gradului de control al astmului7:

   1. Dacă tu sau copilul tău suferiţi de astm, tu sau copilul tău tuşiţi, prezentaţi respiraţie şuierătoare sau aveţi senzaţia de apăsare în piept mai des decât de două ori pe săptămână? Da sau Nu

   2. Dacă tu sau copilul tău suferiţi de astm, această afecţiune vă limitează, ţie sau copilului tău, participarea la activităţi sportive sau la activităţi fizice normale? Da sau Nu 

   3. Dacă tu sau copilul tău suferiţi de astm, tu sau copilul tău vă treziţi în timpul nopţii din cauza simptomelor de astm? Da sau Nu 

   4. Dacă tu sau copilul tău suferiţi de astm, tu sau copilul tău folosiţi inhalatorul de urgenţă mai des decât de două ori pe săptămână pentru a trata simptomele de astm? Da sau Nu 

   Dacă ai răspuns Da la oricare din aceste întrebări, este posibil ca astmul tău sau al copilului tău să nu fie bine controlat şi ar trebui să programezi o vizită la medicul specialist pentru a discuta simptomele şi a examina planul de acţiune pentru tratarea astmului.

   Pentru a obţine mai multe sfaturi despre cum să gestionezi astmul copilului acasă şi la şcoală, vezi mai jos:

   Planul de acţiune pentru tratarea astmului are ca scop menţinerea valorilor în zona verde

   Un plan de acţiune pentru tratarea astmului este un document pe care îl poţi elabora împreună cu medicul specialist şi care arată când şi în ce cantitate este necesar ca tu sau copilul tău să vă administraţi zilnic medicaţia pentru controlul astmului pentru a vă putea gestiona boala, cât de des trebuie utilizată medicaţia amelioratoare şi care sunt paşii suplimentari pe care trebuie să îi urmaţi în cazul în care simptomele se agravează.

   Redarea simplă în format color verde-galben-roşu vă ajută să înţelegeţi mai uşor dacă simptomele s-au ameliorat sau dacă se agravează – iar în cazul acesta, să ştiţi ce trebuie să faceţi. Utilizat împreună cu un debitmetru de vârf pentru monitorizarea funcţiei pulmonare, planul de acţiune te poate ajuta să respecţi îndeaproape tratamentul, pentru gestionarea generală mai bună a astmului.

   Menţinerea valorilor în zona verde

   Sistemul de apreciere cu trei zone colorate, corespunzătoare culorilor semaforului, al debitmetrului de vârf Philips PersonalBest

   Îmbunătăţeşte administrarea medicamentelor

   Administrare îmbunătăţită a medicamentelor

   Când inhalatorul este utilizat ca atare, fără accesorii, medicamentul sfârşeşte de multe ori prin a ajunge în gură, în gât şi în stomac. O spacer (denumită uneori şi distanţier) poate îmbunătăţi de până la 4 ori administrarea medicamentului în plămâni, unde acesta este necesar4.

    

   Administrarea cantităţii corecte de medicament poate contribui la reducerea simptomelor zilnice şi la menţinerea valorilor în zona verde2.

   Monitorizează-ţi debitul de vârf, pentru a controla astmul mai bine

   Monitorizează-ţi debitul de vârf, pentru a controla astmul mai bine

   Debitmetrul de vârf măsoară viteza cu care aerul este expulzat din plămâni.

   Debitmetrul de vârf este utilizat, de asemenea, şi pentru a determina dacă simptomele de astm manifestate se situează în zona galbenă sau în zona roşie a planului de acţiune pentru tratarea astmului.

   Administrează medicamentul în plămâni, acolo unde trebuie să ajungă

   Administrează medicamentul în plămâni, acolo unde trebuie să ajungă

   Se poate ca medicul specialist să îţi prescrie o medicaţie de ameliorare care se administrează cu ajutorul unui inhalator de tip pMDI (pressurized Metered-Doze Inhaler – inhalator presurizat cu doze măsurate) sau cu ajutorul unui nebulizator, pentru tratamentul simptomelor respiratorii în cazul agravării astmului. Nebulizatoarele transformă medicamentele lichide într-o ceaţă de particule fine, care este absorbită mai uşor în plămâni. Obiectivul urmărit este acela de a readuce valorile tale sau ale copilului tău în zona verde şi de a vă face să vă simţiţi mai bine.

   Care este realitatea

   Citeşte mai multe despre cele mai răspândite mituri despre astm

   Adresează-te profesionistului din domeniul sănătăţii sau farmacistului pentru a afla mai multe despre gestionarea astmului

   Adresează-te profesionistului din domeniul sănătăţii sau farmacistului pentru a afla mai multe despre gestionarea astmului


   Medicul specialist sau farmacistul te pot ajuta cu informaţii valoroase pentru a înţelege modul de utilizare a dispozitivelor pentru gestionarea astmului şi avantajele includerii acestora în planul de acţiune pentru tratarea astmului. Unele dispozitive pentru gestionarea astmului sunt disponibile numai pe bază de reţetă.

   Întrebări frecvente

   Exonerare de răspundere
   Informaţiile de pe acest site web au strict caracter informativ şi nu trebuie să înlocuiască indicaţiile medicului.

   NOTE DE SUBSOL:
   [1]  Newman, S.P., et al. Improvement of pressurized aerosol deposition with Nebuhaler spacer device. Thorax, 1984; 39(12) 935-41

   [2]  Asthma.org.uk. Advice/inhalersmedicines.treatments/inhalers-and-spacers. Accesat în luna ianuarie 2016.

   [3] Asthma.org.uk. Advice/manage-your-asthma. Accesat în luna ianuarie 2016.  

   [4] Gardenhire D., Arzu A., Dean H., Myers T. A guide to aerosol delivery devices for respiratory therapists, ediţia a 3-a, American Association for Respiratory Care, 2013. 

   [5] În comparaţie cu varianta anterioară, Aeroneb Go.

   [6] Utilizând 2,5 ml de Salbutamol.
   [7] ginasthma.org. 2017-gina-report-global-strategy-for-asthma-management-and-prevention. Assessment of Asthma, pagina 29. Accesat în luna noiembrie 2017.

   You are about to visit a Philips global content page

   Continue

   Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.