0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› De ce apar și cum poți să scapi de petele de pe dinți

    Home ›› De ce apar și cum poți să scapi de petele de pe dinți

    De ce apar și cum poți să scapi de petele de pe dinți

     

    Îngrijirea dinților și a cavității bucale este benefică pentru sănătatea ta generală. Astfel, periajul zilnic și folosirea aței dentare sunt o rutină necesară, în timp ce controalele periodice la medicul dentist îți vor menține zâmbetul sănătos.


    Ocazional, însă, este posibil să observi mici pete pe dinții și să te întrebi de ce au apărut și cum poți scăpa de ele. Petele pe dinți nu sunt neobișnuite și au multe cauze, inclusiv dieta și medicamentele. De asemenea, fumatul este una dintre principalele cauze ale petelor de pe dinți. Pe lângă acestea, există multe alte cauze ale decolorării dinților și ale apariției petelor pe dinți, de la hidozitate, traumatisme sau boli până la anumite medicamente sau igiena orală deficitară și lista poate continua. Deși nu poți controla toate aceste cauze ale apariției petelor pe dinți, este important să te concentrezi asupra celor pe care le poți preveni sau combate, deoarece sănătatea orală are un impact semnificativ asupra sănătății tale generale.


    În acest articol, îți vom expune cauzele ce determină pătarea dinților, dar și ce poți face pentru a scăpa de ele și a preveni apariția lor ulterioară.

    Care sunt principalele cauze ale apariției petelor pe dinți?

     

    Chiar dacă te speli pe dinți, mergi cu regularitate la stomatolog și folosești cu sârguință ața dentară, te poți confrunta, la un moment dat, cu pete pe dinți.


    Unele dintre cele mai frecvente cauze ale petelor pe dinți se pot datora următoarelor:

     

    • o leziune la nivelul dintelui afectat;
    • acumularea de tartru pe dinte;
    • consumul frecvent de anumite alimente sau băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul și sucurile;
    • consumul de produse cu nicotină, cum ar fi țigările, tutunul de mestecat și trabucurile;
    • utilizarea de antibiotice în copilărie, mai exact a antibioticului tetraciclină;
    • fluoroza, o afecțiune care apare în urma unui aport excesiv de fluorură;
    • afecțiuni medicale, cum ar fi boala celiacă.

     

    Primul lucru pe care trebuie să-l faci, după ce observi o pată pe dinte, este să nu intri în panică. Cel mai probabil nu este vorba despre o pată permanentă. Cauzele apariției acestor pete variază, de la probleme minore la probleme dentare ce necesită intervenții stomatologice.

     

    • Colorarea suprafeței dintelui poate apărea în urma consumului frecvent al anumitor alimente sau băuturi precum:
    • cafea;
    • ceai;
    • vinul roșu;
    • băuturi răcoritoare. 

     

    Petele pe dinți apar atunci când alimentele sau băuturile pătrund în smalțul dintelui, în special într-un șanț din anatomia acestuia.

     

    Acumularea tartrului: tartrul, o substanță dură, se poate acumula pe dinți, în special la nivelul gingiei, ducând la apariția petelor.

     

    Cariile: cea mai frecventă cauză pentru petele pe dinți sunt cariile. O carie se formează atunci când acumularea de placă bacteriană, care conține acizi, este lăsată să erodeze smalțul de suprafață al unui dinte. O gaură în stratul protector al dintelui apare, uneori, ca un punct negru. Astfel, dentina, care este mai închisă la culoare, poate fi expusă.

     

    Excesul de fluor: aportul excesiv de fluor în timpul dezvoltării dinților între 1-3 ani poate duce la apariția unor pete pe dinți. Acest lucru este cunoscut sub numele de fluoroză și este cauzat de nivelurile ridicate de fluor din apa potabilă, în special din surse netratate. 

     
    Leziuni ale dinților: pot apărea diverse tipuri de leziuni dentare, inclusiv vânătăi, fracturi interne și infecții.

     

    Medicamente: anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice, pot cauza decolorarea dinților, atunci când sunt luate în timpul dezvoltării acestora.

