0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Somnul bebelușului: ciclul de somn, perioada de veghe, sfaturi utile

     

    Somnul bebelușului este diferit chiar și de la un copil la altul. Unii dorm noaptea neîntrerupt, în timp ce alții au mai multe sesiuni de câteva zeci de minute sau 1-2 ore; unii dorm multe ore ziua, în timp ce alții se trezesc plini de energie, după doar 20 de minute. Somnul poate suferi schimbări semnificative, în primul an de viață.

    Cum bebelușii au un somn diferit de al adulților, este important să înțelegem care sunt particularitățile sale și ce putem face pentru a-l ajuta să se odihnească. Mai jos, poți afla mai multe despre importanța somnului bebelușului, cât ar trebui să doarmă la fiecare lună din primul an, precum și câteva sfaturi utile.

    Somnul bebelușului


    Dacă ți-ai pus problema cât doarme un bebeluș, trebuie să știi că nevoile sale de somn diferă în funcție de vârstă. Nou-născuții au nevoie de mult somn, însă acesta este fragmentat. Pe măsură ce cresc, necesarul de somn scade și crește lungime sa; în loc să doarmă 30-60 de minute, vor dormi 3-4 ore la rând.

    De regulă, nou-născuții dorm 8-9 ore în timpul zilei și alte 8-9 ore noaptea, însă tind să se trezească frecvent, la 1-2 ore sau chiar mai des. Majoritatea bebelușilor nu dorm întreaga noapte (6-8 ore, fără a se trezi) până la 3 luni sau până ajung să cântărească 7 kg. Aproximativ două treimi dintre bebeluși dorm toată noaptea în jurul vârstei de 6 luni. Iată un tabel somn bebeluși:

    Vârsta

    Numărul total de ore dormite

    Număr total de ore dormite noaptea

    Număr total de ore dormite ziua

    nou-născut

    17 ore

    8-9 ore

    8 ore

    1 lună

     16 ore

    8-9 ore

    7 ore

    3 luni

    15 ore

    9-10 ore

    5 ore

    6 luni

    14 ore

    10 ore

    4 ore

    9 luni

    14 ore

    11 ore

    3 ore

    1 an

    14 ore

    11 ore

    3 ore

    1,5 ani

    13,5 ore

    11 ore

    2 ore

    2 ani

    13 ore

    11 ore

    2 ore

    Poziții somn bebeluși


    În primele luni de viață, bebelușul ar trebui să doarmă doar pe spate. Această poziție de somn este cea mai sigură pentru sănătatea și siguranța copilului. Există numeroase studii care spun că poziția de somn la nou-născut și bebeluș pe spate, ziua și noaptea, reduce riscul de sindromul morții subite la sugari (SIDS, sudden infant death syndrome).

    Dacă bebelușul se rostogolește pe burtă, este indicat să îl întorci ușor pe spate, cel puțin în primele săptămâni sau chiar luni de viață. Ziua, îl poți lăsa să se joace pe burtă, însă trebuie să fie întors când doarme.

    Pentru a încuraja această poziție, pune o jucărie aproape de pătuț, însă nu sprijinită de acesta. O va vedea mai bine doar dacă stă pe spate.

    În general, dormitul pe burtă la bebeluși este încurajat abia după 12 luni, uneori, chiar după 8 luni, în funcție de ritmul de dezvoltare al celui mic.

    De asemenea, dacă stă pe o parte, va exista tendința de a se rostogoli pe burtă, ceea ce nu e de dorit. Dacă adoarme doar pe o parte, imediat după ce a ațipit, mișcă-l ușor pe spate. În cazul în care se întoarce pe o parte după ce a adormit pe spate, nu există probleme. Acest lucru se poate întâmpla în siguranță, după 4 luni.

    Cât doarme bebelușul la fiecare vârstă 


    Un bebeluș doarme un număr diferit de ore, în funcție de vârstă, iar somnul său va trece prin schimbări semnificative. Iată cum arată somnul bebelușului până la un an.

