0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cappuccino este o bautura pretentioasa cand vine vorba de prepararea ei ► Afla cele mai populare retete de cappuccino si invata sa il prepari

      Mai multe:
      Rețete de cappuccino - învață să-ți prepari singur băutura preferată

      Rețete de cappuccino - învață să-ți prepari singur băutura preferată

       

      Indiferent dacă vrei să te bucuri de aroma unei cafele bune în fiecare dimineață, să o savurezi după o masă delicioasă sau să o folosești drept pretext pentru socializare, cunoașterea rețetelor consacrate și a modalităților corecte de preparare a unui cappuccino te va ajuta să transformi consumarea acestei băuturi calde într-o adevărată experiență gustativă.

      1. Despre cappuccino: tradiția cafelei cremoase

       

      În Europa, consumul de cafea a fost puternic influențat până la începutul secolului al XVIII-lea de tradițiile Imperiului Otoman. Cafeaua acelor vremuri, pe care o cunoaștem și astăzi drept cafea turcească, se prepara prin fierberea boabelor de cafea în apă, cu sau fără zahăr adăugat.

       

      Spre finalul anilor 1700, britanicii și francezii au început să filtreze cafeaua, iar metoda lor a devenit tot mai populară. Termenul ”cappuccino” își are originile în acele vremuri și se datorează asemănării cromatice a acestei băuturi cu robele călugărilor Capucini.

       

      Cafenelele vieneze au început tot în această perioadă să prepare Kapuziner, o băutură pe bază de cafea cu frișcă, zahăr și, la cerere, condimente. Adevăratul cappuccino a apărut însă în Italia anilor 1900, după invenția și popularizarea espressorului. Pe atunci cafeaua nu putea fi preparată decât de un barista pregătit, iar oamenii o foloseau ca pretext social sau metodă de relaxare. Băutura încă se prepara după metoda vieneză, cu frișcă.

       

      Cappuccino de care ne bucurăm astăzi a avut parte de îmbunătățiri după cel de-al doilea Război Mondial, datorită răspândirii espressoarelor și a noii funcții a acestora, de preparare a spumei de lapte. De altfel, această băutură este apreciată în funcție de calitatea espresso-ului, de echilibrul dintre cantitatea laptelui cald și a celui înspumat, de cremozitate și de forma, respectiv de pregătirea ceștii în care este servit; aceasta trebuie încălzită înainte de prepararea cafelei.

      Series 5000 Espressoare complet automate

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      2. Rețete delicioase de cappuccino

       

      Pentru că a devenit o băutură atât de populară, rețetele de cappuccino au devenit foarte variate și ele. Fiecare are specificul propriu și poartă cu sine o bucățică din lumea în care s-a consacrat.

      Cappuccino vienez

       

      Pune într-o ceașcă transparentă 10 grame de sirop de ciocolată și toarnă peste acesta un espresso lung, fierbinte. Adaugă frișca și decorează cu fulgi de ciocolată, cacao sau scorțișoară.

      Cappuccino vienez

      Cappuccino italian

       

      Unul dintre cele mai apreciate tipuri de cappuccino este totodată unul dintre cele mai ușor de preparat. Pentru un cappuccino italian vei încălzi ceașca înainte de preparare, cu ajutorul dispozitivului special cu aburi. Vei prepara un espresso scurt și vei încălzi și spuma laptele cu ajutorul aceluiași dispozitiv, după care îl vei turna încet peste cafea, astfel încât spuma să rămână la suprafață.

      Cappuccino scuro

       

      Comparat adesea cu espresso macchiato, această băutură se prepară în mod similar celei italiene, cu mențiunea că pentru acesta vei prepara un espresso lung sau, dacă preferi cafeaua tare, două shoturi de espresso scurt. Laptele se va încălzi și spuma cu dispozitivul de aburi, însă în cafea vei adăuga doar o cantitate mică de lapte (o linguriță) și un deget gros de spumă. Se servește în cești transparente.

