0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Aftele bucale: simptome, cauze, prevenție, tratament

    Home ›› Aftele bucale: simptome, cauze, prevenție, tratament

    Aftele bucale: simptome, cauze, prevenție, tratament

     

    Aftele bucale (stomatită aftoasă) apar frecvent pe interiorul buzelor sau pe gingii. Aceste mici ulcerații nu sunt contagioase, însă pot crea disconfort când vorbești sau iei masa. De cele mai multe ori, neplăcerile dispar de la sine în câteva zile, dar pot persista sau problema poate reveni în anumite cazuri. Citește mai jos care sunt simptomele aftelor bucale, de ce apar, cum sunt diagnosticate și tratate precum și ce măsuri poți lua pentru a preveni (re)apariția lor.

    Care sunt simptomele aftelor bucale

     

    Aftele bucale apar în interiorul cavității bucale și iau forma unor ulcere mici, rotunde sau chiar ovale. Zona centrală este gălbuie sau albicioasă, având conturul roșu. 

     

    În general, vei simți o senzație de arsură cu aproximativ 24-48 de ore înainte de apariția lor. Formele recurente poartă numele de stomatită. Mai jos poți vedea care sunt principalele tipuri de afte bucale, alături de simptomele specifice:

     ● Afte minore – apar cel mai des. Au dimensiuni relativ mici, de doi milimetri până la un centimetru în diametru, uneori formă ovală și se vindecă în mod natural, fără cicatrizare, în 7-17 zile;

     

    Afte majore – apar în cazuri rare. Au dimensiuni mai mari de un centimetru în diametru și forme neregulate. Se pot manifesta prin durere iar vindecarea poate dura până la șase săptămâni, lăsând deseori cicatrici;

     

    Afte herpetiforme – apar mai ales la persoanele înaintate în vârstă. Se manifestă prin mai multe afte cu forme neregulate, un grup de 10-100 de afte micuțe, care se unesc formând o zonă ulceroasă. De cele mai multe ori, acestea trec de la sine după aproximativ una-două săptămâni.

     

    Aftele bucale provoacă disconfort și chiar durere, mai ales în primele zile, însă nu sunt infecțioase și nu reprezintă o problemă gravă pentru sănătate. Totuși, reapariția frecventă a aftelor poate indica existența unei afecțiuni cronice, motiv pentru care este bine să te adresezi medicului stomatolog.

    Care sunt cauzele aftelor bucale

     

    Aftele bucale pot apărea pe buze, pe gingii, sub limbă, pe interiorul obrajilor sau pe cerul gurii. Cauza poate varia de la caz la caz. Mai jos sunt cele mai comune cauze ale aftelor bucale:

     

    ● O leziune a mucoasei gurii – o rană minusculă în gură poate declanșa o aftă bucală. Iritația poate apărea ca urmare a unei proteze dentare montate incorect, a purtării aparatului dentar, a periajului intens al dinților, mușcarea pielii obrazului, un aliment tare care lezează mucoasa, o complicație a unei intervenții orale etc;

     

    Citește și Greșeli frecvente pe care le facem în timpul spălatului pe dinți și cum să periem corect dinții

     

    ● Consumarea unor alimente – hrana joacă și ea un rol în apariția aftelor bucale. Unele condimente, lactatele, fructele uscate, ananasul sau nucile pot provoca afte bucale pentru unele persoane. De asemenea, oțetul, alcoolul, unele alimente acide pot duce la afte bucale. Mai mult, se pare că aftele bucale recurente pot indica o alergie sau sensibilitate dentară. Bineînțeles că pentru a confirma o astfel de teorie este indicat să mergi la medicul alergolog;

     

    ● Unele deficiențe vitaminice – aftele bucale pot apărea și dacă există deficit nutrițional. Există un risc mai mare de afte bucale în cazul deficitului de fier, zinc, acid folic și complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B12);

     

    Stresul, șocul emoțional sau oboseala – pot duce la slăbirea sistemului imunitar, astfel că organismul este mai susceptibil la afecțiuni orale. Mai mult, persoanele care au afecțiuni cu un impact asupra imunității de exemplu, bolile imunosupresive (inclusiv SIDA), au un risc mai mare de afte bucale;

     

    Renunțarea bruscă la fumat – poate duce la afte bucale;

     

    ● Existența unei infecții virale;

     

    ● Menstruația – schimbările hormonale din timpul menstruației poate cauza afte bucale pentru unele femei;

     

    ● Factori genetici – contează mai ales în cazul aftelor recurente. Persoanele care suferă de boala Crohn sau boala celiacă sunt predispuse la afte bucale;

     

    ● Unele medicamente – administrarea îndelungată a corticosteroizilor, a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofen sau beta-blocante pot provoca afte bucale;

     

    ● Infecția cu bacteria Helicobacter pylori – aceasta poate cauza ulcer stomacal sau al intestinului subțire precum și afte bucale.

    women brushing

    Cum sunt diagnosticate aftele bucale

     

    Diagnosticul este pus de medicul stomatolog pe baza simptomelor. În general, doctorul observă aspectul aftei. Aceasta ar trebui să aibă partea centrală gălbuie, albicioasă sau chiar cenușie. De asemenea, la atingere, afta este mai tare decât pielea din jur și are marginile ușor ascuțite.