    Somnul nou-născutului


    Cât doarme un nou-născut? În general, 17-18 ore, în intervale de 2-4 ore, trezindu-se doar pentru a se hrăni. La doar câteva zile de viață, are somnul mai agitat și se mișcă mult. Deoarece încă nu își controlează reflexele, poate avea tresăriri ale mâinilor/picioarelor.

    Nou-născuții nu știu cum să se liniștească singuri, pentru a adormi. Îți poți ajuta puiul prin alăptare, citit sau muzică relaxantă. De asemenea, îl poți legăna până adoarme.

    Somnul bebelușului la 1 lună


    În prima lună, un bebeluș doarme 14-18 ore pe zi. Deoarece totul este nou, este alert între sesiunile de somn, astfel că ajunge să doarmă mai bine noaptea.

    Încă din prima lună de viață, este indicat să stabilești o rutină a somnului. De exemplu, după băiță, îi poți citi o poveste sau îi poți cânta, apoi, la culcare. Urmând același program în fiecare zi, cel mic va ști la ce să se aștepte și va adormi mai repede.

    Somnul bebelușului la 2 luni


    Începând cu a doua lună, atât tu, cât și bebelușul ați intrat într-o rutină zilnică. Știi deja la ce oră se trezește dimineața și când are chef de joacă.

    Un bebeluș de 2 luni doarme 14-17 ore în 24 de ore, inclusiv 4-6 sesiuni de somn ziua. Începe să se amelioreze confuzia între zi și noapte, iar cel mic stă treaz 60-90 de minute, după care adoarme între 30 minute și 2 ore. Va dormi mai mult în timpul nopții, însă tot se va trezi după 2-3 ore, pentru a fi hrănit.

    Somnul bebelușului la 3 luni


    Încep să apară tot mai multe schimbări: crește și e nevoie de hăinuțe mai mari. Somnul din timpul zilei se va reduce semnificativ, iar odihna va avea un număr regulat de sesiuni de somn.

    Un bebeluș de 3 luni doarme 14-17 ore într-un interval de 24 de ore. Va dormi mai mult timp în cursul unei nopți, chiar și 5 ore la rând, iar ziua, 3-4 sesiuni de somn, aproximativ 6 ore.

    Somnul bebelușului la 4 luni


    La 4 luni, bebelușul nu mai doarme la fel de mult ca de obicei. Petrece mai mult timp din zi explorând mediul din jur. Un bebeluș de 4 luni doarme între 12 și 17 ore pe zi, mai multe ore pe timpul nopții și 3-4 sesiuni de somn ziua.

    Începe să înțeleagă diferența dintre zi și noapte, iar unii bebeluși dorm 6-8 ore neîntrerupte pe pe timpul nopții.

    Somnul bebelușului la 5 luni


    La 5 luni, bebelușul vrea tot mai multă joacă. Plânsul alternează cu râsul și cu primele încercări de a emite sunete.

    Crește văzând cu ochii, vede mai bine, gâtul, mâinile și picioarele devin mai puternice și pot apărea semne ale primilor dinți. Toate acestea afectează somnul.

    Nevoile de odihnă se reduc semnificativ, iar somnul nocturn va fi afectat. Este posibil să te confrunți cu nopți nedormite, treziri matinale sau mai multe ore de somn ziua, care alternează cu joaca. La această vârstă doarme 12-15 ore pe zi, din care 10-11 ore pe noapte, deseori cu întreruperi. Somnul de după-amiază durează între 30 de minute și 2 ore.


    👉 Joaca este principalul mod prin care bebelușul începe să descopere lumea. Descoperă produsele pentru bebelusi Philips Avent și încearcă biberoanele, tetinele sau cănițele anti-curgere pentru copii mici.

    Somnul bebelușului la 6 luni


    La 6 luni, începe să interacționeze tot mai mult cu persoanele din jur, să zâmbească și să râdă. Poate sta în picioare, cu sprijin. Dentiția se dezvoltă în ritm accelerat, iar apetitul este crescut. Alimentația formată din lapte și/sau formulă începe să fie completată de piure de legume sau de fructe.

