0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Mai multe:

    Retracție gingivală: tratament, cauze, simptome și prevenție


    Suferi de dinți sensibili? Dacă da, este posibil să te confrunți cu o retracție gingivală. Retragerea gingivală este un fenomen deseori întâlnit care poate avea diverse cauze. În majoritatea situațiilor, retracția gingivală este cauzată de o inflamație netratată a gingiilor care, la rândul ei, este determinată de o igienă orală insuficientă și care are ca rezultat expunerea gâtului dintelui. Acest lucru face ca dinții să fie sensibili și dureroși.

    În acest articol, îți vom arăta de ce se retrage gingia, ce poți face pentru a opri acest fenomen și cum poți preîntâmpina alte probleme ale retracției gingivale printr-o igienă orală adecvată. De asemenea, ne vom opri asupra metodelor pe care le ai la îndemână pentru refacerea gingiei. 

    Ce este retracția gingivală?

     

    Retracția gingivală este procesul prin care gingiile se retrag de-a lungul dinților, expunând gâtul dintelui. Retragerea gingivală poate avea diferite cauze, dar, de cele mai multe ori, este un rezultat al gingivitei netratate ca urmare a igienei dentare insuficiente.
    Dacă, atunci când te speli pe dinți, suferi de sângerări gingivale sau dacă gingiile îți sunt roșii și inflamate, este posibil să ai de-a face cu primele semne de gingivită. Dacă gingivita rămâne netratată timp de mai multe luni, ea poate duce, în timp, la retracție gingivală, expunerea dinților și dacă inflamația se răspândește către sistemul parodontal, chiar la căderea dinților. Când vine vorba de retracție gingivală, tratamentul este unul îndelungat, iar refacerea completă a gingiei este plină de provocări, prin urmare, prevenția este cheia.

    Retragerea gingiilor – cauze

     

    Gingia se retrage de pe dinte – care pot fi cauzele acestui fenomen care lasă dinții sensibili și expuși deteriorării? Iată ce spun specialiștii despre problema reprezentată de gingii retrase:

    • Boala periodontală: este reprezentată de infecții gingivale care deteriorează țesuturile din structura gingiei și afectează inclusiv suportul osos al alveolei dentare. Retragerea gingiilor are, ca principală cauză, inflamațiile și bolile acestui țesut delicat. 
    • Bagajul genetic: unele persoane, pur și simplu, sunt mai susceptibile la a dezvolta boli gingivale. Conform studiilor, până la 30% din populație este predispusă afecțiunilor gingivale, indiferent de calitatea igienei orale practicate.
    • Periajul dentar agresiv: dacă îți periezi dinții cu o periuță prea aspră, folosind o tehnică prea brutală sau greșită, este posibil să contribui la uzura smalțului dentar și la lezarea gingiilor.
    • Igienă orală deficitară: dacă igiena ta orală este insuficientă, dacă uiți să folosești ața dentară și dușul oral, dacă ocolești apa de gură antibacteriană, facilitezi formarea tartrului care se formează la baza gingiei și poate fi cauza gingiei desprinse.
    • Schimbări hormonale: fluctuațiile hormonilor feminini de-a lungul vieții acesteia, în pubertate, sarcină și menopauză, pot determina o creștere a sensibilității gingiilor și un risc suplimentar de recesiune gingivală.
    • Utilizarea produselor pe bază de tutun: favorizează formarea plăcii dentare foarte aderente.
    • Bruxismul (scrâșnirea dinților): este un obicei care supune dinții unor forțe foarte puternice care pot leza gingia.
    • Dinții strâmbi îngreunează efectuarea corectă a igienei dentare și favorizează retracția gingivală.
    • Piercingul buzelor sau al limbii poate fi iritant pentru țesuturile orale, inclusiv pentru gingie.


    În retracția gingivală, tratamentul trebuie să ia în considerare și eliminarea celor mai frecvente cauze ale procesului patologic.

    Gingii retrase – simptome

     

    Cel mai adesea, retracția gingivală apare consecutiv unei inflamații locale, manifestată prin apariția unui inel roșiatic în structura gingiei, la baza dinților în zonele afectate. Ulterior, retracția gingivală se observă sub formă de gingie desprinsă de dinte cu un aspect flasc. Probleme cu gingiile pot apărea în jurul dinților naturali, dar poate fi observată și gingia retrasă de pe o lucrare dentară.