     

    Afecțiuni medicale: anumite afecțiuni medicale pot cauza apariția petelor pe dinți. În cazul bolii celiace, smalțul dinților nu se dezvoltă corespunzător și apar adesea pete.

     

    Îmbătrânirea: odată cu îmbătrânirea, smalțul dinților începe să se deterioreze, expunând dentina de culoare brun-gălbuie.

     

    Cel mai bun mod de a determina care este cauza apariției petelor pe dinți este să soliciți ajutorul medicului stomatolog. Nu numai că va fi identificată cauza, dar vei primi și tratamentul potrivit pentru eliminarea petei.

    Cum putem scăpa de petele de pe dinți?

     

    Există mai multe modalități de a scăpa de petele inestetice, apărute pe dinți. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este o programare la dentist, pentru a identifica orice problemă de sănătate dentară care ar putea sta la baza apariției petei. Apoi, poți lua în considerare următoarele metode de eliminare a acesteia.


    1. Proceduri dentare: în cazul în care petele sunt rezultatul cariilor ori au apărut din cauza unei leziuni dentare, în funcție de gravitate, vor fi necesare anumite proceduri stomatologice precum: 

     

    • plombări;
    • tratamente de canal; 
    • coroane dentare.

     

    În cazul acumulării de tartru, procedurile precum profilaxia dentară sau terapia parodontală vor elimina substanța și pot ajuta în cazul petelor.


    2. Igienizarea corespunzătoare a dinților acasă: atunci când petele nu sunt rezultatul cariilor sau al altor leziuni ale dinților, metodele de albire, curățare și periere a dinților, disponibile pe piață, pot fi de ajutor. Combate petele dentare utilizând o pastă de dinți care conține abrazivi ușori (de exemplu, bicarbonat de sodiu) și peroxid și o periuță de dinți eficientă, cum ar fi periuța electrică Philips 9900 Prestige care, în comparație cu o periuță manuală, reduce petele de suprafață, folosind capul de periere Premium White în modul de curățare White, și o pastă de dinți de albire de top. 

    Philips epilator

    3. Albirea profesională a dinților: petele care penetrează stratul superior sau suprafața dintelui vor necesita tratamente mai puternice. Acest lucru înseamnă un proces de albire recomandat și efectuat de medicul dentist.
     
    4. Fațete din rășină compozită: procedura presupune utilizarea unei rășini compozite și modelarea acesteia pe dinte. Acest lucru este urmat de o lustruire la o nuanță care să se potrivească nuanței naturale a dintelui. Deși sunt eficiente, fațetele din rășină compozită nu durează la fel de mult precum cele din porțelan.

    5. Fațete din porțelan: fațetele se aplică pe partea din față a dinților, pentru a le îmbunătăți aspectul. Fațetele nu schimbă doar culoarea dinților, ci și forma, alinierea și dimensiunea acestora. Acestea se lipesc permanent de dinți.

    Porcelain veneers

     

    Odată ce ai scăpat de pata de pe dinte, poți lua măsuri pentru a reduce riscul de a apărea altele, mai târziu.

     

    1. Continuă să te speli pe dinți cu pasta de dinți recomandată de medicul stomatolog și folosește ața dentară de două ori pe zi.
    2. Bea apă după masă. 
    3. Redu cantitatea de băuturi și alimente care cauzează pete.
    4. Utilizează o periuta de dinti ce curăță în profunzime.
    5. Spală-te pe dinți întotdeauna, după ce consumi alimentele care pot păta dinții. 
    6. Efectuează vizite regulate la medicul stomatolog, pentru curățarea profesională a dinților și examinarea danturii.

    ▶️ Dacă te preocupă sănătatea zâmbetului tău și îți dorești un periaj complet, încearcă periutele de dinti electrice, pentru a-ți îmbunătăți igiena orala fără prea mult efort!


