0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum alegi cartofii pentru prăjit ► Trucuri simple de preparare: înmuierea cartofilor, prăjirea în serii, ustensilele potrivite ► Modalități de preparare ► Alternative sănătoase de preparare ► 11 rețete rapide și delicioase

      Tot ce trebuie să știi despre prepararea cartofilor prăjiți. Trucuri simple și rețete rapide

       

      Cartofi pai, french fries sau cartofi bavarezi - oricum le-ai spune, aceștia se află printre cele mai iubite mâncăruri. Însă, pe lângă gustul savuros, cartofii sunt și o sursă importantă de fibre naturale și conțin numeroase minerale esențiale, precum fier, fosfor, mangan, magneziu, cupru și potasiu.

       

      Așa că dacă nu te poți lipsi de ei din meniul tău, află cum îi poți prepara corect și chiar mai sănătos. Am pregătit câteva trucuri și rețete care să te inspire și să te ajute să gătești cartofi prăjiți crocanți și delicioși.

      1. Cum alegi soiul potrivit de cartofi pentru prăjire

       

      Pentru a obține cartofii prăjiți perfecți, crocanți la exterior și pufoși în interior, cu un gust puțin sărat și cu acea culoare galben intens, este important să alegi soiul potrivit de cartofi. Ai nevoie de cartofi cu o structură fermă care nu se vor înmuia la prăjire. Acestea sunt sortimentele potrivite pentru prăjire:

       

      • cartofi albi - se găsesc în diferite dimensiuni, au formă rotundă sau alungită și au coaja mai deschisă la culoare. Aceștia au un conținut ridicat de apă și este recomandat să fie consumați într-o lună de la cumpărare. Textura cartofilor albi este densă, ușoară și în același timp cremoasă. La prăjire, cartofii albi rămân pufoși la interior și au o crustă crocantă.
      • cartofi galbeni - au coaja mai groasă decât cartofii albi, iar pulpa are culoarea galben închis. Aceștia sunt mai uscați și mai făinoși, fiind totodată mult mai rezistenți decât cei albi. Un soi popular de cartofi galbeni este Golden Wonder și au un gust plăcut și aromat.

      Soiul potrivit de cartofi

      2. Trucuri simple pe care să le încerci atunci când prepari cartofii prăjiți

       

      Deși cartofii prăjiți par a fi un preparat destul de simplu, cel mai probabil ai observat că nu întotdeauna reușești să îi gătești astfel încât să rămână crocanți și aromați. Pe lângă soiul de cartofi pe care îl alegi, de preferat albi sau galbeni, ține cont și de câteva trucuri de preparare. Uite cum poți să prepari cei mai buni cartofi prăjiți:

       