    Gingia dezlipită de dinți expune parțial rădăcinile dinților – acestea nu sunt protejate de smalțul dentar împotriva cariilor și a agresorilor, sunt mult mai sensibile și mai dureroase. Astfel, poate apărea sensibilitate dentară la cald, rece, dulce etc. În cazul în care observi aceste simptome, apelează imediat la medic pentru a primi un tratament pentru retracție gingivală care să oprească procesul și să ofere contextul adecvat pentru vindecarea gingiei.

    Pentru retracția gingivală, tratamentul include și metode de reducere a sensibilității dentare pentru a spori calitatea vieții pacientului.

    Diagnosticarea retracției gingivale

     

    Pentru a afla cu ce se tratează retragerea gingiei, este important ca aceasta să fie corect diagnosticată. Medicul stomatolog este în măsură să observe fenomenul în momentul examinării cavității orale a pacientului, în timpul controlului oral periodic, recomandat a fi efectuată o dată la fiecare 6 luni. Nu sunt necesare investigații suplimentare sau alte metode complicate de diagnostic.

    Înainte de a stabili, pentru retracție gingivală, tratamentul cel mai potrivit, medicul va aprecia adâncimea buzunarelor gingivale, lucru care îi va permite să-ți prezinte, concret, alternativele eficiente.

    O persoana zambeste in oglinda si are in mana o periuta de dinti Philips Sonicare

    Tratamentul retracției gingivale

     

    Atunci când discutăm despre retragerea gingiei și tratamentul cel mai potrivit, acesta se stabilește în funcție de gravitatea leziunilor și de pagubele pe care le-a determinat deja. Tratamentul pentru gingii retrase este, întotdeauna, însoțit de tratamentul cariilor dentare, pentru a prezerva cât mai mult din structura dintelui, și de îndepărtarea tartrului dentar care permite desfășurarea procesului de regenerare a gingiilor atât de necesar.

    Retragerea gingiei tratament chirurgical (grefa gingivală)


    Poate că îți este familiar conceptul de operație pentru gingie retrasă. Există mai multe metode și tehnici pe care medicul specialist le poate folosi pentru a opri procesul de recesiune gingivală și pentru a favoriza vindecarea:

    • Curățarea pungilor gingivale se realizează prin plierea, către exterior, a țesutului gingival liber, îndepărtarea depozitelor și a bacteriilor din spațiile formate între dinte și gingie și reașezarea țesutului gingival peste rădăcina dintelui.
    • Regenerarea gingivală se realizează atunci când alveola dentară este deteriorată ca rezultat al retracției gingivale. După o igienizare locală eficientă, medicul va insera un material pentru regenerare: o membrană, o proteină care stimulează creșterea țesuturilor în zona respectivă. Ulterior, gingia este reatașată pe rădăcina dintelui.
    • Grefa gingivală se realizează prin decuparea unei grefe de piele de pe palat (cerul gurii) ce este folosită pentru a înlocui țesutul subgingival din zona afectată. Grefa de piele poate fi prelevată și din țesutul gingival adiacent celui afectat în funcție de calitatea acestuia.

    În retracția gingivală, tratamentul chirurgical este cea mai eficientă metodă de a stopa evoluția leziunilor cu severitate medie sau mare.

    Retracție gingivală tratament acasă


    Mulți pacienți se întreabă ce pot face acasă pentru întărirea gingiilor sau pentru a se asigura că gingia crește la loc. Din păcate, lucrurile nu funcționează astfel, iar gingia nu crește la loc, pur și simplu.

    Alți pacienți întreabă dacă există pentru retragerea gingiei un tratament naturist eficient. Din păcate, nu. Cazurile ușoare, aflate la debut, pot fi stopate din evoluție cu ajutorul unei paste de dinți pentru gingii retrase, dar există și situații în care tăierea gingiei și grefarea acesteia, în cabinetul specialistului, sunt singurul protocol de tratament eficient.

    Descoperă care sunt tehnicile de igienă orală corectă care te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de sănătate a gingiilor de până la 7 ori.

    Totuși, în retracția gingivală, tratamentul îl implică în mod semnificativ și pe pacient care este responsabil cu menținerea unui nivel optim de igienă orală, conform recomandărilor medicului specialist.

    Pasta de dinți pentru retracția gingivală


    Deși nu există un tratament naturist pentru gingii retrase, medicul stomatolog îți va recomanda o serie de remedii pe care să le aplici acasă pentru a continua și a susține intervențiile efectuate în cabinetul său. Pasta de dinți pentru retracție gingivală este o pastă menită să desensibilizeze rădăcinile expuse ale dinților, reducând disconfortul.