      Cappuccino chiaro

       

      Rețeta pentru cappuccino chiaro se aseamănă celei clasice, însă cafeaua - un ristretto - se va adăuga într-o cantitate de doar 25 ml. După spumarea laptelui și turnarea lui în ceașcă, vei pune o lingură generoasă de spumă în centrul băuturii.

      Cappuccino de casă, fără espressor

       

      În cazul în care nu ai un espressor la îndemână și vrei să te bucuri de aroma unui cappuccino autentic, realizat după metodele tradiționale, există o soluție. Prepară o cafea la presa franceză sau cu ajutorul strămoșului espressorului, ibricul cu filtru. Folosește o cantitate mai mare de cafea decât de obicei, aceasta va trebui să înlocuiască un espresso.

       

      Încălzește laptele la foc mic, până atinge o temperatură de 160 grade Celsius. Dacă nu ai un termometru, poți opri focul chiar înainte ca laptele să înceapă să fiarbă. Spumează-l ulterior cu ajutorul unui blender vertical; dacă nu ai unul, poți pune laptele într-un borcan cu capac, pe care îl vei agita până când vei obține o spumă densă și cremoasă.

       

      Toarnă cafeaua în ceașcă, umplând mai puțin de jumătate din aceasta. Varsă puțin lapte deasupra și pune spuma cu ajutorul unei linguri, pentru a te asigura că băutura ta va arăta perfect.

      Rețete de cappuccino cu mirodenii și siropuri

      Cappuccino cu mirodenii

       

      Rețetele clasice de cappuccino se pot condimenta, în funcție de preferințe și pofte, cu mirodenii și siropuri dulci, dar și cu alcool:

       

      • Cappuccino cu lămâie este una dintre rețetele clasice pe care le preferă italienii; pentru a prepara această băutură, vei amesteca laptele cu un sirop proaspăt de lămâie înainte de a-l spuma. Dacă vrei un gust citric mai dens, poți amesteca și shotul de espresso cu puțin sirop de lămâie.
      • Vanilla cappuccino și cappuccino cu caramel se prepară identic, doar că siropul este înlocuit cu unul de vanilie, respectiv de caramel. În cazul celui de vanilie, poți decora băutura cu zahăr bourbon.
      • Cappuccino cu scorțișoară se consumă cu precădere în sezonul rece și este, probabil, cel mai simplu de făcut cappuccino aromat: nu trebuie decât să presari puțină scorțișoară pisată peste un cappuccino clasic.

      3. Trucuri pentru un cappuccino ca la carte

       

      Indiferent de rețeta pentru care optezi, sunt câteva trucuri general valabile care îți vor asigura prepararea unui cappuccino delicios.

      Cafeaua

       

      Pentru că această băutură este una cremoasă, este important să o prepari cu cafea Arabica, nu Robusta. Gustul mai dulce al acesteia și tăria specifică sunt garanția pentru un cappuccino extraordinar.


      Și pentru că vrei să faci cappuccino ca un barista veritabil, îți sugerăm să folosești o cafea proaspăt râșnită.

      Laptele

       
      Laptele degresat face mai multă spumă, în timp ce acela care are 2% grăsime are un gust mai cremos și mai dulce. Cel mai gras și mai cremos lapte este însă cel condensat, care are peste 10% grăsime. Acesta este mereu opțiunea cunoscătorilor care vor să se bucure de o cafea delicioasă.

      Aromele

       

      De la mirodenii la siropuri și lichioruri, un cappuccino bun poate fi asortat cu o multitudine de arome, pentru a satisface gusturile oricui. Lichiorul de cafea, crema de whiskey, siropurile de caramel, amaretto sau lămâie și condimentele precum scorțișoara, pudra de cacao sau cardamomul pot desăvârși gustul unui cappuccino. Fii creativ, experimentează și descoperă aromele care îți bucură papilele.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.