    Păstrarea dinților sănătoși și mentinerea unui zambet stralucitor ajută la creșterea încrederii în sine. O pată pe dinți poate ieși în evidență și te poate face să te simți stânjenit și chiar îngrijorat de cauzele care stau la baza ei. Ia măsuri acum și scapă de aceste pete inestetice!

    white spots on teeth

    Petele albe pe dinți

     

    Ai început să observi pete albe pe dinții tăi? Petele albe sau decolorarea dinților pot fi cauzate de numeroși factori. Aceștia pot include:

     

    • anumite boli și infecții;
    • deficiențe de vitamine; 
    • exces de fluor; 
    • traumatisme ale dintelui.

     

    În multe cazuri, aceste pete albe nu sunt periculoase pentru sănătatea dinților, dar te pot face să te simți inconfortabil. Dentistul este cel mai în măsură să examineze petele albe și decolorarea dinților, pentru a determina cea mai bună modalitate de a îmbunătăți aspectul danturii tale.

    girl teeth

    Care pot fi cauzele apariției petelor albe pe dinți?

     

    1. Demineralizare sau decalcifiere


    Demineralizarea, numită și decalcifiere, este cauzată de acumularea excesivă și pe termen lung de bacterii în cavitatea bucală. Bacteriile pot ataca secțiuni ale smalțului, ceea ce îl slăbește. Pe măsură ce smalțul se uzează, poate duce la apariția unor pete albe pe dinți. Deoarece acest tip de decolorare a dinților poate duce la apariția cariilor, medicul stomatolog va trebui să le examineze la fiecare consultație stomatologică.


    Ce poți face: 

    Observarea este, de obicei, recomandată pentru smalțul care se demineralizează sau se decalcifică. Dacă nu există carii, nu este necesar niciun alt tratament în afară de o creștere a frecvenței periajului și a folosirii aței dentare. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, este esențial să se perieze dinții de cel puțin două ori pe zi și să se folosească ața dentară o dată pe zi, pentru a preveni acumularea excesivă de bacterii pe dinți și pe smalț. În cazul în care se formează o carie în locul decolorat, locul respectiv va fi umplut cu un compozit de culoarea dintelui.

     

    2. Hipoplazia smalțului

     

    Hipoplazia smalțului poate cauza apariția de pete albe pe dinți. De obicei, este observată pentru prima dată în copilărie, dar poate apărea și la vârsta adultă. Această afecțiune este cauzată de numeroși factori, printre care lipsa nutrienților adecvați în alimentație, febra mare din cauza unor boli, fumatul în timpul sarcinii. Hipoplazia smalțului poate fi cauzată, de asemenea, de unele medicamente și chiar de traumatismele asupra dintelui. 


    Se crede că persoanele cu hipoplazie de smalț pot fi mai predispuse la carii dentare în zonele cu pete albe; din acest motiv, se recomandă adesea observarea acestor pete.


    Ce poți face:

    Dacă hipoplazia smalțului nu cauzează carii, nu trebuie tratată. Cu toate acestea, albirea dinților, microabraziunea, care presupune îndepărtarea unui strat subțire de smalț, și fațetele aplicate pe dinții afectați pot fi utile pentru a face petele mai puțin vizibile.

     

    3. Fluoroza


    Fluoroza este frecventă la copii, dar, dacă nu a fost tratată în copilărie, este posibil să ai în continuare aceste pete albe, ca adult. Fluoroza apare din cauza expunerii excesive la fluorură. În timp ce fluorul ajută la întărirea dinților, o cantitate prea mare de fluor poate provoca mici pete albe. Acest lucru apare cel mai frecvent atunci când fluorura este ingerată din numeroase surse, inclusiv din apa fluorurată, suplimentele vitaminice care conțin acest compus și înghițirea pastei de dinți care conține fluorură.


    Ce poți face:

    Tratamentul pentru fluoroză poate include microabraziunea, prin care se îndepărtează zona decolorată a smalțului, sau aplicarea unei fațete de porțelan, lipite pe suprafața dintelui, pentru a ascunde petele și decolorarea.

    Petele maro pe dinți

     

    Petele maro apărute pe dinți sunt foarte frecvente. Adesea, apariția acestora poate fi prevenită sau eliminată, făcând anumite schimbări în stilul de viață sau apelând la un tratament dentar.