     

    Dacă există și alte simptome, precum dureri articulare, diaree, dureri abdominale și înroșirea ochilor, atunci este indicat să mergi la medicul de familie. Mai multe afecțiuni au aceste simptome, inclusiv Boala Crohn, boala celiacă sau boala Behçet. 

     

    De asemenea, persoanele care au sistemul imunitar slăbit, precum cele care urmează tratament pentru cancer sau sunt infectate cu virusul HIV, sunt predispuse la ulcere bucale care pot fi confundate ușor cu aftele. 

    Cum se tratează aftele bucale

     

    Aftele bucale se trec, de cele mai multe ori, de la sine. La nevoie, poți folosi unele medicamente pentru ameliorarea durerii. 

     

    Dacă este necesar, poți folosi medicamente antiinflamatoare, antibiotice, lidocaină sau antihistamine cu efect anestezic. Aceste medicamente trebuie luate doar la recomandarea medicului și în dozele indicate. Pe lângă ameliorarea durerii, medicamentele pot accelera vindecarea aftelor bucale și previn creșterea dimensiunilor acestora. 

     

    De asemenea, există creme, geluri și lichide cu efect anestezic ce pot calma durerea și sunt disponibile atât fără, cât și cu prescripție medicală. Uneori pot ajuta dropsurile de supt. 

     

    Totuși, este bine să eviți aspirina, ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene; acestea pot contribui ele însele la apariția aftelor. 

     

    Pentru cazurile severe sau pentru aftele recurente se poate recomanda cortizon oral, însă acest lucru se întâmplă rar, din cauza efectelor secundare. 

     

    De asemenea, dacă aftele bucale au apărut ca urmare a unui deficit nutritiv, corectarea sa prin administrarea unor suplimente de vitamine și minerale poate ameliora simptomele. 

     

    În cazuri extrem de rare în care medicamentele nu funcționează sau afta bucală se vindecă greu, medicul poate recomanda o biopsie. Acesta va preleva o porțiune minusculă de țesut pentru a fi examinată la microscop.

     

    Vezi aici cum să ai grijă de sănătatea orală!

    Alte recomandări pentru reducerea durerii

     

    În cazurile ușoare de afte bucale sau pentru a reduce riscul de complicații este indicat să urmezi următoarele recomandări:

     

    ● Aplică un cub de gheață pe zona cu probleme și lasă-l câteva secunde;

     

    ● Limitează consumul de alimente și băuturi care pot irita mucoasa bucală. Aici intră alimente tari precum covrigii, nucile sau pâinea prăjită, alimentele acide precum cafeaua, ananasul, roșiile, citricele, precum și alimentele picante;

     

    ● Periază ușor afta bucală, de câteva ori pe zi, cu lapte de magneziu;

     

    ● Clătește regulat gura cu o apă de gură cu efect antibacterian;

     

    ● Mergi la medicul stomatolog pentru detartraj.

    Cum poți preveni aftele bucale

     

    Aftele bucale nu reprezintă, de cele mai multe ori, o problemă gravă. Totuși, creează disconfort și durere. Aceste neplăceri pot fi evitate dacă îți iei câteva măsuri de prevenire:

     

    ● Practică o bună igienă orală – spală-te pe dinți cu o periuță de dinți cu perii moi. Folosește ața dentară o dată pe zi și apă de gură o dată sau de două ori pe zi. Evită să folosești o apă de gură pe bază de alcool;

     

    ● Mestecă bine alimentele și evită să vorbești în timpul mesei – astfel vei preveni lezarea mucoase bucale. Existența unei leziuni crește vulnerabilitatea mucoasei bucale la afte;

     

    ● Mergi la medic pentru a vedea dacă există sensibilități sau alergii alimentare – dacă este cazul, redu consumul sau elimină alimentul/alimentele în cauză;

     

    ● Mergi la medicul stomatolog pentru a te asigura că proteza dentară se potrivește corect sau că aparatul dentar este adaptat dinților tăi;

     

    ● Acordă atenție pastei de dinți pe care o folosești – unele paste de dinți conțin sulfat de sodiu, sulfat de lauril sau dodecil sulfat. Acestea substanțe pot crește riscul de iritații ale cavității bucale;

     

    ● Mergi periodic la consult stomatologic și la detartraj. Dacă există probleme dentare, consultă dentistul;

     

    ● Tratează stresul cronic, suprasolicitarea sau anxietatea prin yoga, exerciții de respirație, meditație sau psihoterapie.

    Cele mai multe cazuri de afte bucale nu necesită intervenția medicului, problema rezolvându-se de la sine în câteva zile. Totuși, dacă aftele bucale sunt recurente, atunci este necesară o examinare medicală amănunțită pentru a descoperi cauza.

     

    Sursa foto: Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.