      • înmuierea cartofilor - acesta este primul pas important întrucât ajută la reducerea cantității de amidon din cartofi. Cu cât cantitatea de amidon este mai mică, cu atât aceștia vor fi mai crocanți. Secretul este să lași cartofii la înmuiat în apă rece pentru cel puțin o oră, mai ales dacă aceștia sunt făinoși.
      • prăjire dublă - renumiții french fries sunt crocanți datorită procesului de gătire dublă. După ce ai ținut cartofii la înmuiat, scurge-i bine de apă și pune-i la prăjit într-o primă etapă la o temperatură mai mică, de 170 grade, pentru cinci minute. Lasă apoi cartofii la scurs pe un grătar metalic (10 - 15 minute), nu pe un șervețel, deoarece grătarul permite circulați aerului și nu înmoaie cartofii. A doua etapă de prăjire a cartofilor se face la o temperatură de 190 grade, la foc mediu, până când devin aurii. Această prăjire dublă păstrează interiorul pufos al cartofilor și o crustă crocantă.
      • ustensile potrivite - cartofii pot fi prăjiți în orice vas încăpător, care să distribuie căldura în mod egal și care să păstreze o temperatură ideală de 170 - 190 grade. Totodată, vasul trebuie suficient de adânc, astfel încât cartofii să fie acoperiți în întregime de ulei pe tot parcursul procesului de gătire. Poți folosi o tigaie adâncă, o friteuză sau o cratiță cu sită specială pentru prăjit.
      • grăsimea utilizată - pe lângă condimentele care pot fi adăugate la final pentru un gust cât mai plăcut, este importantă și grăsimea folosită pentru prăjire. Cele mai folosite sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline sau de rapiță. În restaurante se folosește și uleiul de palmier, deoarece este mult mai rezistent la temperaturi înalte și la prăjiri repetate. Pentru un gust special, poți încerca și grăsimile animale. Untura de porc, vită sau rață era folosită în trecut pentru prăjirea cartofilor și oferă un gust mai aromat. Ține cont însă că aceste grăsimi animale se ard mult mai repede și de aceea este recomandat să le amesteci cu ulei. Indiferent de tipul de grăsime folosit, cel mai important este să ții cont de temperatura potrivită pentru prăjire și să scurgi bine cartofii de grăsime după preparare. Totuși, este indicat să nu folosești același ulei pentru mai multe prăjiri deoarece prin refolosire acesta începe să emane substanțe toxice.
      • prăjirea în serii - în cazul în care ai un recipient destul de mic pentru prepararea cartofilor, poți opta pentru prăjirea în serie. Atunci când adaugi mai mulți cartofi într-o cantitate mică de ulei, temperatura uleiului va scădea, nu vei putea întoarce cartofii pentru a se prăji uniform și vei risca să nu obții niște cartofi moi, nu crocanți. Prăjește seriile de cartofi pentru început la temperatură mai mică (170 grade), timp de aproximativ șapte minute, apoi scurge-i bine. La final, încinge uleiul mai tare (190 grade) și repetă procesul de prăjire în serii pentru aproximativ doua minute, până când se rumenesc.

       

      • scurgerea grăsimii pe grătarul metalic - în timpul procesului de prăjire, uleiul nu pătrunde în cartofi deoarece este împiedicat de evaporarea apei din cartof, acești vapori fiind cei care produc fierberea. La finalul prăjirii cartofilor este necesară scurgerea lor pentru a împiedica să absoarbă uleiul și vaporii de apă care se formează în timpul răcirii lor. Dacă vrei ca aceștia să rămână crocanți la exterior, evită să îi scurgi pe un șervețel, întrucât se pot înmuia. Este recomandat să îi scurgi pe un grătar metalic care permite circulația aerului și păstrează așadar crusta crocantă a cartofilor.
      • adăugarea de sare la final - ultima etapă din procesul de prăjire a cartofilor este adăugarea de sare la final. Desigur, poți opta pentru adăugarea altor condimente, după preferințe, însă rețeta clasică cu un strop de sare este la fel de delicioasă.

      3. Modalități rapide de gătire și alegerea ustensilelor potrivite

       

      Cartofii prăjiți pot fi preparați în diverse moduri, după preferințele fiecăruia, însă ai nevoie și de ustensilele potrivite ca să obții rezultate perfecte. Uite cum poți găti cartofii prăjiți, dar și pentru ce alternative rapide și sănătoase poți opta:

       

      • tigaie - folosirea unei tigăi reprezintă metoda clasică de prăjire a cartofilor. Deși poate fi o metodă la îndemână, tigăile au dimensiuni destul de mici, iar atunci când vrei să obții cartofi crocanți este important ca aceștia să fie prăjiți într-o cantitate generoasă de ulei. Totodată, timpul de gătire va crește dacă vrei să prepari o cantitate mai mare de cartofi întrucât este necesar să îi gătești în serii. De asemenea, pentru a obține acea crustă crocantă nu trebuie să acoperi tigaia cu un capac în timpul preparării cartofilor, deoarece se vor forma aburi care vor îi vor înmuia.
      • friteuza - prepararea cartofilor prăjiți cu ajutorul unei friteuze reduce timpul de gătire și asigură prăjirea uniformă a cartofilor, datorită băii de ulei în care sunt scufundați. Aceste sunt cunoscute și ca deep fryer, iar un avantaj este termostatul care permite setarea unei temperaturi pe durata prăjirii și temporizatorul care oprește gătirea după intervalul programat de tine. Dacă vrei să obții cartofi crocanți, trebuie să îi prăjești în două etape.
      • cuptor - cartofii pai la cuptor pot fi la fel de gustoși și crocanți precum cei prăjiți, însă sunt mult mai sănătoși. Cartofii trebuie tăiați în felii subțiri, apoi puși într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Aceștia se dau la cuptor timp de aproximativ 45 de minute, la o temperatura de 180 - 190 grade, până când se rumenesc și capătă o crustă crocantă. Avantajul preparării cartofilor la cuptor este că nu trebuie să folosești ulei, fiind așadar o alternativă sănătoasă la cartofii clasici prăjiți.
      • Philips Aifryer - este o friteuză fără ulei care te ajută să gătești rețete delicioase și mult mai sănătoase, datorită tehnicii de preparate cu aer fierbinte. Spre deosebire de cartofii prăjiți în friteuze, Philips Airfryer te ajută să prepari cartofi pai fără ulei și cu 80% mai puțină grăsime spre deosebire de cei preparaţi în friteuză. Astfel, vei obține cartofi prăjiți sănătoși, fragezi la interior și cu o crustă crocantă la exterior datorită aerului fierbinte care este răspândit rapid și uniform pe durata gătirii și care asigură o gătire perfectă.