    Aceste pete pot varia în culoare (de la maro-gălbui la maro-negru), dar și în formă și dimensiune. Unele persoane pot observa pete neregulate, pătate, în timp ce altele se pot confrunta cu linii maro pe dinte.


    Iată câteva dintre cauzele ce determină formarea petelor maro pe dinți: 

     

    1. Îmbătrânirea

    Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, smalțul care protejează dinții se degradează încet, expunând straturile de dentină galbenă de dedesubt. Acest proces natural poate duce la apariția unor pete de culoare maro-gălbuie.

     

    2. Genetica

    Culoarea naturală a dinților fiecăruia este diferită, iar unii pot fi mai galbeni decât alții.Alți factori genetici includ:

     

    • rezistența smalțului dentar;
    • modul în care smalțul răspunde la pigmenți și acizi;
    • gradul de uzură la care este expus smalțul;
    • afecțiunile ereditare, cum ar fi dentinogeneza imperfectă;
    • condițiile de dezvoltare care interferează cu formarea adecvată a oaselor și a dinților.

     

    3. Medicamentele

    Unele medicamente cauzează pătarea dinților, în special antibioticul tetraciclină. Acest lucru este frecvent la copiii mici.

    stains on the teeth

    Cum putem preveni apariția petelor pe dinți?

     

    Cel mai simplu mod de a preveni apariția petelor pe dinți este prin practicarea unei bune igiene orale. Următoarele sfaturi te pot ajuta să previ apariția petelor maro pe dinți:

     

    • Periază dinții cu o pastă de dinți cu fluor, cel puțin timp de 2 minute, de două ori pe zi;
    • Folosește ața dentară o dată pe zi;
    • Clătește gura cu apă sau spală-te pe dinți după ce mănânci, în special atunci când mesele conțin cantități mari de zahăr, cromogeni sau taninuri;
    • Folosește zilnic o apă de gură pe bază de fluor; 
    • Efectuează în mod regulat curățări și evaluări dentare;
    • Nu mai folosi nicotină sau produse din tutun;
    • Folosește un pai, atunci când bei alte băuturi decât apa;
    • Discută cu un dentist despre obiceiurile care pot dăuna dinților, cum ar fi scrâșnitul.

     

    De asemenea, este o idee bună să eviți:

     

    • alimentele și băuturile zaharoase;
    • alimentele ce conțin coloranți artificiali;
    • cafeaua și ceaiul;
    • vinul roșu și lichiorurile închise la culoare;
    • sucurile de fructe închise la culoare;
    • fructele și sucurile de citrice;
    • sosurile închise la culoare, cum ar fi sosul de soia și sosul de roșii.

     

    Unele alimente pot ajuta la întărirea smalțului și la prevenirea petelor de pe dinți. Cele bogate în fibre pot ajuta la curățarea mecanică a bacteriilor și a bucăților de placă de pe dinți. Altele formează bariere pentru placa bacteriană sau conțin substanțe chimice care ajută la neutralizarea acizilor ce slăbesc smalțul.

    Alimentele care pot ajuta la prevenirea pătării dinților includ:

     

    • legume cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și broccoli;
    • brânzeturi și iaurturi fermentate;
    • fructe și legume bogate în fibre, cum ar fi merele, prunele, perele și țelina;
    • alimente bogate în anumiți antioxidanți, inclusiv morcovi, ghimbir și usturoi;
    • cereale integrale și nuci.

     

    Petele de pe dinți sunt adesea rezultatul unei igiene orale deficitare, al fumatului sau al consumului multor alimente și băuturi închise la culoare.

     

    Petele de pe partea exterioară a dintelui pot fi adesea îndepărtate și sunt ușor de prevenit. Rareori, petele de pe dinți semnalează o afecțiune medicală.

     

    Așadar, periajul frecvent, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist pot ajuta la prevenirea petelor de pe dinți. Odată ce dezvolți o rutină de sănătate orală adecvată, petele pot fi eliminate, cu puțin ajutor profesional sau acasă, utilizând produsele potrivite.


    Sursa foto: Shutterstock.com, philips.ro

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.