    Doarme aproximativ 15 ore pe zi, 11 ore în timpul nopții, restul de somn fiind ocupat cu 2-3 sesiuni medii în timpul zilei. Somnul se menține regulat, dacă are un program de alimentație și de joacă. Totuși, există și anomalii, când somnul este neregulat, alternând zilele cu somn neîntrerupt cu nopțile albe.

    Biberon Philips Avent

    Somnul bebelușului la 7 luni


    La 7 luni, începe să exploreze locuința, de la nivelul solului. Uneori, merge înainte, alteori, în cercuri și încearcă să formeze primele cuvinte. Devine din ce în ce mai independent și încrezător în forțele proprii.

    În această perioadă, doarme aproximativ 14 ore, 9-11 ore noaptea, iar restul ziua, în 2-3 sesiuni de somn scurt. Uneori, se trezește foarte devreme, iar alteori, stă până târziu. Acest lucru este normal. Menținerea unei rutine a somnului este foarte importantă la această vârstă.

    Somnul bebelușului la 8 luni


    Bebelușul de 8 luni începe să doarmă tot mai puțin ziua. Este curios și vrea să descopere lumea. Stă mai mult treaz ziua și doarme mai mult noaptea. Majoritatea bebelușilor de 8 luni dorm aproximativ 14 ore, însă un număr de 12-16 ore de somn este considerat normal.

    Somnul din timpul zilei este împărțit, de regulă, între somnul de dimineață și cel de după-amiază.


    👉 Pentru ca bebelușul tău să doarmă bine, are nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Folosește un aparat de gatit la aburi, pentru a pregăti piureuri și alte bunătăți pentru puiul tău.

    Somnul bebelușului la 9 luni


    La 9 luni, începe să doarmă tot mai bine noaptea, iar somnul din timpul zilei devine tot mai predictibil.

    Cu toate acestea, te poți confrunta cu zile sau chiar cu săptămâni când nu se odihnește suficient și este mofturos.

    Doarme, în medie, 14 ore pe zi, dintre care 10-12 ore pe noapte și două sesiuni de somnic în timpul zilei.

    Somn bebelusi

    Somnul bebelușului la 10 luni


    La această vârstă, majoritatea bebelușilor dorm nopțile, aproximativ 11-12 ore, fără a avea nevoie de hrănire, iar ziua se odihnesc aproximativ 2-2,5 ore. Puțini copii dorm o singură dată pe zi, însă, în mare parte dorm de două ori, dimineața și după-amiaza. Dacă puiul tău poate dormi în timpul zilei în două sesiuni, este sănătos să se odihnească astfel până la 15-18 luni.

    Majoritatea dorm în timpul nopții, însă unii bebeluși au nevoie de o hrănire, în jurul orei 4. De asemenea, dorm mai mult decât bebelușii care nu au fost hrăniți. Rezistă treji 3-4 ore, între somnul de după-amiază și cel de noapte.

    Somnul bebelușului la 11 luni


    Deși mulți părinți cred că rezistența copilului la somnul din timpul zilei înseamnă că poate să treacă la o singură sesiune de somn, trebuie știut că majoritatea copiilor au nevoie de cel puțin două perioade de somn ziua, una dimineața și una după-amiază, până în jurul vârstei de 15 luni.

    La 11 luni, bebelușul doarme aproximativ 13,5 ore: 11-12 ore în timpul nopții și 2-3 ore ziua. Majoritatea copiilor au nevoie de 3-4 ore de activitate, între perioadele de somn.

    În general, se trezesc dimineața devreme și le este foame. Dacă li se oferă cina mai târziu, poți „împinge” ora de trezire până când se luminează.

    Somnul bebelușului la un an


    Mulți copii dorm tot mai puțin ziua, începând de la 12 luni. Dacă renunți cu totul la somnul din timpul zilei, există riscul de extenuare și de afectare a somnului nocturn. Este indicat să mai păstrezi somnul zilnic cel puțin 3-5 luni.

    La 1 an, bebelușii dorm aproximativ 13,5 ore: 11-12 ore noaptea și 2-3 ore ziua. Rezistă bine la aproximativ 4 ore, între perioadele de somn.