      Viva Collection Airfryer

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      4. 11 rețete rapide și delicioase pentru cartofi prăjiți

       

      • cartofi prăjiți french fries - deși au un nume franțuzesc, aceștia sunt la origine belgieni. Cartofii trebuie tăiați în batoane egale ca dimensiune, între 0,7 - 1,5 cm, cam de grosimea unui deget. După ce se clătesc bine în apă rece, îi poți prăji în prima etapă la o temperatură de 170 grade, timp de cinci minute. Îi scurgi apoi bine de ulei pe un grătar sau sită (timpul recomandat este de 30 de minute) și apoi îi poți prăji în a doua etapă, la o temperatură de 190 grade, timp de două minute sau până când se rumenesc bine. Acest proces de gătire în două etape asigură miezul pufos și crusta crocantă la exterior, pentru care french fries sunt atât de renumiți.
      • chipsuri de cartofi la cuptor - aceștia sunt o alternativă mult mai sănătoasă la chipsurile pe care le găsești în comerț, fiind totodată la fel de gustoși. Cartofii se spală și se taie în felii cât mai subțiri - poți folosi un feliator (madolina) ca să obții felii uniforme. Se clătesc apoi în apă pentru a elimina amidonul, iar apoi se lasă la scurs apa pe un șervețel. Așază feliile de cartofi într-o tavă acoperită cu o foaie de copt și condimentează-i după gust sau doar cu un strop de sare și puțin ulei. Se coc la o temperatură de 170 grade timp de aproximativ 20 de minute, până se rumenesc. Se servesc calzi.
      • cartofi prăjiți bavarezi - mai întâi, cartofii trebuie fierți în coajă timp de 15 minute până când sunt fragezi. Taie apoi cartofii în cuburi și separat amestecă 6 linguri de ulei de măsline cu 3 linguri de oțet balsamic și o lingură de muștar Dijon. Prăjește cuburile de cartofi în ulei cu puțină sare până când încep să se rumenească, amestecând încontinuu. Adaugă 3 linguri de bere și feliile tăiate rondele de la o ceapă și continuă să gătești până când se evaporă berea. Redu flacăra și continuă să gătești încă 5 minute, până când se rumenesc cartofii pe margini. Adaugă apoi amestecul de vinegretă în tigaie și amestecă până când se omogenizează bine. Ia tigaia de pe foc și condimentează după gust. Cartofii bavarezi se servesc călduți, alături de câteva rondele de ceapă sau bacon.