    În alegerea unui asemenea produs, caută ingrediente precum nitratul de potasiu, arginina sau clorura de stronțiu. Aceste ingrediente contribuie la calmarea structurilor nervoase din interiorul dinților. Nu te aștepta la rezultate imediate: pasta de dinți pentru retracție gingivală este eficientă atunci când este folosită pe termen lung, iar primele progrese pot fi observate abia după câteva săptămâni.

    În retracția gingivală, tratamentul este de durată și implică o doză mare de consecvență.

    Geluri și produse pentru retracție gingivală


    Rolul unui gel pentru retracția gingivală este dublu: el ameliorează sensibilitatea dentară și creează un mediu care favorizează vindecarea gingiei după manevrele efectuate de către stomatolog. În mod similar pastei de dinți, utilizarea gelului va fi încurajată ulterior intervențiilor de mică chirurgie care au ca scop igienizarea pungilor subgingivale.

    Recomandări pentru prevenirea retracției gingivale

     

    Așa cum este de așteptat, igiena orală atentă este cel mai important factor în prevenirea afecțiunilor gurii și ale dinților, inclusiv a retracției gingivale. Igiena corespunzătoare este, de asemenea, un factor important în stimularea refacerii gingiei în cazul în care suferi deja de gingivită. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

     

    • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, pentru a elimina placa bacteriană și a reduce riscul apariției unor infecții.
    •  Utilizează periuța de dinți și tehnica de periaj corectă; informează-te despre cum se realizează periajul corect, pentru un maximum de eficiență al procedurii.
    •  Asigură-te că ai curățat spațiile interdentare cu ață dentară, cu o periuță interdentară sau cu un irigator bucal
    •  Îndepărtează bacteriile de pe suprafața limbii cu o perie specială pentru limbă.
    • Folosește apă de gură bacteriană, pentru a elimina bacteriile din cavitatea orală.
    •  Vizitează dentistul, nu doar dacă ai probleme cu dantura, dar și pentru curățarea profesională regulată a dinților.


    Pentru a te asigura de o igienă completă a cavității bucale, completează periajul dentar cu avantajele pe care le oferă utilizarea irigatoarelor bucale Philips: îngrijire delicată a spațiilor inaccesibile periajului, inclusiv a spațiilor dintre lucrările dentare și a pungilor subgingivale.

    Gingivita moderată poate fi ușor tratată și prevenită prin metodele menționate mai sus, iar gingiile inflamate își pot redobândi sănătatea. Află mai multe citind acest articol dacă vrei să știi despre ce poți face pentru întărirea gingiei și pentru a obține gingii mai sănătoase.

    Pe lângă igiena orală riguroasă, unele schimbări ale stilului de viață, te pot ajuta să eviți retracția gingivală:

     

    • O dietă sănătoasă, cu un consum limitat de zaharuri, bogată în vitamine și nutrienți minerali
    •  Evitarea fumatului, care favorizează bolile gingivale

    Alegerea periuței de dinți corectă


    După cum ai observat, când vine vorba de retracție gingivală, tratamentul de acasă este complementar tratamentului chirurgical. În materie de prevenție, însă, alegerea corectă a periuței de dinți este esențială. Iată condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceasta:

    • Să îndepărteze cât mai eficient placa bacteriană, inclusiv din spațiile înguste sau greu accesibile.
    • Să fie cu peri moi care să nu deterioreze smalțul și să nu lezeze gingia.
    • Să fie concepută, astfel încât să încurajeze o manevrare corectă și complianța pacientului în ceea ce privește timpii de curățare.

    Dacă vrei să te bucuri de toate aceste atribute și de un confort sporit în ceea ce privește utilizarea, alege periutele de dinti ultrasonice de la Philips: performanțele tehnologiei încorporate nu au fost, până în prezent, egalate: 62.000 de mișcări pe minut, mai multe moduri de periaj, intensitate reglabilă, senzori de presiune pentru a proteja gingiile – exact ceea ce ai nevoie pentru a preveni și trata eficient retracția gingivală!

    Dacă ai simptome care te fac să crezi că suferi de retracție gingivală, consultă de îndată dentistul. Tratează imediat primele semne ale gingivitei. Încurajează-ți copiii să practice o igienă orală adecvată pentru a preveni afecțiunile gingivale și complicațiile lor pe termen lung.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.