    Importanța somnului la bebeluși


    La bebeluși, ritmul circadian nu este bine pus la punct. Acesta se dezvoltă în primele luni de viață. Astfel, se explică de ce dorm ziua și mai puțin noaptea. Părinții pot ajuta cu acomodarea prin expunerea bebelușilor la lumina naturală a zilei, iar odată ce soarele apune, să creeze un mediu întunecat.

    În primul an de viață, somnul joacă un rol foarte important, deoarece contribuie la dezvoltarea  fizică și intelectuală a celui mic. Prin somn, se dezvoltă memoria, limbajul și capacitatea de a lua decizii. Somnul de calitate contribuie la maturizarea creierului și la consolidarea amintirilor.

    Mai mult, hormonul creșterii este eliberat în timpul somnului profund, contribuind la dezvoltarea fizică, inclusiv a înălțimii. Lipsa somnului este asociată unui nivel crescut al grelinei (hormonul foamei) și unui nivel scăzut al leptinei (hormonul sațietății). Drept urmare, corpul cere un surplus caloric.

    Cicluri de somn la bebeluși


    Similar adulților, și bebelușii trec prin mai multe etape în timpul somnului. La adulți, somnul se împarte în somn ușor, somn adânc și somnul REM (perioada în care visăm).

    În cazul celor mici, în primele luni de viață, ritmul circadian se normalizează în jurul vârstei de 4 luni, existând două etape ale somnului: somnul activ, asemănător cu somnul REM de la adulți, și somnul liniștit. Dacă adulții trec printr-un ciclu de somn la fiecare 90-100 de minute, bebelușii încep un nou ciclu de somn în 50-60 de minute.

    Bebelușii debutează cu somnul activ (somnul REM), iar această etapă durează mai mult decât în cazul adulților, 50% din timp, pentru bebeluși, față de 20% din timp, pentru adulți.

    În timpul somnului activ, bebelușul se mișcă involuntar. Poți crede că s-a trezit, însă nu este cazul. Poate da din mâini sau picioare, imita suptul, zâmbi sau se poate încrunta. Prin comparație, la adulți, în timpul somnului REM apare paralizia musculară, când nu ne mișcăm.

    Înțelegerea acestor particularități ale somnului este importantă pentru a nu interveni când nu este necesar.

    A doua etapă este somnul liniștit. Poate există o scurtă perioadă de tranziție între somnul activ și somnul liniștit. Doar în momentul în care a ajuns în faza de somn liniștit se reduc mișcările corpului, iar respirația devine regulată și lentă. Bebelușul petrece aproximativ 20 de minute în această etapă, după care se trezește sau intră într-un alt ciclu de somn, adică trece iar la somnul activ.

    Perioada de veghe la bebeluși


    Deoarece nu putem vorbi despre perioade mari de timp, de noapte pentru somn și de zi pentru activitate (perioada de veghe), ritmul circadian al bebelușului este în formare, până ajunge să doarmă majoritatea somnului în timpul nopții și doar 2-3 perioade de somn ziua.

    Echilibrul dintre somn și veghe trebuie adaptat, odată ce bebelușul crește și în funcție de durata de timp în care poate sta treaz. Esențială pentru acest echilibru este melatonina, care începe să fie secretată în jurul vârstei de 3 luni. Secreția de melatonină depinde de lipsa luminii. Astfel, glanda pineală care secretă melatonina primește un semnal de la creier, se produce acest hormon și apare senzația de somn. De aceea, este indicat ca somnul să se realizeze în întuneric și să se mențină o rutină a somnului.

    Prin expunerea celui mic la lumină înainte de culcare, se inhibă secreția de melatonină și astfel se creează un dezechilibru între ritmul circadian și activitatea glandei pineale.

    Bebe doarme prea mult


    Un bebeluș somnoros îi poate îngrijora pe unii părinți. În special nou-născuții au nevoie de mult somn, iar dacă nu se pot bucura de el, vor fi somnoroși și mofturoși. În primele săptămâni de viață, cel mic poate avea un somn slab calitativ și neregulat. Este destul de comun să doarmă mai mult de 2-3 ore la rând. Și cazul contrar este destul de întâlnit.