      Cartofi prajiti bavarezi

      • cartofi prăjiți picanți - cartofii se spală bine și se taie în sferturi. Separat pregătești amestecul din piper, boia, ardei iute uscat măcinat și curry. Unge cartofii cu puțin ulei, adaugă un praf de sare și apoi amestecul de condimente. Prăjește cartofii în tigaie timp de câteva minute, până încep să se rumenească - poți adăuga și un cățel de usturoi pentru o aromă mai puternică. După ce se rumenesc, se scot pe o tavă și se introduc la cuptor, la o temperatură de 200 grade, până se coc și capătă o crustă crocantă.
      • cartofi prăjiți cu ceapă - cartofii se spală bine și se pot tăia atât pai, cât și rondele. Se pun la prăjit în ulei încins într-o tigaie și se adaugă ceapă tocată mărunt înainte ca aceștia să se rumenească. Amesteci ușor și lași să se gătească pentru încă 5 minute. La final, se adaugă puțină sare și se servesc calzi.
      • cartofi prăjiți cu ou și brânză - cartofii se spală bine, se taie în felii mici și se pun la prăjit. Când sunt aproape gata, toarnă deasupra două ouă bătute și lasă să se rumenească. Condimentează la final după gust. Se servește cu brânză rasă deasupra și chiar puțin pătrunjel tocat pentru mai multă aromă.
      • cartofi prăjiți cu usturoi - în uleiul deja încins se adaugă usturoi și ghimbir sau cumin, după gust, și se călesc aproximativ 2 minute. Adaugă apoi cartofii tăiați cuburi, sare și piper și lasă să se gătească pentru 5 - 10 minute. Adaugă apoi puțină apă, acoperă tigaia cu un capac și continuă să îi gătești pentru aproximativ 30 de minute, până când se înmoaie cartofii. La final se pot stropi cu puțină zeamă de lămâie și mai poți adăuga câțiva căței de usturoi.
      • cartofi prăjiți indieni - cartofii se curăță de coajă și sunt tăiați în felii subțiri, dar nu foarte subțiri. Se spală bine și se scurg de apă. Într-un castron se amestecă 4 linguri de Kuzu (amidon indian), 1 lingură de făină de orez, 1 linguriță de sare, o linguriță jumătate de pulbere de coriandru, 2 lingurițe de paprika dulce, 1 linguriță turmeric, 2 lingurițe Masala picantă și 2 lingurițe de pulbere de usturoi și apoi se presară peste cartofi. Cartofii se prăjesc apoi în uleiul încins timp de 4 minute. Se servesc calzi.
      • cartofi fierți și prăjiți - este o rețetă simplă și delicioasă pentru care ai nevoie de câțiva cartofi pe care îi fierbi în coajă, în apă cu sare. Cartofii se curăță apoi de coajă și se taie în felii mari sau cuburi. Se pun apoi la prăjit în ulei încins, timp de 5 - 10 minute pe fiecare parte. La final, îi poți servi alături cu mărar tocat mărunt sau alături de o salată.
      • cartofi prăjiți cu rozmarin și usturoi - ai nevoie de 700 g cartofi pe care îi speli bine și îi tai după preferințe. Se prăjesc apoi în ulei încins și se condimentează cu rozmarin și usturoi pisat. Se lasă la gătit aproximativ 10 minute, până când se rumenesc. Adaugă la final puțină sare și servește-i calzi.

      Cartofi cu rozmarin

      • cartofi belgieni cu sos andaluz - ai nevoie de 5 - 6 cartofi pe care să îi speli bine și apoi să îi tai în felii subțiri. Aceștia se prăjesc apoi în ulei încins, câte 4 porții separate timp de 3 minute fiecare, și se lasă la răcit pentru 30 de minute. Reîncălzește uleiul și repetă procesul de prăjire. Pentru sosul andaluz ai nevoie de o ceașcă cu maioneză (de preferat cea de casă), 2 linguri cu pastă de roșii, o lingură cu ardei gras verde tocat mărunt și una cu ardei roșu tocat mărunt, 2 linguri cu ceapă tocată mărunt, o lingură cu suc de lămâie și puțină sare. Toate aceste ingrediente se amestecă, iar sosul este servit alături de cartofii prăjiți crocanți.

       

      Indiferent de rețeta ta preferată de cartofi prăjiți, atât timp cât ții cont de aceste trucuri simple și eficiente, vei găti mereu cei mai delicioși cartofi prăjiți. Iar dacă vrei să alegi o alternativă mai sănătoasă, poți opta pentru prepararea lor la cuptor sau la o friteuza care funcționează cu aer fierbinte în loc de ulei și care îți asigură cartofi crocanți și, bineînțeles, sănătoși.

       

      Sursă foto: Shutterstock

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.