0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Mai multe:

      Carie dentară: cauze, simptome, tratament și prevenție

       

      Cea mai frecventă afecțiune a omului modern, de care au suferit sau suferă, peste 90% dintre oameni este caria dentară. Datele statistice sunt centralizate de OMS*, acestea arătând că incidența acestei afecțiuni este independentă de factori sociali și economici, este egal prezentă la ambele sexe și poate apare la orice vârstă, inclusiv pe dinții de lapte. Sunt mai frecvente la copii, adolescenți și adulți în vârstă, dar oricine poate avea carii, inclusiv sugarii.

       

      Din cele ce urmează vei afla tot ceea ce util de știut despre caria dentară, începând de la ce este și terminând cu soluțiile simple și la îndemână care pot preveni apariția acesteia, inclusiv soluțiile de tratament. Este important de spus că, deși poate fi prevenită și tratată relativ ușor, caria dentară nu se vindecă spontan, singura soluție fiind tratamentul stomatologic.

       

      • Ce este caria dentară
      • Cum arată o carie
      • Tipuri de carii dentare
      • Igiena orală și controalele periodice

      Ce este caria dentară

       

      Cariile sunt zone deteriorate permanent care apar pe suprafața dinților, pe coroana dentară (care este partea vizibilă a dintelui) și evoluează în profunzime afectând toate părțile componente, până la pulpa, rădăcina și nervul dintelui. Rădăcina se află sub nivelul gingiei, în cavitatea osoasă, iar pulpa este formată din cement (care are funcția de susținere) și dentină (care hrănește dintele).

       

      Caria dentară devine dureroasă în momentul în care leziunea atinge pulpa dintelui (numită și cameră pulpară, unde se află și nervul). Infectarea pulpei dentare și durerea sunt semnul unei carii avansate și profunde.

       

      Suprafața exterioară a dintelui, smalțul dentar, este cea mai dură și densă structură a corpului uman. În anumite condiții sau combinații de factori - demineralizări, o  densitate crescută de bacterii în gură, consumul frecvent de alimente și băuturi dulci și/sau acide, igiena deficitară orală sau unele boli, precum sindromul Down, diabetul și altele - se produc leziuni ale smalțului, iar sub acțiunea bacteriilor „tunica de protecție” a dintelui este dezintegrată și apare caria.

       

      Inițial caria este superficială și complet nedureroasă. Dacă nu este descoperită și tratată, evoluează în profunzimea dintelui afectând pulpa dintelui, nervul și rădăcina, provoacă durere severă, infecție și, în final, pierderea dinților. Riscul apariției cariilor variază în funcție de tipul dintelui, fiind mai des întâlnite pe molari, premolari și pe ultimul molar, numit și „măseaua de minte” și având o frecvență relativ mai redusă pe incisivi și canini.

       

      De ce apar cariile

       

      • Coloniile de bacterii aflate în cavitatea orală produc acizi care atacă smalțul dintelui și, în final, duc la apariția unor fisuri de la care pornește evoluția cariilor dentare. Nu doar bacteriile sunt responsabile de acest proces. Dulciurile, băuturile carbogazoase, alimentele acide (chiar și citricile, de exemplu) pot afecta, în timp, smalțul dentar;
       
      • Unele alimente au un efect distructiv din cauza conținutului de acid fosforic, citric și carbonic, asociat cu o concentrație mare de zahăr și generează proliferarea bacteriilor orale, produc scăderea pH-ului din cavitatea bucală și deteriorează progresiv smalțul dentar;
       
      • La aceste cauze se adaugă unele afecțiuni asociate cu o secreție salivară redusă. Saliva este un protector natural al smalțului dentar prin efectul de neutralizare a acizilor, dar pentru a îndeplini această funcție trebuie să fie secretară constant de glandele salivare. Mai mult, unele enzime și componente specifice din salivă pot să repare, la propriu, fisurile fine ale smalțului dentar;
       
      • O altă cauză a cariilor este placa dentară care formează o peliculă lipicioasă și transparentă care acoperă dinții. Placa care rămâne pe dinți se poate întări sub sau deasupra liniei gingiilor și formează tartrul dentar, care este o veritabilă colonie de bacterii și un factor agresiv cu efect distructiv pentru dinți și gingii.