    Totuși, este posibil ca bebelușul să doarmă prea mult? Răspunsul este „depinde”. Dacă în cazul unui nou-născut este chiar indicat să doarmă majoritatea zilei, un bebeluș de 5-6 luni doarme foarte mult mai ales dacă a avut o zi activă sau suferă de o anumită problemă de sănătate.

    Din cauza stomacului micuț, bebelușii trebuie hrăniți frecvent. Chiar dacă poți fi tentat să îl lași să se odihnească mai mult, dacă nu se trezește suficient de des pentru a se hrăni, va trebui să îl trezești, cu blândețe.


    👉 Vrei să îți formezi o rezervă de lapte sau ai nevoie de mai mult timp liber? Poți apela cu încredere la o pompă de sân electrică. Aceasta menține debitul de lapte la un nivel optim și are un design ergonomic, fără a te forța să te apleci.

    În primele săptămâni de viață, uită-te la ceas și trezește bebelușul, dacă nu s-a hrănit în ultimele 2-4 ore, în cazul alăptării, și 3-4 ore, dacă folosești formulă. Pentru alăptare, dacă nu l-ai hrănit timp de 2-4 ore, riști atât sănătatea sa, cât și scăderea fluxului de lapte. Odată ce se obișnuiește cu programul de hrănire, îți va cere singur, inclusiv pe timpul nopții.

    În cazul bebelușilor mai mari, de 6-10 luni, somnul excesiv din timpul zilei poate afecta odihna nocturnă. Copilul se va culca mai târziu sau se va trezi foarte devreme dimineața.

    Dacă somnul din timpul zilei nu-l afectează pe cel din timpul nopții, odihna nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dacă bebelușul este bolnav, va fi reticent să se trezească și poate refuza hrănirea. Pe de altă parte, odihna îl ajută să se însănătoșească, deci este normal să doarmă mai mult, dacă are o infecție.

    Pompa san Philips Avent

    Bebe agitat în somn


    Toți copiii sunt ușor agitați, în timpul somnului activ. Dacă te uiți cu atenție la el, vei vedea că își mișcă mânuțele sau chiar zâmbește. Aceste lucruri se pot întâmpla frecvent, în timpul nopții. Este posibil chiar să se miște în pătuț, motiv pentru care ar trebui să îi creezi un mediu sigur.

    Uneori, agitația nocturnă poate indica o problemă. De exemplu, dacă este prea cald, prea rece sau are o iritație, poate fi agitat. Cel mic va începe să se odihnească mai bine, după 6-12 luni.

    Sfaturi utile pentru somnul bebelușului

    Somnul bebelușului îl ajută să crească mare, sănătos și puternic. La vârsta sa, nu își poate crea condițiile pentru a dormi bine. Nu toți copiii adorm ușor, iar unora dintre ei le este dificil să adoarmă la loc, atunci când se trezesc. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să doarmă:
     

    • Stabilește o rutină a somnului încă din primele săptămâni de viață - după băiță, îi poți citi o poveste simplă, după care să se odihnească în voie;
    • Lasă-i timp suficient pentru somn, ziua și noaptea;
    • Evită activitățile stimulante și ecranele în dormitor;
    • Pune-i muzică relaxantă, pentru a-i induce o stare potrivită pentru somn;
    • Oferă-i un animal de pluș, pe care-l poate lua în pat. Este indicat să faci acest lucru abia atunci când cel mic se poate rostogoli;
    • Leagănă copilul, atunci când este neliniștit.


    Somnul este esențial atât pentru copii, cât și pentru adulți. În primele săptămâni de viață, bebelușii dorm 14-17 ore pe zi, iar când se trezesc, trebuie hrăniți sau schimbați și adorm la loc. După câteva luni, dorm mai puțin ziua și mai mult noaptea. Atât timp când se odihnesc, sunt vioi și iau în greutate, e bine să fie lăsați să doarmă.

    Sursă foto : Philips

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.