Contrar a ceea ce ne-am putea aștepta, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății1 parodontoza este o afecțiune comună, care afectează circa 10% din populația lumii. Este o formă avansată de boală a gingiilor care poate duce pe termen lung la pierderea dinților. Prevenirea paradontozei nu este deloc dificilă. Descoperă în acest articol, de la ce se face paradontoză, cum să detectezi un început de paradontoză, precum și cum să tratezi această afecțiune.
Înainte de a determina cauzele paradontozei, este important să știm ce implică această afecțiune. Parodontoza este cea mai serioasă formă de boală gingivală, a cărei prime etape o reprezintă gingivita (pentru a afla mai multe despre gingivită, citește articolul nostru). Atunci când această boală ajunge în etapa cronică a evoluției sale, cea de paradontoză, țesutul de susținere al dinților este atacat, iar osul de care sunt prinși aceștia începe să se deterioreze. Parodontoza netratată poate duce la pierderea dinților.
Gingivita netratată este cea mai importantă dintre cauzele paradontozei, ca rezultat al unei igiene orale defectuoase, care conduce la acumularea plăcii bacteriene dentare. De asemenea, există și alte cauze, parodontoza putând fi favorizată de mai mulți factori, cum ar fi:
Parodontoza este faza avansată a gingivitei, adică a inflamării gingiilor. Pe măsură ce problemele gingiilor devin mai serioase, se pot observa tot mai multe simptome, parodontoza devenind mai ușor de observat:
Tratamentul paradontozei depinde de gradul său de gravitate. În cazurile benigne, curățarea profesională a dinților poate elimina excesul de placă bacteriană sau de tartru. Detartrajul și curățarea în profunzime a rădăcinilor pot elimina placa dentară aflată sub gingii. În cazurile grave, este posibil să fie nevoie de intervenții chirurgicale.
Cea mai bună metodă de protecție este de a practica o igienă dentară riguroasă. Prevenirea paradontozei nu este dificilă: e suficient să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o periuță de dinți moale, preferabil electrică (deoarece acest tip de periuță este mai eficient), cum ar fi Philips Sonicare DiamondClean, să folosești zilnic ața dentară și să te programezi regulat la dentist. Pentru a afla mai multe despre cum să te speli pe dinți corect și eficient, citește articolul nostru.
Surse:
1 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
You are about to visit a Philips global content page
Continue