       

      • Nu poate fi neglijată nici componenta ereditară, de care depinde în cea mai mare măsură calitatea smalțului dentar și gradul de mineralizare al acestuia. Un smalț dentar dens, și bine mineralizat oferă o solidă protecție naturală împotriva cariilor.

       

      Primul semn al cariilor dentare sunt petele de pe dinti. Acestea arată demineralizarea smalțului dentar, iar de aici și până la formarea unei carii este doar o chestiune de timp. Identificate la timp, inclusiv prin autoexaminare și controale periodice la stomatolog, petele de pe dinți pot fi tratate.

      Cum arată o carie


      Cariile au forme și dimensiuni variate, dar nu sunt mereu vizibile atunci când îți inspectezi singur dinții, în oglindă. Mărimea cavității depinde de durata de evoluție și de daunele pe care le-a cauzat. În general, apar ca puncte sau linii maro ori negre sau poți vedea efectiv o gaură în dinte.

       

      Uneori petele albe de pe dinte sunt semnul unei carii incipiente pentru că semnalează un loc cu demineralizare, deci vulnerabil la efectele acizilor. În cele mai multe dintre situații, cariile apar în zonele denivelate ale dinților, respectiv pe suprafața unde are loc masticația.

       

      Dacă încercarea de a identifica o carie prin autoexaminarea dinților în oglindă (sau studiind pozele făcute cu telefonul - metodă mult mai eficientă), poate fi dificilă, simptomele precoce pe care acestea le produc pot fi mai ușor sesizate. Cele mai frecvente semne ale unei leziuni superficiale a smalțului dentar sunt:

       

       

      • sensibilitate dentară manifestată prin durere bruscă, intensă, de scurtă durată sau disconfort atunci la contactul cu alimente și băuturi calde, reci, dulci sau acide;
       
      • decolorare dinților cariați, care pot apărea galbeni sau cu o nuanță albăstruie și lipsa de strălucire (smalțul are un aspect opac și devine aspru);
       
      • durerea pulsatilă în dinți este un semn al unei infecții care arată o cavitate dentară profundă, care a atins pulpa dintelui;
       
      • respirația urât mirositoare;
       
      • sensibilitate la atingerea dintelui, în cursul masticației;
       
      • sensibilitatea gingiilor sau un abces la nivelul gingiei.

      Dacă vrei să previi cariile dentare și alte boli care afectează cavitatea bucală, Philips îți propune să descoperi inovativele periute de dinti electrice cu tehnologie avansată SernseIQ, care combină vibrațiile de înaltă frecvență cu mișcările periei pentru a produce o acțiune de curățare dinamică. Forța de curățare de 62.000 de mișcări pe minut conferă o viteză mare amestecului de lichid (pastă și salivă), creând microbule, care împing adânc lichidul în spațiile interdentare și de-a lungul liniei gingivale pentru o curățare excelentă.

      Tipuri de carii dentare

       

      Cariile se formează frecvent pe suprafețele de mestecat ale dinților din spate (molari și premolari) și între dinți, unde placa dentară se poate acumula cu ușurință. Ele se pot forma și pe dinții din față, lângă linia gingiei.

       

      În funcție de stadiul lor de evoluție, cariile dentare pot fi:

       

      • superficiale când este afectat doar smalțul dentar;

       

      • medii când este afectată dentina (apare senzația dureroasă sau disconfortul);

       

      • carii profunde când este infectată toată structura dintelui. 

       

      În funcție de locul unde se formează, acestea sunt:

       
      • carii coronare sau carii pe suprafața de contact, care sunt de mai multe tipuri: 
      1. carie ocluzală - care apare pe suprafața unde are loc masticația; 
      2. caria de colet - formată la baza dinților, în imediata apropiere a gingiei; 
      3. carie interdentară - formată, după cum îi spune și numele, în zona de contact a doi dinți, oricare ar fi ei și care poate afecta unul sau ambii dinți.
       
      • carii pe suprafețele laterale ale dintelui;

       

      • carii radiculare formate în rădăcina dintelui;

       

      • carii sub obturațiile deja executate sau carie sub plombă, ca urmare a unei curățări și igienizări ineficiente în cursul tratamentului stomatologic inițial.

       

      Carii ocluzale

       

      Acestea apar în mod predilect pe suprafața de masticație, atât pe arcada superioară, cât și pe cea inferioară și afectează mai ales molarii și premolarii. Cauza principală care duce la apariția acestora este blocarea resturilor alimentare în șanțurile profilului dentar și fosele suprafeței ocluzale. Resturile alimentare aderă la dinte în absența unui periaj corect și periodic (de două ori pe zi, dimineața și seara).

