0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    O femeie zâmbește în timp ce se spală pe dinți în fața oglinzii folosind o periuță electrică.
    Mai multe:

    Parodontoza: cauze, simptome și tratament

    Contrar a ceea ce ne-am putea aștepta, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății1 parodontoza este o afecțiune comună, care afectează circa 10% din populația lumii. Este o formă avansată de boală a gingiilor care poate duce pe termen lung la pierderea dinților. Prevenirea paradontozei nu este deloc dificilă. Descoperă în acest articol, de la ce se face paradontoză, cum să detectezi un început de paradontoză, precum și cum să tratezi această afecțiune.

    Ce este și de ce apare parodontoza

     

    Înainte de a determina cauzele paradontozei, este important să știm ce implică această afecțiune. Parodontoza este cea mai serioasă formă de boală gingivală, a cărei prime etape o reprezintă gingivita (pentru a afla mai multe despre gingivită, citește articolul nostru). Atunci când această boală ajunge în etapa cronică a evoluției sale, cea de paradontoză, țesutul de susținere al dinților este atacat, iar osul de care sunt prinși aceștia începe să se deterioreze. Parodontoza netratată poate duce la pierderea dinților. 

    Cauze paradontoză

     

    Gingivita netratată este cea mai importantă dintre cauzele paradontozei, ca rezultat al unei igiene orale defectuoase, care conduce la acumularea plăcii bacteriene dentare. De asemenea, există și alte cauze, parodontoza putând fi favorizată de mai mulți factori, cum ar fi:

    • Tutunul. Fumatul nu este doar dăunător întregii tale stări de sănătate, dar de asemenea, poate crește riscul bolilor gingivale, deoarece tutunul slăbește sistemul imunitar și determină degenerarea ligamentelor parodontale. 
    •  Consumul de alcool. Alcoolul poate crește riscul instalării bolii parodontale, în special în combinație cu fumatul.
    • Diabetul.
    • Modificările hormonale.

    Simptome paradontoză

     

    Parodontoza este faza avansată a gingivitei, adică a inflamării gingiilor. Pe măsură ce problemele gingiilor devin mai serioase, se pot observa tot mai multe simptome, parodontoza devenind mai ușor de observat:

     

    • Sângerarea gingiilor: inflamația gingiilor face ca acestea să sângereze, deseori în timpul spălatului pe dinți sau în timpul meselor, dar uneori chiar fără a solicita deloc dinții.
    • Dinți dislocați: dinții par să devină mai lungi, deoarece partea lor vizibilă este din ce în ce mai puțin acoperită de gingii.
    • Hipersensibilitatea dinților: datorită expunerii tot mai mari a rădăcinilor dinților, aceștia pot deveni mai sensibili.
    • Dinți care se clatină: dacă parodontoza continuă să avanseze, dinții vor începe să își piardă conexiunea cu ligamentele alveodentare și vor începe să se clatine.
    • Apariția unor spații noi între dinți.
    • Ulcere bucale pe suprafața gingiilor. 

    Parodontoza se vindecă? Metode de tratament 

     

    Tratamentul paradontozei depinde de gradul său de gravitate. În cazurile benigne, curățarea profesională a dinților poate elimina excesul de placă bacteriană sau de tartru. Detartrajul și curățarea în profunzime a rădăcinilor pot elimina placa dentară aflată sub gingii. În cazurile grave, este posibil să fie nevoie de intervenții chirurgicale.


    Cea mai bună metodă de protecție este de a practica o igienă dentară riguroasă. Prevenirea paradontozei nu este dificilă: e suficient să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o periuță de dinți moale, preferabil electrică (deoarece acest tip de periuță este mai eficient), cum ar fi Philips Sonicare DiamondClean, să folosești zilnic ața dentară și să te programezi regulat la dentist. Pentru a afla mai multe despre cum să te speli pe dinți corect și eficient, citește articolul nostru


    Surse:
    1 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.