       

      Cariile ocluzale sunt cele mai frecvente carii dentare la copii, inclusiv pe dentiția de lapte și sunt cele care apar cu precădere pe primii molari ai copiilor (așa numiții molari de 12 ani). Cariile ocluzale sunt cele care pot duce la carii profunde la copii.

       

      Carii de colet

       

      Acestea sunt un tip de carie la baza dintelui, la nivelul gingiei sau carie sub gingie și pot afecta toți dinții, inclusiv incisivii (carie pe dinții din față). Apariția acestora este strâns legată de existența plăci bacteriene. Acestea se pot forma atât pe partea exterioară a arcadei, cât pe partea interioară, atât la dentiția maxilară, cât și la cea mandibulară.

       

      Acest tip de leziune se dezvoltă lent și este mai rar întâlnită. Deoarece avansează încet pe suprafața laterală a dintelui este mai ușor de tratat. De multe ori, acest tip de carie se poate rezolva cu ajutorul tratamentelor cu fluor, cu pastă de dinți care tratează cariile sau cu apă îmbogățită cu fluor. Cu toate acestea, uneori evoluează și poate afecta sever dintele.

       

      Carii interdentare

       

      Acest tip de carii între dinți pot fi o complicație a cariei de colet. Cariile interdentare (carie între măsele) sunt cel mai dificil de depistat, medicul stomatolog fiind cel care le identifică în timpul controalelor dentare. Uneori este necesară o radiografie panoramică pentru a identifica cariile interdentare.

       

      În absența unui control stomatologic, acestea devin vizibile doar atunci când dintele este deja afectat sau apare durerea. În cazul în care dinții sunt înghesuiți sau strâmbi, depistarea cariilor interdentare devine și mai dificilă, iar riscul apariției lor crește. Pentru a evita acest tip de carie, medicii stomatologi recomandă periajul dinților cu periuțe interdentare, folosirea aței dentare, dar și a dușului bucal.

       

      Cariile radiculare

       

      Dinții cariați la rădăcina prezintă leziuni care afectează partea aflată în interiorul osului maxilar şi care are rol de fixare a dintelui în os. Cariile radiculare sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, care pot suferi de retracții gingivale. Când gingiile se retrag, rădăcina dintelui este expusă factorilor ce favorizează apariția cariilor, precum bacteriile și tartrul.

       

      Cariile secundare

       

      Sunt o categorie specială de carii care se dezvoltă în urma unui tratament la o măsea cariată, în jurul plombelor ori a altor lucrări protetice deja efectuate. Ele apar, în general, între materialul folosit pentru obturație și marginea cariei apărute inițial. Unul dintre motivele apariției cariilor secundare este realizarea necorespunzătoare a obturațiilor inițiale, după o curățare a cariei insuficientă sau a unei dezinfectări incomplete înainte a aplicarea plombei.

       

      Estetica dentară nu poate fi realizată în absența unei danturi în stare perfectă. În consecință albirea dintilor trebuie precedată de un control amănunțit și de o curățare profesională a dinților.

      ●	Lubrifierea orală

      Igiena orală și controalele periodice

       

      Dacă te întrebi cum poți să scapi de carii, atunci trebuie să știi că atenția acordată igienei corecte, complete și zilnice a dinților este calea sigură. La aceasta se adaugă controalele stomatologice periodice, ideal la fiecare șase luni.

      Fundamental importantă este utilizarea unor periuțe de dinți calitative, performante, care să ofere îngrijire și o curățarare eficientă și sigură dinților. Indicația medicilor stomatologi este utilizarea apei de gură și a aței dentare, în completarea periajului, pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor din spațiile greu accesibile. Dușul bucal poate fi și el un aliat care să contribuie la sănătatea orală.

       

      Îți vor fi utile informațiile detaliate din acest ghid complet despre cum se face corect igiena dentara zilnica. Dacă vei respecta aceste sfaturi poți elimina riscul cariilor dentare.

       

      Principala cauză a cariei dentare este igiena incorectă. A doua este consumul alimentelor dulci și acide, care favorizează deprecierea smalțului și vulnerabilizează dinții, dar efectele acestora pot fi anulate complet printr-o îngrijire corectă, zinică, a dinților.

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.